Tørre poter på hund

Tørre poter på hunder kan være et vanlig problem, spesielt under visse værforhold eller avhengig av hundens aktiviteter. Lær mer om behandling og forebygging av tørre poter på hund.

Tørre poter kan forårsake ubehag for hunden din, så det er viktig å ta vare på dem.

Hvordan smøre på potesalve?

Påføring av potesalve på hundens poter er en enkel prosess, men det er viktig å gjøre det grundig for å sikre at potene får tilstrekkelig fuktighet og beskyttelse. Her er trinnene for å smøre på potesalve på hundens poter:

 1. Forberedelse:
  • Start med å ha alt du trenger innen rekkevidde, inkludert potesalven, en ren klut eller papirhåndkle for å tørke eventuelt smuss eller fuktighet av potene, og gjerne en hjelper hvis det er nødvendig.
 2. Rengjøring:
  • Inspeksjonér hundens poter for smuss, støv eller fuktighet. Hvis de er skitne eller våte, tørk dem forsiktig med kluten eller papirhåndkleet for å sikre at de er rene og tørre før du påfører potesalven.
 3. Påføring av potesalve:
  • Åpne boksen eller beholderen med potesalve og bruk en ren finger eller en liten spatel for å ta opp en liten mengde salve.
  • Masser forsiktig salven på hundens poter, og sørg for å dekke hele poten, inkludert toppen, sidene og mellom tærne. Du vil fokusere spesielt på de tørreste områdene.
  • Bruk en rolig, beroligende bevegelse mens du masserer inn salven for å hjelpe den med å trenge inn i huden og potepadene.
 4. Beskytt potene:
  • Hvis du planlegger å ta hunden din med utendørs etter påføring av potesalve, kan det være lurt å bruke potesokker eller potesko for å beskytte potene mot skitt, fuktighet eller ekstreme værforhold.
 5. La salven trekke inn:
  • La potesalven trekke inn i hundens poter i noen minutter. Hunden kan prøve å slikke av salven, så du kan prøve å distrahere den med en leke eller gi en godbit for å holde den opptatt mens salven trekker inn.
 6. Rengjør eventuell overskuddssalve:
  • Hvis det er overskuddssalve på hundens poter eller omkringliggende områder, kan du forsiktig tørke det av med en ren klut eller papirhåndkle.
 7. Gjenta etter behov:
  • Du kan gjenta denne prosessen så ofte som nødvendig, avhengig av hundens behov og værforholdene.

Det er viktig å bruke en potesalve som er spesielt laget for hunder, da disse produktene er utviklet for å være trygge og effektive for hundens poter. Sørg også for å følge produsentens instruksjoner for bruk og lagring av potesalven.

Relatert: Såre poter på hund

Hvordan behandle tørre poter på hund?

Her er noen tips for å håndtere tørre poter på hunden din:

 1. Fuktighetskrem og potesalver: Det finnes spesielle fuktighetskremer og potesalver for hunder på markedet. Disse produktene er utviklet for å fukte og beskytte potene. Påfør dem jevnlig, spesielt hvis hunden din går på tørre eller varme overflater.
 2. Redusere hyppigheten av bading: Hyppige bad kan fjerne de naturlige oljene fra hundens hud og poter, noe som kan føre til tørrhet. Reduser antall bad og bruk en mild hundeshampo når du bader hunden din.
 3. Beskytt potene: Hvis hunden din ofte går på harde eller varme overflater som asfalt eller sand, kan det være lurt å beskytte potene med spesielle potesko eller sokker. Dette vil bidra til å forhindre tørrhet og skade.
 4. Sjekk for sår eller sprekker: Inspeksjoner hundens poter regelmessig for eventuelle sår, sprekker eller irritasjoner. Hvis du legger merke til noe, sørg for å behandle det raskt for å unngå infeksjon.
 5. Gi riktig ernæring og hydrering: En sunn kost med tilstrekkelig vanninntak kan også bidra til å opprettholde sunne poter. Sørg for at hunden din får riktig ernæring og tilstrekkelig hydrering.

Husk at det er viktig å konsultere veterinæren din hvis tørre poter vedvarer eller forverres, da det kan være et tegn på underliggende helseproblemer som allergier eller infeksjoner.

