Midd hos hund

Middinfeksjon hos hund, også kjent som demodikose, er en hudsykdom som skyldes Demodex-midd. Lær mer om midd hos hund.

Disse mikroskopiske parasittene lever naturlig i hårsekkene og talgkjertlene til mange dyr, inkludert hunder. Midlene kan forårsake hudproblemer hvis de formerer seg i overdreven mengde eller hvis hundens immunsystem er svekket.

Hvorfor får hunder midd?

Hunder kan få middinfeksjoner av forskjellige årsaker, og det er flere typer midd som kan påvirke dem. De to vanligste typene midd som påvirker hunder er Demodex-midd (Demodex canis) og Sarcoptes scabiei-midd. Her er noen av årsakene til hvorfor hunder kan få midd:

 1. Nedbrytning av immunsystemet: Midd lever naturlig på huden til mange dyr, inkludert hunder, uten å forårsake problemer. Imidlertid kan hundens immunsystem svekkes av forskjellige årsaker, for eksempel stress, underliggende sykdommer, medisinsk behandling eller genetiske faktorer. Når immunforsvaret er svekket, kan middene formere seg ukontrollert og føre til infeksjon.
 2. Genetisk predisposisjon: Noen hunderaser har en høyere genetisk predisposisjon for å utvikle middinfeksjoner enn andre. Dette gjelder spesielt for Demodex-middinfeksjon, som kan være arvelig.
 3. Kontakt med smittede dyr: Hunder kan bli smittet med Sarcoptes scabiei-midd ved direkte kontakt med infiserte dyr. Dette kan skje gjennom lek, samvær med andre dyr, eller ved å dele seng eller utstyr.
 4. Miljøforhold: Overbefolkning og dårlige sanitære forhold kan bidra til spredning av middinfeksjoner blant hunder, spesielt i kenneler og husdyroppdrett.
 5. Stress og traumer: Fysisk eller emosjonell stress, så vel som hudtraumer eller skader, kan svekke hundens immunforsvar og øke risikoen for middinfeksjoner.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder vil utvikle middinfeksjoner, selv om de utsettes for midd. Mange hunder har et sterkt nok immunsystem til å kontrollere middpopulasjonen på huden uten problemer. Behandling av middinfeksjoner avhenger av typen midd og alvorlighetsgraden av infeksjonen, og det krever vanligvis medisinsk behandling under tilsyn av en veterinær. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre at infeksjonen blir mer alvorlig.

Relatert: Utslett av midd på hund

Hvordan vet man om hunden har midd?

Det kan være vanskelig å fastslå om en hund har midd bare ved å observere symptomer, da mange av symptomene på middinfeksjon kan ligne på symptomer fra andre hudlidelser. Hvis du mistenker at hunden din kan ha midd, er det viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling. Her er noen trinn som kan hjelpe deg med å vurdere om hunden din har midd:

 1. Observer hudsymptomer: Se etter tegn på hudproblemer hos hunden din, inkludert kløe, rødhet, betennelse, små blemmer, skorpedannelse og hårløse flekker. Disse symptommene kan indikere en middinfeksjon.
 2. Sjekk for hårløse områder: Hvis du legger merke til hårløse flekker på huden, spesielt hvis de er omgitt av rødhet eller betennelse, kan dette være et tegn på middinfeksjon.
 3. Overvåk hundens atferd: Hvis hunden din klør seg overdrevent, gnager på huden eller virker urolig på grunn av kløe og ubehag, kan dette også være en indikasjon på middinfeksjon.
 4. Sekundære infeksjoner: Middinfeksjoner kan føre til sekundære bakterielle eller soppinfeksjoner. Hvis du ser purulent utflod, sår eller abscesser på huden, kan dette indikere en mer alvorlig tilstand.
 5. Søk veterinærhjelp: Hvis du mistenker at hunden din har midd eller hvis du ser uvanlige hudsymptomer, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. Veterinæren kan gjennomføre en grundig undersøkelse av hunden din, inkludert hudprøver og skraping, for å fastslå om det er en middinfeksjon og hvilken type midd som er involvert.

Selv om du kan forsøke å identifisere symptomer på middinfeksjon, er en veterinærs ekspertise nødvendig for å stille en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling. Behandlingen vil variere avhengig av typen midd og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Tidlig behandling er viktig for å hindre at infeksjonen blir mer alvorlig.

Relatert: Kan midd hos hund smitte menneske

Hvordan bli kvitt midd på hund?

