Atopisk eksem hos hund

Atopisk eksem, eller atopisk dermatitt, er en vanlig hudsykdom hos hunder. Lær mer om symptomer og behandling av atopisk eksem hos hund.

Hva er atopisk dermatitt?

Atopisk dermatitt er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som oppstår som et resultat av en overreaksjon i immunsystemet mot visse allergener i omgivelsene. Det er en type eksem som er preget av kløende, rød og irritert hud. “Atopisk” refererer til en tilstand med arvelig tendens til å utvikle allergiske reaksjoner, og “dermatitt” betyr betennelse i huden.

Atopisk dermatitt kan forekomme både hos mennesker og dyr, inkludert hunder. Det er en multifaktoriell tilstand der både genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle. Hunder med atopisk dermatitt har en økt følsomhet overfor visse allergener, som pollen, støvmidd, muggsporer, matallergener og kjemikalier.

Symptomene på atopisk dermatitt kan variere fra individ til individ, men de vanligste tegnene inkluderer:

 1. Kløe (pruritus): Kløe er det mest karakteristiske symptomet på atopisk dermatitt. Hunden vil oppleve intens kløe, og kan slikke, bite, gnage eller gni seg mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Rødhet og betennelse: Den berørte huden vil være rød og betent. Dette kan være spesielt synlig rundt ører, øyne, munn, armhuler, lysken og mellom tærne.
 3. Hudutslett: Det kan utvikles utslett på huden, som kan variere fra små røde flekker til større områder med betent hud.
 4. Tap av hår: På grunn av kløe og betennelse kan hunden oppleve hårtap eller tynning av pelsen på de berørte områdene.
 5. Sekundære hudinfeksjoner: Den konstante kløingen og skade på huden kan føre til utvikling av sekundære infeksjoner forårsaket av bakterier eller gjær.

Diagnosen atopisk dermatitt hos hunder krever vanligvis en grundig vurdering av veterinæren. Det kan være nødvendig med hudprøver, allergitesting eller en eliminasjonsdiett for å identifisere spesifikke allergener som utløser symptomene.

Behandling av atopisk dermatitt hos hunder innebærer vanligvis en kombinasjon av tiltak for å lindre kløe, redusere betennelse og håndtere eventuelle sekundære infeksjoner. Dette kan omfatte medisiner som antihistaminer, kortikosteroider eller immundempende medisiner, hudpleieprodukter, allergenimmunterapi eller kostholdsbehandling.

Det er viktig å merke seg at atopisk dermatitt er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes, men symptomene kan vanligvis kontrolleres og håndteres med riktig behandling og stell. Regelmessig oppfølging med veterinær er viktig for å optimalisere hundens helse og livskvalitet.

Relatert: Eksem i øret hos hund

Hva kan trigge atopisk eksem?

Atopisk eksem hos hunder kan utløses av ulike allergener og miljøfaktorer. Noen vanlige utløsere inkluderer:

 1. Pollen: Pollen fra trær, gress og ugress kan være en vanlig årsak til atopisk eksem hos hunder. Sesongmessig eksponering for pollen kan føre til symptomer som kløe, rødhet og betennelse i huden.
 2. Støvmidd: Støvmidd er små mikroskopiske organismer som trives i miljøer med høy luftfuktighet og varme. Avfallsstoffene deres kan utløse allergiske reaksjoner hos hunder med atopisk eksem.
 3. Muggsporer: Muggsporer finnes i fuktige miljøer som kan inkludere kjellere, bad og områder med dårlig ventilasjon. Inhalering eller kontakt med muggsporer kan føre til allergiske reaksjoner hos hunder.
 4. Matallergener: Visse matvarer kan utløse atopisk eksem hos hunder. Vanlige matallergener inkluderer kylling, storfe, meieriprodukter, hvete og soya. Identifisering og eliminering av disse matvarene fra hundens kosthold kan være nødvendig for å kontrollere symptomer.
 5. Andre allergener: Andre potensielle allergener som kan utløse atopisk eksem hos hunder inkluderer loppebitt, kjemikalier i husholdningen, skadedyrspray, parfyme, rengjøringsmidler og tobakksrøyk.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder med atopisk eksem reagerer på de samme utløserne. Noen hunder kan være allergiske mot flere allergener, mens andre kan reagere på bare ett spesifikt allergen. En veterinær kan hjelpe med å identifisere de spesifikke utløserne for atopisk eksem hos din hund ved hjelp av allergitester eller eliminering av mistenkte allergener fra miljøet eller kostholdet.

