Hårsekkmidd hos hund

Hårsekkmidd, også kjent som Demodex canis, er en type midd som kan påvirke hunder. Lær mer om hårsekkmidd hos hund.

Disse mikroskopiske parasittene lever i hundens hårsekker og kan forårsake en hudtilstand som kalles demodikose eller Demodex-middinfeksjon. Demodex-midd er vanligvis til stede i små mengder på frisk hud hos hunder, men de kan forårsake problemer når hundens immunsystem er svekket eller underutviklet.

Behandling av midd hos hund

Behandlingen av middinfeksjoner hos hunder avhenger av hvilken type midd det dreier seg om og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Her er noen generelle retningslinjer for behandling av middinfeksjoner hos hunder:

 1. Konsultasjon med veterinær: Først og fremst, hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren vil kunne diagnostisere infeksjonen korrekt og utvikle en behandlingsplan som passer best for din hunds situasjon.
 2. Topikale behandlinger: Mange middinfeksjoner behandles med topikale medisiner som salver, kremer eller sjampoer. Disse medisinene inneholder vanligvis aktive ingredienser som dreper middene og lindrer symptomer som kløe og betennelse. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner for riktig bruk av disse produktene.
 3. Oral medisinering: I noen tilfeller, spesielt for mer alvorlige middinfeksjoner, kan veterinæren foreskrive orale medisiner. Disse medisinene kan være nødvendige for å bekjempe infeksjonen fra innsiden av hunden.
 4. Håndtering av underliggende årsaker: Hvis middinfeksjonen er knyttet til underliggende helseproblemer, som svekket immunsystem, allergier eller hormonelle ubalanser, må disse tilstandene også behandles for å forhindre tilbakefall.
 5. Forebygging: Etter at behandlingen er fullført, er det viktig å forebygge nye infeksjoner. Dette kan inkludere regelmessig vedlikehold av hundens hygiene, som bading og børsting, samt å opprettholde en sunn livsstil med god ernæring og mosjon.
 6. Oppfølging med veterinær: Det er viktig å følge opp med veterinæren i henhold til deres anbefalinger for oppfølging og kontroller. Dette sikrer at infeksjonen er helt borte og hindrer tilbakefall.

Det er viktig å merke seg at behandlingen av middinfeksjoner kan variere avhengig av hvilken type midd som er involvert. For eksempel vil behandlingen for Demodex-midd (pelsmidd) være forskjellig fra behandlingen for Sarcoptes scabiei (skabbmidd). Derfor er det avgjørende å få en nøyaktig diagnose fra veterinæren for å sikre at riktig behandling blir gitt.

I tillegg til behandling er tidlig oppdagelse og forebygging viktige for å unngå alvorlige middinfeksjoner hos hunder. Regelmessige veterinærkontroller og opprettholdelse av god hygiene og generell helse hos hunden din kan bidra til å redusere risikoen for middinfeksjoner.

Relatert: Behandling av midd hos hund

Er hårsekkmidd smittsomt?

Hårsekkmidd, også kjent som Demodex-midd, er generelt ikke smittsomt mellom hunder og mennesker. Demodex-midd er en naturlig del av huden hos mange hunder, og de lever normalt i små mengder uten å forårsake helseproblemer. Disse middene overføres vanligvis fra moren til valpene i løpet av de første dagene etter fødselen.

Problemer oppstår når Demodex-middene blir for mange i antall og fører til hudinfeksjoner som demodikose. Denne tilstanden er imidlertid ikke smittsom på samme måte som en bakteriell eller viral infeksjon. Demodex-midd overføres ikke ved berøring eller direkte kontakt mellom hunder eller fra hunder til mennesker.

Det er viktig å merke seg at noen mennesker kan ha en svekket immunrespons eller andre helseproblemer som gjør dem mer sårbare for hudinfeksjoner, inkludert demodikose. I sjeldne tilfeller kan mennesker utvikle en lignende hudtilstand kalt demodikose, men dette er vanligvis et resultat av spesifikke underliggende forhold og ikke smitte fra en infisert hund.

