Kan midd hos hund smitte menneske

Midd hos hunder, spesielt Demodex og Sarcoptes midd, kan i sjeldne tilfeller smitte mennesker. Lær mer om midd på hund kan smitte menneske.

Disse middene er kjent for å forårsake hudproblemer hos hunder, som Demodex- eller Sarcoptic-middinfeksjoner, også kjent som “skabb”. Når en hund er infisert med disse middene, kan de forårsake kløe, irritasjon og hudutslett hos hunden.

Mennesker kan bli smittet av disse middene gjennom nært fysisk kontakt med en infisert hund. Dette kan skje hvis du håndterer eller koser med en hund som har en middinfeksjon. Når middene kommer i kontakt med menneskehuden, kan de forårsake lignende hudutslett og kløe hos mennesker. Dette kalles ofte “menneskelig skabb” for Sarcoptes-middinfeksjoner.

Det er viktig å merke seg at slike tilfeller er relativt sjeldne, og ikke alle hunder med middinfeksjoner vil smitte mennesker. Hvis du mistenker at du eller noen i familien din kan ha blitt smittet av midd fra en hund, bør du kontakte lege eller veterinær for råd og behandling. Det er viktig å behandle både hunden og menneskene som er berørt for å forhindre spredning av middinfeksjonen.

Relatert: Midd hos hund

Hvorfor får hunder midd?

Hunder kan få middinfeksjoner av ulike årsaker. Midd er mikroskopiske parasitter som kan infisere hundens hud, ører eller andre områder av kroppen. De vanligste årsakene til at hunder får midd inkluderer:

 1. Svekket Immunsystem: Hunder med et svekket immunsystem har en økt risiko for å utvikle middinfeksjoner. Dette kan være forårsaket av sykdom, underernæring, stress eller medisinske tilstander som reduserer immunforsvarets effektivitet.
 2. Genetisk Predisposisjon: Noen hunderaser kan være mer disponert for visse typer middinfeksjoner på grunn av genetiske faktorer. For eksempel er noen raser mer utsatt for Demodex-middinfeksjoner.
 3. Alder: Valper og eldre hunder har ofte et mer sårbart immunsystem, noe som kan gjøre dem mer mottakelige for middinfeksjoner.
 4. Kontakt med smittede dyr: Hunder kan få midd ved direkte kontakt med andre smittede dyr, enten gjennom lek, nært samvær eller parring.
 5. Dårlig hygiene: Dårlig hygiene og mangel på regelmessig bading og rengjøring av hunden kan øke risikoen for middinfeksjoner.
 6. Stress: Stressende situasjoner, som endringer i miljøet, kan svekke hundens immunsystem og øke risikoen for middinfeksjoner.
 7. Miljøfaktorer: Midd kan overleve i hundens omgivelser, som sengetøy, tepper og gjenstander. Dersom disse områdene ikke rengjøres regelmessig, kan det bidra til spredning og vedvarende infeksjon.
 8. Øreinfeksjon: Øreinfeksjon forårsaket av øremidd er vanlig blant hunder med lange ører eller ører som er utsatt for fuktighet. Disse øremiddene kan trives i hundens øreganger.

Det er viktig å merke seg at noen middinfeksjoner, som Demodex-midd, er en del av hundens naturlige mikrobielle flora og blir bare et problem når de formerer seg i overflod på grunn av en svekket immunrespons. Forebygging, god hygiene og regelmessige veterinærbesøk er viktige for å minimere risikoen for middinfeksjoner hos hunder, og tidlig behandling er viktig for å hindre at infeksjonen blir alvorlig.

Relatert: Utslett av midd på hund

Hvordan vet man om hunden har midd?

Det er flere tegn og symptomer du kan se etter for å mistenke om hunden din har midd. Middinfeksjoner kan variere i alvorlighetsgrad, men her er noen vanlige tegn på middinfeksjon hos hunder:

 1. Intens kløe: Middinfeksjoner forårsaker vanligvis intens kløe hos hunden. Hunden kan konstant klø seg, gni seg mot møbler eller forsøke å bite eller slikke de kløende områdene.
 2. Hudutslett: Hunden kan utvikle et karakteristisk hudutslett som kan inkludere rødhet, pustler (små kviselignende blemmer), skorper eller skallede flekker på huden. Disse symptomene er spesielt vanlige rundt ørene, albuer, knær og underliv.
 3. Hårtap: Middinfeksjoner kan føre til hårtap, spesielt på de berørte områdene av huden.
 4. Skorpedannelse: Infiserte områder kan utvikle skorper som følge av irritasjon og kløing.
 5. Lukt: Noen ganger kan huden til hunden få en karakteristisk lukt på grunn av infeksjonen.
 6. Øreproblemer: Hunder med øremites (en type øreinfeksjon forårsaket av midd) kan vise symptomer som ørekløe, ørebetennelse, og de kan riste på hodet eller gni ørene mot gjenstander.
 7. Endringer i oppførsel: Kløe og ubehag kan føre til endringer i hundens oppførsel. Hunden kan bli irritabel, urolig eller viser tegn på angst.

