Hvordan få valpen til å slutte å bite

Å få en valp til å slutte å bite er en viktig del av treningen, da det er naturlig at valper vil bite i ting. Lær hvordan du skal få valpen til å slutte å bite.

Hva gjør man når en valp biter og knurrer?

Når en valp begynner å bite og knurre, er det viktig å ta det på alvor og håndtere situasjonen riktig. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Stopp all lek og aktivitet: Hvis valpen biter og knurrer under lek eller annen aktivitet, avbryt umiddelbart leken og trekk deg tilbake. Dette sender en klar beskjed om at slik atferd ikke er akseptabel. Ignorer valpen en stund for å gi den tid til å roe seg ned.
 2. Bruk et negativt signal: Gi en tydelig lyd eller kommando, som “nei” eller “stopp”, med en fast og bestemt stemme. Dette signaliserer at biting og knurring er uakseptabelt. Vær konsekvent med bruken av dette signalet for å hjelpe valpen å forstå at det er uønsket atferd.
 3. Avled oppmerksomheten: Gi valpen en alternativ oppgave eller aktivitet for å avlede oppmerksomheten dens fra biting og knurring. Du kan gi den en tyggeleke, gi den en kommando som “sitt” eller “ligg”, eller engasjere den i en kort treningsøkt. Dette hjelper valpen å fokusere på noe annet og kan redusere intensiteten av atferden.
 4. Belønn ønsket atferd: Når valpen slutter å bite og knurre, ros og belønn den umiddelbart. Gi positiv forsterkning i form av godbiter, oppmuntring eller klapp. Dette hjelper valpen å forstå at å være rolig og ikke bite fører til positive konsekvenser.
 5. Undersøk årsaken: Prøv å identifisere årsaken til valpens biting og knurring. Det kan være relatert til lek, frykt, smerte eller territorialitet. Å forstå årsaken kan hjelpe deg med å ta riktige tiltak for å løse problemet. Hvis atferden vedvarer eller blir mer aggressiv, er det lurt å søke hjelp fra en profesjonell hundeoppdretter eller trener for å evaluere situasjonen og gi veiledning.

Husk at håndtering av biting og knurring krever tålmodighet, konsistens og tid. Vær konsekvent i treningen, og sørg for å gi valpen mange positive opplevelser og oppmuntring til ønsket atferd.

Relatert: Når valpen biter og knurrer

Når slutter valpen å bite?

Valpens biting kan variere avhengig av individuelle forskjeller, rase, trening og sosialisering. Generelt sett vil valpen gradvis slutte å bite og utvikle bedre bitehemming etter hvert som den vokser og modnes. Her er noen viktige punkter å merke seg:

 1. Tannfrembruddsperioden: Valper begynner vanligvis å få sine permanente tenner rundt 3-4 måneders alderen. I løpet av denne perioden kan de oppleve ubehag og kløe i tannkjøttet, noe som kan føre til økt behov for å bite. Dette er en naturlig del av valpens utvikling, og det er viktig å gi den riktige tyggeleker og veilede den til å bite på passende gjenstander.
 2. Trening og sosialisering: Gjennom trening og sosialisering vil valpen gradvis lære hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt å bite på. Ved å følge riktig trening og gi konsekvente signaler, avledning og positiv forsterkning, vil valpen etter hvert forstå at biting av mennesker eller gjenstander ikke er ønsket atferd.
 3. Individuelle forskjeller: Noen valper kan trenge mer tid og innsats for å lære å kontrollere biting enn andre. Det er viktig å være tålmodig og konsistent i treningen. Hvis valpen fortsetter å bite aggressivt eller viser uønsket atferd til tross for innsatsen din, kan det være lurt å søke veiledning fra en profesjonell hundeoppdretter eller trener for ytterligere hjelp.
 4. Voksen alder: Generelt sett vil valpen gradvis slutte å bite i løpet av de første månedene og utvikle bedre bitehemming når den når voksen alder. Imidlertid kan det fortsatt være situasjoner der hunden kan bite, for eksempel hvis den blir redd, stresset eller i smerte. Det er viktig å fortsette treningen og opprettholde positive relasjoner og riktige grenser også når hunden er voksen.

Husk at hver valp er unik, og at det kan være individuelle forskjeller i hvor raskt de slutter å bite. Med tålmodighet, konsistens og riktig trening vil de fleste valper gradvis lære å kontrollere biting og utvikle en akseptabel atferd.

