Smøre poter på hund

Å smøre potene på en hund kan være nødvendig i visse situasjoner for å beskytte potene mot tørrhet, sprekker eller irritasjon. Lær mer om når og hvorfor du bør smøre potene på hund.

Hva kan man smøre potene med?

Du kan smøre hundens poter med spesielle poteprodukter som er formulert for å beskytte, fukte og pleie hundens poter. Disse produktene er tilgjengelige i dyrebutikker og online, og de inneholder ofte naturlige ingredienser som er trygge for hunden din. Her er noen vanlige typer produkter som kan brukes:

 1. Potesalver eller potebalm: Dette er en av de mest populære typene produkter for potepleie. De er vanligvis laget med ingredienser som bivoks, sheasmør, oljer og urter som fukter og beskytter potene.
 2. Potevoks: Potevoks fungerer på samme måte som potesalver og hjelper med å beskytte hundens poter mot tørrhet, sprekker og irritasjon. De kan være spesielt nyttige på turer i utfordrende terreng eller i tøft vær.
 3. Potekremer: Potekremer er lignende potesalver, men de kan ha en litt annen konsistens. De er designet for å gi fuktighet og beskyttelse til hundens poter.
 4. Naturlige oljer: Noen hundeeiere foretrekker å bruke naturlige oljer som kokosolje, olivenolje eller mandelolje for å smøre hundens poter. Disse oljene kan også bidra til å fukte potene, men sørg for at de ikke inneholder ingredienser som er skadelige for hunder.
 5. Spesifikke produkter for spesifikke behov: Det finnes også spesialiserte poteprodukter tilgjengelige for visse problemer, som potesalver for varmebeskyttelse eller potesalver med medisinske egenskaper for hudproblemer.

Uansett hvilket produkt du velger, er det viktig å sørge for at det er trygt for hunden din og er formulert spesielt for hundepoter. Du bør også lese bruksanvisningen nøye og konsultere veterinæren din hvis hunden din har spesifikke hudproblemer eller allergier som krever spesiell omsorg.

Relatert: Tørre poter på hund

Kan man bruke vaselin på hundepoter?

Ja, du kan bruke vaselin på hundepoter, men det er viktig å være forsiktig og bruke den med omhu. Vaseline er en petroleumsgelé som kan bidra til å fukte og beskytte hundens poter, spesielt i tørre eller kalde forhold. Her er noen viktige ting å huske når du bruker vaselin på hundens poter:

 1. Bruk i små mengder: Du trenger bare å påføre et tynt lag med vaselin på hundens poter. Overflødig vaselin kan føre til at potene blir glatte og kan forårsake ulykker.
 2. Unngå at hunden slikker det av: Noen hunder kan bli fristet til å slikke av vaselin. Sørg for at hunden ikke får tilgang til potene etter påføring, for å unngå at den inntar store mengder vaselin, noe som kan være ugunstig for fordøyelsen.
 3. Kun midlertidig bruk: Vaseline kan være nyttig som midlertidig løsning for å fukte potene i kaldt eller tørt vær. Det er imidlertid ikke egnet som en langsiktig løsning for potepleie, spesielt hvis hunden har kroniske hudproblemer eller allergier.
 4. Overvåk potene: Hold øye med hundens poter etter påføring av vaselin for å sikre at det ikke oppstår irritasjon, allergiske reaksjoner eller andre problemer. Hvis du ser tegn på ubehag eller hudirritasjon, bør du slutte å bruke vaselin og kontakte veterinæren din.

Mens vaselin kan være et akseptabelt midlertidig alternativ for potepleie, er det også mange spesialprodukter tilgjengelige som er utviklet spesielt for hunder. Disse produktene kan inneholde ingredienser som er mer gunstige for hundens poter og hud. Hvis hunden din har spesifikke hudproblemer eller behov, kan det være lurt å konsultere veterinæren din for råd om hvilket produkt som er best egnet.

Relatert: Såre poter på hund

Hvordan smøre på potesalve?

