Utslett av midd på hund

Hvis du mistenker at hunden din har fått utslett som følge av midd, kan det være lurt å kontakte en veterinær så snart som mulig for en riktig diagnose og behandling. Lær mer om utslett av midd på hund.

Middinfeksjoner kan variere i alvorlighetsgrad, og det er viktig å få profesjonell hjelp for å håndtere situasjonen på best mulig måte.

Middinfeksjoner kan være forårsaket av forskjellige typer midd, inkludert slike som forårsaker sarkoptisk skabb, demodex-skabb eller ørebetennelse (otodectic mange).

Hvorfor får hunder midd?

Hunder kan få midd av flere grunner, og det er viktig å merke seg at middinfeksjoner hos hunder er relativt vanlige. Middene som vanligvis påvirker hunder, kalles Demodex canis, og de lever naturlig i hundens hårsekker. Disse middene forårsaker vanligvis ingen problemer med mindre hundens immunsystem er svekket eller undertrykt av en annen sykdom eller medisin. Her er noen av de viktigste årsakene til at hunder kan få middinfeksjoner:

 1. Svakhet i immunsystemet: Dersom hundens immunsystem er svekket, kan det tillate middene å formere seg ukontrollert og forårsake hudproblemer.
 2. Genetisk predisposisjon: Noen raser, som for eksempel engelsk bulldog og shar pei, er mer utsatt for Demodex-middinfeksjoner på grunn av genetiske faktorer.
 3. Stress: Stress og dårlige levekår kan svekke hundens immunsystem og øke risikoen for middinfeksjoner.
 4. Alder: Middinfeksjoner forekommer ofte hos valper, da deres immunsystem er under utvikling og kan være mindre effektivt i å kontrollere midd.
 5. Underliggende sykdommer: Visse underliggende medisinske tilstander, som hormonelle ubalanser eller kreft, kan også påvirke hundens immunsystem og øke risikoen for middinfeksjoner.

Symptomer på middinfeksjoner hos hunder inkluderer hårtap, kløe, rødhet og betennelse i huden. Diagnose og behandling bør utføres av en veterinær. Behandling kan omfatte medisiner som dreper middene og lindrer symptomene.

Det er viktig å merke seg at Demodex-midd er spesifikke for hunder og utgjør normalt ingen fare for mennesker. Hvis du tror hunden din kan ha en middinfeksjon, bør du kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og behandling.

Relatert: Kan midd hos hund smitte menneske

Hvordan vet man om hunden har midd?

Det er flere tegn og symptomer som kan indikere at hunden din har en middinfeksjon. Her er noen vanlige indikasjoner på middinfeksjoner hos hunder:

 1. Hårtap: Middinfeksjoner kan forårsake hårtap, spesielt i områder hvor middene er mest aktive. Du kan merke tynnere pels eller til og med skallede flekker.
 2. Kløe: Kløe er et av de mest typiske symptomene på middinfeksjoner. Hunden din kan klø seg mye eller gni seg mot gjenstander for å lindre kløen.
 3. Rødhet og betennelse: Infiserte områder av huden kan bli røde, betente og irriterte.
 4. Skorper og sår: Middinfeksjoner kan føre til dannelse av skorper, sår eller sår på hundens hud, spesielt hvis hunden har klødd eller gnidd på de berørte områdene.
 5. Endringer i pelsens utseende: Pelsen kan se dårlig ut, matt, og mangler glans på grunn av infeksjonen.
 6. Små, pusfylte kuler: Noen ganger kan du se små, pusfylte kuler, spesielt rundt øynene, snuten og labbene. Disse kan være et tegn på en mer alvorlig middinfeksjon.
 7. Generell ubehag: Hunden din kan vise tegn på generell ubehag, som tap av appetitt eller slapphet.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder med middinfeksjoner vil vise alle disse symptomene, og alvorlighetsgraden av symptomene kan variere. Hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre hudskraping eller andre tester for å bekrefte diagnosen, og deretter anbefale passende behandling, vanligvis i form av medisiner som dreper middene og lindrer symptomene.

Selv om noen tilfeller av middinfeksjoner kan gå bort på egenhånd, er det best å få profesjonell rådgivning og behandling for å sikre hundens helse og trivsel.

Relatert: Midd hos hund

Hvordan bli kvitt midd på hund?

