Behandling av midd hos hund

Behandling av midd hos hund avhenger av hvilken type middinfeksjon hunden har. Lær mer om hvordan du skal behandle midd hos hund.

Hvordan vet man om hunden har midd?

Middinfeksjon hos hunder kan ha en rekke symptomer, og tegnene kan variere avhengig av typen midd og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Her er noen vanlige tegn på middinfeksjon hos hunder:

 1. Intens kløe: Kløe er et av de mest fremtredende symptomene på middinfeksjon. Hunden kan klø seg intensivt, gni seg mot møbler eller bite og slikke seg på de berørte områdene.
 2. Hudirritasjon og rødhet: Midd kan forårsake hudirritasjon, rødhet og betennelse. Du kan merke at hundens hud blir rød og irritert, spesielt rundt ører, øyne, poter, hals og mage.
 3. Hårtap: Infeksjon med visse typer midd kan føre til hårtap, spesielt i de berørte områdene. Huden kan også bli skjellete eller flassende.
 4. Skorper og sår: Hvis hunden klør seg mye, kan det dannes skorper eller sår på huden. Dette kan øke risikoen for sekundære infeksjoner.
 5. Øreproblemer: Øremiddinfeksjon kan forårsake symptomer som ørekløe, ørebetennelse, utflod fra ørene og hodevridning.
 6. Endringer i pelskvalitet: Pelsen kan bli matt, tørr og miste glansen på grunn av hudproblemer forårsaket av midd.
 7. Andre symptomer: Noen hunder med middinfeksjoner kan også vise symptomer som hoste, nysing, nysing og pusteproblemer hvis middene har infisert luftveiene.

Det er viktig å merke seg at symptomene på middinfeksjon kan ligne på andre hudsykdommer eller allergiske reaksjoner. Hvis du mistenker at hunden din har middinfeksjon, er det avgjørende å konsultere en veterinær for en grundig undersøkelse og en nøyaktig diagnose. Veterinæren vil kunne fastslå hvilken type middinfeksjon det er, og deretter utvikle en behandlingsplan basert på hundens tilstand. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre at infeksjonen forverres og for å gi hunden lindring fra kløen og ubehaget.

Relatert: Kan midd hos hund smitte menneske

Hvordan bli kvitt midd på hund?

Å bli kvitt midd på hund krever grundig behandling som inkluderer medisinsk behandling og miljøkontroll. Her er trinnene du bør følge for å håndtere middinfeksjon hos hunden din:

 1. Konsulter veterinær: Det første og viktigste skrittet er å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og en behandlingsplan som er skreddersydd for hundens behov.
 2. Reseptbelagte medisiner: Veterinæren vil sannsynligvis forskrive reseptbelagte medisiner for å behandle middinfeksjonen. Medisinen kan komme i form av kremer, sjampo, orale medisiner eller øredråper, avhengig av hvilken type middinfeksjon det er.
 3. Administrasjon av medisiner: Påfør medisinen som anvist av veterinæren. Følg doseringsanvisningene nøye, og sørg for å fullføre hele behandlingsforløpet selv om symptomene forsvinner tidligere.
 4. Rengjøring og miljøkontroll:
  • Vask hundens sengetøy og leker: Vask alt hunden har vært i kontakt med grundig med varmt vann for å fjerne eventuelle midd eller egg.
  • Støvsuging: Støvsuging av hjemmet, spesielt områder der hunden tilbringer mye tid, kan bidra til å fjerne midd og deres avfallsprodukter.
  • Desinfisering: Bruk et egnet desinfeksjonsmiddel for å rengjøre hundens omgivelser, spesielt områder der hunden hviler eller sover.
 5. Oppfølging hos veterinær: Følg opp med veterinæren som avtalt for å sikre at behandlingen er effektiv og for å justere planen om nødvendig. Oppfølging er viktig for å sikre at middinfeksjonen er fullstendig under kontroll.
 6. Miljøforebygging: Forhindre fremtidige middinfeksjoner ved å opprettholde god hygiene og gi hunden regelmessig parasittkontroll.
 7. Hygiene og stell: Sørg for å opprettholde god hygiene og stell av hundens pels og hud, da dette kan bidra til å forhindre fremtidige infeksjoner.
 8. Ernæring og immunforsvar: Gi hunden et balansert kosthold og nødvendig ernæring for å styrke immunforsvaret, noe som kan bidra til å forhindre tilbakefall.

