Oppdrett av engelsk Cocker Spaniel

En av de rasene som er kjent for sin sjarmerende personlighet og allsidighet er den engelske Cocker Spaniel. Lær mer om oppdrett av engelskCocker Spaniel.

Oppdrett av hunder er en ærverdig og givende aktivitet for mange dyreelskere rundt om i verden. Å kunne bidra til å avle sunne, glade og veltilpassede hunder er en viktig oppgave. En av de rasene som er kjent for sin sjarmerende personlighet og allsidighet er den engelske Cocker Spaniel. Denne artikkelen vil utforske verdenen av oppdrett av engelsk Cocker Spaniel, og hva som kreves for å opprettholde et ansvarlig og etisk oppdrettsprogram.

Relatert: Cocker Spaniel valper til salgs

Historie og bakgrunn

Engelsk Cocker Spaniel, også kjent som Cocker Spaniel, er en av de eldste spanielrasene. Den oppsto opprinnelig i England som en fuglehund, spesielt trent for å jage vilt. Rasen er kjent for sin elegante kroppsbygning, myke øyne og vakre pels. Engelsk Cocker Spaniel har en vennlig og energisk natur, og det er en populær rase blant hundeelskere.

Hvor mye koster en engelsk Cocker Spaniel?

Den typiske prisen for en engelsk Cocker Spaniel i Norge ligger mellom 20.000 og 25.000 NOK. Prisen kan variere avhengig av oppdretter, rasestandard, helseattester og andre faktorer.

Prisfaktorer

 • Oppdretter: Prisen på en hund fra en erfaren og velrenommert oppdretter vil vanligvis være høyere enn fra en privatperson.
 • Rasestandard: Hunder som oppfyller rasestandarden vil vanligvis koste mer enn hunder som ikke gjør det.
 • Helseattester: Hunder med helseattester som viser at de er fri for arvelige sykdommer vil vanligvis koste mer enn hunder uten slike attester.
 • Annet: Andre faktorer som kan påvirke prisen på en engelsk Cocker Spaniel er kjønn, farge og størrelse.

Relatert: Kjøpe Cocker Spaniel valp

Andre kostnader

I tillegg til prisen på hunden, må man også ta hensyn til andre kostnader knyttet til å ha en hund. Disse kostnadene inkluderer:

 • Mat: Kostnaden for mat vil variere avhengig av hundens størrelse og aktivitetsnivå.
 • Veterinærkostnader: Veterinærkostnader inkluderer vaksiner, regelmessige kontroller og eventuelle medisinske behandlinger.
 • Forsikring: Hundeforsikring kan gi dekning for veterinærutgifter, rettshjelp og andre utgifter.
 • Leker og utstyr: Hundeleker og utstyr kan være kostbart, men det er viktig å investere i kvalitetsprodukter for å sikre at hunden din er trygg og har det bra.

Det er viktig å vurdere alle disse kostnadene før man kjøper en hund.

Relatert: Cocker Spaniel valper gis bort

Før du begynner med oppdrett

Å oppdrette engelsk Cocker Spaniel krever grundig forberedelse og engasjement. Her er noen viktige trinn du bør ta før du starter oppdrettsarbeidet:

 1. Få kunnskap om rasen: Det første trinnet er å bli godt kjent med rasen. Les bøker, søk på nettet, delta i Cocker Spaniel-klubber og snakk med erfarne oppdrettere for å lære så mye som mulig om rasens egenskaper, helsebehov og standarder.
 2. Sikre nødvendig utstyr og fasiliteter: Sørg for at du har et trygt og rent miljø for hundene dine. Dette inkluderer egnede bokser, områder for trening og sosialisering, og medisinske fasiliteter for helsekontroller.
 3. Helsekontroller og tester: Før du avler din engelske Cocker Spaniel, må du sørge for at foreldrene er friske og fri for arvelige sykdommer som kan påvirke rasen. Regelmessige veterinærbesøk og helsekontroller er viktige.
 4. Registrering og papirarbeid: Hunderasen bør være registrert hos relevante kennelklubber. Dette gir eiere og kjøpere en forsikring om at hunden kommer fra en pålitelig kilde. Sørg for å ha alle papirene i orden før du begynner å oppdrette.

