Såre poter på hund

Såre poter på hunder er et vanlig problem, spesielt i visse situasjoner eller værforhold. Lær mer om årsaker til såre poter hos hunder, og hva du kan gjøre for å behandle potene.

Hva kan man smøre på tørre og såre poter?

For å lindre og behandle tørre og såre poter på hunder, kan du bruke naturlige og trygge ingredienser som gir fuktighet, beskyttelse og lindring. Her er noen enkle alternativer du kan vurdere å smøre på hundens poter:

 1. Kokosolje: Kokosolje er en naturlig fuktighetskrem som også har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Påfør et tynt lag kokosolje på hundens poter og la det trekke inn. Pass på at hunden ikke slikker det av med en gang.
 2. Olivenolje: Olivenolje er en annen naturlig fuktighetskrem som kan bidra til å myke opp tørr hud. Masser forsiktig noen dråper olivenolje på hundens poter.
 3. Shea smør: Shea smør er en god fuktighetskrem og har antiinflammatoriske egenskaper. Du kan smelte en liten mengde og deretter påføre det på hundens poter når det er avkjølt, som en naturlig potesalve.
 4. Vaseline: Vaseline fungerer som en beskyttende barriere og kan hjelpe med å forhindre ytterligere tørrhet. Påfør et tynt lag på hundens poter.
 5. E-vitaminolje: Du kan bryte en E-vitaminkapsel og bruke oljen direkte på hundens poter. E-vitamin fremmer helbredelse og hudreparasjon.
 6. Aloe vera gel: Naturlig aloe vera gel kan bidra til å lindre irritasjon og kløe på hundens poter. Sørg for at aloe vera-gelen ikke inneholder alkohol eller andre skadelige stoffer.

Når du bruker disse naturlige ingrediensene, er det viktig å sørge for at hunden ikke slikker dem av med en gang. Du kan la produktet trekke inn ved å ha hunden ha på seg sokker eller et bandasje i en kort periode.

Husk at det beste alternativet for å behandle tørre eller såre poter vil avhenge av årsaken til problemet. Hvis problemet vedvarer eller forverres, eller hvis det er tegn på infeksjon, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling.

Relatert: Røde poter hos hund

Årsaker til såre poter på hund

Hunder kan få såre poter av forskjellige årsaker, inkludert:

 1. Lange turer eller aktiviteter på hardt underlag.
 2. Ekstrem varme eller kulde, som asfalt på varme sommerdager eller is og snø om vinteren.
 3. Skarpe gjenstander på bakken, som glasskår eller steiner.
 4. Allergier eller hudproblemer som kan føre til kløe og slikking av potene.
 5. Overflødig fuktighet, som kan mykne potens hud og føre til skader.
 6. Overdreven kloring eller biting av potene.

Lange turer

Ja, lange turer eller mye aktivitet kan være en vanlig årsak til såre poter på hunder. Når hunden er utsatt for mye fysisk aktivitet eller lange turer, spesielt på hardt eller ujevnt underlag, kan det føre til overanstrengelse og slitasje på potene. Dette kan resultere i sår, kutt eller blemmer på potene.

Her er noen flere detaljer om hvordan lange turer og mye aktivitet kan påvirke hundens poter:

 1. Slitasje: Gjentatt påvirkning av potene på hardt underlag, som asfalt eller betong, kan føre til slitasje av potens pads og potepolstring.
 2. Blemmer og sår: Hvis hunden ikke er vant til lange turer eller intens aktivitet, kan det oppstå friksjon mellom poten og bakken, noe som kan føre til blemmer eller sår.
 3. Overoppheting: På varme sommerdager kan hundens poter også overopphetes når de er i direkte kontakt med varm asfalt eller sand. Dette kan føre til forbrenninger.

For å forebygge sår poter når du tar lange turer eller engasjerer hunden i mye fysisk aktivitet, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Gradvis trening: Øk gradvis lengden og intensiteten på hundens turer og aktiviteter for å gi potene tid til å tilpasse seg.
 • Riktig fottøy: Vurder bruk av potesokker eller spesielt designede potebeskyttelser for å beskytte hundens poter mot slitasje og friksjon.
 • Pauser: Ta jevnlige pauser under turen eller aktiviteten for å la hunden hvile potene og drikke vann.
 • Inspeksjon: Inspiser hundens poter etter turer eller aktiviteter for å identifisere eventuelle sår eller irritasjoner tidlig og gi riktig behandling.
 • Tilpasset underlag: Prøv å velge mykere underlag når det er mulig, for eksempel gress eller skogsbunn, i stedet for hardt asfalt.
 • Hydrering: Sørg for at hunden får nok vann for å unngå dehydrering, som kan påvirke potenes tilstand.