Relatert: Valpen angriper meg

Hvordan få valpen til å slutte å bite?

Å få en valp til å slutte å bite er en viktig del av treningen, da det er naturlig at valper vil bite i ting og mennesker når de utforsker verden med munnen sin. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å håndtere biting fra en valp:

 1. Gi alternative tyggeleker: Valper tygger vanligvis for å lindre ubehag fra tannfrembrudd eller bare for å utforske. Sørg for at valpen har tilgang til egnet tyggeleker, som tyggebein eller gummi leker, som kan hjelpe den å tilfredsstille tyggebehovet sitt.
 2. Bruk avledningsteknikker: Hvis valpen biter deg, kan du avlede oppmerksomheten dens ved å gi den noe annet å tygge på, for eksempel en leke eller en tyggepinne. Bytt fokus fra hånden eller foten din til den riktige tingen den kan bite på.
 3. Unngå å leke for voldsomt: Unngå å oppmuntre til leker som oppfordrer til for mye aggressivitet, som å dra i klærne eller leke brytekamp. Dette kan forsterke biting og lære valpen at det er akseptabelt å bite mennesker.
 4. Gi tydelige signaler: Når valpen biter deg, bør du gi et tydelig “nei” eller et annet negativt signal, som et bestemt “au!”-lyd. Dette vil hjelpe valpen å forstå at biting ikke er akseptabelt. Vær konsekvent med signalene du gir.
 5. Bruk positiv forsterkning: Ros og belønn valpen når den ikke biter. Gi den oppmerksomhet og godbiter når den oppfører seg bra. Dette vil hjelpe den å forstå at biting ikke fører til belønning, mens å være rolig og ikke bite blir belønnet.
 6. Sosialisere valpen: Valper som er godt sosialisert har ofte mindre tendens til å bite. Introduser valpen din for forskjellige mennesker, dyr og miljøer fra en tidlig alder. Dette vil hjelpe den å bli trygg og mindre engstelig, noe som kan redusere biting.
 7. Søk profesjonell hjelp ved behov: Hvis bitingen vedvarer eller blir mer aggressiv, kan det være lurt å søke veiledning fra en profesjonell hundeoppdretter eller trener. De kan gi mer spesifikk veiledning og tilpasse rådene til din valps individuelle behov.

Husk at trening tar tid og tålmodighet, så ikke gi opp. Med riktig veiledning og konsekvent trening vil valpen din gradvis lære å slutte å bite.

Relatert: Når valpen biter og knurrer

Gi alternative tyggeleker

Her er noen forslag til alternative tyggeleker for valpen din:

 1. Tyggebein: Velg tyggebein som er laget spesielt for valper. Sørg for at de er trygge å tygge på og ikke splintrer. Det finnes forskjellige materialer å velge mellom, som gummi, nylon eller naturlige alternativer som pressede bein eller tørkede dyreskinn.
 2. Gummi leker: Det finnes et bredt utvalg av tyggeleker laget av solid gummi. Disse kan være morsomme for valpen å bite på, og mange er laget med teksturer som kan lindre kløe fra tannfrembrudd.
 3. Stoffleker: Velg stoffleker som er spesielt laget for å være holdbare og trygge for valper. Slike leker kan ha innebygde knuter eller tøffe materialer som er godt egnet for tygging.
 4. Tugger og tau: Tau- eller tuggingleker er flotte for å tilfredsstille valpens tyggebehov. De kan brukes til trekkeleker sammen med deg eller som leker valpen kan tygge på alene. Pass på at tauet er solid og trygt for valpen.
 5. Frosne leker: Frysning av leker kan være en god måte å berolige en valp som har kløe i tannkjøttet. Dypp for eksempel en tyggeleke eller et tøy i lavnatrium kyllingbuljong og frys det. Den kalde overflaten kan bidra til å lindre ubehaget fra tannfrembrudd.

Det er viktig å huske at valper kan ha forskjellige preferanser når det gjelder tyggeleker, så prøv gjerne ut forskjellige alternativer og se hva som fungerer best for din valp. Pass også på å overvåke valpen mens den leker med tyggeleker for å sikre at de er trygge og ikke blir ødelagt.