Relatert: Røde poter hos hund

Fuktighetskrem og potesalve

Behandling og forebyggelse av tørre poter på hunder kan omfatte en kombinasjon av tiltak, inkludert bruk av fuktighetskrem eller potesalve. Her er trinnene du kan følge:

Behandling av tørre poter:

 1. Rengjør potene: Start med å forsiktig rense hundens poter med lunkent vann og en mild hundeshampo. Dette fjerner eventuell smuss og støv som kan bidra til tørre poter.
 2. Tørk godt: Etter rengjøring, tørk potene grundig med en ren håndkle. Vær forsiktig, spesielt mellom tærne, for å unngå irritasjon.
 3. Påfør potesalve eller fuktighetskrem: Bruk en spesiell hundepotesalve eller fuktighetskrem for å fukte potene. Masser forsiktig inn salven eller kremen på potene og mellom tærne. Sørg for å bruke et produkt som er trygt for hunder og som ikke inneholder skadelige ingredienser. Du kan gjøre dette daglig eller etter behov.
 4. Bruk potesokker eller sko: For hunder som ofte går på ru eller varme overflater, kan det være lurt å bruke potesokker eller sko for å beskytte potene mot skade og tørke ut. Dette er spesielt nyttig om sommeren når asfalten kan bli svært varm.
 5. Hydrering og ernæring: Sørg for at hunden din får tilstrekkelig hydrering og en balansert diett. Et sunt kosthold og tilstrekkelig vanninntak kan bidra til sunne poter.

Forebygging av tørre poter:

 1. Beskytt potene: Unngå å la hunden gå på tørre, varme eller skarpe overflater når det er mulig. Dette kan inkludere asfalt på varme sommerdager eller is på kalde vinterdager.
 2. Regelmessig pleie: Oppretthold en rutine for regelmessig rengjøring og påføring av potesalve eller fuktighetskrem for å forhindre tørre poter.
 3. Trim potehårene: Hvis hundens poteputer har lange hår, kan det være lurt å trimme dem forsiktig, da lange hår kan samle smuss og fuktighet og føre til tørre poter.
 4. Kontroller potene: Inspeksjoner hundens poter regelmessig for eventuelle sår, sprekker eller irritasjoner, og ta affære raskt hvis du legger merke til noe unormalt.
 5. Hundeskål med vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann, spesielt på varme dager, da hydrering er viktig for potenes helse.

Hvis tørre poter vedvarer eller forverres til tross for hjemmebehandling, bør du kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og råd om eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke hundens poter.

Relatert: Sår mellom potene på hund

Redusere hyppigheten av bading

Hvis du ønsker å behandle tørre poter på hunden din og samtidig redusere hyppigheten av bading, er det flere trinn du kan følge:

 1. Rengjør potene skånsomt: Når potene blir skitne, kan du rense dem forsiktig med en våt klut eller en mild hundeshampo i stedet for å gi hunden et fullt bad. Dette bidrar til å redusere nedbrytningen av naturlige oljer på hundens hud og poter.
 2. Bruk fuktighetskrem eller potesalve: Etter å ha rengjort potene, kan du bruke en spesiell hundepotesalve eller fuktighetskrem for å gi fuktighet og beskyttelse til potene. Masser forsiktig inn produktet på potene og mellom tærne. Dette kan gjøres daglig eller etter behov.
 3. Unngå harde overflater: Hvis mulig, begrens hundens eksponering for harde og tørre underlag, som asfalt på varme dager. Bruk gjerne potesokker eller sko for å beskytte potene når hunden går på slike overflater.
 4. Trim potehårene: Lange hår rundt potene kan samle smuss og fuktighet, noe som kan bidra til tørre poter. Trim forsiktig potehårene med saks for å redusere dette problemet.
 5. Hydrering og ernæring: Sørg for at hunden din får tilstrekkelig hydrering og en balansert diett. Et sunt kosthold og rikelig med vann kan bidra til å opprettholde sunne poter.
 6. Beskytt mot ekstreme værforhold: På kalde vinterdager kan is og snø smelteveier inneholde kjemiske produkter som kan irritere hundens poter. Vask potene etter turer i slike forhold og bruk potesalve for beskyttelse. På varme sommerdager kan asfalt bli veldig varm og skade potene, så unngå lange turer på slike overflater når det er mulig.
 7. Regelmessig inspeksjon: Inspeksjoner hundens poter regelmessig for eventuelle sår, sprekker eller irritasjoner, og ta affære raskt hvis du legger merke til noe unormalt.

Husk at hunder kan variere i hvor følsomme potene deres er, og noen raser kan ha spesielt utsatte poter. Hvis tørre poter vedvarer eller forverres, eller hvis hunden din opplever smerte eller ubehag, bør du kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og råd om behandling.

