Denne artikkelen går i dybden på hva våteksem er, hvorfor det oppstår, hvordan det diagnostiseres og behandles, og ikke minst, hvordan man kan forebygge denne plagsomme tilstanden.
Våteksem, også kjent som akutt fuktig dermatitt eller pyotraumatisk dermatitt, er en vanlig, men ofte smertefull hudlidelse hos hunder. Den kjennetegnes ved en plutselig og rask utvikling av et avgrenset, fuktig, rødt og irritert hudområde. Mange hundeeiere opplever dette som skremmende, da et lite irritert område kan utvikle seg til et stort, væskende sår i løpet av bare noen timer. Denne artikkelen går i dybden på hva våteksem er, hvorfor det oppstår, hvordan det diagnostiseres og behandles, og ikke minst, hvordan man kan forebygge denne plagsomme tilstanden. Å forstå våteksem er avgjørende for å kunne gi hunden rask og riktig hjelp.
TOPPMODELL
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Hva er våteksem (hotspot)?
Våteksem er en overfladisk hudinfeksjon og betennelse som oppstår svært raskt. Navnet “akutt fuktig dermatitt” beskriver tilstanden godt: “akutt” fordi den oppstår plutselig, “fuktig” på grunn av den karakteristiske væskingen fra såret, og “dermatitt” som betyr betennelse i huden. Begrepet “pyotraumatisk” refererer til at tilstanden ofte involverer puss (pyo) og er forårsaket av selvpåført traume (traumatisk) som følge av intens kløe eller smerte.
Definisjon og kjennetegn
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Et klassisk våteksem starter gjerne som et lite område med rødhet og kløe. Hunden vil ofte slikke, klø eller bite intenst på dette området. Denne selvstimuleringen skader hudoverflaten, noe som fører til økt betennelse og gir gode vekstvilkår for bakterier som normalt finnes på hundens hud, spesielt Staphylococcus pseudintermedius. Resultatet er et velavgrenset, hårløst, rødt, hovent og ofte smertefullt område som væsker. Pelsen rundt såret blir gjerne klistret fast i sårsekretet, noe som kan skjule omfanget av lesjonen og skape et fuktig miljø som ytterligere fremmer bakteriell vekst og betennelse. Uten behandling kan våteksemet raskt øke i størrelse.
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
LAVPRIS!
Hvordan utvikler våteksem seg?
Utviklingen av våteksem følger ofte en ond sirkel:
- Primær irritasjon: Noe irriterer hundens hud. Dette kan være et insektbitt, et lite sår, en allergisk reaksjon, fuktighet under pelsen, eller smerte fra et underliggende problem (f.eks. ørebetennelse eller leddsmerter).
- Kløe/smerte: Irritasjonen utløser kløe eller smerte på det aktuelle stedet.
- Selvtraume: Hunden reagerer på kløen/smerten ved å slikke, klø, bite eller gni området intenst.
- Hudskade: Denne mekaniske belastningen skader hudens beskyttende barriere.
- Betennelse og infeksjon: Skaden fører til betennelse. Bakterier fra hundens egen hudflora trenger inn i den skadede huden og formerer seg raskt, noe som forårsaker en overfladisk bakteriell infeksjon (pyodermi).
- Forverring: Infeksjonen og betennelsen fører til mer kløe og smerte, som igjen fører til mer selvtraume, og sirkelen fortsetter. Væskingen fra såret bidrar til å holde området fuktig og irriterende.
Denne prosessen kan gå svært fort, og et lite irritert punkt kan bli et stort, betent sår på få timer.
Forskjellen på våteksem og andre hudlidelser
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Selv om våteksem har et ganske karakteristisk utseende, kan det noen ganger forveksles med andre hudproblemer. Det er viktig å skille våteksem fra dypere hudinfeksjoner (dyp pyodermi), soppinfeksjoner (ringorm), parasittangrep som skabb eller demodex (hårsekkmidd), allergiske reaksjoner med annen presentasjon, autoimmune hudsykdommer eller i sjeldne tilfeller, hudsvulster. En vesentlig forskjell er den ekstremt raske utviklingen av våteksem og den typiske overfladiske, fuktige og velavgrensede naturen. Veterinæren vil kunne stille riktig diagnose basert på utseende, sykehistorie og eventuelt supplerende tester som hudskrap eller cytologi (celleprøve fra huden).
