Verdens 10 største hunderaser

Her er en liste over de 10 største hunderasene i verden, basert på gjennomsnittlig vekt og størrelse. Lær mer om de 10 største hunderasene i verden.

Hvilken hunderase er størst i verden?

Den største hunderasen i verden er generelt ansett å være engelsk mastiff. Engelsk mastiff er kjent for sin massive størrelse og kan veie opp til 68-113 kg. Den har også en betydelig høyde og en imponerende kroppsbygning. Det er viktig å merke seg at det kan være individuelle variasjoner innenfor hver hunderase når det gjelder størrelse, så det er alltid mulig at enkelte hunder av andre raser kan være like store eller større enn gjennomsnittlig engelsk mastiff.

Relatert: Største hunderaser i Norge

Hvilken hunderase er tyngst?

Den tyngste hunderasen i verden er vanligvis anerkjent som engelsk mastiff. Engelsk mastiff kan veie opp til 68-113 kg, og det er ikke uvanlig å finne individer innenfor dette vektområdet. De er en imponerende tung rase med en massiv kroppsbygning. Det er verdt å merke seg at det kan være individuelle variasjoner og unntak innenfor hver hunderase, så det er mulig at det finnes enkeltindivider av andre raser som kan veie like mye eller mer enn gjennomsnittlig engelsk mastiff.

Relatert: Hvilken hunderase biter mest i Norge

Verdens 10 største hunderaser

Her er en liste over de 10 største hunderasene i verden, basert på gjennomsnittlig vekt og størrelse. Vær oppmerksom på at individuelle hunder av samme rase kan variere i størrelse, så dette er bare generelle estimater:

 1. Engelsk mastiff: Engelsk mastiff er kjent for å være den største hunderasen når det gjelder vekt. De kan veie mellom 68 og 113 kg.
 2. Saint Bernard: Saint Bernard er en stor og kraftig rase som kan veie mellom 64 og 91 kg. Disse hundene er kjent for sin vennlige natur og er ofte assosiert med redningsarbeid i fjellområder.
 3. Newfoundlander: Newfoundlandere er store, robuste og har en tykk pels. De kan veie mellom 59 og 68 kg. De er også kjent for sin vannelskende natur og redningsevner i vann.
 4. Skotsk hjortehund (Deerhound): Skotske hjortehunder er elegante og høye hunder. De kan veie mellom 36 og 45 kg. Disse hundene er kjent for å være hurtige og ha et utmerket syn.
 5. Dogue de Bordeaux: Dogue de Bordeaux, også kjent som fransk mastiff, er en kraftig og muskuløs rase. De kan veie mellom 54 og 66 kg. Disse hundene er kjent for sitt store hode og rynkete ansikt.
 6. Leonberger: Leonbergere er store og majestetiske hunder med et lyst og vennlig temperament. De kan veie mellom 45 og 77 kg. Disse hundene har en tett, vanntett pels.
 7. Berner sennenhund: Berner sennenhunder er store og robuste hunder med en karakteristisk trefarget pels. De kan veie mellom 36 og 50 kg. Disse hundene er kjent for sin vennlige og hengivne natur.
 8. Pyreneisk mastiff: Pyreneisk mastiff er en kraftig og beskyttende rase. De kan veie mellom 50 og 68 kg. Disse hundene har en tykk, værbestandig pels og er tradisjonelt brukt som gjeterhunder i Pyreneene.
 9. Tosa inu: Tosa inu er en japansk hunderase som er stor og muskuløs. De kan veie mellom 36 og 61 kg. Disse hundene har en sterk kropp og er kjent for sin rolige natur.
 10. Engelsk setter: Engelsk setter er den eneste rasen på denne listen som ikke er en molosser eller mastiff-type rase. De er likevel en av de største setterrasene. Hannhunder kan veie mellom 27 og 36 kg. Disse hundene er kjent for sin elegante kroppsbygning og lang, silkeaktig pels.

Husk at dette er generelle estimater, og individuelle hunder kan variere i størrelse innenfor samme rase.