Relatert: Smøre poter på hund

Beskytt potene

For å behandle tørre poter på hunden din og samtidig beskytte potene, kan du følge disse trinnene:

 1. Rengjør potene forsiktig: Begynn med å rense hundens poter forsiktig med lunkent vann og en mild hundeshampo. Dette vil fjerne smuss og støv som kan bidra til tørre poter. Tørk potene grundig med en ren håndkle etterpå.
 2. Bruk en spesiell potebalsam eller poteolje: Det finnes produkter som er spesielt utviklet for å fukte og beskytte hundens poter. Påfør en god mengde potebalsam eller poteolje på potene og masser det forsiktig inn, spesielt på de tørreste områdene. Dette bør gjøres daglig eller etter behov.
 3. Bruk potesokker eller sko: For ekstra beskyttelse mot harde eller varme overflater, kan du kle hunden din i potesokker eller potesko. Dette vil bidra til å forhindre skader på potene og redusere tørkeeffekten. Sørg for at sokkene eller skoene passer godt og er komfortable for hunden.
 4. Unngå harde eller ekstreme overflater: Prøv å begrense hundens eksponering for harde underlag som asfalt på varme dager eller isete veier om vinteren. Velg mykere stier eller gressområder for turer når det er mulig.
 5. Regelmessig inspeksjon: Inspeksjoner hundens poter jevnlig for sår, sprekker eller irritasjoner. Hvis du legger merke til noe unormalt, ta affære raskt for å hindre infeksjon eller ytterligere skade.
 6. Kontroller ernæring og hydrering: Et balansert kosthold og tilstrekkelig vanninntak kan også hjelpe til med å opprettholde sunne poter. Sørg for at hunden din får riktig næring og drikker tilstrekkelig vann.
 7. Legg merke til allergier: Noen ganger kan allergier, enten de er matallergier eller allergier mot omgivelsene, påvirke hundens poter og føre til tørhet og kløe. Hvis du mistenker allergier, bør du konsultere veterinæren din for råd og behandling.
 8. Beskytt mot kjemikalier: Vær oppmerksom på kjemiske stoffer som kan skade hundens poter, for eksempel veisalt om vinteren eller hageprodukter. Vask potene grundig etter eksponering og bruk eventuelt potesalve for beskyttelse.

Husk at hver hund er unik, og det kan være nødvendig å tilpasse behandlingen basert på hundens behov og sensitivitet. Hvis tørre poter vedvarer eller forverres, eller hvis hunden din opplever smerte eller ubehag, bør du kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og råd om behandling.

Relatert: Sår under poten på hund

Sjekk for sår eller sprekker

For å behandle tørre poter på hunden din og samtidig sjekke for sår eller sprekker, kan du følge disse trinnene:

 1. Rengjør potene forsiktig: Begynn med å rense hundens poter forsiktig med lunkent vann og en mild hundeshampo. Dette fjerner smuss og støv som kan bidra til tørre poter. Tørk potene grundig med en ren håndkle etterpå.
 2. Sjekk for sår eller sprekker: Nå er det på tide å inspisere hundens poter nøye. Sett deg i et godt lys og sjekk både toppen og undersiden av potene, inkludert mellom tærne. Se etter:
  • Sår: Eventuelle åpne sår eller sårsteder som kan se røde eller betente.
  • Sprekker: Små sprekker eller flak som kan være synlige på potenes overflate.
  • Hevelse eller hevet vev: Se etter tegn på hevelse eller forandringer i potenes vev, da dette kan indikere infeksjon eller skade.
 3. Desinfiser eventuelle sår: Hvis du finner sår eller åpne sår, bør du forsiktig rengjøre dem med et mildt antiseptisk middel som hydrogenperoksid eller en saltvannsløsning. Dette hjelper med å forhindre infeksjon. Ikke bruk alkohol eller peroksid i høye konsentrasjoner, da det kan være irriterende.
 4. Bruk en potebalsam eller poteolje: Etter å ha rengjort og desinfisert eventuelle sår, kan du påføre en spesiell hundepotebalsam eller poteolje på hele poten for å gi fuktighet og beskyttelse. Masser det forsiktig inn, spesielt på de tørreste områdene.
 5. Beskytt potene: For å hindre ytterligere irritasjon og skade, kan du bruke potesokker eller potesko på hunden din, spesielt hvis du planlegger å gå turer på ujevne eller harde overflater.
 6. Regelmessig inspeksjon: Fortsett å inspisere hundens poter regelmessig, spesielt hvis du mistenker at det kan være et problem. Dette hjelper deg med å oppdage og behandle eventuelle nye sår eller irritasjoner tidlig.
 7. Kontakt veterinæren: Hvis du finner alvorlige sår, sprekker som ikke leges, eller hvis hunden din viser tegn på smerte eller infeksjon (for eksempel økt rødhet, hevelse eller pus), bør du umiddelbart kontakte veterinæren din. De kan gi deg råd om videre behandling og medisiner som kan være nødvendige.

