Prolaps hos hund

Prolaps hos hunder er en vanlig helseutfordring som kan påvirke hundens livskvalitet betydelig. Lær mer om årsaker og symptomer, og hvordan du kan forebygge og behandle prolaps hos hunder.

Denne tilstanden, også kjent som intervertebral disk prolaps (IVDP), innebærer skade eller prolaps av en eller flere av de intervertebrale skivene i ryggraden. Dette kan føre til alvorlige smerter og svekket bevegelsesevne hos hunden. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene til prolaps hos hunder, symptomer å se etter, diagnostiske metoder og behandlingsalternativer.

Hva er prolaps hos hund?

Prolaps hos hund er en skade på ryggraden som oppstår når en eller flere skiver mellom ryggvirvlene presses ut av plass. Dette kan føre til smerte, stivhet og lammelse i de berørte områdene.

Det er to hovedtyper av prolaps hos hund:

 • Herniated disc er den vanligste typen prolaps. Dette oppstår når en del av skiven presser seg ut av plass og presser på nervene i ryggraden.
 • Extruded disc er en mer alvorlig type prolaps. Dette oppstår når hele skiven presser seg ut av plass og presser på nervene i ryggraden.

Prolaps hos hund kan forekomme hos hunder i alle aldre, men det er vanligere hos eldre hunder. Det er også mer vanlig hos visse raser, for eksempel store raser, hunder med lange rygger og hunder med myke rygger.

Relatert: Vaginal prolaps hos hund

Årsaker til prolaps hos hunder

Prolaps hos hunder kan oppstå av flere grunner, men den viktigste årsaken er aldring. Som hunder blir eldre, blir de mer utsatt for slitasje og svekkelse av de intervertebrale skivene som fungerer som støtdempere mellom ryggvirvlene. Imidlertid kan også andre faktorer bidra til utviklingen av denne tilstanden:

 1. Genetisk predisposisjon: Noen hunderaser, som dachshunds og basset hounds, er mer utsatt for prolaps på grunn av deres unike ryggstruktur.
 2. Overvekt: Overvektige hunder har en høyere risiko for prolaps, da det ekstra vektttrykket på ryggraden kan skade de intervertebrale skivene.
 3. Fysisk aktivitet: Skarpe og ujevne bevegelser, spesielt hos aktive hunder som hopper eller løper hardt, kan øke risikoen for prolaps.
 4. Alder: Eldre hunder har en høyere risiko for å utvikle prolaps, da skivene blir mindre elastiske over tid.
 5. Skader: En plutselig skade, for eksempel en fallskade eller en trafikkulykke, kan føre til akutt prolaps hos hunden.

Relatert: Prolaps hos hund og bruk av kortison

Symptomer på prolaps hos hunder

Det er viktig for hundeeiere å være oppmerksomme på symptomer på prolaps, da tidlig oppdagelse kan være avgjørende for en vellykket behandling. De vanligste symptomene inkluderer:

 1. Smerter: Hunden kan vise tegn på smerte, som sutring, knurring eller å unngå å bli berørt i det berørte området.
 2. Nedsatt bevegelighet: Hunden kan ha problemer med å gå, hoppe eller klatre trapper. Den kan også ha en unormal ganglag, som en hakkende eller haltende bevegelse.
 3. Muskelsvakhet: Prolaps kan føre til muskelsvakhet i bakparten av hunden, og du kan merke at den har problemer med å løfte halen eller kontrollere blæren og tarmene.
 4. Tap av appetitt: Smerte og ubehag kan føre til redusert matlyst hos hunden.
 5. Endret atferd: Hunden kan bli mer aggressiv eller irritabel på grunn av smerten den opplever.

Hvis du merker noen av disse symptomene hos din hund, er det viktig å kontakte veterinæren din umiddelbart for en grundig vurdering og diagnose.

Diagnostisering av prolaps hos hunder

For å diagnostisere prolaps hos hunder vil veterinæren utføre en nøye fysisk undersøkelse og ta en detaljert anamnese av hundens symptomer og tidligere helsehistorie. Bildediagnostikk, som røntgenbilder eller magnetisk resonanstomografi (MR), kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen og bestemme alvorlighetsgraden av prolapsen. Disse bildene gir veterinæren et klart bilde av skivenes tilstand og omfanget av skaden.

I tillegg til bildediagnostikk kan veterinæren også utføre en såkalt “myelografi,” der et kontrastmiddel injiseres i ryggmargskanalen. Dette gir en enda mer detaljert visualisering av eventuelle kompresjoner eller skader på ryggmargen.