Symptomer på våteksem hos hund
Symptomene på våteksem er vanligvis lett gjenkjennelige, spesielt når tilstanden er fullt utviklet. Det er imidlertid nyttig å kjenne til de tidlige tegnene for å kunne gripe inn raskt.
Tidlige tegn å se etter
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Før det karakteristiske såret oppstår, kan du legge merke til at hunden:
- Slikker, napper eller klør seg intenst på ett spesifikt område.
- Virker rastløs eller ukomfortabel.
- Pelsen i det aktuelle området kan virke fuktig eller klebrig.
- Huden under pelsen kan være rød og irritert.
Å oppdage disse tidlige tegnene og hindre hunden i å fortsette å slikke/klø, kan i noen tilfeller forhindre utviklingen av et fullt våteksem.
Utviklingen av et fullt utviklet hotspot
Når våteksemet har utviklet seg, ser man typisk:
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
- Et velavgrenset, hårløst område.
- Huden er kraftig rød, hoven og fuktig (væskende).
- Det kan dannes en gulaktig eller grønnlig skorpe/sekret på overflaten, noe som indikerer bakteriell infeksjon.
- Pelsen rundt såret er ofte sammenfiltret og klistret til huden av sårsekretet.
- Området er tydelig smertefullt ved berøring.
- Størrelsen kan variere fra et lite område på størrelse med en mynt til store deler av hundens kroppsoverflate i alvorlige tilfeller.
Hvor på kroppen oppstår våteksem oftest?
Våteksem kan i teorien oppstå hvor som helst på hundens kropp, men noen områder er mer utsatte enn andre. Vanlige steder inkluderer:
- Under ørene og på halsen (ofte relatert til ørebetennelser).
- På kinnet.
- På lårene.
- Ved haleroten (kan være relatert til loppeallergi eller analkjertelproblemer).
- På ryggen.
- På beina (spesielt hvis hunden slikker pga. smerter i ledd).
Plasseringen kan gi en pekepinn om den underliggende årsaken.
Smerte og ubehag hos hunden
Det er viktig å understreke at våteksem er smertefullt for hunden. Betennelsen og den rå hudoverflaten gjør området svært ømt. Hunden kan vise tegn på smerte ved å pipe, knurre eller trekke seg unna når du prøver å undersøke såret. Noen hunder kan bli nedstemte, miste appetitten eller endre atferd på grunn av smertene og ubehaget. Rask behandling er derfor essensielt, ikke bare for å stoppe spredningen, men også for å lindre hundens smerter.
Årsaker til at hunder får våteksem
Våteksem er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på et underliggende problem som forårsaker kløe, smerte eller irritasjon. Hunden starter selv prosessen ved å slikke eller klø på området. For å kunne behandle og forebygge våteksem effektivt, er det avgjørende å identifisere og håndtere den utløsende årsaken.
Underliggende hudirritasjon: Den primære triggeren
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Enhver form for irritasjon som får hunden til å fokusere på et bestemt hudområde kan potensielt utløse våteksem. Dette kan være noe så enkelt som et lite stikk eller sår, en floke som lugger, eller kontakt med en irriterende substans.
Allergier som årsak (fôr, miljø, kontakt)
Allergier er en svært vanlig underliggende årsak til tilbakevendende våteksem. Kløe er hovedsymptomet ved de fleste allergier hos hund.
- Miljøallergi (atopi): Reaksjon på allergener i miljøet som pollen, husstøvmidd, muggsopp. Atopi gir ofte kløe på poter, i ansiktet, ører, armhuler og lyske, men kan også føre til våteksem andre steder.
- Fôrallergi/intoleranse: Reaksjon på ingredienser i fôret, oftest proteiner. Kan gi kløe hvor som helst på kroppen, inkludert ører og rundt endetarmen, og kan manifestere seg som våteksem.
- Loppeallergi (FAD – Flea Allergy Dermatitis): En allergisk reaksjon på spyttet fra lopper. Selv ett enkelt loppebitt kan utløse intens kløe hos en allergisk hund, ofte konsentrert rundt haleroten, bak på ryggen og på lårene – typiske steder for våteksem.