Selv om demodikose ikke er smittsom mellom hunder og mennesker, er det likevel viktig å opprettholde god hygiene og veterinærpleie for å kontrollere og behandle tilstanden hos hunder for å forhindre at den blir mer alvorlig eller kronisk. Hvis du mistenker at hunden din har demodikose eller andre hudproblemer, bør du konsultere en veterinær for riktig diagnose og behandling.

Relatert: Kan midd hos hund smitte menneske

Hårsekkmidd hos hund

Det finnes to hovedtyper av demodikose hos hunder:

 1. Lokalisert demodikose: Dette er den mildeste formen for Demodex-infeksjon, der middene bare påvirker en liten del av hundens hud. Vanligvis blir dette oppdaget som noen få hårløse flekker, ofte rundt øynene, snuten eller potene. Lokalisert demodikose forekommer ofte hos valper og går vanligvis bort av seg selv uten behandling.
 2. Generalisert demodikose: Dette er en mer alvorlig form for infeksjonen, der middene sprer seg til større områder av hundens kropp. Generalisert demodikose kan føre til omfattende hårtap, betennelse i huden og alvorlig kløe. Denne tilstanden krever vanligvis veterinærbehandling.

Behandlingen av demodikose avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Veterinæren kan foreskrive topikale medisiner, bad, eller i noen tilfeller, muntlige medisiner for å bekjempe middene og lindre symptomene. Det er også viktig å håndtere eventuelle underliggende årsaker, som svekket immunsystem, for å hindre tilbakefall.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha demodikose, bør du kontakte veterinæren din for en riktig diagnose og behandlingsplan, da ubehandlet demodikose kan forverres og føre til mer alvorlige hudproblemer. Det er også viktig å følge veterinærens råd om pleie og oppfølging for å sikre at hunden blir frisk.

Relatert: Midd hos hund

Lokalisert demodikose

Lokalisert demodikose er den mildere formen for Demodex-middinfeksjon hos hunder. Denne tilstanden involverer bare små områder av hundens hud og hårfollikler og er vanligvis mindre alvorlig enn generalisert demodikose. Her er noen flere detaljer om lokalisert demodikose:

 1. Vanlige symptomer: Symptomene på lokalisert demodikose inkluderer små hårløse flekker eller skallede områder på hundens hud. Disse flekkene kan være kløende, men de forårsaker vanligvis ikke betydelig ubehag for hunden. Hudforandringene er vanligvis begrenset til spesifikke områder av kroppen, som rundt øynene, på snuten, på potene eller på ørene.
 2. Ofte hos valper: Lokalisert demodikose er mer vanlig hos valper enn voksne hunder. Dette skyldes ofte at valpers immunsystem er i utvikling, og de har ennå ikke utviklet full beskyttelse mot Demodex-midd. Hos valper er det vanlig at lokalisert demodikose går bort av seg selv uten behandling når immunsystemet modnes.
 3. Spontan utvinning: I mange tilfeller trenger ikke lokalisert demodikose noen spesifikk behandling. Håret vil vanligvis vokse tilbake av seg selv, og symptomene forsvinner etter hvert som hunden blir eldre og immunsystemet styrkes. Det er viktig å følge opp med veterinæren for å overvåke fremgangen og sikre at det ikke utvikler seg til generalisert demodikose.
 4. Mulig behandling: Selv om lokalisert demodikose vanligvis ikke krever omfattende behandling, kan veterinæren likevel anbefale topikale behandlinger, som spesielle sjampoer eller kremer, for å hjelpe med å kontrollere Demodex-middene og redusere kløe og betennelse. Dette kan bidra til å akselerere helingsprosessen.
 5. Oppfølging og forebygging: Selv etter at symptomene på lokalisert demodikose har forsvunnet, er det viktig å følge opp med veterinæren for å sikre at infeksjonen ikke kommer tilbake eller utvikler seg til en mer alvorlig form. Forebyggende tiltak, som å opprettholde god generell helse og hygiene for hunden din, kan bidra til å redusere risikoen for fremtidige Demodex-infeksjoner.