Relatert: Pris på operasjon av hund med prolaps

Behandling av prolaps hos hunder

Behandlingen av prolaps hos hunder avhenger av flere faktorer, inkludert alvorlighetsgraden av tilstanden og hundens generelle helse. Her er noen av de vanligste behandlingsalternativene:

 1. Konservativ behandling: Dersom prolapsen er mild og ikke forårsaker alvorlige symptomer, kan veterinæren velge konservativ behandling. Dette kan inkludere medikamenter for å lindre smerte og betennelse, samt begrenset fysisk aktivitet for å la skiven leges på egenhånd over tid.
 2. Kirurgi: I tilfeller der prolapsen er alvorlig eller ikke responderer på konservativ behandling, kan kirurgi være nødvendig. Kirurgen fjerner den skadde delen av den intervertebrale skiven for å lindre trykket på ryggmargen og nerverøttene. Dette kan ofte gi betydelig lindring og bedring.
 3. Fysioterapi: Etter kirurgi eller som en del av rehabiliteringsprosessen kan fysioterapi være svært nyttig. Dette kan inkludere øvelser for å styrke musklene rundt ryggraden, massasje og hydroterapi for å forbedre bevegelse og redusere smerter.
 4. Livsstilsendringer: Hvis hunden din er overvektig, kan veterinæren anbefale en diett- og treningsplan for å hjelpe den med å gå ned i vekt, noe som kan redusere risikoen for tilbakevendende prolaps.
 5. Smertelindring: Smertelindrende medikamenter kan være nødvendig for å sikre at hunden er komfortabel under behandlingsperioden og gjennom rehabilitering.

Prognose og forebygging

Prognosen for en hund med prolaps avhenger av flere faktorer, inkludert alvorlighetsgraden av prolapsen, hvor raskt behandling ble startet, og hvordan hunden responderer på behandlingen. I mange tilfeller kan hunder med prolaps gjenvinne god livskvalitet med riktig behandling og omsorg.

For å forebygge prolaps hos hunder er det flere forholdsregler hundeeiere kan ta:

 1. Vektkontroll: Oppretthold en sunn vekt for hunden din gjennom riktig ernæring og tilstrekkelig mosjon. Overvektige hunder har en høyere risiko for prolaps.
 2. Forsiktig lek og aktivitet: Unngå overivrig lek og aktiviteter som kan sette ekstra belastning på ryggraden, spesielt for raser som er mer utsatt for prolaps.
 3. Riktig løfteteknikk: Hvis du må løfte hunden din, sørg for å bruke riktig teknikk ved å støtte underkroppen for å unngå skader.
 4. Fôring: Gi hunden din et balansert kosthold som støtter sunne muskler og skjelett.
 5. Oppfølging hos veterinær: Ta hunden din til regelmessige veterinærbesøk for å overvåke dens generelle helse og ryggens tilstand. Tidlig oppdagelse av eventuelle problemer kan bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Kan hunden bli bra av prolaps?

Ja, hunder kan bli bra av prolaps. Prognosen avhenger av alvorlighetsgraden av skaden. I milde tilfeller kan hunden din komme seg fullstendig etter skaden uten behandling. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi eller langvarig rehabilitering.

Milde tilfeller

I milde tilfeller av prolaps kan hunden din behandles med smertestillende medisiner og hvile. Smertesimptomene vil vanligvis forsvinne i løpet av noen uker eller måneder.

Mer alvorlige tilfeller

I mer alvorlige tilfeller av prolaps kan det være nødvendig med kirurgi for å fjerne den skadede skiven. Kirurgi kan bidra til å redusere smerte og forbedre mobilitet.

Rehabilitering

I alle tilfeller av prolaps kan det være nødvendig med rehabilitering for å hjelpe hunden din å gjenvinne full mobilitet. Rehabilitering kan omfatte trening, fysioterapi og massasje.

Prognose

Prognosen for hunder med prolaps avhenger av alvorlighetsgraden av skaden. I milde tilfeller vil hunden din vanligvis komme seg fullstendig etter skaden. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med langvarig rehabilitering.

Forebyggelse

Det er ingen garanti for å forhindre prolaps hos hund, men det er noen ting du kan gjøre for å redusere risikoen. Disse inkluderer:

 • Hold hunden din i god form. Regelmessig mosjon og et sunt kosthold kan bidra til å holde hundens ryggrad sterk og sunn.
 • Unngå overvekt. Overvekt kan øke belastningen på ryggraden.
 • Unngå traumer. Pass på at hunden din ikke faller eller blir truffet i ryggen.

Konklusjon

Prolaps hos hunder er en alvorlig tilstand som kan påvirke hundens livskvalitet betydelig. Årsakene til prolaps kan variere, men aldring er en viktig faktor. Det er viktig for hundeeiere å være oppmerksomme på symptomene på prolaps, inkludert smerte, nedsatt bevegelighet og muskelsvakhet, og søke veterinærhjelp så snart som mulig for en grundig vurdering og diagnose.

Behandlingsalternativene for prolaps avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden, men kan inkludere konservativ behandling, kirurgi, fysioterapi og smertelindring. Prognosen for hunder med prolaps varierer, men med riktig behandling og omsorg kan mange hunder gjenvinne god livskvalitet.

Forebygging er også viktig for å redusere risikoen for prolaps hos hunder. Dette inkluderer vektkontroll, forsiktig lek og aktivitet, riktig løfteteknikk, sunn ernæring og regelmessige veterinærbesøk.

Som hundeeier er det ditt ansvar å sørge for at din firbente venn får den omsorgen og oppfølgingen den trenger for å leve et lykkelig og smertefritt liv. Vær oppmerksom på tegnene på prolaps, og vær proaktiv med hundens helse for å sikre at den lever sitt beste liv.

Referanser

Om forfatteren