- Kontaktallergi: Reaksjon på stoffer hunden kommer i direkte kontakt med, f.eks. vaskemidler, planter, materialer i liggeunderlag eller matskåler. Gir ofte utslett og kløe der kontakten har skjedd.
Veterinæren kan hjelpe med å utrede for allergier hvis dette mistenkes som årsak.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Parasitter (lopper, flått, midd)
I tillegg til loppeallergi, kan andre parasitter også forårsake nok irritasjon og kløe til å utløse våteksem. Flåttbitt kan bli betente og kløende. Midd som Sarcoptes (skabb) og Cheyletiella forårsaker intens kløe. Selv om demodexmidd (hårsekkmidd) ikke primært gir kløe, kan den sekundære bakterielle infeksjonen som ofte følger med demodikose, føre til kløe og potensielt våteksem. Regelmessig og effektiv parasittkontroll er derfor viktig.
Ørebetennelser og analkjertelproblemer
Problemer i nærliggende områder kan føre til at hunden klør eller slikker seg og starter et våteksem.
- Ørebetennelse (Otitis externa): Smerter og kløe fra øret kan få hunden til å klø seg kraftig på kinnet, halsen eller bak/under øret, noe som kan resultere i våteksem i disse områdene.
- Analkjertelproblemer: Fylte, betente eller infiserte analkjertler er ubehagelig og kan føre til at hunden slikker eller biter seg ved haleroten eller sklir på rumpa (“aker”). Dette kan utløse våteksem i området rundt halen og anus.
Smerter fra ledd eller muskler
Noen ganger er ikke kløe, men smerte, den utløsende faktoren. Hunder kan slikke eller bite på et område som er vondt på grunn av underliggende problemer som:
- Artrose (slitasjegikt) i hofter, knær, albuer eller rygg.
- Muskelsmerter eller skader.
- Nevrologiske smerter.
Hvis et våteksem oppstår over et ledd, spesielt hos eldre hunder, bør smerte som underliggende årsak vurderes.
Fuktighet og varme som forverrende faktorer
Selv om fuktighet og varme ikke alene forårsaker våteksem, skaper de et ideelt miljø for bakteriell vekst og kan forverre tilstanden betydelig. Våteksem sees derfor oftere i varme, fuktige sommermåneder, og hos hunder som bader mye eller har tykk pels som tørker sent. Tett, fuktig pels gir perfekte forhold for bakterier å formere seg hvis hudbarrieren først er brutt.
Pelsstell og hudhelse
Dårlig pelsstell kan bidra til våteksem. Flokete og skitten pels holder på fuktighet og smuss, irriterer huden og kan skjule underliggende problemer som parasitter eller små sår. Hunder med tykk underull er spesielt utsatt hvis pelsen ikke blir regelmessig børstet og holdt luftig, spesielt i røyteperioder. Riktig pelsstell er en viktig del av forebyggingen.
Atferdsmessige årsaker (stress, kjedsomhet)
I noen tilfeller kan overdreven slikking være en tvangshandling utløst av stress, angst eller kjedsomhet (psykogen alopeci eller akral slikke-dermatitt). Selv om dette er en annen primærdiagnose, kan den konstante slikkingen skade huden og føre til sekundære infeksjoner som ligner våteksem.
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Relatert: Atopisk eksem hos hund
Hvilke hunder er mest utsatt for våteksem?
Selv om alle hunder kan få våteksem, er det visse faktorer som øker risikoen.
Rasepredisposisjon (tykk pels, hudfolder)
Raser med tykk pels og tett underull har høyere risiko for å utvikle våteksem. Dette inkluderer raser som:
- Golden Retriever
- Labrador Retriever
- Schäferhund
- Berner Sennenhund
- Newfoundlandshund
- Sankt Bernhardshund
- Rottweiler
- Collie
Den tette pelsen kan holde på fuktighet og varme, og gjør det vanskeligere for huden å puste. Raser med mye løs hud og hudfolder (f.eks. Shar Pei, Engelsk Bulldog) kan også være mer utsatt for hudirritasjon og infeksjoner i foldene, noe som kan disponere for våteksem.