Å smøre potesalve på hundens poter er en enkel prosess, men det er viktig å gjøre det grundig og forsiktig. Her er trinnene for å smøre på potesalve på hundens poter:

 1. Forberedelse: Før du begynner, må du sørge for at hundens poter er rene og tørre. Du kan vaske potene med lunkent vann og mild såpe hvis de er skitne. Tørk dem deretter grundig med en ren håndkle eller klut.
 2. Åpne salvebeholderen: Åpne beholderen med potesalven og ha den klar.
 3. Ta en liten mengde: Du trenger bare en liten mengde potesalve for hver pote. Vanligvis er en ertestørrelse tilstrekkelig, avhengig av størrelsen på hunden.
 4. Påfør potesalven: Påfør potesalven jevnt på hver pote. Du kan bruke fingrene til å massere salven inn i poten, inkludert mellom tråputene og langs sidene av poten. Pass på å dekke hele overflaten av poten.
 5. Masser forsiktig: Massér salven inn i poten med lette sirkelbevegelser. Dette hjelper til med å fordele produktet jevnt og sikre at det trenger godt inn i huden.
 6. La det absorbere: Etter påføring, la hunden din hvile i noen minutter for å la salven bli absorbert. Unngå at hunden går på gulvet eller slikker på potene mens salven tørker.
 7. Overvåk hunden: Hold øye med hunden din for å sikre at den ikke slikker av potesalven. Hvis hunden prøver å fjerne produktet, kan du prøve å distrahere den eller bruke en beskyttende krage for å forhindre at den når potene.
 8. Gjenta ved behov: Du kan gjenta påføringen av potesalven etter behov, spesielt hvis hunden går mye utendørs eller i utfordrende forhold.

Husk å bruke en potesalve som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er trygge for dyrene. Hvis hunden din har spesifikke hudproblemer eller behov, kan det være lurt å konsultere veterinæren din for råd om hvilken type potesalve som er best egnet.

Relatert: Røde poter hos hund

Når og hvorfor bør du smøre poter på hund?

Her er noen situasjoner der det kan være nyttig å smøre hundens poter:

 1. Tørt og kaldt vær: I vintermånedene kan hundens poter bli tørre og sprekke på grunn av kulde og tørt vær. Du kan bruke en spesiell potesalve eller en balm for å fukte og beskytte potene.
 2. Varme overflater: Om sommeren kan varme fortau, asfalt eller sand bli veldig varme, noe som kan skade hundens poter. Potesalver kan bidra til å beskytte potene mot varme overflater.
 3. Lange turer i tøft terreng: Hvis du tar lange turer med hunden din eller går på stier med steiner eller ru terreng, kan det være lurt å bruke en potesalve for å forhindre irritasjon og sår.
 4. Allergier eller hudproblemer: Hunder kan utvikle allergier eller hudproblemer som kan føre til kløe eller irritasjon på potene. I slike tilfeller kan en spesiell salve anbefales av veterinæren for å lindre ubehaget.
 5. Etter bad: Etter et bad kan hundens poter bli fuktige, og det er viktig å tørke dem grundig for å unngå bakterievekst. Du kan også bruke en potesalve for å beskytte potene og hindre tørrhet.

Det er viktig å bruke en salve eller balm som er spesielt formulert for hunder, da produkter ment for mennesker kan inneholde ingredienser som kan være skadelige for dyrene. Sørg for å lese instruksjonene på produktet og konsultere veterinæren din hvis du er usikker på hvilken type potesalve som passer best for din hund.