Husk at behandling av middinfeksjon bør være veiledet av en veterinær, da forskjellige typer midler kan kreve ulike tilnærminger. Selvmedisinering eller bruk av produkter som ikke er anbefalt av en veterinær kan være skadelig for hunden din. Så sørg alltid for å konsultere en veterinær når du mistenker middinfeksjon hos hunden din, og følg nøye veterinærens råd og behandlingsplan.

Relatert: Midd hos hund

Hvordan behandle midd hos hund?

De vanligste middene som påvirker hunder er øremidd, skabbmidd og demodexmidd. Her er noen generelle retningslinjer for behandling av midd hos hund:

 1. Konsultere veterinær: Det første skrittet i behandlingen av midd hos hunden din er å konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne fastslå hvilken type middinfeksjon hunden din har og utarbeide en behandlingsplan basert på dette.
 2. Øremidd: Hvis hunden har øremidd, kan veterinæren foreskrive øredråper eller salver som er spesifikke for å behandle øremiddinfeksjoner. Du må også rense hundens ører regelmessig som anvist av veterinæren.
 3. Skabbmidd: Skabbmiddinfeksjoner krever vanligvis behandling med reseptbelagte medisiner, for eksempel skabbkremer eller orale medisiner. Hunden kan også trenge en beroligende sjampo eller lindrende behandlinger for å lindre kløe og irritasjon.
 4. Demodexmidd: Demodexmiddinfeksjoner kan variere i alvorlighetsgrad. Mildere tilfeller kan gå over av seg selv, men mer alvorlige tilfeller krever ofte behandling med spesifikke medisiner som veterinæren vil foreskrive.
 5. Miljøkontroll: Midd kan også leve i omgivelsene til hunden, som sengetøy, tepper og møbler. Det kan være nødvendig å vaske og rengjøre hundens omgivelser grundig for å forhindre reinfeksjon.
 6. Oppfølging: Etter at behandlingen er startet, er det viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye. Du bør planlegge oppfølgingsbesøk for å sikre at infeksjonen er under kontroll og for å justere behandlingsplanen om nødvendig.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd og behandlingsplan for å sikre en effektiv behandling av midd hos hunden din. Selvmedisinering eller bruk av produkter som ikke er anbefalt av en veterinær kan være skadelig for hunden din.

Relatert: Utslett av midd på hund

Konsultere veterinær

Den beste måten å behandle midd hos hunder er å konsultere veterinær. Veterinæren vil kunne gi en nøyaktig diagnose og utarbeide en skreddersydd behandlingsplan basert på hundens tilstand og type middinfeksjon. Her er noen generelle trinn du kan forvente som en del av behandlingen:

 1. Diagnose: Veterinæren vil undersøke hunden grundig for å fastslå typen middinfeksjon. Dette kan inkludere en hudskraping, prøver av ørevoks eller andre relevante tester.
 2. Reseptbelagte medisiner: Basert på diagnosen vil veterinæren forskrive riktig medisinering. Dette kan inkludere aktuelle kremer, sjampo, orale medisiner eller øredråper, avhengig av infeksjonens art og alvorlighetsgrad.
 3. Rengjøring og omsorg: Du kan bli bedt om å rense hundens ører eller hud nøye, avhengig av infeksjonen. Dette vil hjelpe med å fjerne midd og lette helingsprosessen.
 4. Miljøkontroll: I tillegg til behandling av hunden, kan det være nødvendig å desinfisere og rengjøre hundens omgivelser, som sengetøy, tepper og leker, for å forhindre reinfeksjon.
 5. Oppfølging: Det er viktig å følge opp med veterinæren som anvist. Dette kan inkludere flere besøk for å sikre at infeksjonen er under kontroll og for å justere behandlingsplanen hvis nødvendig.
 6. Forebygging: Etter at behandlingen er fullført, kan veterinæren gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige middinfeksjoner. Dette kan inkludere regelmessig rengjøring og vedlikehold, samt parasittforebyggende tiltak.