Behandling av middinfeksjon hos hunder avhenger av typen midd som er involvert og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Det er viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsplan. Her er noen generelle trinn som kan hjelpe deg med å bli kvitt middinfeksjonen hos hunden:

 1. Veterinærkonsultasjon: Kontakt veterinæren din så snart som mulig for en grundig vurdering av hunden din. Veterinæren vil utføre nødvendige tester, som hudskraping eller prøver, for å bekrefte diagnosen og identifisere typen midd som er involvert.
 2. Medisinsk behandling: Behandlingen vil variere avhengig av typen midd og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Veterinæren kan foreskrive spesifikke medisiner som skal brukes oralt eller topisk for å drepe middene. Disse medisinene kan inkludere akaricider, antibiotika for sekundære infeksjoner og andre legemidler for å lindre symptomer som kløe og betennelse.
 3. Regelmessig oppfølging: Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye. Dette kan inkludere nødvendige medisinske behandlinger og regelmessige oppfølgingssamtaler for å evaluere hundens fremgang.
 4. Hygiene og rengjøring: Det kan være lurt å rengjøre hundens omgivelser, som seng, tepper og leker, grundig for å fjerne eventuelle midd som kan ha spredt seg. Vask hundens sengetøy og rengjør områdene hvor hunden tilbringer mye tid.
 5. Unngå kontakt med smittede dyr: Hvis du har flere dyr, bør du unngå at de kommer i kontakt med hunden som har middinfeksjon. Dette kan bidra til å forhindre spredning av infeksjonen.
 6. Følg veterinærens råd om forebygging: Når hunden din er helbredet, er det viktig å følge veterinærens råd om forebyggende tiltak for å forhindre gjentatt infeksjon. Dette kan inkludere regelmessige kontroller og andre forebyggende tiltak.

Husk at behandling av middinfeksjon kan ta tid, og det er viktig å fullføre hele behandlingsforløpet som foreskrevet av veterinæren. Middinfeksjon kan være vanskelig å behandle, spesielt hvis den har utviklet seg til en alvorlig tilstand. Tidlig diagnose og behandling er nøkkelen til en vellykket bedring.

Relatert: Behandling av midd hos hund

Symptomer på midd hos hund

Symptomer på demodikose hos hunder kan inkludere:

 1. Hårløse flekker.
 2. Rødhet og betennelse i huden.
 3. Kløe.
 4. Små blemmer.
 5. Skorpedannelse på huden.

Behandlingen av demodikose hos hunder avhenger av alvorlighetsgraden av infeksjonen. Den kan inkludere bruk av medisiner og andre behandlingsmetoder, og det er viktig å konsultere en veterinær for riktig diagnose og behandlingsplan.

Relatert: Symptomer på hårsekkmidd hos hund

Hårløse flekker

Symptomer på middinfeksjon (Demodex-middinfeksjon eller demodikose) hos hunder kan inkludere en rekke hudproblemer, og hårløse flekker er definitivt en av de vanlige symptomene. Her er noen flere symptomer som ofte er forbundet med middinfeksjon hos hunder:

 1. Hårløse flekker: Hårløse områder på hundens hud, også kjent som alopecia, er et karakteristisk symptom på middinfeksjon. Disse områdene kan variere i størrelse og forekomme på forskjellige deler av hundens kropp.
 2. Rødhet og betennelse: Infeksjonen kan føre til rødhet og betennelse i huden rundt de berørte områdene.
 3. Kløe: Middinfeksjon kan forårsake alvorlig kløe hos hunder, og de kan forsøke å klø eller slikke de berørte områdene.
 4. Små blemmer eller pustler: Noen ganger kan små blemmer eller pustler danne seg på huden som et resultat av infeksjonen.
 5. Skorpedannelse: Hudområdene som er berørt av middinfeksjon kan utvikle skorper, som er tørre, harde eller skjellende områder.

Det er viktig å merke seg at symptomene kan variere i alvorlighetsgrad, og noen hunder kan ha milde symptomer mens andre kan oppleve mer alvorlige hudproblemer. Hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og behandlingsråd.

Relatert: Hårsekkmidd hos hund

Rødhet og betennelse i huden

Symptomer på middinfeksjon (Demodex-middinfeksjon eller demodikose) hos hunder kan variere i alvorlighetsgrad, men rødhet og betennelse i huden er en av de vanlige kliniske tegnene på infeksjonen. Her er noen flere detaljer om dette symptomet:

 1. Rødhet: Huden rundt de berørte områdene kan være rød og irritert. Denne rødheten skyldes ofte betennelse som oppstår som en respons på middinfeksjonen.
 2. Betennelse: Betennelse er en del av kroppens immunrespons på infeksjonen. Huden kan hovne opp og bli mer følsom overfor berøring.
 3. Kløe: Rødhet og betennelse kan føre til intens kløe hos hunden. Hunden kan prøve å klø eller gnage på de berørte områdene for å lindre kløen, noe som kan forverre hudproblemet.
 4. Hårløse flekker: Som nevnt tidligere, er hårløse flekker (alopecia) ofte til stede i tillegg til rødhet og betennelse. Dette kan føre til at hunden mister hår i de berørte områdene.
 5. Skorpedannelse: Noen ganger kan huden utvikle skorper som er tørre eller skjellende og som dekker de berørte områdene.