Relatert: Hunderaser fra Canada

Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en imponerende hunderase kjent for sin enorme størrelse og kraftige bygning. Her er noen flere detaljer om denne rasen:

 • Vekt: Engelsk mastiff er den største hunderasen når det gjelder vekt. De kan veie mellom 68 og 113 kg. Noen eksemplarer kan til og med veie enda mer.
 • Størrelse: Engelsk mastiff har en massiv og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 76 til 91 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har en bred og kraftig hodeform med en kort snute. De har brede bryst og muskuløse lemmer. Pelsen er kort og glatt, vanligvis i farger som fawn, brindle eller apricot.
 • Personlighet: Engelsk mastiff er kjent for sin rolig og mild natur. De er ofte vennlige og hengivne overfor sine eiere og kan være gode familiehunder. Til tross for sin store størrelse er de vanligvis ikke aggressive, men deres beskyttende natur kan komme til syne hvis de føler at deres familie er truet.
 • Pleiebehov: Pelsen til engelsk mastiff krever vanligvis minimal pleie, da den er kort og enkel å håndtere. Imidlertid kan de kreve jevnlig børsting for å holde pelsen sunn og ren. På grunn av deres store størrelse er det viktig å ta hensyn til deres ernæringsbehov og gi dem tilstrekkelig mosjon for å opprettholde god helse.
 • Helsemessige hensyn: Engelsk mastiff er utsatt for visse helseproblemer på grunn av deres størrelse. Noen vanlige problemer inkluderer hoftedysplasi, hjertesykdommer, kneproblemer og pustevansker. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige problemer.

Engelsk mastiff er en majestetisk og imponerende hunderase som krever god sosialisering, trening og omsorg. På grunn av deres størrelse er de kanskje ikke egnet for alle eiere eller boforhold, så det er viktig å nøye vurdere deres behov før man tar en beslutning om å skaffe seg en engelsk mastiff.

Relatert: Hvilke hunderaser er forbudt i Norge

Saint Bernard

Saint Bernard er en stor og imponerende hunderase med en rik historie. Her er noen fakta om Saint Bernard-rasen:

 • Vekt: Saint Bernard er en stor hunderase som kan veie mellom 64 og 91 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Saint Bernard har en kraftig og muskuløs kropp med en imponerende størrelse. Hannhunder har en høyde på rundt 70 til 90 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et bredt hode med en kraftig snute. Øynene er mørke og uttrykksfulle. Saint Bernard har hengende ører som er middels store. Pelsen er tykk og vanligvis glatt eller litt bølget. Fargene varierer og inkluderer kombinasjoner av hvitt med rødbrun eller brindle.
 • Personlighet: Saint Bernard er kjent for sin vennlige og kjærlige natur. De er ofte tolerante og tålmodige, spesielt med barn. De kan være rolige og avslappede innendørs, men de kan også være energiske utendørs. Saint Bernard er generelt godt egnet som familiehunder og kan være gode selskapsdyr.
 • Historisk rolle: Saint Bernard-rasen er mest kjent for sin historiske rolle som redningshunder i alpene. De ble opprinnelig brukt av munker ved Hospice of the Great Saint Bernard i Sveits for å søke etter og redde reisende som var fanget i snøskred. Deres sterke luktesans og robuste kroppsbygning gjorde dem velegnet til denne oppgaven.
 • Pleiebehov: Saint Bernard har en tykk pels som krever regelmessig børsting for å holde den ren og fri for floker. Spesiell oppmerksomhet bør gis til pelspleie i perioder med røyting. Rasen kan også være utsatt for dryppende øyne, så det er viktig å rengjøre øyepartiet regelmessig for å unngå irritasjon.
 • Helsemessige hensyn: Som mange store raser er Saint Bernard utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, entropion (innturnede øyelokk) og dilatert kardiomyopati (hjertesykdom). Potensielle eiere bør kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Saint Bernard er en kjærlig og hengiven hunderase som trives i familien. De krever god sosialisering, trening og omsorg for å trives. På grunn av deres størrelse og energinivå er det viktig å gi dem tilstrekkelig mosjon og plass til å bevege seg fritt.