Bruk avledningsteknikker

Avledningsteknikker kan være effektive for å få valpen til å slutte å bite ved å flytte oppmerksomheten deres til noe annet. Her er noen avledningsteknikker du kan prøve:

 1. Gi en annen leke: Når valpen biter på deg, gi den umiddelbart en annen leke som den kan bite på i stedet. Dette kan være en tyggeleke, en ball eller en annen sikker leke som den liker. Ved å gi den noe akseptabelt å bite på, kan du endre fokus og avlede bitingen fra deg selv.
 2. Bytt aktivitet: Hvis valpen er veldig energisk og begynner å bite, kan det være lurt å bytte til en annen aktivitet som tar oppmerksomheten dens. For eksempel kan du begynne å kaste en ball, leke en tøylek eller trene den på enkle kommandoer som sitte eller ligg. Ved å endre aktiviteten, kan du bryte syklusen av biting og gi valpen noe mer konstruktivt å gjøre.
 3. Bruk positiv forsterkning: Belønn valpen når den slutter å bite og vender oppmerksomheten mot noe annet. Gi ros, klapp eller en godbit for å forsterke ønsket atferd. Valpen vil gradvis lære at det å stoppe biting fører til positive reaksjoner fra deg.
 4. Avled med lyder eller bevegelser: Hvis valpen biter, kan du prøve å avlede oppmerksomheten dens ved å lage en lyd som “hysj” eller “ei”, eller ved å flytte hånden eller foten raskt og uforutsigbart. Dette kan overraske valpen og få den til å stoppe bitingen midlertidig.
 5. Gi oppmerksomhet og beroligelse: Noen ganger kan valper bite for å søke oppmerksomhet eller når de er overstimulerte. Hvis dette er tilfelle, kan du prøve å gi valpen oppmerksomhet og beroligelse på en annen måte, for eksempel ved å sitte ved siden av den og stryke den forsiktig. Dette kan hjelpe valpen til å slappe av og redusere behovet for å bite.

Husk at avledningsteknikker fungerer best når de brukes sammen med andre treningsteknikker og konsekvent oppfølging. Kombiner dem med tydelige signaler, positiv forsterkning og tålmodighet for å hjelpe valpen din med å lære å slutte å bite.

Unngå å leke for voldsomt

Det er viktig å unngå å leke for voldsomt med valpen, da dette kan oppmuntre til mer aggressiv atferd, inkludert biting. Her er noen tips for å sikre at leken med valpen er trygg og ikke oppmuntrer til biting:

 1. Unngå å leke brytekamp: Brytekamp eller drar i klærne kan være morsomt for valpen, men det kan også forsterke en uønsket atferd med å bite. Unngå å oppmuntre til slike leker, spesielt når valpen blir for ivrig eller voldsom. Velg heller leker som involverer trekking eller apportering uten å stimulere biting.
 2. Bruk leker med riktig størrelse: Velg leker som er passende for valpens størrelse og alder. Unngå å bruke leker som er for små og som valpen kan svelge eller skade seg på. På samme måte bør du unngå leker som er for store og kan være vanskelige å håndtere. Finn leker som er trygge og enkle for valpen å leke med.
 3. Lær valpen grensene: Hvis valpen blir for ivrig eller begynner å bite for hardt under lek, avbryt leken umiddelbart. Gi en tydelig “nei” eller et annet negativt signal, og stopp leken for en stund. Dette vil hjelpe valpen å lære grensene for akseptabel atferd under lek og forhindre at den blir for voldsom.
 4. Belønn rolig atferd: Ros og belønn valpen når den oppfører seg rolig og ikke biter. Gi oppmerksomhet, klapp eller godbiter når valpen viser ønsket atferd under lek. Dette vil hjelpe valpen å forstå at rolig atferd fører til positive reaksjoner fra deg.
 5. Vær en aktiv deltaker: Under lek med valpen, vær en aktiv deltaker og styr leken. Ha kontroll over lekens intensitet og tempo. Dette vil bidra til å forhindre at valpen blir for opphisset eller mister kontrollen, noe som kan føre til uønsket biting.
 6. Oppmuntre til andre former for lek: I tillegg til fysisk lek kan du også oppmuntre til andre former for mental stimulering. Introduser puslespillleker eller treningsspill som krever tenking og problemløsning. Dette kan bidra til å redusere valpens energi og bitebehov.

Husk at det er viktig å være konsekvent og tålmodig i treningen. Med riktig veiledning vil valpen gradvis lære å kontrollere biting under lek og tilpasse seg ønsket atferd.