Å bli kvitt midd på hunden krever vanligvis behandling fra en veterinær, spesielt hvis infeksjonen er alvorlig. Her er trinnene som vanligvis tas for å behandle middinfeksjoner hos hunder:

 1. Diagnose: Den første og viktigste skrittet er å få en nøyaktig diagnose fra en veterinær. Dette innebærer vanligvis en grundig klinisk undersøkelse og hudskraping for å bekrefte tilstedeværelsen av midd.
 2. Medisinsk behandling: Veterinæren vil foreskrive passende medisiner for å behandle middinfeksjonen. De vanligste medisinene som brukes er parasittdrepende midler, som for eksempel Amitraz, Selamectin eller Ivermektin. Behandlingsvarigheten og doseringen vil avhenge av alvorlighetsgraden av infeksjonen.
 3. Lindring av symptomer: I tillegg til å behandle selve infeksjonen, kan veterinæren også anbefale medisiner eller topiske behandlinger for å lindre kløe, betennelse og andre symptomer. Dette kan bidra til at hunden føler seg bedre mens behandlingen pågår.
 4. Hygiene og rengjøring: Det er viktig å opprettholde god hygiene for å forhindre gjentakelse og spre middene til andre dyr eller mennesker. Dette kan inkludere regelmessig bading av hunden med et egnet antiparasittsjampo, vask av sengen og andre berørte områder, og støvsuging av hjemmet for å fjerne midd som kan være i omgivelsene.
 5. Oppfølging: Etter at behandlingen er avsluttet, kan veterinæren ønske å planlegge oppfølgingsbesøk for å sikre at infeksjonen er fullstendig eliminert.

Det er viktig å følge veterinærens råd nøye når det gjelder medisinering og pleie. Selv om det kan ta tid å bli kvitt middinfeksjonen helt, er det viktig å fullføre hele behandlingsforløpet som veterinæren har foreskrevet for å hindre tilbakefall.

I tillegg til medisinsk behandling og pleie, kan det være lurt å diskutere forebyggende tiltak med veterinæren din for å redusere risikoen for fremtidige middinfeksjoner, spesielt hvis hunden din er disponert for dem. Dette kan inkludere tiltak som styrking av immunforsvaret, riktig ernæring og generell helsebehandling.

Relatert: Behandling av midd hos hund

Symptomer på middinfeksjon

Symptomer på middinfeksjoner kan inkludere:

 1. Intens kløe og irritasjon
 2. Rødhet i huden
 3. Hårtap
 4. Skorper eller sår
 5. Skjellete hud
 6. Overflødig bading eller gnaging på områder av kroppen

Veterinæren vil kunne foreta en grundig undersøkelse av hunden din for å fastslå om midd er årsaken til utslettet. Dette kan inkludere hudskraping eller andre tester. Behandlingen avhenger av hvilken type middinfeksjon det er, og veterinæren vil foreskrive passende medisiner eller behandlingsplan.

I mellomtiden kan du forsøke å holde hundens hud ren og unngå å klø eller irritere utslettet. Men som nevnt tidligere, er det viktig å få profesjonell rådgivning fra en veterinær for å sikre at hunden din får riktig behandling og omsorg.

Relatert: Symptomer på hårsekkmidd hos hund

Intens kløe og irritasjon

Symptomer på en middinfeksjon, også kjent som skabb, inkluderer vanligvis mer enn bare intens kløe og irritasjon. Her er noen vanlige symptomer på skabb:

 1. Intens kløe: Kløen er vanligvis den mest uttalt symptom på skabb. Den kan være spesielt intens om natten eller etter dusjing, og den oppstår som følge av kroppens reaksjon på middens bevegelser, egg og avføring som er under huden.
 2. Rødhet og irritasjon: Infisert hud kan bli rød og irritert, spesielt der middene har gravd små ganger eller spor under huden.
 3. Små blemmer og pustler: Det kan dannes små, røde blemmer, pustler eller knuter på huden. Disse kan inneholde puss eller væske og være spesielt synlige rundt håndledd, albuer, armhuler, brystvorter, kjønnsorganer, mellom fingrene og på baksiden av knærne.
 4. Graver eller linjer: Middene kan lage tynne, gråaktige eller hvite linjer eller spor under huden. Disse linjene representerer middenes bevegelser og egglegging.
 5. Utslett: Skabbutslett kan variere fra person til person, og noen kan utvikle et rødaktig, kløende utslett som kan spre seg over kroppen.
 6. Søvnløshet: Den intense kløen kan forårsake søvnløshet på grunn av konstant ubehag.
 7. Sekundære infeksjoner: Ved kraftig kloring av huden kan det oppstå sår som kan bli smittet med bakterier, noe som kan føre til ytterligere irritasjon og ubehag.
 8. Symptomer på reaksjon: Mennesker som er infisert med skabb for første gang, kan oppleve en forsinket allergisk reaksjon som fører til økt kløe og utslett 2-6 uker etter infeksjonen.

Det er viktig å merke seg at selv om intens kløe og irritasjon er karakteristiske symptomer på skabb, kan andre hudtilstander også forårsake lignende symptomer. Hvis du mistenker at du har skabb eller opplever disse symptomene, bør du oppsøke en lege eller hudlege for en nøyaktig diagnose og behandling.