Husk at det er viktig å ta hensyn til hundens behov og fysiske form når du planlegger lange turer eller mye aktivitet, og tilpass aktivitetene deretter for å minimere risikoen for såre poter.

Relatert: Tørre poter på hund

Ekstrem varme eller kulde

Ekstrem varme eller kulde kan også være årsaker til såre poter på hunder. Hundens poter er følsomme for endringer i temperatur og værforhold, og eksponering for ekstreme temperaturer kan føre til forskjellige problemer. Her er hvordan både varme og kulde kan påvirke hundens poter:

 1. Ekstrem varme:
  • Brannsår: På svært varme dager kan asfalt eller sand bli svært varmt, og dette kan føre til forbrenninger på hundens poter når de kommer i kontakt med det varme underlaget.
  • Tørr hud: Langvarig eksponering for varmt vær kan tørke ut hundens poter, noe som kan føre til sprekker og sår.
  • Overoppheting: Potene spiller en rolle i hundens regulering av kroppstemperatur, og når de blir overopphetet, kan det føre til overoppheting av hele hunden.
 2. Ekstrem kulde:
  • Frostskader: På kalde vinterdager, spesielt hvis det er snø og is, kan hundens poter bli utsatt for frostskader og frostbitt.
  • Tørrhet og sprekker: Kulde og tørt vær kan føre til tørr hud på potene, og denne tørheten kan forårsake sprekker og sår.
  • Salt og kjemikalier: Veisalt og kjemikalier som brukes til å smelte is på veiene om vinteren kan irritere og skade hundens poter når de kommer i kontakt med dem.

For å beskytte hundens poter mot ekstrem varme eller kulde, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Sjekk temperaturen: Unngå å ta hunden på lange turer eller aktiviteter når det er svært varmt eller kaldt. Sjekk alltid temperatur og værforhold før du drar ut.
 • Beskyttive klær: På kalde dager kan du vurdere å bruke potesokker eller potebeskyttelser for å holde potene varme og beskyttet mot kulde og is.
 • Unngå varme underlag: På varme dager, prøv å gå på gress eller andre kjøligere overflater i stedet for varmt asfalt.
 • Skyll potene: Etter turer på vinterveier med veisalt eller kjemikalier, bør du skylle hundens poter med lunkent vann for å fjerne eventuelle kjemikalier.
 • Fuktighetsgivende salver: Bruk potesalver eller kremer for å forhindre at potene blir for tørre i ekstreme værforhold.

Husk at hundens poter er sensitive, og det er viktig å ta vare på dem i ulike værforhold for å unngå sår, sprekker og andre problemer.

Relatert: Sår mellom potene på hund

Skarpe gjenstander

Skarpe gjenstander på bakken er en annen vanlig årsak til såre poter på hunder. Hunder som går eller løper på steder hvor det er gjenstander som glasskår, steiner, metallbiter eller pigger, kan lett pådra seg skader på potene. Her er hvordan skarpe gjenstander kan påvirke hundens poter:

 1. Sår og kutt: Skarpe gjenstander kan skjære eller stikke inn i hundens poter, noe som kan føre til sår og kutt. Disse skadene kan være smertefulle og kan også bli infiserte hvis de ikke behandles riktig.
 2. Infeksjoner: Hvis hunden får sår på potene på grunn av skarpe gjenstander, kan det føre til infeksjoner hvis skitt og bakterier trenger inn i sårene.
 3. Halthet: Smerte fra sår eller kutt kan forårsake halthet, og hunden kan unngå å belaste den såre poten, noe som påvirker bevegelsen.

For å beskytte hundens poter mot skarpe gjenstander på bakken, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Inspeksjon: Inspeksjon av hundens poter etter turer eller lek utendørs er viktig for å identifisere eventuelle skader tidlig. Fjern forsiktig eventuelle fremmedlegemer som kan ha satt seg fast i poten.
 • Bruk av potesokker eller støvler: Potesokker eller støvler er en effektiv måte å beskytte hundens poter mot skarpe gjenstander. De gir en ekstra beskyttelsesbarriere og hindrer også potene fra å komme i kontakt med potensielle farer.
 • Vær oppmerksom: Mens du går tur med hunden, vær oppmerksom på omgivelsene og unngå områder med mye søppel, skarpe gjenstander eller områder som er kjent for å være farlige for potene.
 • Trening og oppdragelse: Trene hunden din til å være forsiktig når de går, og lære dem å unngå farlige områder kan også bidra til å forhindre skader.
 • Førstehjelp: Hvis hunden får en skade på poten, gi riktig førstehjelp ved å rense såret med mild såpe og lunkent vann, påføre et antiseptisk middel og dekke såret med en bandasje. Kontakt veterinæren hvis skaden er alvorlig eller hvis det er tegn til infeksjon.