Gi tydelige signaler

Å gi tydelige signaler er avgjørende når du trener en valp til å slutte å bite. Her er noen tips for å gi klare og konsistente signaler:

 1. Bruk et bestemt negativt signal: Velg et bestemt ord eller lyd som du bruker konsekvent når valpen biter. For eksempel kan du si “nei” eller lage en skarp “au!”-lyd. Vær konsekvent med bruken av dette signalet slik at valpen knytter det til biting og skjønner at det er uakseptabelt.
 2. Vær konsekvent i reaksjonen: Når valpen biter, reager umiddelbart og konsekvent med det negative signalet du har valgt. Valpen må få umiddelbar tilbakemelding på at biting er uønsket. Dette bidrar til å etablere en klar sammenheng mellom atferden og konsekvensen.
 3. Ignorer eller avbryt leken: Hvis valpen biter under lek, kan du avbryte leken umiddelbart og fjerne oppmerksomheten din fra valpen. Forlat lekeområdet eller ignorer valpen i noen minutter. Dette viser valpen at biting fører til at leken eller oppmerksomheten stopper.
 4. Belønn ønsket atferd: Når valpen slutter å bite eller viser ønsket atferd, gi umiddelbart positiv forsterkning i form av ros, klapp eller en godbit. Dette hjelper valpen å forstå at det å ikke bite fører til positive reaksjoner fra deg.
 5. Vær tålmodig og konsekvent: Vær tålmodig og gjenta de tydelige signalene og reaksjonene konsekvent. Valper trenger tid til å lære og repetisjon er nøkkelen. Vær klar og konsekvent i signalene du gir for å hjelpe valpen å forstå at biting ikke er akseptabelt.
 6. Involver resten av familien: Gi klar beskjed til alle i familien eller de som er rundt valpen om hvilke signaler og reaksjoner som skal brukes når valpen biter. Dette sikrer en konsistent tilnærming og forsterker læringen for valpen.

Husk at trening tar tid, så vær tålmodig og konsistent i treningen av valpen. Med tydelige signaler og konsekvente reaksjoner vil valpen gradvis lære å slutte å bite.

Bruk positiv forsterkning

Bruk av positiv forsterkning er en effektiv og vennlig tilnærming for å lære valpen å slutte å bite. Her er noen tips for å bruke positiv forsterkning i treningen:

 1. Ros og oppmerksomhet: Når valpen ikke biter eller viser ønsket atferd, gi den ros og oppmerksomhet. Bruk en positiv tone i stemmen din, klapp den forsiktig eller gi den en godbit. Dette viser valpen at den gjør noe riktig og vil motivere den til å gjenta ønsket atferd.
 2. Belønn med godbiter: Bruk små, velsmakende godbiter som belønning når valpen ikke biter eller viser god oppførsel. Gi belønningen umiddelbart etter ønsket atferd for å forsterke sammenhengen mellom handlingen og belønningen. Velg sunne godbiter som er egnet for valpens alder og størrelse.
 3. Bruk klikkertrening: Klikkertrening er en metode der du bruker en klikker for å markere ønsket atferd hos valpen. Når valpen viser atferden du ønsker, for eksempel å la være å bite, klikker du umiddelbart og gir deretter en godbit som belønning. Dette hjelper valpen å forstå nøyaktig hvilken atferd som er ønsket.
 4. Ignorer uønsket atferd: Hvis valpen biter, unngå å gi den oppmerksomhet, lek eller belønninger. Ignorer den midlertidig ved å fjerne blikket, trekke hånden bort eller gå vekk. Dette sender en tydelig melding om at biting ikke fører til positiv oppmerksomhet eller belønning. Vent til valpen roer seg ned eller viser ønsket atferd, og belønn deretter den ønskede atferden.
 5. Vær tålmodig og konsistent: Positiv forsterkning tar tid og konsistens. Vær tålmodig og gi valpen kontinuerlig positiv forsterkning når den oppfører seg riktig. Vær konsekvent i belønningene og signalene du bruker, slik at valpen kan forstå klart hva som er ønsket atferd.

Husk at valpen lærer best gjennom positiv forsterkning og oppmuntring. Ved å belønne ønsket atferd og ignorere uønsket atferd, vil valpen gradvis forstå hva som gir positive konsekvenser. Positiv forsterkning bidrar til å bygge et sterkt bånd mellom deg og valpen og fremmer en positiv læringsopplevelse.