Relatert: Hunderaser som bjeffer mye

Newfoundlander

Newfoundlanderen er en stor og robust hunderase med en imponerende tilstedeværelse. Her er noen fakta om Newfoundlanderen:

 • Vekt: Newfoundlanderen er en tung hunderase og kan veie mellom 59 og 68 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Newfoundlanderen har en kraftig og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 71 til 76 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har en bredt hode med sterke kjever og en karakteristisk bred mule. Øynene er mørke og uttrykksfulle. Newfoundlanderen har hengende ører som er middels store. Pelsen er tett, tykk og vanligvis vannavstøtende. Den kan komme i forskjellige farger, inkludert svart, brun, grå og hvit-svart kombinasjoner.
 • Personlighet: Newfoundlanderen er kjent for sin vennlige, mild og hengivne natur. De er ofte kjærlige mot barn og er kjent for sin tålmodighet. Newfoundlanderen er vanligvis en rolig rase, men de kan være beskyttende overfor familien. De er også kjent for sin gode svømmeevne og redningsinstinkt i vann.
 • Bruksområder: Newfoundlanderen har en lang historie som en redningshund i vann og er kjent for sin evne til å redde mennesker fra drukning. De har også blitt brukt som arbeidshunder i oppgaver som sledekjøring og trekkhundarbeid. I dag er de mest populære som familiehunder og selskapsdyr.
 • Pleiebehov: Newfoundlanderen har en tett pels som krever regelmessig børsting for å unngå floker og holde den ren. Som en vannavstøtende rase kan de også produsere mye løs pels under røyteperiodene. Newfoundlanderen bør holdes kjølig og hydrert i varmt vær på grunn av sin tykke pels og kan trenge regelmessig klipping av klør.
 • Helsemessige hensyn: Newfoundlanderen er utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, hjerteproblemer som dilatert kardiomyopati og en rekke øyeproblemer. Det er viktig å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Newfoundlanderen er en kjærlig og hengiven hunderase som trives i familien. De er kjent for sin gode natur og omsorg for mennesker. Det er viktig å gi dem tilstrekkelig mosjon og oppmerksomhet, spesielt på grunn av deres størrelse og energinivå.

Relatert: Hvilken hunderase biter mest i Norge

Skotsk hjortehund

Skotsk hjortehund, også kjent som Deerhound, er en majestetisk hunderase med en unik kombinasjon av eleganse og styrke. Her er noen fakta om den skotske hjortehunden:

 • Vekt: Skotsk hjortehund er en stor hunderase med en gjennomsnittlig vekt på rundt 36 til 45 kg. Hannhunder veier vanligvis litt mer enn tispene.
 • Størrelse: Skotsk hjortehund har en høy og slank kroppsbygning som gir dem deres karakteristiske eleganse. Hannhunder har en høyde på rundt 71 til 76 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et langstrakt hode med en lang snute og et uttrykksfullt ansikt. Øynene er mørke og ovale. Skotsk hjortehund har hengende ører som er relativt små i forhold til størrelsen. Pelsen er grov, ru og vanligvis rufsete. Fargene kan variere og inkluderer grå, brindle, blå og fawn.
 • Personlighet: Skotsk hjortehund er kjent for å være rolige, vennlige og hengivne. De er ofte reserverte overfor fremmede, men er vanligvis kjærlige og lojale overfor sin familie. Rasen er kjent for å være tålmodige med barn og kan være en flott familiehund.
 • Aktivitetsnivå: Til tross for sin størrelse er skotsk hjortehund generelt ikke en veldig aktiv rase. De er gjerne rolige innendørs og trives godt med moderat mosjon og regelmessige spaserturer. Imidlertid har de en naturlig jaktinstinkt, så de bør holdes i bånd eller sikret i et trygt område når de er utendørs.
 • Pleiebehov: Pelsen til skotsk hjortehund krever regelmessig børsting for å unngå floker og holde den sunn og pen. De er ikke en tungt røykende rase, men de kan røyte moderat. Tann- og ørepleie er også viktige aspekter av deres generelle pleie.
 • Helsemessige hensyn: Skotsk hjortehund er generelt en sunn rase, men de kan være utsatt for noen helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, dilatert kardiomyopati og visse øyeproblemer. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Skotsk hjortehund er en vakker og verdig rase som trives som en del av familien. De er kjent for sin eleganse og gode natur. Det er viktig å gi dem tilstrekkelig mosjon, kjærlighet og mentale stimulering for å sikre at de er lykkelige og sunne.