Ved å begrense eksponeringen for utløsende faktorer og ved å implementere riktig behandling og stell, kan man redusere symptomene og forbedre livskvaliteten til en hund med atopisk eksem.

Relatert: Autoimmune sykdommer hos hund

Hvordan ser atopisk eksem ut?

Atopisk eksem hos hunder kan ha varierende utseende og symptomer, men det er noen vanlige kjennetegn å være oppmerksom på. Her er noen typiske trekk ved atopisk eksem hos hunder:

 1. Kløe (pruritus): Kløe er en av de mest uttalte symptomene på atopisk eksem. Hunden vil ofte klø seg intensivt, slikke, bite eller gnage på berørte områder. Dette kan føre til irritasjon, skader på huden og utvikling av sår eller skorper.
 2. Rødhet og betennelse: Den berørte huden vil ofte bli rød og betent. Dette kan være spesielt synlig rundt ører, ansikt, hals, armhuler, lysken, magen, mellom tærne eller andre områder. Huden kan også bli fortykket og grov over tid.
 3. Tap av hår: Som et resultat av kløe, betennelse og intensiv slikking kan hunden oppleve hårtap på de berørte områdene. Dette kan føre til skallede flekker eller tynning av pelsen.
 4. Utseende av skorper og sår: Gjentatt kløing og gnaging kan forårsake dannelse av skorper og sår på huden. Disse sårene kan være smertefulle for hunden og kan bli infisert.
 5. Øreproblemer: Atopisk eksem kan også påvirke ørene til hunden. Hunden kan oppleve ørebetennelse, kløe, rødhet og utflod fra ørene. Øreproblemer kan være ledsaget av lukt fra ørene og ørekløing.

Det er viktig å merke seg at atopisk eksem kan variere i alvorlighetsgrad og påvirke forskjellige områder av hundens kropp. Symptomene kan også komme og gå, og kan bli forverret av visse utløsere som allergener eller sesongmessige faktorer.

Hvis du mistenker at hunden din har atopisk eksem, er det viktig å oppsøke veterinær for en grundig vurdering og riktig diagnose. Veterinæren vil kunne bekrefte tilstedeværelsen av atopisk eksem og foreslå passende behandlingsalternativer for å lindre symptomene og forbedre hundens velvære.

Relatert: Symptomer på Borrelia hos hund

Atopisk eksem hos hund

Atopisk eksem, eller atopisk dermatitt, er en vanlig hudsykdom hos hunder. Det er en kronisk tilstand som er assosiert med allergiske reaksjoner. Hunder med atopisk eksem opplever vanligvis kløe, rødhet, betennelse og irritasjon i huden.

Årsakene til atopisk eksem hos hunder er komplekse og multifaktorielle. Arvelighet spiller en rolle, da visse raser har en økt predisposisjon for tilstanden, for eksempel retrievere, terriere og bulldoger. Miljøfaktorer som pollen, støvmidd, muggsporer og visse matallergener kan også utløse eller forverre symptomer.

Symptomene på atopisk eksem kan variere fra hund til hund, men vanlige tegn inkluderer:

 1. Intens kløe (pruritus) som fører til overdreven slikking, biting eller gnaging av huden.
 2. Rødhet og betennelse i huden, spesielt rundt ørene, mellom tærne, på mageområdet, armhulene og lysken.
 3. Tap av hår og dannelse av skorper eller sår på de berørte områdene.
 4. Øreinfeksjoner og ørebetennelse kan også forekomme på grunn av betennelse og kløe.