Alder og generell helsetilstand
Unge, aktive hunder som er mye ute og bader, kan være mer utsatt på grunn av økt eksponering for fuktighet og potensielle irritanter. Samtidig kan eldre hunder med underliggende helseproblemer som allergier, leddsmerter eller nedsatt immunforsvar også ha økt risiko. Generelt vil hunder med underliggende hudsykdommer eller svekket immunforsvar være mer disponible.
Betydningen av årstid og klima
Våteksem er mest vanlig i varme og fuktige perioder, typisk om sommeren og høsten. Varmt vær kan øke kløe generelt, og fuktighet fra bading, regnvær eller høy luftfuktighet skaper et gunstig miljø for bakterievekst på huden. Dette betyr imidlertid ikke at våteksem ikke kan oppstå på andre tider av året.
Diagnostisering av våteksem
Diagnosen våteksem stilles vanligvis av en veterinær basert på en kombinasjon av hundens sykehistorie og en klinisk undersøkelse.
Veterinærens undersøkelse
Veterinæren vil først og fremst se på selve hudlesjonen. Det typiske utseendet – et akutt oppstått, velavgrenset, rødt, fuktig, hårløst og smertefullt område, ofte med klebrig pels rundt kantene – er sterkt suggestivt for våteksem. Veterinæren vil også vurdere plasseringen av lesjonen, da dette kan gi hint om den underliggende årsaken (f.eks. våteksem ved øret peker mot ørebetennelse).
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
En grundig sykehistorie er viktig. Veterinæren vil spørre om:
- Når problemet startet og hvor raskt det utviklet seg.
- Om hunden har klødd, slikket eller bitt på området.
- Om hunden har hatt lignende problemer tidligere.
- Om hunden har kjente allergier eller andre helseproblemer.
- Hundens diett, parasittforebyggende behandling, og nylige aktiviteter (f.eks. bading).
Viktigheten av å identifisere den underliggende årsaken
Selv om selve våteksemet er lett å gjenkjenne, er det viktigste aspektet ved diagnosen å prøve å finne årsaken til at det oppsto. Uten å adressere den underliggende triggeren, er det stor risiko for at problemet kommer tilbake. Veterinæren vil derfor ofte undersøke hunden grundigere:
- Sjekke for parasitter (lopper, flått).
- Undersøke ørene nøye for tegn på betennelse.
- Sjekke analkjertlene.
- Vurdere tegn på allergi.
- Undersøke bevegelsesapparatet for tegn på smerte hvis lesjonen sitter over et ledd.
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
I noen tilfeller kan det være nødvendig med videre utredning, som allergitester (blodprøve eller prikktest) eller eliminasjonsdiett ved mistanke om fôrallergi.
Differensialdiagnoser – hva annet kan det være?
Veterinæren må også utelukke andre tilstander som kan ligne på våteksem. Dette kalles å stille differensialdiagnoser. Mulige alternativer inkluderer:
- Dyp pyodermi: En infeksjon som går dypere ned i huden. Kan se mer “byaktig” ut og krever ofte lengre antibiotikabehandling.
- Dermatofytose (ringorm): En soppinfeksjon som kan gi hårløse, skjellete eller betente flekker. Krever soppdrepende behandling.
- Demodikose: Forårsaket av hårsekkmidd (Demodex canis). Gir ofte hårtap og kan ha sekundær bakteriell infeksjon. Diagnostiseres ved hudskrap.
- Skabb (Sarcoptes): Gir intens kløe og utslett, ofte på ørerender, albuer og haser. Diagnostiseres ved hudskrap (men midden kan være vanskelig å finne).
- Andre allergiske reaksjoner: F.eks. elveblest (urtikaria) eller reaksjoner på medikamenter.
- Autoimmune hudsykdommer: Sjeldnere, men kan gi sår og betennelser i huden. Krever ofte biopsi for diagnose.
- Hudsvulster: Noen typer svulster kan bli betente eller sårdannede.
Veterinæren kan ta prøver fra huden, som en tape-strip (for å se etter bakterier og gjærsopp), et hudskrap (for å se etter midd) eller en soppkultur, for å utelukke disse differensialdiagnosene og bekrefte tilstedeværelsen av en bakteriell infeksjon.
