Vaginal prolaps hos hund

Vaginal prolaps hos hunder er en medisinsk tilstand som kan påvirke tisper i ulike aldre og raser. Lær mer om årsaker og symptomer, og hvordan behandle vaginal prolaps hos hunder.

Dette er en tilstand der deler av tispens vagina utstikker seg eller synker ned fra normal posisjon. Det kan være en ubehagelig opplevelse for både hunden og eieren, og det er viktig å forstå årsakene, symptomene og behandlingsmulighetene for denne tilstanden for å sikre tispens helse og trivsel.

Årsaker til vaginal prolaps

Vaginal prolaps kan oppstå av flere forskjellige årsaker. Noen av de vanligste inkluderer:

 1. Strain under fødsel: En av de vanligste årsakene til vaginal prolaps hos tisper er overdreven stress på bekkenmuskulaturen under fødselen. Dette kan skje hvis valpene er store eller hvis tispen har fødselskomplikasjoner.
 2. Hormonelle endringer: Hormonelle forandringer i kroppen kan også spille en rolle. Dette kan skje under løpetiden (østrus) eller under graviditet når hormonbalansen i kroppen forandres.
 3. Alder og svekkede bekkenmuskler: Eldre tisper kan være mer utsatt for vaginal prolaps fordi bekkenmuskulaturen svekkes med alderen.
 4. Genetikk: Noen hunderaser har en høyere predisposisjon for vaginal prolaps enn andre. Dette kan være en genetisk faktor som spiller en rolle.
 5. Traumer: Eksterne traumer, som slag eller skader i området, kan også føre til vaginal prolaps hos hunder.

Relatert: Prolaps hos hund

Symptomer på vaginal prolaps

Symptomene på vaginal prolaps kan variere i alvorlighetsgrad, avhengig av hvor langt prolapsen har utviklet seg. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 1. Synlig hevelse: Den mest åpenbare indikasjonen på vaginal prolaps er synlig hevelse eller en klump som stikker ut av hundens vulva (ytre kjønnsorgan). Denne hevelsen kan variere i størrelse og farge.
 2. Smerter og ubehag: Hunden kan oppleve smerter og ubehag på grunn av prolapsen. Dette kan føre til at hun slikker eller biter seg rundt det berørte området og viser tegn på smerte, som hyppig hvining eller uro.
 3. Vanskeligheter med urinering: Vaginal prolaps kan også føre til problemer med urinering, som hyppig vannlating eller vanskeligheter med å tømme blæren helt.
 4. Tegn på infeksjon: Infeksjoner kan oppstå i det utstående vevet, og dette kan føre til symptomer som feber, pussutflod, og en unormal lukt fra området.
 5. Endret atferd: Noen ganger kan hunder med vaginal prolaps endre atferden sin, bli mindre aktive, og vise tegn på generell ubehag.

Hvis du legger merke til noen av disse symptomene hos din hund, er det viktig å kontakte veterinæren din umiddelbart for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Relatert: Prolaps hos hund og bruk av kortison

Diagnose av vaginal prolaps

For å diagnostisere vaginal prolaps hos hunder, vil veterinæren gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse. Dette kan inkludere en visuell inspeksjon av det berørte området og en vurdering av hundens allmenntilstand.

I noen tilfeller kan veterinæren også bruke bildediagnostikk, som røntgen eller ultralyd, for å få et bedre bilde av prolapsens omfang og eventuelle tilknyttede komplikasjoner.

Behandling av vaginal prolaps

Behandlingen for vaginal prolaps hos hunder avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Her er noen av behandlingsalternativene som kan vurderes:

 1. Manuell reduksjon: Hvis prolapsen er mild, kan veterinæren forsøke å manuelt sette tilbake de utstående delene av vagina i riktig posisjon. Dette kan kreve sedasjon eller generell anestesi for å minimere smerte og ubehag.
 2. Kirurgisk inngrep: I tilfeller der manuell reduksjon ikke er tilstrekkelig, kan veterinæren anbefale kirurgi. Dette kan innebære å fjerne de utstående delene av vagina eller reparere eventuelle skader. Kirurgi kan også være nødvendig hvis det er tegn til nekrose (vevsskade på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel) i prolapsede områder.
 3. Medikamentell behandling: Veterinæren kan forskrive medisiner for å lindre smerte, redusere betennelse og forebygge eller behandle infeksjoner. Antibiotika kan være nødvendig hvis det er tegn på infeksjon.
 4. Hormonbehandling: I tilfeller der hormonelle forandringer spiller en rolle, kan veterinæren anbefale hormonbehandling for å regulere hormonbalansen.
 5. Postoperativ pleie: Etter kirurgi eller annen behandling, vil hunden din kreve nøye oppfølging og omsorg for å sikre en rask og sunn utvinning. Dette kan inkludere antibiotika, smertelindrende medisiner og skånsom håndtering.

Relatert: Pris på operasjon av hund med prolaps

Forebygging av vaginal prolaps

Selv om det ikke alltid er mulig å forhindre vaginal prolaps hos hunder, er det noen skritt eiere kan ta for å redusere risikoen:

 1. Tidlig kastrering: Å kastrere tispen før hennes første løpetid kan redusere risikoen for vaginal prolaps betydelig.
 2. Regelmessig veterinærkontroll: Sørg for at din hund får regelmessige veterinærkontroller for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig, inkludert vaginal prolaps. Dette gir muligheten for tidlig behandling og bedre prognose.
 1. Kontrollert avl: Hvis du er oppdretter, bør du være forsiktig med å velge avlspartnere som ikke har en historie med vaginal prolaps. Dette kan bidra til å redusere forekomsten av tilstanden i avlsbestanden.
 2. Tilstrekkelig omsorg under graviditet og fødsel: Hvis du planlegger å oppdrette hunden din, sørg for å gi henne god ernæring og omsorg under graviditet og fødsel. Dette kan bidra til å minimere risikoen for komplikasjoner som kan føre til vaginal prolaps.

Oppsummering

Vaginal prolaps hos hunder er en tilstand som kan påvirke tisper av forskjellige raser og aldre. Årsakene til denne tilstanden kan variere, inkludert fødselsrelatert stress, hormonelle endringer og genetiske faktorer. Symptomene kan inkludere synlig hevelse, smerter, urinproblemer og endret atferd. Rask diagnose og behandling er avgjørende for å sikre hundens helse og trivsel.

Behandlingsalternativene inkluderer manuell reduksjon, kirurgi, medikamentell behandling og hormonbehandling, avhengig av alvorlighetsgraden av prolapsen. Forebyggende tiltak som tidlig kastrering, regelmessige veterinærkontroller og kontrollert avl kan bidra til å redusere risikoen for vaginal prolaps.

Husk at hvis du mistenker at din hund kan ha vaginal prolaps, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig evaluering og riktig behandling. Tidlig intervensjon kan hjelpe til med å forhindre komplikasjoner og bidra til en rask og fullstendig utvinning for din firbente venn.

Referanser

Om forfatteren