Symptomene på middinfeksjon kan variere avhengig av hundens alder, helsetilstand og immunsystemets respons. Hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon eller hvis den viser noen av disse symptomene, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. En veterinær kan stille en nøyaktig diagnose og anbefale riktig behandling for å hjelpe hunden din.

Kløe

Kløe er et av de mest fremtredende og plagsomme symptomene på middinfeksjon (Demodex-middinfeksjon eller demodikose) hos hunder. Her er mer informasjon om kløe som et symptom:

 1. Intens kløe: Middinfeksjon kan forårsake alvorlig kløe hos hunden. Hunden kan virke urolig og forsøke å klø, gni eller slikke de berørte områdene kontinuerlig i et forsøk på å lindre kløen.
 2. Selvskading: På grunn av den intense kløen kan hunden begynne å slikke, bite eller klø så aggressivt at den forårsaker hudskader. Dette kan føre til sår, infeksjoner og ytterligere hudproblemer.
 3. Hudirritasjon: Kløe kan føre til at huden blir irritert og betent, og du kan se rødhet, hevelse og ømhet rundt de berørte områdene.
 4. Hårløshet: På grunn av overdreven kløe og gnaging kan håret rundt de infiserte områdene falle av, noe som resulterer i hårløse flekker.
 5. Sekundære infeksjoner: På grunn av skader på huden forårsaket av kløing, kan hunden utvikle sekundære bakterielle eller soppinfeksjoner, noe som kan forverre symptomene.

Hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon på grunn av kløe eller andre symptomer, bør du søke hjelp fra en veterinær så snart som mulig. En veterinær kan stille en nøyaktig diagnose, fastslå alvorlighetsgraden av infeksjonen og anbefale riktig behandling for å lindre kløe og behandle infeksjonen. Det er viktig å håndtere middinfeksjonen tidlig for å forhindre at tilstanden forverres.

Små blemmer

Små blemmer er et mindre vanlig, men mulig symptom på middinfeksjon (Demodex-middinfeksjon eller demodikose) hos hunder. Symptomer på demodikose kan variere fra hund til hund, avhengig av immunforsvaret og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Her er mer informasjon om små blemmer som et mulig symptom:

 1. Små, væskefylte blemmer: Noen hunder med middinfeksjon kan utvikle små blemmer på huden. Disse blemmene kan inneholde klar væske og vises ofte i de berørte områdene.
 2. Kløe: Blemmene kan være kløende og forårsake ubehag for hunden. Dette kan føre til at hunden klør, slikker eller biter på de berørte områdene.
 3. Rødhet og betennelse: Rundt blemmene kan det forekomme rødhet og betennelse i huden.
 4. Hårløshet: Blemmene og den tilhørende betennelsen kan føre til at håret rundt de berørte områdene faller av, noe som resulterer i hårløse flekker.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder med middinfeksjon utvikler blemmer som symptom. Demodikose kan manifestere seg på forskjellige måter, og noen hunder kan ha andre symptomer som hårløshet, rødhet, betennelse eller kløe uten blemmer. Hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon eller ser uvanlige symptomer, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan gjennomføre en grundig undersøkelse og stille en nøyaktig diagnose før de anbefaler riktig behandling.

Skorpedannelse på huden

Skorpedannelse på huden er et annet vanlig symptom på middinfeksjon (Demodex-middinfeksjon eller demodikose) hos hunder. Her er mer informasjon om skorpedannelse som et symptom:

 1. Tørre skorper: Middinfeksjon kan føre til dannelse av tørre, harde eller skjellende skorper på huden til hunden. Disse skorpene kan variere i størrelse og forekomme på ulike deler av kroppen.
 2. Kløe og ubehag: Skorpene kan være kløende og forårsake ubehag for hunden. Dette kan føre til at hunden klør, gnager eller slikker de berørte områdene i et forsøk på å lindre kløen.
 3. Hårløshet: Skorpene kan være til stede i områder der håret har falt av på grunn av infeksjonen. Dette resulterer ofte i hårløse flekker på huden.
 4. Betennelse: Huden rundt skorpene kan bli betent, noe som kan forårsake rødhet og hevelse.
 5. Sekundære infeksjoner: Hvis hunden klør eller biter på de berørte områdene og forårsaker skade på huden, kan dette føre til sekundære bakterielle eller soppinfeksjoner.

Symptomer på middinfeksjon kan variere i alvorlighetsgrad, og noen hunder kan ha milde symptomer mens andre kan oppleve mer alvorlige hudproblemer. Det er viktig å søke hjelp fra en veterinær hvis du mistenker at hunden din har en middinfeksjon. En veterinær kan stille en nøyaktig diagnose, fastslå alvorlighetsgraden av infeksjonen og anbefale riktig behandling for å lindre symptomer og behandle infeksjonen. Tidlig behandling er viktig for å forhindre at tilstanden forverres.

Referanser

Om forfatteren