Behandling av våteksem hos hund
Behandlingen av våteksem har flere mål: å stoppe den onde sirkelen med kløe og selvtraume, å rense såret og behandle infeksjonen, å dempe betennelsen og smerten, og – viktigst på lang sikt – å identifisere og behandle den underliggende årsaken.
Førstehjelp hjemme: Når og hvordan? (med forbehold)
Hvis du oppdager et begynnende våteksem tidlig, og det er lite og overfladisk, kan du forsøke noen tiltak hjemme mens du vurderer behovet for veterinærhjelp. Det er imidlertid viktig å understreke at de fleste våteksem krever veterinærbehandling, spesielt hvis de er store, smertefulle, eller hvis hunden er sterkt plaget.
- Hind re slikking/kløe: Sett på hunden en halskrage (lampeskjerm) umiddelbart. Dette er det viktigste enkelttiltaket for å bryte den onde sirkelen.
- Klipp bort pelsen: Hvis hunden tillater det og du har egnet utstyr (klippemaskin, ikke saks, da det er lett å klippe i huden), klipp forsiktig bort pelsen over og rundt det affiserte området. Dette lufter såret, gjør det lettere å rengjøre, og lar deg se det faktiske omfanget. Klipp med god margin (flere cm) rundt såret. Vær svært forsiktig, da huden er sår og smertefull.
- Rens såret: Vask området forsiktig med en mild, desinfiserende løsning som er beregnet for sårrens på dyr (f.eks. Klorhexidin-oppløsning 0,5-1% eller sterilt saltvann). Bruk en myk kompress eller bomullspad. Unngå å gni hardt. Tørk forsiktig etterpå med en ren kompress. Rensing bør gjøres 1-2 ganger daglig.
- Hold området tørt: Fuktighet fremmer bakterievekst. Etter rensing, la området lufttørke godt.
Viktig: Ikke bruk sterke desinfeksjonsmidler (som sprit), salver eller kremer som ikke er foreskrevet av veterinær, da dette kan irritere huden ytterligere eller forsinke helingen. Hvis såret er stort, dypt, svært smertefullt, lukter vondt, eller hvis hundens allmenntilstand er påvirket, må du kontakte veterinær umiddelbart. Hjemmebehandling erstatter ikke veterinærundersøkelse og behandling.
Veterinærbehandling: Grunnleggende prinsipper
Veterinæren vil følge lignende prinsipper som beskrevet over, men har bedre utstyr og tilgang til reseptbelagte medisiner som ofte er nødvendig for effektiv behandling.
Rengjøring og barbering av området
Dette er nesten alltid det første steget. Veterinæren vil barbere bort pelsen i et større område rundt våteksemet for å sikre at hele det affiserte området blir eksponert og kan behandles. Dette hindrer også at pels klistrer seg i såret og holder på fuktighet. Deretter vil såret bli grundig renset med en egnet antiseptisk løsning, som Klorhexidin. Dette fjerner sårsekret, skorper, bakterier og eventuelt smuss. Ofte må hunden få smertestillende eller en lett sedasjon for at dette skal kunne gjøres skikkelig, da barbering og rensing av et smertefullt våteksem kan være svært ubehagelig.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Medisinsk behandling: Antiseptika, kortison, antibiotika
Etter rengjøring vil veterinæren vanligvis forskrive medisiner for å kontrollere infeksjon og betennelse:
- Topikale (lokale) behandlinger: Ofte brukes en spray, krem eller gel som påføres direkte på såret. Disse inneholder gjerne en kombinasjon av:
- Antiseptika: For å kontrollere bakterieveksten (f.eks. Klorhexidin, fusidinsyre).
- Kortikosteroider (kortison): For å dempe betennelse, rødhet, hevelse og – viktigst – kløe.
- Systemiske (generelle) behandlinger: I mer alvorlige tilfeller, eller hvis infeksjonen er dypere, kan det være nødvendig med tabletter:
- Antibiotika: Gis hvis det er tegn på en betydelig bakteriell infeksjon, eller hvis infeksjonen sprer seg. Valg av antibiotika baseres på sannsynlige bakterier og eventuelt resistensmønster. Behandlingslengden varierer, men er ofte 1-3 uker.