Ved å følge disse trinnene og gi regelmessig oppmerksomhet til hundens poter, kan du bidra til å holde dem sunne og unngå alvorlige problemer.

Gi riktig ernæring og hydrering

Behandling av tørre poter på hunden din gjennom riktig ernæring og hydrering er viktig for å opprettholde sunne poter. Her er noen tips om hvordan du kan gjøre dette:

1. Gi riktig ernæring:

 • Sørg for at hunden din får et balansert kosthold som inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Høykvalitets hundefôr som inneholder kjøtt som hovedingrediens, vil ofte være det beste valget.
 • Omega-3-fettsyrer, som finnes i fiskeolje, kan bidra til å fremme sunn hud og poter. Du kan vurdere å legge til et kosttilskudd med omega-3 i hundens diett, men sørg for å konsultere veterinæren din for riktig dosering.

2. Sørg for hydrering:

 • Hunden din skal alltid ha tilgang til ferskt og rent vann. Hydrering er avgjørende for å opprettholde sunn hud og poter.
 • På varme dager eller når hunden er aktiv, må du sørge for ekstra hydrering.

3. Tørk potene etter turer:

 • Etter gåturer eller utendørs aktiviteter, spesielt i vått vær, er det viktig å tørke hundens poter grundig for å forhindre fuktighet og smuss som kan føre til tørre poter.

4. Potebalsam eller poteolje:

 • Påfør en spesiell hundepotebalsam eller poteolje på hundens poter for å gi ekstra fuktighet og beskyttelse. Dette bør gjøres regelmessig.

5. Beskytt potene mot ekstreme forhold:

 • Om vinteren kan salt og kjemikalier brukt til å smelte is på veiene irritere hundens poter. Vask potene etter turer i disse forholdene og bruk potebeskyttelse som potesokker eller potesko.
 • På varme sommerdager kan asfalt bli svært varm og forårsake forbrenning på potene. Unngå å gå hunden på varme overflater når det er mulig.

6. Regelmessig potesjekk:

 • Inspeksjonér hundens poter regelmessig for eventuelle sår, sprekker eller irritasjoner. Ta affære raskt hvis du oppdager noe unormalt.

7. Konsulter veterinæren:

 • Hvis tørre poter vedvarer eller forverres til tross for hjemmebehandling, eller hvis hunden din viser tegn til smerte eller infeksjon, bør du kontakte veterinæren din. Det kan være et underliggende helseproblem som krever spesialisert behandling.

Ved å ta vare på hundens ernæring og hydrering, samt følge de riktige pleietiltakene, kan du bidra til å opprettholde sunne og komfortable poter for din firbente venn.

Kan man bruke vaselin på hundepoter?

Ja, du kan bruke vaselin på hundepoter for å gi fuktighet og beskyttelse, spesielt i tørre eller kalde værforhold. Vaseline er et trygt og rimelig alternativ for å beskytte hundens poter mot tørking ut og sprekker. Her er hvordan du kan bruke vaselin på hundepoter:

 1. Rengjør potene: Start med å rense hundens poter forsiktig med lunkent vann og en mild hundeshampo. Dette vil fjerne smuss og støv som kan bidra til tørre poter. Tørk potene grundig med en ren håndkle.
 2. Påfør vaselin: Ta en liten mengde vaselin og gni den forsiktig inn i potene. Sørg for å dekke hele overflaten av poten, inkludert mellom tærne. Masser vaselinen inn i potene slik at den trenger inn i huden.
 3. Bruk vaselin etter behov: Du kan bruke vaselin på hundens poter etter behov. Dette kan være spesielt nyttig i vintermånedene når kulde og salt fra veier kan føre til tørre og sprukne poter.
 4. Beskytt potene: For ekstra beskyttelse kan du vurdere å bruke potesokker eller potesko når du tar hunden med utendørs, spesielt i tøft vær.

Vær oppmerksom på at mens vaselin kan hjelpe med å gi fuktighet til hundens poter, er det ikke like effektivt som spesielle hundepotebalsamer eller -salver som er laget for dette formålet. Disse produktene er utviklet spesielt for hundens hud og poter og kan inneholde ekstra ingredienser som er gunstige for hundens poter.

Det er også viktig å regelmessig inspisere hundens poter for eventuelle sår, irritasjoner eller infeksjoner. Hvis du legger merke til alvorlige problemer, eller hvis tørre poter vedvarer til tross for behandling, bør du konsultere veterinæren din for råd og veiledning.

Referanser

Om forfatteren