Det er viktig å merke seg at noen av disse symptomene kan ligne på andre hudlidelser, så det er viktig å få en nøyaktig diagnose fra veterinæren din. Hvis du mistenker at hunden din har midd eller viser noen av de nevnte symptomene, bør du kontakte veterinæren din for en grundig undersøkelse. Veterinæren kan ta prøver fra huden eller ørene for å bekrefte diagnosen og deretter anbefale passende behandling. Jo tidligere middinfeksjonen blir oppdaget og behandlet, desto bedre er sjansene for en vellykket utvinning.

Relatert: Behandling av midd hos hund

Kan midd hos hund smitte menneske?

Middinfeksjoner hos hunder kan potensielt smitte mennesker, selv om slike tilfeller er relativt sjeldne. Her er noen detaljer om de vanligste typene midd hos hunder som kan smitte mennesker:

 1. Demodex Midd (Demodex Canis):
  • Disse middene er naturlige beboere i hundens hårsekker og forårsaker vanligvis ikke problemer hos friske hunder.
  • Når hunden har et svekket immunsystem, kan demodexmiddene formere seg og forårsake Demodex-utbrudd.
  • Mennesker kan bli smittet med demodexmidd gjennom tett fysisk kontakt med en infisert hund. Imidlertid fører dette vanligvis til en mild og selvbegrensende hudreaksjon hos mennesker. Dette kalles ofte “menneskelig demodikose” eller “rosacea.”
 2. Sarcoptes Scabiei Midd (Skabb):
  • Sarcoptes-midd forårsaker skabb hos hunder, kjent som “hundeskabb.”
  • Disse middene kan smitte mennesker ved direkte hudkontakt med en infisert hund. Dette resulterer i en tilstand kjent som “menneskelig skabb” eller “scabies.”
  • Menneskelig skabb forårsaker intens kløe, røde utslett og blemmer, og det kan være veldig ubehagelig for mennesker.
 3. Andre Middtyper:
  • Mens Demodex og Sarcoptes er de mest kjente middene som kan smitte hunder til mennesker, er det også andre middtyper, som Neotrombicula autumnalis, som kan forårsake hudproblemer hos hunder og i sjeldne tilfeller smitte mennesker.

For å unngå middinfeksjoner og mulig smitte til mennesker, er det viktig å opprettholde god hygiene for både hunden og eieren. Her er noen forholdsregler du kan ta:

 • Hold hunden din sunn og oppdatert på veterinærbesøk for å oppdage og behandle middinfeksjoner tidlig.
 • Unngå direkte hudkontakt med en hund som har en kjent middinfeksjon.
 • Vask hendene grundig etter å ha håndtert en infisert hund.
 • Vask hundens sengetøy og rengjør deres omgivelser regelmessig.
 • Hvis du mistenker at du eller noen i familien har blitt smittet av midd fra en hund, søk medisinsk råd og behandling umiddelbart.

Det er viktig å merke seg at selv om smitte fra hunder til mennesker kan skje, er det relativt sjelden, og med riktig behandling kan både hunden og mennesket komme seg fra infeksjonen.

Relatert: Hårsekkmidd hos hund

Demodex midd

Demodex midd (Demodex canis) som infiserer hunder er normalt ikke smittsomme for mennesker. Disse middene er naturlige beboere i hundens hårsekker, og de forårsaker vanligvis ikke problemer hos friske hunder med et velfungerende immunsystem.

Selv om mennesker også har sin egen type Demodex-midd (Demodex folliculorum og Demodex brevis), er disse middene forskjellige fra dem som infiserer hunder, og de smitter ikke mellom hunder og mennesker. Menneskelige Demodex-midd lever naturlig i menneskets hårsekker og forårsaker vanligvis ikke helseproblemer, med mindre de blir overaktivert og forårsaker en tilstand som kalles “rosacea.”

Så, for å oppklare, demodexmidd som infiserer hunder, er normalt ikke smittsomme for mennesker, og du trenger vanligvis ikke bekymre deg for å bli smittet av dem fra din egen hund. Hvis du er bekymret for hundens helse eller din egen helse i forhold til middinfeksjoner, bør du kontakte en veterinær eller lege for råd og veiledning.

Relatert: Symptomer på hårsekkmidd hos hund

Sarcoptes Scabiei midd

Sarcoptes-midd, også kjent som skabbmidd, som infiserer hunder, kan smitte mennesker. Sarcoptes-middinfeksjon hos mennesker kalles “menneskelig skabb” eller “scabies.” Disse middene forårsaker en intens kløe og hudutslett hos mennesker, og infeksjonen kan være ganske ubehagelig.

Sarcoptes-midd smitter vanligvis fra en infisert hund til mennesker gjennom direkte hudkontakt. Dette kan skje når en person har tett fysisk kontakt med en hund som har skabb. Infeksjonen oppstår når middene graver seg inn i det øverste laget av menneskehuden og legger egg der. Dette fører til kløe, rødhet, utslett og blemmer på huden.