Dogue de Bordeaux

Dogue de Bordeaux, også kjent som fransk mastiff, er en imponerende og kraftig hunderase med en unik utseende. Her er noen fakta om Dogue de Bordeaux:

 • Vekt: Dogue de Bordeaux er en tung hunderase med en gjennomsnittlig vekt på mellom 54 og 66 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Dogue de Bordeaux har en massiv og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 60 til 68 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et bredt hode med rynkete hud og kraftige kjever. Den har et karakteristisk bredt og kort ansikt. Øynene er mørke og brede. Dogue de Bordeaux har hengende ører som er relativt små i forhold til størrelsen. Pelsen er kort og fin, og fargen varierer fra nyanser av rød til brun.
 • Personlighet: Dogue de Bordeaux er kjent for sin lojalitet, beskyttende natur og hengivenhet overfor sin familie. De er vanligvis rolige og stabile, men de kan være reserverte overfor fremmede. Som en beskyttende rase kan de være skeptiske overfor ukjente situasjoner og mennesker, så tidlig sosialisering og riktig trening er viktig.
 • Aktivitetsnivå: Dogue de Bordeaux er ikke en svært aktiv rase og er generelt fornøyde med moderat mosjon. De liker å være sammen med familien og trives med å være innendørs. Korte og jevnlige turer er vanligvis tilstrekkelig for å tilfredsstille deres behov.
 • Pleiebehov: Pelsen til Dogue de Bordeaux krever minimal pleie på grunn av sin korte lengde. Imidlertid kan rynkene i ansiktet og kroppen kreve regelmessig rengjøring for å unngå hudinfeksjoner. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene og tannpleie på grunn av deres brede munnstruktur.
 • Helsemessige hensyn: Dogue de Bordeaux er utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, pusteproblemer, hudinfeksjoner i rynker, hjertesykdommer og kreft. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene og tar ansvar for avl for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Dogue de Bordeaux er en imponerende hunderase som krever en erfaren eier og riktig sosialisering. Med riktig trening, oppmerksomhet og omsorg kan de være kjærlige og beskyttende familiemedlemmer.

Leonberger

Leonberger er en stor og majestetisk hunderase med en imponerende tilstedeværelse. Her er noen fakta om Leonberger:

 • Vekt: Leonberger er en tung hunderase, og de kan veie mellom 45 og 77 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Leonberger har en kraftig og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 72 til 80 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et bredt hode med en markant snute og uttrykksfulle øyne. Ørene er hengende og middels store. Leonberger har en tett, dobbel pels som er vanligvis lang og silkeaktig. Fargene varierer og inkluderer gylden til rødbrun, sandfarget og kremfarget.
 • Personlighet: Leonberger er kjent for sin vennlige, hengivne og mild natur. De er vanligvis sosiale, tolerante og trygge rundt mennesker og andre dyr. Leonbergere er også kjent for å være gode med barn. De kan være beskyttende overfor sin familie og fungerer ofte som gode vakthunder.
 • Aktivitetsnivå: Leonberger er en aktiv rase som trenger moderat til intensiv mosjon for å trives. De liker å delta i ulike aktiviteter, for eksempel turer, svømming eller trekkhundarbeid. Som en stor rase er det viktig å tilby dem tilstrekkelig mosjon og mental stimulering for å holde dem sunne og glade.
 • Pleiebehov: Leonberger har en lang, tykk pels som krever regelmessig børsting for å unngå floker og for å holde pelsen sunn og vakker. Pelsen røyter vanligvis moderat, spesielt i sesongskiftene. De har også en tendens til å være tunge droolere, så det kan være nødvendig å tørke av munnområdet regelmessig.
 • Helsemessige hensyn: Leonberger er utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, hjerteproblemer, og mage-tarmproblemer som oppblåsthet. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Leonberger er en flott hunderase med et mildt temperament og en kjærlig natur. De trives som en del av familien og krever nærhet og oppmerksomhet. Med riktig trening, mosjon og omsorg kan Leonberger være fantastiske og lojale følgesvenner.