- Kortikosteroider: Kan gis som tabletter eller injeksjon i en kort periode for å raskt redusere kraftig kløe og betennelse, spesielt hvis området er stort eller svært irritert.
Valg av behandling (kun lokal, eller kombinasjon av lokal og systemisk) avhenger av alvorlighetsgraden av våteksemet.
Smertelindring
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Siden våteksem er smertefullt, vil veterinæren ofte forskrive smertestillende medikamenter, spesielt de første dagene av behandlingen. Dette er viktig for hundens velferd og kan også bidra til å redusere slikking/kløe som skyldes smerte. Vanligvis brukes NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs) tilpasset hund.
Bruk av krage for å hindre slikking
En halskrage (E-krage, “lampeskjerm”) er nesten alltid nødvendig under behandlingen for å forhindre at hunden slikker eller klør på såret. Selv med medisiner som demper kløe, kan hunden fortsatt være fristet til å slikke. Kragen må sitte på til såret er helt grodd og tørt, noe som kan ta 1-2 uker eller mer. Det finnes ulike typer krager (plastkrager, myke krager, oppblåsbare krager, bodyer/drakter), og veterinæren kan hjelpe med å finne den som passer best for din hund og plasseringen av såret.
Behandling av den underliggende årsaken
Parallelt med behandlingen av selve våteksemet, må den utløsende årsaken identifiseres og håndteres. Dette kan innebære:
- Behandling av ørebetennelse.
- Tømming eller behandling av analkjertler.
- Effektiv loppe- og flåttbehandling.
- Allergiutredning og -håndtering (f.eks. spesialfôr, medisiner mot allergi, allergivaksinasjon).
- Behandling av leddsmerter.
- Pelsstell for å fjerne floker.
Uten å ta tak i rotårsaken, vil våteksemet sannsynligvis komme tilbake.
Oppfølging og prognose
Veterinæren vil ofte anbefale en kontroll etter noen dager eller en uke for å se om behandlingen virker og om såret gror som forventet. Med riktig behandling gror de fleste våteksem fint i løpet av 1-2 uker, uten varige mén. Pelsen vil vanligvis vokse tilbake i løpet av noen uker. Prognosen er god for det enkelte utbruddet, men risikoen for tilbakefall avhenger av om den underliggende årsaken blir funnet og kontrollert.
Relatert: Eksem i øret på hund
Forebygging av våteksem
Den beste måten å håndtere våteksem på, er å forhindre at det oppstår i utgangspunktet. Siden våteksem er et resultat av en underliggende trigger, fokuserer forebygging på å eliminere eller kontrollere disse triggerne.
Godt pelsstell og hygiene
Regelmessig børsting, spesielt for hunder med tykk pels eller underull, er viktig for å fjerne løs pels, forhindre floker og holde huden luftig og sunn. Floker kan irritere huden og holde på fuktighet. Vask hunden ved behov med en mild hundesjampo, og sørg for å skylle godt ut. Vurder å klippe pelsen kortere om sommeren for raser som er spesielt utsatt, spesielt hvis de bader mye.
Parasittkontroll året rundt
Siden loppeallergi er en svært vanlig årsak, er effektiv og konsekvent forebygging mot lopper avgjørende, selv om du ikke ser lopper på hunden. Bruk et veterinæranbefalt preparat året rundt. God flåttkontroll er også viktig. Snakk med veterinæren din om de beste produktene for din hund og ditt område.
Håndtering av allergier
Hvis hunden din har en kjent allergi (atopi, fôrallergi), er nøkkelen til å forebygge våteksem å holde allergien under best mulig kontroll. Dette kan innebære:
- Å følge en streng hypoallergen diett ved fôrallergi.
- Medisiner for å kontrollere kløe ved atopi (f.eks. antihistaminer, kortikosteroider i lave doser, Apoquel, Cytopoint).
- Hyposensibilisering (allergivaksinasjon).
- Regelmessig bading med spesialsjampo for å fjerne allergener fra pelsen og styrke hudbarrieren.
- Å unngå kjente triggere i miljøet så langt det er mulig.