Relatert: Sår mellom potene på hund

Tørt og kaldt vær

Det er en god praksis å smøre hundens poter i tørt og kaldt vær av flere grunner:

 1. Beskyttelse mot kulde: Kulde kan føre til at hundens poter tørker ut og sprekker. Dette kan være smertefullt for hunden og kan føre til infeksjoner. Å smøre potene med en potesalve eller balm danner en beskyttende barriere mot kaldt vær, og det kan bidra til å holde potene myke og sunne.
 2. Forebygging av isklumper og snøballer: I vintermånedene kan snø og is feste seg til hundens poter, noe som kan føre til ubehag og til og med frostskader. Ved å smøre potene med en salve, kan du redusere sjansen for at snø og is fester seg til potene.
 3. Redusert risiko for skader: Tørre og sprukne poter er mer sårbare for skader. Når hundens poter er smurt, blir de mer elastiske og mindre utsatt for sprekker eller sår, spesielt når hunden går på harde eller ru overflater.
 4. Komfort for hunden: Tørre, sprukne poter kan være ubehagelige for hunden din, og det kan føre til at den unngår å gå utendørs eller blir irritabel. Ved å holde potene komfortable, kan du bidra til at hunden din trives bedre i kaldt vær.

Når det gjelder tidspunktet for å smøre hundens poter i tørt og kaldt vær, bør dette gjøres regelmessig, spesielt før og etter turer utendørs. Sjekk også potene regelmessig for eventuelle tegn på tørrhet, sprekker eller irritasjon, og smør dem ved behov.

Husk å bruke en potesalve eller balm som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er trygge for dyrene. Det kan også være lurt å konsultere veterinæren din for råd om hvilken type potesalve som passer best for din hund, spesielt hvis hunden har spesifikke hudproblemer eller allergier.

Relatert: Sår under poten på hund

Varme overflater

Det er viktig å smøre hundens poter når du tar hunden ut på varme overflater, spesielt om sommeren, av flere viktige grunner:

 1. Beskyttelse mot varme: Varme overflater som asfalt, betong, sand eller stein kan bli svært varme i solskinnet, og dette kan føre til at hundens poter blir brent eller skadet. Å smøre potene med en spesiell potesalve eller balm kan bidra til å beskytte dem mot direkte kontakt med den varme overflaten.
 2. Forebygging av skader: Gåing på varme overflater kan føre til alvorlige skader på hundens poter, inkludert brannskader og blemmer. Å smøre potene med en salve kan redusere risikoen for slike skader.
 3. Komfort for hunden: Gåing på varme overflater kan være smertefullt og ubehagelig for hunden din. Å smøre potene kan hjelpe til med å holde dem kjølige og komfortable.

Når du tar hunden ut på varme overflater, bør du være spesielt oppmerksom på temperaturen på underlaget. Hvis det føles varmt for deg når du berører det med hånden, er det sannsynligvis for varmt for hundens poter.

Det er også lurt å gå på tur med hunden tidlig om morgenen eller sent på kvelden når temperaturen er lavere, og solen ikke er like intens. På denne måten kan du unngå de varmeste timene på dagen og beskytte hundens poter.

Husk å bruke en potesalve som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er egnet for dyrene. Smør potene grundig før du tar hunden ut, og sjekk dem etter turen for å sørge for at de ikke har blitt skadet.

Lange turer i tøft terreng

Det kan være lurt å smøre hundens poter før eller etter lange turer i tøft terreng av flere grunner:

 1. Beskyttelse mot slitasje: Lange turer i tøft terreng kan føre til at hundens poter blir utsatt for mye slitasje. Dette kan inkludere steiner, røtter, skarpe gjenstander og ujevnt terreng som kan irritere og slite på potene. En potesalve eller balm kan danne en beskyttende barriere og redusere friksjonen mellom potene og terrenget.
 2. Forebygging av sprekker og sår: Tøft terreng kan føre til at hundens poter blir tørre, sprukne eller sår. Dette kan være smertefullt for hunden og øke risikoen for infeksjoner. Å smøre potene med en spesiell salve kan bidra til å holde dem myke og forhindre sår.
 3. Komfort for hunden: Hvis hunden din tar lange turer i ulendt terreng, kan det være ubehagelig for den å gå med såre eller irriterte poter. Ved å smøre potene kan du bidra til å opprettholde hundens komfort og glede av turen.

