Prolaps hos hund og bruk av kortison

Dessverre kan også hunder oppleve helseproblemer, og en av de vanligste problemene som kan påvirke hundens livskvalitet, er ryggprolaps. Lær mer om prolaps hos hund og bruk av kortison.

Hunder er kjent som menneskets beste venner, og det er ingen tvil om at de gir mye glede og kjærlighet til eierne sine. Dessverre kan også hunder oppleve helseproblemer, og en av de vanligste problemene som kan påvirke hundens livskvalitet, er ryggprolaps. Dette er en smertefull tilstand som kan føre til betydelig ubehag for hunden, og i noen tilfeller kan kortisonbehandling være en viktig del av behandlingen. Denne artikkelen vil utforske hva en prolaps er, hvordan det påvirker hunder, og hvordan kortison kan spille en rolle i behandlingen.

Relatert: Pris på operasjon av hund med prolaps

Hva er en ryggprolaps?

En ryggprolaps, også kjent som en intervertebral skiveprolaps (IVDP), oppstår når den geléaktige kjernen inne i en av ryggens mellomvirvelskiver presser seg ut gjennom skivens ytre ring. Dette kan føre til kompresjon av ryggmargen eller nerverøtter, noe som resulterer i smerte, svakhet, og i noen tilfeller, tap av kontroll over bein og blærefunksjon. Prolaps kan forekomme i hvilken som helst del av ryggsøylen, men det er vanligst i nakken og korsryggen hos hunder.

Årsakene til ryggprolaps kan variere, men de vanligste faktorene inkluderer aldring, genetisk predisposisjon, overvekt og traumer. Små raser med lange rygger, som dachshunds, er spesielt utsatt på grunn av sin anatomiske struktur. Overvektige hunder har økt risiko for å utvikle prolaps, da ekstra vekt legger ekstra belastning på ryggraden.

Relatert: Prolaps hos hund

Symptomer på ryggprolaps hos hunder

Symptomene på en ryggprolaps hos hunder kan variere avhengig av plasseringen og alvorlighetsgraden av prolapsen. Noen av de vanligste symptomene inkluderer:

 1. Smerter: Hunder med en prolaps vil ofte vise tegn på smerte, som sutring, unngåelse av aktivitet, eller tydelig ubehag når de blir berørt på ryggen.
 2. Stivhet: Prolaps kan føre til stivhet i hundens bevegelser. De kan ha problemer med å reise seg opp eller bevege seg normalt.
 3. Svakhet: Prolaps kan påvirke hundens muskelkontroll og koordinasjon. Dette kan føre til svakhet i lemmer eller til og med lammelse i alvorlige tilfeller.
 4. Endringer i ganglaget: Hunder med prolaps kan endre måten de går på. De kan slepe eller dra en av bakbeina, eller de kan vise en skjevhet i ganglaget.
 5. Problemer med vannlating eller avføring: Alvorlige tilfeller av ryggprolaps kan påvirke hundens evne til å kontrollere blære- og tarmfunksjonen.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha en ryggprolaps, er det viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart. En tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner og redusere smerte og ubehag for dyret.

Kortison behandlingen av ryggprolaps hos hunder

En av de behandlingsalternativene som veterinærer kan vurdere for ryggprolaps hos hunder, er bruk av kortikosteroider, ofte referert til som kortison. Kortison er en type steroid som kan ha antiinflammatoriske egenskaper og dermed bidra til å redusere betennelse rundt det skadede området i ryggen.

Kortisonbehandling for hunder med prolaps er vanligvis gitt i form av en injeksjon eller som muntlige medisiner. Behandlingen har som mål å redusere betennelse og lindre smerte, noe som kan bidra til å forbedre hundens livskvalitet og gi den bedre sjanser for en vellykket rehabilitering.

Det er imidlertid viktig å merke seg at kortisonbehandling ikke nødvendigvis er egnet for alle hunder med ryggprolaps. Veterinæren vil vurdere nøye hundens tilstand, inkludert plasseringen av prolapsen, alvorlighetsgraden av symptomene, og hundens generelle helse, før de bestemmer seg for om kortisonbehandling er riktig. Det finnes også alternative behandlingsmetoder som kan vurderes, inkludert kirurgi i mer alvorlige tilfeller.

Relatert: Vaginal prolaps hos hund

Fordeler og risiko ved kortisonbehandling

Kortisonbehandling kan være gunstig for hunder med ryggprolaps på flere måter:

 1. Reduksjon av Betennelse: Kortison kan bidra til å redusere betennelse rundt det skadede vevet, noe som kan lindre smerte og ubehag for hunden.
 2. Rask Lindring: Kortison kan gi rask lindring av symptomer, noe som kan være avgjørende for å forbedre hundens velvære i akutte tilfeller.
 3. Unngåelse av Kirurgi: I noen tilfeller kan kortisonbehandling bidra til å unngå behovet for kirurgi, spesielt hvis prolapsen er mild eller moderat.
 4. Forbedret Rehabilitering: Ved å redusere betennelse og smerte, kan kortisonbehandling hjelpe hunden med å delta mer aktivt i rehabiliteringsøvelser, som er viktige for å gjenopprette styrke og mobilitet.