Det er viktig å ta forebyggende tiltak for å beskytte hundens poter og unngå områder hvor skarpe gjenstander utgjør en risiko for skader.

Relatert: Smøre poter på hund

Allergier eller hudproblemer

Allergier og hudproblemer kan også være årsaker til såre poter på hunder. Allergier kan forårsake kløe og irritasjon, som kan føre til at hunden slikker eller biter på potene sine, noe som kan resultere i sår og hudproblemer. Her er hvordan allergier og hudproblemer kan påvirke hundens poter:

 1. Allergier:
  • Hudallergier: Hunder kan utvikle allergier mot pollen, støv, mat, eller andre stoffer, og disse allergiene kan føre til kløe og irritasjon i huden, inkludert på potene.
  • Kontaktallergier: Noen ganger kan hunden utvikle allergiske reaksjoner på kjemikalier, rengjøringsmidler, planter eller andre stoffer som de kommer i kontakt med. Dette kan føre til hudirritasjon, inkludert på potene.
 2. Hudproblemer:
  • Eksem: Atopisk dermatitt, eller eksem, er en kronisk inflammatorisk hudlidelse som kan forårsake kløe og irritasjon i huden, inkludert på potene.
  • Fotsopp: Soppinfeksjoner kan også påvirke hundens poter og føre til kløe, rødhet og sårhet.
  • Parasitter: Flått, lopper og andre parasitter kan forårsake hudirritasjon og kløe, som kan føre til at hunden slikker eller biter på potene.

For å håndtere såre poter på grunn av allergier eller hudproblemer, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Identifiser allergikilden: Hvis du mistenker at allergier er årsaken til hundens poteproblemer, jobb med veterinæren din for å identifisere allergikilden og utvikle en behandlingsplan. Dette kan inkludere allergitest eller endringer i hundens diett eller miljø.
 • Medisiner: Veterinæren kan forskrive medisiner som antihistaminer eller kortikosteroider for å lindre kløe og irritasjon i huden.
 • Hudpleie: Bruk spesifikke hudpleieprodukter som er anbefalt av veterinæren for å rense, berolige og beskytte hundens poter.
 • Forebygging: For å forhindre allergiske reaksjoner og hudproblemer, unngå kjemikalier og irritanter som kan komme i kontakt med hundens poter. Hold hunden ren og tørr etter turer utendørs.
 • Førstehjelp: Hvis hunden har sår eller sår på potene på grunn av slikking eller biting, gi riktig førstehjelp ved å rense såret, påføre antiseptisk middel og dekke det med en bandasje.

Det er viktig å samarbeide med veterinæren din for å identifisere og behandle årsaken til hundens poteproblemer når det kommer til allergier eller hudproblemer. Dette vil bidra til å lindre ubehaget og fremme helbredelse.

Relatert: Sår under poten på hund

Overflødig fuktighet

Overflødig fuktighet kan også være en årsak til såre poter på hunder. Fuktighet kan mykne hundens potepads og gjøre dem mer mottakelige for irritasjon og skader. Her er hvordan overflødig fuktighet kan påvirke hundens poter:

 1. Mykgjøring av potepader: Konstant eksponering for fuktighet, for eksempel vått gress, sølepytter eller våte omgivelser, kan føre til mykgjøring av potepads. Dette kan gjøre dem mer følsomme for irritanter og skader.
 2. Hudinfeksjoner: Overflødig fuktighet kan også skape et miljø der bakterier og sopp trives, noe som øker risikoen for hudinfeksjoner mellom potene eller på potepads.

For å forebygge såre poter på grunn av overflødig fuktighet, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Tørk potene: Etter turer i fuktig vær eller når hunden har kommet i kontakt med vann, bør du tørke potene grundig med et rent håndkle eller en tørkeklut. Dette vil bidra til å fjerne overflødig fuktighet og hindre mykgjøring av potepads.
 • Potesokker eller støvler: Bruk potesokker eller støvler for å beskytte hundens poter mot fuktighet og skitt når du går ut i vått vær.
 • Forebygging: Unngå områder med overflødig vann eller sølepytter når du går tur med hunden, spesielt hvis du vet at potene deres er følsomme for fuktighet.
 • Hudpleie: Bruk spesifikke hudpleieprodukter for å beskytte og fukte hundens poter. Disse produktene kan hjelpe med å forhindre mykgjøring og irritasjon.
 • Regelmessig inspeksjon: Inspeksjon av hundens poter regelmessig for å identifisere tegn på irritasjon eller sår, spesielt hvis de er utsatt for mye fuktighet.