Hvis du mistenker at hunden din har atopisk eksem, bør du oppsøke veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil vurdere hundens symptomer, utføre hudprøver eller blodprøver for å utelukke andre årsaker til kløe og hudproblemer. Basert på diagnosen kan veterinæren anbefale forskjellige behandlingsalternativer, som kan inkludere:

 1. Medisiner: Veterinæren kan foreskrive antihistaminer, kortikosteroider eller immundempende medisiner for å lindre kløe og redusere betennelse.
 2. Allergenimmunterapi: I noen tilfeller kan allergenimmunterapi være et alternativ. Dette innebærer gradvis eksponering for små mengder allergener for å bygge opp hundens toleranse over tid.
 3. Hudpleie: Regelmessig og riktig hudpleie er viktig. Dette kan innebære bruk av hypoallergen sjampo, milde rengjøringsmidler og fuktighetskremer for å holde huden sunn og beskyttet.
 4. Kostholdsbehandling: I noen tilfeller kan veterinæren anbefale et hypoallergent kosthold eller eliminering av visse matvarer for å se om det har en positiv effekt på hudtilstanden.

Det er viktig å forstå at atopisk eksem ikke kan helbredes, men symptomene kan vanligvis kontrolleres med riktig behandling og stell. Samtidig bør man også prøve å identifisere og begrense eksponeringen for allergener som kan utløse symptomer hos hunden. En veterinær vil kunne gi deg mer spesifikk veiledning og behandlingsalternativer basert på din hunds individuelle tilstand.

Relatert: Blodig diare og oppkast hos hund

Seboreisk eksem hos hund

Seboreisk eksem hos hunder er en hudlidelse som påvirker talgkjertlene i huden. Det er preget av overdreven produksjon av talg, noe som fører til flassing, betennelse og kløe. Seboreisk eksem kan være primært eller sekundært. Primær seboreisk eksem oppstår uten noen underliggende årsak, mens sekundær seboreisk eksem er assosiert med en annen underliggende tilstand som allergi, infeksjon eller hormonelle ubalanser.

Symptomene på seboreisk eksem hos hunder kan variere, men vanlige tegn inkluderer:

 1. Flassing: En av de mest synlige tegnene på seboreisk eksem er tilstedeværelsen av flass. Flass kan være hvit, gul eller brun, avhengig av tilstanden og hundens hudtype.
 2. Kløe: Hunder med seboreisk eksem kan oppleve kløe på de berørte områdene. Dette kan føre til overdreven slikking, biting eller gnaging av huden.
 3. Rødhet og betennelse: Den berørte huden kan bli rød, irritert og betent. Dette kan være spesielt synlig rundt ørene, på ansiktet, halsen, ryggen eller halen.
 4. Lukt: Seboreisk eksem kan forårsake en ubehagelig lukt på grunn av overproduksjon av talg og vekst av bakterier på huden.
 5. Sekundære hudinfeksjoner: Overdreven talgproduksjon og betennelse kan føre til utvikling av sekundære hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller gjærsopp.

Årsakene til seboreisk eksem kan være varierte, og det kan være både genetiske og miljømessige faktorer involvert. Underliggende årsaker kan inkludere allergi, hormonelle ubalanser, parasitter, infeksjoner, autoimmune sykdommer eller metabolske lidelser.

Behandlingen av seboreisk eksem hos hunder avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Det kan inkludere:

 1. Riktig hudpleie: Regelmessig bading med en spesialisert sjampo anbefales for å fjerne overflødig talg og flass. Sjampoen kan inneholde medisinske ingredienser som salisylsyre, svovel eller antifungal midler, avhengig av typen seboreisk eksem.
 2. Medisiner: Veterinæren kan foreskrive medisiner som kortikosteroider, antibiotika eller antifungal midler for å behandle underliggende infeksjoner og redusere betennelse.
 3. Kostholdsbehandling: I noen tilfeller kan en diettendring eller tilskudd av essensielle fettsyrer bidra til å forbedre hudens helse og redusere talgproduksjonen.
 4. Behandling av underliggende årsaker: Hvis seboreisk eksem er sekundært til en annen underliggende tilstand, om allergi eller hormonelle ubalanser, vil behandlingen også rette seg mot å håndtere den underliggende årsaken. Dette kan inkludere allergeneliminering, bruk av medisiner for å balansere hormonene eller andre spesifikke tiltak avhengig av den underliggende tilstanden.