Berner sennenhund

Berner sennenhund, også kjent som Berner mountain dog, er en stor og robust hunderase med et karakteristisk utseende og et vennlig vesen. Her er noen fakta om Berner sennenhund:

 • Vekt: Berner sennenhund er en tung hunderase, og de kan veie mellom 36 og 50 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Berner sennenhund har en kraftig og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 64 til 70 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et bredt hode med en tydelig markert snute og vennlige øyne. Ørene er middels store og hengende. Berner sennenhund har en tykk, lang pels som er vanligvis bølget eller rett. Fargemønsteret er karakteristisk med en kombinasjon av svart, hvitt og brunt.
 • Personlighet: Berner sennenhund er kjent for sin vennlige, hengivne og milde natur. De er vanligvis sosiale og elsker å være rundt mennesker, inkludert barn. Berner sennenhund er ofte lojale og trygge og kan være gode familiehunder og selskapsdyr. De kan imidlertid være reserverte overfor fremmede, og tidlig sosialisering er viktig.
 • Aktivitetsnivå: Berner sennenhund er en moderat aktiv rase. De liker å være med familien og er gjerne med på aktiviteter som turer, fotturer eller lek. Selv om de er naturlige trekkhunder, trenger de ikke ekstremt intensiv trening, men de trives best når de får regelmessig mosjon og mental stimulering.
 • Pleiebehov: Berner sennenhund har en lang pels som krever regelmessig børsting for å unngå floker og holde pelsen sunn og pen. Pelsen røyter moderat, spesielt i sesongskiftene. Spesiell oppmerksomhet bør også gis til rengjøring og tørking av poter for å unngå problemer som infeksjoner og betennelser.
 • Helsemessige hensyn: Berner sennenhund er utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, kreft, og mage-tarmproblemer som oppblåsthet. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Berner sennenhund er en kjærlig og hengiven hunderase som trives i et familiemiljø. De er vanligvis gode med barn og kan være en flott følgesvenn. Med riktig trening, mosjon og omsorg kan Berner sennenhund være en fantastisk og lojal følgesvenn.

Pyreneisk mastiff

Pyreneisk mastiff, også kjent som Pyrenean Mastiff, er en stor og majestetisk hunderase med røtter i Pyreneene. Her er noen fakta om Pyreneisk mastiff:

 • Vekt: Pyreneisk mastiff er en tung hunderase, og de kan veie mellom 50 og 68 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Pyreneisk mastiff har en kraftig og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 77 til 81 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et massivt hode med en bred snute og uttrykksfulle øyne. Ørene er hengende og middels store. Pyreneisk mastiff har en dobbel pels med en tykk og værbestandig overpels og en mykere underpels. Fargene varierer og inkluderer hvit, fawn, brun og grå.
 • Personlighet: Pyreneisk mastiff er kjent for sin beskyttende, rolig og rolig natur. De er ofte lojale og hengivne overfor sin familie og kan være gode vakthunder. De kan være reservert overfor fremmede og har en naturlig vokterinstinkt. Tidlig sosialisering og riktig trening er viktig for å utvikle en balansert og godt tilpasset hund.
 • Aktivitetsnivå: Pyreneisk mastiff er generelt en rolig og moderat aktiv rase. De trives godt med moderate mosjonsøkter og er vanligvis tilfredse med daglige turer og aktiviteter. De er ikke en rase som krever intensiv trening eller høyt energinivå.
 • Pleiebehov: Pyreneisk mastiff har en tett, dobbel pels som krever regelmessig børsting for å fjerne løst hår og holde pelsen sunn. Pelsen røyter moderat, spesielt i sesongskiftene. Spesiell oppmerksomhet bør gis til renhold av ører og klør for å unngå infeksjoner og overvekst.
 • Helsemessige hensyn: Pyreneisk mastiff er generelt en sunn rase, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, albuedysplasi, øye- og hjerteproblemer. Det er viktig å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Pyreneisk mastiff er en beskyttende og lojal hunderase som trives i en familieenhet. Med riktig trening, tidlig sosialisering og omsorg kan de være fantastiske følgesvenner og vakthunder. Det er viktig å forstå deres naturlige vokterinstinkt og gi dem en klar ledelse og sosialisering fra en ung alder.