Relatert: Oppdrett av engelsk Cocker Spaniel

Etisk oppdrett

Ansvarlig oppdrett er nøkkelen til å bevare helsen og velværet til rasen. Her er noen viktige prinsipper for etisk oppdrett:

 1. Sikre sunn avl: Velg nøye kandidater for avl basert på deres helse, temperament og konformitet med rasestandarder. Dette hjelper til med å redusere risikoen for genetiske sykdommer og sikrer at rasen forblir sunn.
 2. Tett oppfølging av graviditet og fødsel: Dersom tispen blir drektig, må oppdretteren være forberedt på å gi nødvendig medisinsk og omsorgsmessig støtte. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle komplikasjoner under fødselen og ha en veterinær klar til å bistå hvis nødvendig.
 3. Sosialisering: Sosialisering er en viktig del av oppdrettet. Valpene bør introduseres for en rekke mennesker, dyr og miljøer for å utvikle sunne og trygge personligheter.
 4. Tidlig veterinærpleie: Valpene bør få tidlig veterinærpleie, inkludert vaksinasjoner og helsekontroller. Dette bidrar til å oppdage og håndtere eventuelle helseproblemer tidlig.

Relatert: Jakt Cocker Spaniel valp

Valpens første uker

Når valpene er født, krever de ekstra oppmerksomhet og omsorg. Her er noen nødvendige trinn for å sikre at valpene har en sunn start på livet:

 1. Melk og omsorg: Valpene bør få morsmelk eller erstatning i de første ukene av livet. Dette gir dem nødvendig næring og hjelper dem med å vokse sterke.
 2. Temperamentsutvikling: Fra en tidlig alder bør valpene sosialiseres med mennesker og andre dyr. Dette bidrar til å utvikle deres sosiale ferdigheter og trygghet.
 3. Helsekontroller: Valpene bør gjennomgå regelmessige helsekontroller for å sikre at de vokser riktig og er fri for helseproblemer.
 4. Rehabilitering og trening: Valpene bør gradvis introduseres for grunnleggende trening og lydighetstrening når de er gamle nok. Dette hjelper dem med å utvikle seg til veloppdragne hunder.

Relatert: Blandingshund av Cocker Spaniel og puddel

Sosialisering og trening

Sosialisering og trening er nøkkelen til å utvikle en sunn og lykkelig engelsk Cocker Spaniel. Valper bør introduseres for en rekke mennesker, dyr og situasjoner fra en tidlig alder for å unngå fremtidig frykt eller aggressiv atferd. Lydighetstrening bør begynne tidlig og være positivt forsterket for å oppmuntre ønsket atferd.

Helse og veterinærpleie

Engelsk Cocker Spaniel er en rase som kan være utsatt for visse genetiske helseproblemer, inkludert øyeproblemer og øreinfeksjoner. Derfor er det viktig å gi regelmessig veterinærpleie og helsekontroller. Valper bør vaksineres i henhold til veterinærens anbefalinger.

Å finne gode hjem til valpene

Når valpene er gamle nok til å forlate moren sin, er det oppdretterens ansvar å finne gode og ansvarlige hjem til dem. Dette inkluderer å gjennomføre intervjuer med potensielle kjøpere, sørge for at de har nødvendig kunnskap om rasen, og at de har et egnet miljø og livsstil for en Cocker Spaniel.

Konklusjon

Å oppdrette engelsk Cocker Spaniel er en givende, men også ansvarsfull oppgave. Det krever grundig forberedelse, etisk atferd og dedikasjon for å sikre at valpene vokser opp til sunne og glade hunder. Ved å følge de beste praksisene for oppdrett, kan du bidra til å bevare rasens helse og velvære samtidig som du gir kjærlige hjem til disse fantastiske hundene.

Referanser

Om forfatteren