Det er viktig å merke seg at seboreisk eksem er en kronisk tilstand som kan kreve livslang behandling og stell for å opprettholde hudens helse og kontrollere symptomene. Oppfølging med veterinær er viktig for å justere behandlingen etter behov og overvåke hundens respons.

Det er også viktig å merke seg at diagnosen og behandlingen av seboreisk eksem bør utføres av en veterinær. De vil kunne vurdere hundens spesifikke tilstand, identifisere eventuelle underliggende årsaker og anbefale den mest hensiktsmessige behandlingsplanen for din hund.

Pyodermi hos hund

Pyodermi hos hunder refererer til en hudinfeksjon forårsaket av bakterier. Det er en vanlig tilstand som kan påvirke forskjellige deler av hundens hud. Pyodermi kan være overfladisk eller dyp, avhengig av hvilke lag av huden som er involvert.

Symptomer på pyodermi hos hunder kan inkludere:

 1. Rødhet og betennelse: Den berørte huden kan være rød, irritert og hovent. Betennelsen kan være merkbar rundt infeksjonsstedet.
 2. Pustler eller blemmer: Pustler er små, pussfylte blemmer som kan dannes på huden. Disse kan briste og danne sår eller skorper.
 3. Kløe: Hundene kan oppleve kløe på de infiserte områdene, og de kan slikke, bite eller gnage på huden for å lindre ubehaget.
 4. Hårtap: Pyodermi kan føre til tap av hår på de berørte områdene. Hårtap kan være merkbart og kan etterlate områder med skallethet.
 5. Lukt: En ubehagelig lukt kan være til stede på grunn av infeksjonen.

Årsakene til pyodermi hos hunder kan være varierte, men de vanligste er bakterielle infeksjoner forårsaket av Staphylococcus eller Streptococcus-bakterier. Underliggende faktorer som allergier, parasitter, hormonelle ubalanser, dårlig hygiene eller skader på huden kan predisponere hunden for utvikling av pyodermi.

Diagnosen pyodermi hos hunder stilles vanligvis av en veterinær basert på en klinisk vurdering og ofte en hudprøve eller kultur. Dette bidrar til å identifisere de spesifikke bakteriene som forårsaker infeksjonen og hjelper til med å bestemme riktig behandlingsmetode.

Behandlingen av pyodermi hos hunder kan omfatte:

 1. Antibiotika: Veterinæren kan forskrive antibiotika for å bekjempe de bakterielle infeksjonene. Antibiotikumet kan være topisk (lokalt) eller systemisk (oral eller injiserbar), avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen.
 2. Rengjøring og stell: Regelmessig rengjøring av de infiserte områdene er viktig for å fjerne puss, skorper og smuss. Veterinæren kan anbefale spesifikke hudpleieprodukter eller sjampoer for å lindre betennelse og opprettholde hudens helse.
 3. Behandling av underliggende årsaker: Hvis det er en underliggende årsak til pyodermi, for eksempel allergi eller hormonelle ubalanser, kan denne tilstanden også behandles for å forebygge gjentakelse av infeksjonen.
 4. Forebyggende tiltak: God hygiene, riktig kosthold og regelmessig loppe- og flåttkontroll kan bidra til å redusere risikoen for pyodermi. Det er viktig å holde hundens hud ren og tørr, unngå irritanter eller allergener, og gi et balansert kosthold som støtter hudens helse.
 5. Oppfølging og etterbehandling: Etter at infeksjonen er behandlet, kan det være nødvendig med regelmessige oppfølgingsbesøk hos veterinæren for å sikre at infeksjonen er under kontroll og for å justere behandlingen om nødvendig. Veterinæren kan også gi råd om forebyggende tiltak for å hindre tilbakefall.

Det er viktig å oppsøke veterinær dersom du mistenker at hunden din har pyodermi. Veterinæren vil kunne stille en nøyaktig diagnose, foreskrive passende behandling og gi råd om riktig hudpleie for å lindre symptomene og fremme helbredelse.

Vær oppmerksom på at informasjonen gitt her ikke erstatter profesjonell veterinærrådgivning. En veterinær bør konsulteres for å få en nøyaktig diagnose og skreddersydd behandling for din hund.

Referanser

Om forfatteren