Tidlig behandling av øre- og analkjertelproblemer
Regelmessig sjekk av ørene, spesielt hos raser som er utsatt for ørebetennelse (f.eks. hunder med hengeører, hunder som bader mye), og rengjøring ved behov med egnet ørerens, kan forebygge betennelser. Vær oppmerksom på tegn på analkjertelproblemer (aking, slikking bak, vond lukt) og få disse behandlet av veterinær ved behov.
Tørking av hunden etter bad og svømming
Hvis hunden din elsker å bade, eller har blitt våt i regnvær, er det viktig å tørke pelsen grundig etterpå, spesielt hos hunder med tykk pels. Bruk et håndkle og eventuelt en hårføner på lav varme (hold god avstand for å unngå brannskade). Vær ekstra nøye på områder der våteksem ofte oppstår, som under ørene, på halsen og ved haleroten.
Riktig kosthold for sunn hud og pels
Et balansert kosthold av høy kvalitet er viktig for generell helse, inkludert hud- og pelstilstand. Essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6) er spesielt viktige for å opprettholde en sunn hudbarriere og kan ha en betennelsesdempende effekt. Tilskudd med omega-fettsyrer kan være gunstig for mange hunder med hudproblemer, men diskuter dette med veterinæren din.
Redusere stress og kjedsomhet
For hunder der slikking skyldes atferdsmessige årsaker, er det viktig å sørge for tilstrekkelig fysisk aktivitet, mental stimulering og et trygt, forutsigbart miljø. Trening, lek, problemløsningsoppgaver og sosial kontakt kan bidra til å redusere stress og kjedsomhet.
Når bør du kontakte veterinær?
Selv om noen mindre tilfeller kan håndteres hjemme initialt (med krage og rens), er det viktig å vite når profesjonell hjelp er nødvendig. Kontakt veterinær hvis:
Alvorlighetsgrad og utbredelse
- Våteksemet er større enn en 5-kroning.
- Det sprer seg raskt.
- Det ser dypt ut eller har mye puss.
- Det er flere våteksem samtidig.
Tegn på infeksjon eller sterk smerte
- Området er ekstremt rødt, hovent eller hissig.
- Hunden viser tydelige tegn på smerte ved berøring eller generelt (piper, vil ikke bevege seg, nedsatt matlyst).
- Såret lukter vondt.
- Hunden har feber eller virker slapp.
Gjentakende problemer med våteksem
- Hvis hunden din får våteksem gjentatte ganger, er det et tegn på at den underliggende årsaken ikke er under kontroll, og videre utredning er nødvendig.
Usikkerhet om diagnose eller behandling
- Hvis du er usikker på om det faktisk er våteksem.
- Hvis du er usikker på hvordan du skal behandle det riktig.
- Hvis hjemmebehandling (krage og rens) ikke viser bedring innen 24-48 timer.
Det er alltid bedre å kontakte veterinæren en gang for mye enn en gang for lite. Rask og korrekt behandling gir best resultat og sparer hunden for unødig smerte og ubehag.
Komplikasjoner ved ubehandlet eller feilbehandlet våteksem
Selv om våteksem i utgangspunktet er en overfladisk tilstand, kan det føre til mer alvorlige problemer hvis det ikke blir behandlet riktig og raskt.
Dypere hudinfeksjoner (pyodermi)
Hvis den overfladiske infeksjonen får utvikle seg, kan bakteriene trenge dypere ned i huden og forårsake en dyp pyodermi. Dette er en mer alvorlig tilstand som krever lengre og mer intensiv antibiotikabehandling, og kan ta lengre tid å lege.
Kroniske hudproblemer
Gjentatte episoder med våteksem på samme sted, spesielt hvis den underliggende årsaken ikke adresseres, kan føre til kroniske forandringer i huden. Huden kan bli fortykket, mørkfarget (hyperpigmentert) og læraktig (likenifisert).
Arrvev og permanent pelstap
Selv om pelsen vanligvis vokser tilbake etter et våteksem, kan alvorlige eller dype infeksjoner, eller kronisk slikking/kløe på området, føre til skade på hårsekkene. Dette kan resultere i arrvev og områder med permanent pelstap.
Spredning av infeksjon
I sjeldne tilfeller kan en alvorlig, ubehandlet hudinfeksjon potensielt spre seg til lymfeknuter eller blodomløpet (sepsis), selv om dette er uvanlig ved typisk våteksem.