Det er viktig å merke seg at ulike typer middinfeksjoner kan kreve forskjellige tilnærminger, og behandlingen bør alltid være veiledet av en profesjonell veterinær. Å ignorere eller selvmedisinere middinfeksjoner kan føre til alvorlige helseproblemer for hunden din. Så sørg alltid for å konsultere en veterinær når du mistenker middinfeksjon hos hunden din.

Relatert: Hårsekkmidd hos hund

Øremidd

Behandling av øremiddinfeksjoner hos hunder krever vanligvis spesifikke medisiner som er reseptbelagte og som bare bør brukes etter konsultasjon med en veterinær. Her er trinnene for å behandle øremidd hos hund:

 1. Konsulter veterinær: Det første skrittet er å ta hunden din til veterinæren for en grundig undersøkelse og en nøyaktig diagnose. Veterinæren vil bekrefte om det faktisk er øremidd og avgjøre alvorlighetsgraden av infeksjonen.
 2. Rengjøring: Før du påfører medisiner, kan det være nødvendig å rense hundens ører grundig. Veterinæren kan gjøre dette under besøket eller gi deg instruksjoner om hvordan du skal gjøre det hjemme.
 3. Reseptbelagte medisiner: Veterinæren vil sannsynligvis forskrive øredråper eller salver som inneholder medikamenter som er effektive mot øremidd. Disse medisinene er spesielt formulert for å bekjempe middinfeksjoner. Følg doseringsanvisningene nøye.
 4. Administrasjon av medisiner: Påfør medisinen som anvist av veterinæren. Det kan være nødvendig å massere hundens ører forsiktig for å fordele medisinen jevnt i øregangen.
 5. Oppfølging: Veterinæren kan anbefale flere oppfølgingsbesøk for å sikre at behandlingen er effektiv. Det er viktig å fullføre hele behandlingsforløpet selv om symptomene forsvinner tidligere, da middene kan være motstandsdyktige.
 6. Miljøkontroll: Øremidd kan også leve i hundens omgivelser, så det kan være nødvendig å rengjøre og desinfisere hundens soveplass, tepper og andre områder hvor hunden tilbringer mye tid.
 7. Forebyggende tiltak: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige øremiddinfeksjoner. Dette kan inkludere regelmessig ørehygiene og vedlikehold.

Husk at det er viktig å ikke bruke reseptbelagte medisiner uten veterinærens veiledning, da feil behandling kan forverre infeksjonen eller forårsake andre helseproblemer for hunden din. Så, sørg alltid for å konsultere en veterinær når du mistenker øremidd hos hunden din.

Relatert: Symptomer på hårsekkmidd hos hund

Skabbmidd

Behandling av skabbmidd hos hunder krever også profesjonell veiledning og reseptbelagte medisiner fra en veterinær. Skabbmidd er en smittsom parasittisk hudlidelse som kan være svært plagsom for hunden din. Her er trinnene for å behandle skabbmidd hos hund:

 1. Konsulter veterinær: Det første trinnet er å få en nøyaktig diagnose fra veterinæren. Veterinæren vil undersøke hunden din og ta hudskrapinger for å bekrefte om det er skabbmidd som forårsaker problemene.
 2. Reseptbelagte medisiner: Veterinæren vil sannsynligvis forskrive medisiner som inneholder antiparasittiske midler som er effektive mot skabbmidd. Disse medisinene kan komme i form av kremer, salver eller orale medisiner. Følg veterinærens doseringsanvisninger nøye.
 3. Administrasjon av medisiner: Påfør medisinen som anvist av veterinæren. Kremer og salver skal påføres hundens hud i henhold til instruksjonene. Orale medisiner skal gis i samsvar med doseringen som er forskrevet.
 4. Miljøkontroll: Skabbmidd kan overleve i hundens omgivelser, så det kan være nødvendig å rengjøre og desinfisere hundens områder, inkludert sengetøy, tepper og leker. Dette bidrar til å forhindre reinfeksjon.
 5. Isolering: Isoler hunden din fra andre kjæledyr i husstanden for å forhindre spredning av skabbmidd. Vask også alle sengetøy og børster som har vært i kontakt med hunden grundig.
 6. Oppfølging: Veterinæren kan anbefale flere oppfølgingsbesøk for å sikre at behandlingen er effektiv. Det er viktig å fullføre hele behandlingsforløpet selv om symptomene forsvinner tidligere, da det kan være gjenværende midd som må behandles.
 7. Forebygging: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige skabbmiddinfeksjoner. Dette kan inkludere tiltak for å unngå kontakt med smittede dyr og regelmessig parasittkontroll.

Det er avgjørende å søke veterinærhjelp for å behandle skabbmidd, da ubehandlet skabbmidd kan forårsake alvorlig ubehag og komplikasjoner for hunden din. Feil behandling kan også forverre tilstanden. Hvis du mistenker skabbmidd hos hunden din, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for riktig diagnose og behandling.

Demodexmidd

Behandling av demodexmidd hos hunder krever også profesjonell veiledning og reseptbelagte medisiner fra en veterinær. Demodexmidd er en type midd som lever naturlig i hundens hårsekkene, men i noen tilfeller kan de proliferere og forårsake hudproblemer. Her er trinnene for å behandle demodexmidd hos hunder:

 1. Konsulter veterinær: Start med å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose. Demodexmidd kan manifestere seg på forskjellige måter, inkludert lokal begrenset demodikose (lokalisert til visse områder av huden) eller generalisert demodikose (som påvirker større deler av kroppen). Veterinæren vil kunne fastslå hvilken type demodikose hunden din har.
 2. Reseptbelagte medisiner: Behandlingen for demodexmiddinfeksjoner kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen. Veterinæren kan forskrive aktuelle kremer, sjampo, orale medisiner eller en kombinasjon av disse. Følg doseringsanvisningene nøye.
 3. Oppfølging: Veterinæren vil trolig anbefale regelmessige oppfølgingsbesøk for å overvåke hundens fremgang. Behandlingen kan ta tid, spesielt for generalisert demodikose, og flere besøk kan være nødvendig.
 4. Miljøkontroll: Demodexmidd smitter ikke fra hund til hund, men det er viktig å opprettholde god hygiene og sunne levekår for hunden. Dette kan bidra til å styrke hundens immunforsvar og forebygge fremtidige angrep av demodexmidd.
 5. Ernæring og stell: Et balansert kosthold og regelmessig stell av hundens pels og hud kan hjelpe med å styrke immunforsvaret og bidra til å forebygge tilbakefall av demodexmiddinfeksjon.
 6. Forebygging: Hunden bør ikke brukes til avl hvis den har hatt generalisert demodikose, da denne tilstanden kan ha en genetisk komponent. Dette bidrar til å forhindre spredning av sykdommen.

Demodexmiddinfeksjoner kan være komplekse å behandle, spesielt i alvorlige tilfeller, så det er viktig å følge veterinærens råd nøye. Feil behandling kan forverre tilstanden. Hvis du mistenker at hunden din har demodexmidd, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og riktig behandlingsplan.