Tosa inu

Tosa Inu, også kjent som Tosa, er en stor og kraftig japansk hunderase. Her er noen fakta om Tosa Inu:

 • Vekt: Tosa Inu er en tung hunderase, og de kan veie mellom 36 og 61 kg. Hannhunder veier vanligvis mer enn tispene.
 • Størrelse: Tosa Inu har en stor og muskuløs kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 60 til 65 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et bredt hode med en kraftig snute og kraftige kjever. Øynene er små og mørke. Ørene er hengende og middels store. Tosa Inu har en kort og tett pels som kommer i forskjellige farger, inkludert rød, fawn, brindle og sort.
 • Personlighet: Tosa Inu er kjent for å være modig, tapper og hengiven overfor sin familie. De er generelt rolige og stabile, men kan være reserverte overfor fremmede. Tosa Inu krever en erfaren eier som kan gi dem riktig sosialisering og trening for å sikre en balansert og trygg hund. Tidlig sosialisering og positiv trening er viktig for å utvikle en godt tilpasset Tosa Inu.
 • Aktivitetsnivå: Tosa Inu er en moderat aktiv rase. De trenger daglige turer og fysisk aktivitet for å holde seg sunne og mentalt stimulerte. Rasen krever også mentalt utfordrende aktiviteter for å unngå kjedsomhet.
 • Pleiebehov: Tosa Inu har en kort og enkel pels som krever minimal pleie. De røyter moderat og kan børstes regelmessig for å holde pelsen sunn og ren. Som med enhver hunderase, bør de få regelmessig tannpleie, ørepleie og kloklipp.
 • Helsemessige hensyn: Tosa Inu er generelt en sunn rase, men de kan være utsatt for visse helseproblemer som hoftedysplasi og mage-tarmproblemer. Det er viktig å kjøpe fra anerkjente oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Tosa Inu er en kraftig og hengiven rase som krever en erfaren eier som kan gi dem riktig sosialisering, trening og ledelse. De er lojale mot sin familie og kan være gode følgesvenner. Det er viktig å forstå og respektere deres natur, og derfor er en grundig research og forståelse av rasens behov viktig før man skaffer seg en Tosa Inu.

Engelsk setter

Engelsk setter er en vakker og allsidig hunderase som er kjent for sin elegante kroppsbygning og lang, silkeaktig pels. Her er noen fakta om Engelsk setter:

 • Vekt: Engelsk setter er en mellomstor hunderase, og de veier vanligvis mellom 27 og 36 kg. Hannhunder veier ofte litt mer enn tispene.
 • Størrelse: Engelsk setter har en slank og atletisk kroppsbygning. Hannhunder har en høyde på rundt 61 til 69 cm ved skulderen, mens tispene kan være litt mindre.
 • Utseende: Rasen har et elegant hode med en velproporsjonert snute og vakre, mørke øyne. Ørene er middels store og hengende. Engelsk setter har en lang, silkeaktig pels som er vanligvis flekket eller trefarget, med kombinasjoner av hvitt, sort og leverfarget.
 • Personlighet: Engelsk setter er kjent for å være vennlig, mild og hengiven. De har vanligvis et godt temperament og er kjent for å være gode familiehunder. Engelsk setter er energiske og kan være ivrige på å jakte eller utforske, men de er også kjærlige og sosiale overfor mennesker.
 • Aktivitetsnivå: Engelsk setter er en aktiv rase som trenger regelmessig mosjon og mental stimulering. De trives best når de får nok tid utendørs og muligheten til å løpe og utforske. Engelsk setter er også en populær hunderase innen hundesport som jakt, lydighet og agility.
 • Pleiebehov: Engelsk setter har en lang pels som krever regelmessig børsting for å unngå floker og holde den sunn og pen. Pelsen røyter moderat, spesielt i sesongskiftene. Ørene bør også inspiseres og rengjøres regelmessig for å unngå infeksjoner.
 • Helsemessige hensyn: Engelsk setter er generelt en sunn rase, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, inkludert hoftedysplasi, øyeproblemer og epilepsi. Det er viktig å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som utfører helseundersøkelser på foreldrene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer.

Engelsk setter er en hengiven og energisk hunderase som trives godt i et aktivt miljø. De er gode familiehunder og kan være gode følgesvenner for folk som er interessert i utendørsaktiviteter og hundesport. Med riktig trening, mosjon og omsorg kan Engelsk setter være fantastiske og lojale følgesvenner.

Referanser

Om forfatteren