Tidlig og adekvat behandling er derfor avgjørende for å unngå disse komplikasjonene.
Myter og misforståelser om våteksem
Det finnes noen vanlige misforståelser rundt våteksem:
- Myte: Våteksem smitter til andre hunder eller mennesker.
- Fakta: Våteksem i seg selv er en betennelsesreaksjon og sekundær infeksjon med hundens egne hudbakterier, og smitter vanligvis ikke direkte. Den underliggende årsaken (som lopper eller skabb) kan imidlertid være smittsom.
- Myte: Det er bare en “sommersykdom”.
- Fakta: Selv om det er vanligere i varmt og fuktig vær, kan våteksem oppstå når som helst på året, da det utløses av en underliggende årsak som kan være til stede uavhengig av årstid (f.eks. allergi, ørebetennelse, smerte).
- Myte: Det går over av seg selv.
- Fakta: På grunn av den onde sirkelen med kløe/slikking, vil våteksem sjelden gå over av seg selv. Det vil tvert imot ofte forverres raskt uten behandling (spesielt uten krage).
- Myte: Man kan bruke menneskemedisiner eller salver.
- Fakta: Mange humane preparater er uegnet eller direkte skadelige for hunder. Bruk kun produkter anbefalt eller foreskrevet av veterinær.
Konklusjon
Våteksem, eller akutt fuktig dermatitt, er en akutt og smertefull hudlidelse hos hund som krever rask oppmerksomhet. Den karakteriseres av et raskt utviklende, fuktig, rødt og hårløst hudområde, forårsaket av selvtraume grunnet en underliggende trigger som kløe eller smerte. Behandlingen fokuserer på å bryte kløe-slikke-syklusen ved bruk av krage, rengjøre og desinfisere såret, dempe betennelse og infeksjon med medisiner, og lindre smerte. Det aller viktigste for langsiktig suksess er imidlertid å identifisere og håndtere den utløsende årsaken, enten det er parasitter, allergier, infeksjoner andre steder, smerte eller fuktighet. Forebygging gjennom godt pelsstell, effektiv parasittkontroll, håndtering av allergier og rask behandling av underliggende problemer er avgjørende for å unngå gjentakende episoder. Selv om enkelte tidlige og milde tilfeller kan håndteres med førstehjelp hjemme, er veterinærkonsultasjon nesten alltid nødvendig for korrekt diagnose, effektiv behandling og for å utelukke andre, mer alvorlige tilstander. Ved å forstå årsakene, symptomene og behandlingsprinsippene for våteksem, kan hundeeiere bidra til rask lindring og bedre livskvalitet for sine firbeinte venner.
- Austel, M., & Royal, A. (Red.). (2020). BSAVA Textbook of Veterinary Nursing (6. utg.). British Small Animal Veterinary Association. Bajwa, J. (2016). Canine pyotraumatic dermatitis: A concise review and update on therapy. The Canadian Veterinary Journal, 57(8), 841–844. Bloom, P. B. (2019). Canine pyoderma. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 49(1), 1-13. https://www.researchgate.net/publication/348659388_Systems_of_environmental_innovation_sectoral_and_technological_perspectives_on_ballast_water_treatment_systems
- Evidensia Dyrehelse. (u.å.). Våteksem (hot spot) hos hund. Hentet 13. april 2025, fra https://evidensia.no/dyrehelse/vateksem-hot-spot-hos-hund/
- vet-uk.virbac.com
- Hensel, P., Santoro, D., Favrot, C., Hill, P., & Griffin, C. (2015). Canine atopic dermatitis: detailed guidelines for diagnosis and allergen identification. BMC Veterinary Research, 11(1), 196. https://doi.org/10.1186/s12917-015-0515-5
- Miller, W. H., Griffin, C. E., & Campbell, K. L. (2013). Muller & Kirk’s Small Animal Dermatology (7. utg.). Elsevier Mosby.
- Scott, D. W., Miller, W. H., & Griffin, C. E. (2001). Muller & Kirk’s Small Animal Dermatology (6. utg.). W.B. Saunders Company. [Merk: Selv om eldre, er dette en klassisk referanse]
- Summers, A. (2018). Common Clinical Presentations in Dogs and Cats. CABI.