Husk at å opprettholde riktig hygiene og tørke hundens poter etter turer i fuktige forhold er viktig for å forhindre poteproblemer på grunn av overflødig fuktighet.

Overdreven kloring eller biting

Overdreven kloring eller biting av potene kan også føre til såre poter på hunder. Dette kan være et tegn på underliggende problemer eller ubehag som hunden prøver å lindre. Her er noen mulige årsaker til overdreven kloring eller biting av potene hos hunder:

 1. Allergier: Allergier mot pollen, støv, mat eller andre irritanter kan forårsake kløe i huden, inkludert på potene. Hunden kan prøve å lindre kløen ved å klø eller bite på potene.
 2. Hudinfeksjoner: Hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller sopp kan føre til kløe og irritasjon i huden, og hunden kan reagere ved å klø eller bite på potene.
 3. Tørr hud: Tørr hud, spesielt om vinteren eller i tørt klima, kan forårsake kløe, og hunden kan prøve å lindre kløen ved å klø eller bite på potene.
 4. Stress eller angst: Noen ganger kan stress eller angst føre til at hunden utvikler nervøse vaner, som å klø eller bite på potene.
 5. Smerte eller ubehag: Hunden kan klø eller bite på potene hvis de opplever smerte eller ubehag i dette området, for eksempel på grunn av en skade eller en fremmedlegeme som har satt seg fast.

For å håndtere overdreven kloring eller biting av potene, må du først identifisere årsaken til at hunden oppfører seg slik. Her er noen trinn du kan ta:

 • Inspeksjon: Undersøk hundens poter nøye for å se om det er synlige sår, irritasjoner eller fremmedlegemer som kan forårsake kløen.
 • Besøk veterinær: Hvis problemet vedvarer eller er alvorlig, er det viktig å kontakte veterinæren din. Veterinæren kan diagnostisere underliggende årsaker og gi riktig behandling.
 • Behandling av underliggende problem: Behandl eventuelle underliggende helseproblemer, som allergier eller hudinfeksjoner, som kan være årsaken til kløen.
 • Stressmestring: Hvis stress eller angst er en faktor, kan du vurdere tiltak som trening, avslappingsteknikker eller konsultasjon med en hundeoppdragelsesekspert.
 • Forebygging: Forhindre at hunden klør eller biter på potene ved å bruke en krage eller stellepotene med en spesiell beskyttende balsam hvis det er nødvendig.

Det er viktig å løse grunnen til at hunden klør eller biter på potene i stedet for bare å behandle symptomene, da dette vil gi den beste langvarige lindringen for hunden din. Samråd med en veterinær er avgjørende for å identifisere og behandle den underliggende årsaken til problemet.

Behandling av såre poter på hund

Hvis hunden din har såre poter, bør du ta følgende skritt for å hjelpe dem:

 1. Inspeksjon: Undersøk hundens poter nøye for sår, kutt, brannsår eller fremmedlegemer som kan ha satt seg fast i poten. Vask poten forsiktig med lunkent vann for å fjerne skitt og fremmedlegemer.
 2. Hold potene tørre: Sørg for at potene er tørre, spesielt hvis de er våte etter en regnværs- eller snøtur. Fuktighet kan mykne hundens poter og gjøre dem mer sårbare.
 3. Beskytt potene: Du kan bruke potesokker eller spesiallagde potesalver for å beskytte hundens poter mot elementene eller skarpe overflater. Dette kan være spesielt nyttig om vinteren eller på varme dager.
 4. Gi rikelig med hvile: La hunden hvile og unngå lange turer eller aktiviteter som kan forverre potesårene.
 5. Unngå kjemikalier: Hold hunden borte fra kjemikalier som veisalt eller kjemikalier brukt til å smelte is, da disse kan irritere og skade potene.
 6. Konsulter veterinær: Hvis sårene er alvorlige, infiserte eller ikke leger seg selv etter noen dager, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Veterinæren kan anbefale reseptbelagte medisiner eller salver for å hjelpe til med helbredelsen.

Å forebygge såre poter er like viktig som å behandle dem. Regelmessig stell av hundens poter, bruk av potesokker eller balsam, og unngåelse av farlige overflater kan bidra til å hindre poteproblemer hos hunden din.

Referanser

Om forfatteren