Relatert: Hårsekkmidd hos hund

Rødhet i huden

Rødhet i huden er faktisk et av de vanlige symptomene på middinfeksjon, også kjent som skabb. Her er noen flere detaljer om hvordan rødhet kan manifestere seg som et symptom på skabb:

 1. Rødhet og irritasjon: Infisert hud vil ofte vise tegn på rødhet og irritasjon. Dette kan være spesielt synlig der middene har gravd små ganger eller spor under huden. Den konstante bevegelsen til middene og deres avføring kan forårsake betennelse som resulterer i rødhet og hevelse i det berørte området.
 2. Rødaktig utslett: Mange som har skabb utvikler et rødaktig utslett som kan være spredt over kroppen. Dette utslettet kan variere i utseende og størrelse, og det kan være spesielt uttalt rundt fingre, håndledd, albuer, armhuler, brystvorter, kjønnsorganer og baksiden av knærne.
 3. Rødhet rundt skrapte områder: På grunn av den intense kløen kan personer med skabb skrape huden for å lindre kløen. Dette kan føre til mer uttalt rødhet rundt områdene der huden har blitt skrapet.
 4. Røde blemmer og pustler: Skabb kan også forårsake dannelse av små røde blemmer og pustler på huden. Disse kan være fylt med puss eller væske og kan føre til ytterligere rødhet og irritasjon.

Det er viktig å merke seg at rødhet i huden alene ikke nødvendigvis er et spesifikt tegn på skabb, da det kan være et symptom på ulike hudtilstander. Hvis du mistenker at du har skabb eller opplever symptomer som inkluderer rødhet i huden, intens kløe og andre nevnte tegn, bør du kontakte en lege eller hudlege for en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Hårtap

Hårtap er generelt ikke betraktet som et vanlig symptom på middinfeksjon, også kjent som skabb. Skabb er en hudinfeksjon forårsaket av skabbmidd, som graver ganger under huden og forårsaker intens kløe, utslett og irritasjon. Håret på kroppen og hodebunnen påvirkes vanligvis ikke direkte av skabbmidd.

Hårtap kan være relatert til andre tilstander, som for eksempel alopecia (hårtapssykdom) eller en annen underliggende medisinsk tilstand. Hvis du opplever hårtap i tillegg til symptomer som intens kløe, utslett og irritasjon, er det viktig å oppsøke en lege eller hudlege for en grundig vurdering og diagnose. Dette vil bidra til å identifisere årsaken til hårtapet og eventuelle andre underliggende medisinske tilstander som kan være involvert.

Skorper eller sår

Skorper eller sår er vanligvis ikke typiske symptomer på en middinfeksjon, også kjent som skabb. Skabb forårsakes av skabbmidd som graver ganger under huden, og de vanligste symptomene er intens kløe, utslett, irritasjon, rødhet og små blemmer. Skabbmiddene forårsaker ikke vanligvis sår eller skorper på huden.

Hvis du har skorper eller sår på huden, kan det være relatert til en annen hudtilstand eller infeksjon. Det er viktig å konsultere en lege eller hudlege for en nøyaktig diagnose og riktig behandling, spesielt hvis du opplever symptomer som ikke er typiske for skabb. Dette vil bidra til å identifisere årsaken til skorpene eller sårene og sørge for at du får riktig omsorg og behandling.

Skjellete hud

Skjellete hud er ikke en vanlig symptom på en middinfeksjon, også kjent som skabb. Skabb forårsakes av skabbmidd som graver ganger under huden, og de vanligste symptomene er intens kløe, utslett, irritasjon, rødhet, små blemmer og muligens dannelse av linjer eller spor under huden. Skjellete hud er generelt ikke karakteristisk for skabb.

Hvis du opplever skjellete hud, kan det være relatert til en annen hudtilstand, tørr hud eller en underliggende medisinsk tilstand. Det anbefales å oppsøke en lege eller hudlege for å få en korrekt diagnose og riktig behandling. Legen vil kunne evaluere symptomene dine, utføre nødvendige tester og undersøkelser, og gi deg råd om hvordan du best kan håndtere skjellete hud og eventuelle underliggende årsaker.

Overflødig bading eller gnaging på områder av kroppen

Overflødig bading eller intens gnaging på visse områder av kroppen kan være reaksjoner på kløe og ubehag forårsaket av en middinfeksjon, som skabb. Selv om overdreven bading og gnaging ikke er direkte symptomer på skabb, er de ofte reaksjoner på den intense kløen som følger med infeksjonen.

Skabb forårsakes av skabbmidd som graver ganger under huden og legger egg. Denne aktiviteten fører til irritasjon, kløe og ubehag. Personer som er infisert med skabb kan oppleve en intens kløe, spesielt om natten, og dette kan føre til at de bader oftere i et forsøk på å lindre kløen. De kan også gni eller klø på huden for å lindre ubehaget, noe som kan resultere i irritasjon, rødhet og eventuelt sår.

Hvis du merker at du eller noen du kjenner bader overdrevent eller gnager på bestemte områder av kroppen på grunn av kløe og ubehag, kan dette være en indikasjon på en mulig middinfeksjon som skabb. Det er viktig å søke medisinsk råd fra en lege eller hudlege for å få en korrekt diagnose og behandling dersom disse symptomene oppstår.

Referanser

Om forfatteren