Miljøkontroll

Miljøkontroll er en viktig del av behandlingen når det gjelder å håndtere middinfeksjoner hos hunder. Selv om det primære fokuset er på behandling av hunden selv, er det også nødvendig å ta tiltak for å forhindre reinfeksjon og kontrollere spredningen av midd i hundens omgivelser. Her er noen skritt du kan ta for miljøkontroll:

 1. Vask hundens sengetøy og leker: Vask hundens sengetøy, tepper og leker grundig med varmt vann og tørk dem godt. Dette vil bidra til å fjerne eventuelle midd eller egg som kan være til stede.
 2. Støvsuging: Støvsuging av områder hvor hunden tilbringer mye tid, som tepper og møbler, kan bidra til å fjerne midd og deres avfallsprodukter. Husk å tømme støvsugerposen eller rengjøre støvsugeren grundig etter bruk for å unngå reinfeksjon.
 3. Desinfisering: Bruk et egnet desinfeksjonsmiddel for å rengjøre hundens omgivelser, spesielt områder der hunden hviler eller sover. Følg produsentens instruksjoner nøye.
 4. Begrens kontakt med smittede dyr: Hvis du har flere kjæledyr, kan det være nødvendig å isolere den smittede hunden midlertidig for å forhindre spredning av midd til andre dyr i husstanden.
 5. Parasittforebygging: Etter at hunden har blitt behandlet for middinfeksjon, bør du vurdere å starte en rutinemessig forebyggende plan for parasittkontroll. Dette kan inkludere regelmessig bruk av egnede loppemidler og flåttmidler, avhengig av området der du bor og hundens behov.
 6. Hage og utendørs områder: Hvis hunden din tilbringer mye tid utendørs, bør du vurdere å begrense tilgangen til visse områder for å hindre mulig eksponering for smitte.
 7. Hygiene: Praktiser god hygiene ved å vaske hundens sengetøy regelmessig, holde hundens pels ren, og sørge for at hunden har tilstrekkelig bading og vedlikehold av huden.

Husk at miljøkontroll er viktig for å unngå reinfeksjon, spesielt når det gjelder parasittiske middinfeksjoner. Samtidig er det viktig å kombinere miljøkontroll med effektiv behandling av hunden selv, som foreskrevet av veterinæren, for å sikre fullstendig utryddelse av middene.

Oppfølging

Oppfølging er en viktig del av behandlingen når du behandler middinfeksjon hos hunden din. Selv om symptomene kan forsvinne tidligere, er det viktig å sikre at infeksjonen er fullstendig under kontroll for å forhindre tilbakefall. Her er noen viktige trinn for oppfølging:

 1. Regelmessige veterinærkontroller: Følg opp med veterinæren i henhold til den avtalte planen. Dette kan inkludere flere besøk for å vurdere hundens fremgang og justere behandlingen om nødvendig.
 2. Fullfør behandlingsforløpet: Det er viktig å fullføre hele behandlingsforløpet selv om symptomene forsvinner tidligere. Dette sikrer at alle middene er effektivt utryddet.
 3. Hud- og pelshelse: Fortsett å overvåke hundens hud- og pelshelse. Hvis du legger merke til nye symptomer eller endringer i hundens tilstand, bør du umiddelbart kontakte veterinæren.
 4. Forebygging: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige middinfeksjoner. Dette kan inkludere regelmessig bruk av parasittforebyggende midler og god hygienepraksis.
 5. Miljøkontroll: Fortsett å opprettholde god hygiene og miljøkontroll som beskrevet tidligere for å forhindre reinfeksjon.
 6. Ernæring og stell: Et balansert kosthold og regelmessig stell av hundens pels og hud kan bidra til å styrke immunforsvaret og forhindre tilbakefall.
 7. Isolering og kontakt med andre dyr: Hvis hunden ble isolert fra andre dyr under behandlingen, kan du gradvis gjeninnføre den i kontakt med andre dyr i husstanden når veterinæren mener det er trygt å gjøre det.

Husk at oppfølging er avgjørende for å sikre at middinfeksjonen er fullstendig under kontroll og forhindre tilbakefall. Hvis du er usikker på hva du skal gjøre eller merker endringer i hundens tilstand, må du umiddelbart kontakte veterinæren din. Veterinæren vil gi deg veiledning og anbefalinger basert på hundens spesifikke tilstand og type middinfeksjon.

Referanser

Om forfatteren