Det er viktig å merke seg at selv om Sarcoptes-midd fra en hund kan smitte mennesker, er overføringen ikke alltid garantert, og ikke alle som har kontakt med en infisert hund, vil utvikle menneskelig skabb. For å unngå smitte er det lurt å opprettholde god hygiene for både hunden og menneskene i kontakt med hunden. Hvis du mistenker at du eller noen i familien din har blitt smittet av Sarcoptes-midd fra en hund, bør du søke medisinsk hjelp for riktig diagnostisering og behandling. Hunden bør også behandles av en veterinær for å bli kvitt middinfeksjonen.

Andre middtyper

De fleste middtyper som infiserer hunder, er spesifikke for hunder og smitter vanligvis ikke mennesker. De to hovedtypene midd som noen ganger kan smitte mellom hunder og mennesker er Sarcoptes-midd (skabbmidd) og Demodex-midd.

 1. Sarcoptes Midd (Skabbmidd):
  • Sarcoptes-midd er kjent for å forårsake skabb hos hunder.
  • Disse middene kan smitte mennesker ved direkte hudkontakt med en infisert hund, og det forårsaker “menneskelig skabb” hos mennesker, som gir kløe, utslett og hudirritasjon.
 2. Demodex Midd:
  • Demodex-midd er naturlige beboere i hundens hårsekker og forårsaker vanligvis ikke problemer hos friske hunder med et velfungerende immunsystem.
  • Mens det finnes Demodex-arter som smitter hunder, er de forskjellige fra de som infiserer mennesker. Hundens Demodex-midd smitter normalt ikke til mennesker, og de har ikke samme effekt på menneskelig hud.

De fleste andre typer midd som kan infisere hunder, er ikke kjent for å smitte mennesker. Det betyr at de fleste middinfeksjoner hos hunder ikke utgjør en direkte trussel for mennesker. Likevel er god hygiene og forsiktig håndtering av en hund med en kjent middinfeksjon viktig for å minimere risikoen for smitte. Hvis du har spesifikke bekymringer om en middinfeksjon hos din hund eller din egen helse, bør du kontakte en veterinær eller lege for råd og veiledning.

Hvordan bli kvitt midd hund?

Å bli kvitt midd hos en hund krever vanligvis medisinsk behandling og grundig rengjøring av hundens omgivelser for å forhindre gjentatt infeksjon. Her er trinnene du kan ta for å håndtere en middinfeksjon hos hunden din:

 1. Kontakt veterinæren:
  • Det første du bør gjøre hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon, er å kontakte en veterinær. En veterinær kan bekrefte diagnosen og anbefale riktig behandlingsplan.
 2. Medisinsk behandling:
  • Veterinæren vil foreskrive medisiner for å behandle middinfeksjonen. Dette kan inkludere aktuelle behandlinger som sjampo, salver eller kremer, og i noen tilfeller orale medisiner.
  • Følg nøye instruksjonene fra veterinæren når det gjelder dosering og behandlingsvarighet. Selv om hunden viser bedring, er det viktig å fullføre hele behandlingsforløpet for å sikre at middene blir helt utryddet.
 3. Isolering av hunden:
  • Forhindre at hunden din kommer i kontakt med andre dyr mens den er smittet, spesielt med tanke på å hindre spredning til andre hunder.
 4. Rengjøring av hjemmet:
  • Midd kan overleve i hundens omgivelser, så det er viktig å rengjøre og desinfisere hundens seng, tepper, leker og eventuelle andre områder hunden har oppholdt seg i.
  • Vask og tørk alt som er maskinvaskbart på høy temperatur for å drepe middene. Du kan også bruke egnede sprayer eller rensemidler for å desinfisere områdene.
 5. Støvsuging:
  • Støvsug hjemmet grundig, inkludert møbler og tepper, og tøm støvsugerposen eller beholderen umiddelbart etterpå for å fjerne eventuelle midd som kan ha blitt samlet opp. Støvsuging kan bidra til å fjerne midd og deres egg fra omgivelsene.
 6. Hyppig vask av sengetøy:
  • Vask hundens sengetøy og pute ofte, og sørg for at det er rent og fritt for midd.
 7. Oppfølging og forebygging:
  • Følg opp med veterinæren som angitt for å sikre at behandlingen er effektiv. Noen ganger kan det være nødvendig med flere behandlinger.
  • Vurder å bruke forebyggende midler for midd for å unngå gjentatt infeksjon i fremtiden.

Husk at middinfeksjoner hos hunder kan være ganske smittsomme, så det er viktig å handle raskt og nøye forhindre spredning av midd til andre dyr eller mennesker i husstanden. Samtidig bør du samarbeide tett med veterinæren din for å sikre at hunden din blir behandlet og blir kvitt middene helt.

Referanser

Om forfatteren