Når du planlegger lange turer i tøft terreng med hunden din, bør du vurdere å smøre potene før du starter turen. Dette gir ekstra beskyttelse og kan hjelpe hunden med å takle utfordrende forhold. Etter turen bør du sjekke hundens poter for eventuelle sår eller irritasjoner og behandle dem om nødvendig.

Bruk en potesalve eller balm som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er egnet for dyrene. Husk også at det er viktig å følge bruksanvisningen for produktet og konsultere veterinæren din hvis du har spørsmål om hundens potes helse eller hudproblemer.

Allergier eller hudproblemer

Å smøre hundens poter kan være nødvendig når hunden lider av allergier eller hudproblemer. Her er noen grunner til hvorfor du bør vurdere å smøre potene på hunden din i slike tilfeller:

 1. Lindre kløe og irritasjon: Allergier og hudproblemer kan føre til intens kløe og irritasjon på hundens poter. Dette kan føre til at hunden slikker eller biter på potene, noe som kan forverre problemet. En spesiell potesalve eller balm kan bidra til å lindre kløen og gi midlertidig lettelse.
 2. Beskyttelse mot ytterligere irritasjon: Å smøre potene kan danne en beskyttende barriere som hjelper med å forhindre at allergener eller irriterende stoffer kommer i direkte kontakt med hundens hud. Dette kan redusere risikoen for at allergier eller hudproblemer forverres.
 3. Fuktighet og helbredelse: Potesalver og balm inneholder vanligvis fuktighetsgivende ingredienser som kan hjelpe med å gjenopprette fuktighetsbalansen i hundens poter. Dette kan være spesielt viktig hvis hudproblemet har ført til tørre eller sprukne poter.
 4. Beskyttelse mot infeksjoner: Hvis hunden har åpne sår, skader eller sår på potene på grunn av allergier eller hudproblemer, kan bruk av en potesalve bidra til å beskytte sårene mot infeksjoner og fremme raskere helbredelse.

Når du bør smøre hundens poter avhenger av alvorlighetsgraden av allergiene eller hudproblemene. Det kan være lurt å følge veterinærens anbefalinger for behandling og bruk av spesifikke poteprodukter som er egnet for hunden din.

Husk å bruke produkter som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er trygge for dyrene. Det er også viktig å oppsøke veterinærråd hvis hunden din lider av allergier eller hudproblemer, da det kan være nødvendig med mer omfattende behandling og diagnose for å håndtere underliggende årsaker.

Etter bad

Å smøre hundens poter etter et bad kan være en god praksis av flere grunner:

 1. Fuktighetsgivende: Etter et bad kan hundens poter føles tørre, spesielt hvis de har blitt utsatt for vann og såpe. Å smøre potene med en spesiell potesalve eller balm kan bidra til å fukte og mykgjøre dem.
 2. Beskyttelse mot tørrhet: Tørre poter kan være mer utsatt for sprekker og irritasjon. Ved å bruke en potesalve etter et bad, kan du beskytte potene mot tørrhet og forhindre at de blir sprukne.
 3. Forebygging av bakterievekst: Fuktige poter kan være et ypperlig miljø for bakterievekst. Å smøre potene etter et bad kan bidra til å skape en beskyttende barriere og redusere risikoen for infeksjoner eller hudproblemer.
 4. Generell fotpleie: Å ta seg tid til å smøre hundens poter etter et bad er en del av god fotpleie. Det kan bidra til å holde potene sunne og komfortable.

Når du skal smøre hundens poter etter et bad, er det best å gjøre det når potene er helt tørre. Dette gir produktet muligheten til å bli absorbert og gi best effekt. Bruk en potesalve eller balm som er spesielt formulert for hunder, da produkter for mennesker kan inneholde ingredienser som ikke er trygge for dyrene.

Husk også å tørke hundens poter grundig etter badet for å fjerne eventuelle gjenværende såperester eller vann. Etter at du har smurt potene, la hunden roe seg og unngå at den slikker potene mens produktet absorberes.

Referanser

Om forfatteren