På den annen side er det også viktig å være klar over risikoene forbundet med kortisonbehandling. Noen av de potensielle bivirkningene inkluderer:

 1. Økt tørste og vannlating: Kortison kan føre til økt tørste og hyppigere vannlating hos hunden, noe som kan føre til hyppige toalettbesøk.
 1. Økt appetitt: Kortison kan også øke hundens appetitt, noe som kan føre til vektøkning og økt risiko for fedme.
 2. Redusert immunrespons: Kortison har en undertrykkende effekt på immunsystemet, noe som kan gjøre hunden mer sårbar for infeksjoner og sykdommer.
 3. Magesår og fordøyelsesproblemer: Langvarig bruk av kortison kan påvirke hundens mage og tarm, noe som kan føre til magesår, oppkast, og diaré.
 4. Endokrine problemer: Kortison kan påvirke hormonproduksjonen i hundens kropp, og i noen tilfeller kan det føre til hormonelle ubalanser.

Det er derfor viktig at kortisonbehandling administreres under nøye tilsyn av en veterinær, som kan overvåke hundens respons på medisinen og justere doseringen etter behov. Kortison bør ikke brukes som en langsiktig løsning, med mindre veterinæren mener at fordelene oppveier risikoen.

Andre behandlingsalternativer for ryggprolaps

Mens kortison kan være en nyttig del av behandlingen for noen hunder med ryggprolaps, er det viktig å merke seg at det finnes andre behandlingsalternativer som kan vurderes, avhengig av hundens tilstand:

 1. Kirurgi: I alvorlige tilfeller av ryggprolaps, spesielt når det er betydelig kompresjon av ryggmargen eller nerverøttene, kan kirurgi være nødvendig for å fjerne det skadede vevet og avlaste trykket.
 2. Fysioterapi og rehabilitering: Fysioterapi og rehabilitering spiller en viktig rolle i gjenopprettingsprosessen etter en ryggprolaps. Disse øvelsene bidrar til å styrke musklene rundt ryggraden og forbedre hundens mobilitet.
 3. Smertelindrende medisiner: Veterinæren kan foreskrive smertelindrende medisiner som ikke er kortikosteroider for å hjelpe med å lindre smerte og ubehag.
 4. Akupunktur og akupressur: Alternativ medisin som akupunktur eller akupressur har vist seg å være effektive for å lindre smerte hos noen hunder med ryggprolaps.

Kan hunden bli bra av prolaps?

Ja, hunder kan bli bra av prolaps. Det avhenger av typen prolaps, alvorlighetsgraden og hvor raskt hunden får behandling.

Milde prolaps kan ofte behandles med medisinsk behandling og ro. Dette kan inkludere smertestillende medisiner, betennelsesdempende medisiner og fysioterapi. I mange tilfeller vil hunden bli helt bra av en mild prolaps.

Alvorlige prolaps kan kreve kirurgi. Kirurgi kan være nødvendig for å fjerne den utbulende skiven og for å reparere eventuelle skader på nervene. I mange tilfeller vil hunden bli bra av en alvorlig prolaps etter kirurgi, men det er en risiko for at hunden vil ha noen restsymptomer.

Prognosen for hunder med prolaps avhenger av typen prolaps, alvorlighetsgraden og hvor raskt hunden får behandling. I de fleste tilfeller vil hunder med prolaps bli helt bra eller ha noen restsymptomer.

Her er noen faktorer som kan påvirke prognosen for hunder med prolaps:

 • Alvorlighetsgraden av prolapsen: Jo mer alvorlig prolapsen er, jo mindre sannsynlig er det at hunden vil bli helt bra.
 • Typen prolaps: Noen typer prolaps er mer alvorlige enn andre.
 • Hunderasen: Noen hunderaser er mer utsatt for prolaps enn andre.
 • Hundets alder: Yngre hunder har en bedre prognose enn eldre hunder.
 • Hundets generelle helse: Hunden bør være i god helse før kirurgi.

Hvis du er bekymret for at hunden din kan ha prolaps, bør du kontakte veterinæren din. Veterinæren vil kunne stille en diagnose og anbefale den beste behandlingen for hunden din.

Konklusjon

Ryggprolaps er en smertefull tilstand som kan påvirke hundens livskvalitet betydelig. Det er viktig å være oppmerksom på symptomene og søke veterinærhjelp så snart som mulig hvis du mistenker at hunden din kan ha en prolaps. Kortisonbehandling kan være en effektiv del av behandlingen, men den skal brukes med forsiktighet, da den også har potensielle bivirkninger.

Det beste tilnærmingen til behandling av ryggprolaps vil variere avhengig av hundens individuelle tilstand, og veterinæren din vil kunne gi den beste rådgivningen om hvordan du skal gå frem. Uansett hvilken behandlingsvei som velges, er tidlig diagnose og riktig omsorg nøkkelen til å hjelpe hunden din med å komme tilbake til et sunt og smertefritt liv.

Husk alltid at din veterinærs råd og veiledning er uvurderlig når det gjelder behandling av hundens helseproblemer. Med riktig omsorg og behandling kan mange hunder med ryggprolaps oppnå en positiv rehabiliteringsprosess og leve lykkelige, smertefrie liv.

Referanser

Om forfatteren