Husk at selv om lokalisert demodikose vanligvis er mindre alvorlig enn generalisert demodikose, bør du alltid konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og veiledning om hvordan du best skal håndtere tilstanden hos din spesifikke hund.

Relatert: Utslett av midd på hund

Generalisert demodikose

Generalisert demodikose er en mer alvorlig form for Demodex-middinfeksjon hos hunder. Denne tilstanden er preget av spredning av middene til større områder av hundens hud og hårfollikler og kan føre til mer alvorlige symptomer og komplikasjoner. Her er mer detaljert informasjon om generalisert demodikose:

 1. Symptomer: Generalisert demodikose fører til mer omfattende hårtap og hudforandringer enn lokalisert demodikose. Hundene kan utvikle store områder med hårløse, røde, kløende og betente hudlesjoner. Disse lesjonene kan spre seg over hele kroppen og forårsake alvorlig ubehag for hunden.
 2. Kløe og ubehag: Kløe er en vanlig komplikasjon av generalisert demodikose, og hunden kan bli veldig irritert og urolig på grunn av kløen. Dette kan føre til økt selvskading, som å bite, slikke eller klø på de berørte områdene, noe som kan forverre hudtilstanden.
 3. Mulige årsaker: Generalisert demodikose kan være et tegn på underliggende problemer i hundens immunsystem eller helse. Det kan forekomme hos hunder som har svekket immunforsvar, genetiske predisposisjoner, stress, eller andre medisinske tilstander som påvirker immunsystemet.
 4. Diagnose: Veterinæren vil diagnostisere generalisert demodikose ved å utføre en hudskraping eller hudbiopsi for å påvise tilstedeværelsen av Demodex-midd under et mikroskop. Dette hjelper med å bekrefte diagnosen og bestemme omfanget av infeksjonen.
 5. Behandling: Behandlingen for generalisert demodikose er mer omfattende enn for lokalisert demodikose. Veterinæren kan foreskrive orale medisiner som ivermektin eller milbemycin, som er rettet mot å drepe Demodex-middene. Behandlingen kan vare i flere måneder, og hunden må følges nøye av veterinæren for å overvåke fremgangen.
 6. Oppfølging: Hunder som har hatt generalisert demodikose, må ofte følges opp av veterinæren i lang tid etter at symptomene har forsvunnet for å sikre at infeksjonen ikke kommer tilbake. Dette inkluderer regelmessige hudskrapinger for å sjekke på nytt for Demodex-midd.

Generalisert demodikose kan være en utfordrende tilstand å behandle, og behandlingsresultatene kan variere fra hund til hund. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre at tilstanden blir alvorlig, og en veterinær vil kunne gi råd om den beste tilnærmingen for å håndtere denne tilstanden hos din spesifikke hund.

Relatert: Symptomer på hårsekkmidd hos hund

Hva hjelper mot pelsmidd?

Pelsmidd, også kjent som Demodex-midd, kan være en utfordrende tilstand å behandle hos hunder. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av infeksjonen, og det er viktig å samarbeide med en veterinær for å utvikle en passende behandlingsplan. Her er noen av de vanlige behandlingsalternativene som kan brukes mot pelsmidd:

 1. Topikale behandlinger: Dette inkluderer spesielle sjampoer, salver eller kremer som inneholder medisiner som benzoylperoksid eller amitraz. Disse kan påføres de berørte områdene for å bekjempe middene og redusere kløe og betennelse. Din veterinær vil gi deg instruksjoner om hvordan du bruker disse produktene trygt.
 2. Oral medisinering: For mer alvorlige tilfeller av pelsmidd, kan veterinæren foreskrive orale medisiner som ivermektin, milbemycin eller doramectin. Disse medisinene dreper Demodex-middene i hundens system. Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene nøye og overvåke hunden for eventuelle bivirkninger.
 3. Immunmodulerende terapi: Hvis pelsmidden er et resultat av et svekket immunsystem, kan veterinæren vurdere å styrke hundens immunsystem med tilleggsbehandlinger som vitaminer, kostholdsjusteringer eller medisiner som cyclosporine.
 4. Behandling av underliggende årsaker: Hvis pelsmidden er knyttet til en underliggende medisinsk tilstand, som hormonelle ubalanser, allergier eller annen sykdom, må denne tilstanden også behandles for å kontrollere pelsmiddinfeksjonen.
 5. Hygiene og pleie: Å opprettholde god generell hygiene og hudpleie for hunden din kan bidra til å kontrollere pelsmidden. Dette inkluderer regelmessig bading, børsting, og unngåelse av stress eller irritanter som kan forverre tilstanden.

Det er viktig å merke seg at behandlingen for pelsmidd kan være langvarig og kreve tålmodighet. Hundens fremgang må nøye overvåkes av en veterinær, og regelmessige kontroller og oppfølging er vanligvis nødvendig for å sikre at infeksjonen er under kontroll.

Det beste første skrittet hvis du mistenker at hunden din har pelsmidd, er å kontakte en veterinær. De vil kunne diagnostisere tilstanden riktig og utvikle en tilpasset behandlingsplan som tar hensyn til hundens spesifikke behov.

Hvordan forebygge hårsekkmidd hos hund?

Forebygging av hårsekkmidd (Demodex-midd) hos hunder innebærer å opprettholde god generell helse og hygiene for hunden din for å bidra til å minimere risikoen for infeksjon eller tilbakefall. Her er noen tiltak du kan ta for å forebygge hårsekkmidd hos hund:

 1. Regelmessige veterinærkontroller: Planlegge regelmessige besøk hos veterinæren er avgjørende for å oppdage og håndtere helseproblemer tidlig, inkludert middinfeksjoner. Veterinæren kan også gi råd om forebyggende tiltak som er spesifikke for hundens behov.
 2. Sunn ernæring: Gir hunden din et balansert kosthold som oppfyller alle dens ernæringsbehov. Et sterkt immunsystem er viktig for å motstå middinfeksjoner, så fôret ditt bør styrke hundens immunforsvar.
 3. God hygiene: Regelmessig bading og børsting av hunden din kan bidra til å fjerne støv, smuss og døde hudceller som middene kan trives på. Det er imidlertid viktig å ikke overbade hunden, da overdreven bading kan føre til tørr hud og andre problemer.
 4. Unngå stress: Stress kan svekke hundens immunsystem og øke risikoen for middinfeksjoner. Prøv å minimere stressende situasjoner for hunden din, og gi den en trygg og kjærlig omgivelse.
 5. Kontakt med andre smitteførende dyr: Hvis du vet at det er andre hunder med middinfeksjoner i området, bør du prøve å begrense din hunds eksponering for disse dyrene, spesielt hvis hunden din har en svekket helse.
 6. Tidlig behandling: Hvis du mistenker at hunden din kan ha en middinfeksjon, bør du umiddelbart kontakte veterinæren. Jo tidligere infeksjonen oppdages, jo enklere er den vanligvis å behandle.
 7. Opprettholde en sunn livsstil: Gi hunden din tilstrekkelig mosjon og mental stimulering, da dette bidrar til å opprettholde generell helse og kan hjelpe med å styrke immunforsvaret.
 8. Oppfølging med veterinær: Hvis hunden din tidligere har hatt en middinfeksjon, er det viktig å følge veterinærens anbefalinger for oppfølging og kontroller for å sikre at infeksjonen ikke kommer tilbake.

Mens du kan ta disse forebyggende tiltakene, er det viktig å huske at Demodex-midd er naturlig tilstede på hundens hud, og i moderate mengder er de ofte ufarlige. Problemer oppstår når middpopulasjonen vokser ut av kontroll på grunn av underliggende helseproblemer eller svekket immunsystem. Derfor er det viktig å arbeide sammen med en veterinær for å sikre at hundens helse er optimal.

Referanser

Om forfatteren