Sosialisere valpen

Sosialisering er en viktig del av valpetrening og bidrar til å utvikle en godt tilpasset og sosialt kompetent voksen hund. Her er noen tips for å sosialisere valpen din:

 1. Introduser valpen til forskjellige mennesker: La valpen møte forskjellige mennesker i ulike aldre, størrelser og utseende. Dette inkluderer familiemedlemmer, naboer, venner og fremmede. Oppfordre folk til å gi valpen positiv oppmerksomhet og godbiter for å skape positive assosiasjoner med møter med mennesker.
 2. La valpen møte andre dyr: Gradvis introduser valpen til vennlige og vaksinerte hunder, katter og andre dyr. Overvåk samspillet nøye for å sikre at det er positivt og ikke stressende for valpen. Dette vil bidra til å utvikle sosiale ferdigheter og gi valpen erfaring med forskjellige dyrearter.
 3. Gi varierte miljøer og opplevelser: Eksponer valpen for forskjellige miljøer, lyder, lukt og stimuli. Ta valpen med på turer i parker, i byen, på travle gater og andre offentlige steder. Introduser den til ulike overflater som gress, grus, sand og trapper. Dette hjelper valpen til å bli trygg og selvsikker i ulike omgivelser.
 4. Oppmuntre til positiv interaksjon: Oppfordre valpen til å ha positive interaksjoner med andre mennesker og dyr. Belønn valpen når den viser rolig og vennlig atferd. Overvåk samspillet nøye og avbryt hvis det blir for mye eller for intens. Gradvis utvid varigheten og kompleksiteten av interaksjonene etter hvert som valpen blir mer komfortabel.
 5. Trening og kurs: Delta på valpekurs eller hundetreningsskoler som tilbyr sosialiseringsmuligheter. Dette gir valpen muligheten til å samhandle med andre valper under veiledning av en erfaren instruktør. Samtidig får du muligheten til å lære om riktig atferd og treningsteknikker.
 6. Gi positive opplevelser: Sørg for at sosialiseringen er positiv og givende for valpen. Gi godbiter, ros og oppmuntring under møter med nye mennesker, dyr og miljøer. Dette vil hjelpe valpen å assosiere sosialisering med glede og belønning.

Husk at sosialisering er en gradvis prosess, og det er viktig å respektere valpens komfortnivå og grenser. Gjør sosialiseringen til en positiv og hyggelig opplevelse for valpen, og søk hjelp fra en profesjonell trener hvis du trenger ekstra veiledning eller råd.

Søk profesjonell hjelp ved behov

Å søke profesjonell hjelp kan være svært nyttig hvis du støter på utfordringer med valpens biting eller sosialisering. En erfaren hundeoppdretter, hundetrener eller veterinær med kompetanse innen atferdsproblemer kan gi deg skreddersydd veiledning og råd basert på valpens individuelle behov. Her er noen situasjoner der det kan være lurt å søke profesjonell hjelp:

 1. Aggressiv atferd: Hvis valpens biting blir mer aggressiv, eller hvis den viser tegn til aggressivitet mot mennesker eller dyr, er det viktig å søke hjelp så snart som mulig. En profesjonell kan evaluere situasjonen grundig og gi deg riktig veiledning for å håndtere aggressiv atferd.
 2. Mangel på fremgang: Hvis du har forsøkt ulike metoder for å stoppe biting, men ser begrenset eller ingen fremgang, kan en profesjonell hjelpe deg med å identifisere eventuelle feil i treningsmetodene eller gi deg nye tilnærminger som kan være mer effektive for valpen din.
 3. Uvanlige atferdsproblemer: Hvis valpen har andre uvanlige atferdsproblemer i tillegg til biting, som overdreven frykt, separasjonsangst eller ulydighet, kan en profesjonell hjelpe deg med å identifisere årsakene til problemet og gi spesifikk veiledning for å adressere det.
 4. Usikkerhet eller mangel på erfaring: Hvis du er usikker på hvordan du best kan trene valpen din eller mangler erfaring med hundetrening, kan en profesjonell trener hjelpe deg med å etablere en god treningssituasjon, tilpasse teknikker til valpens behov og gi deg verktøyene du trenger for suksessfull trening.

Husk at det er viktig å velge en profesjonell som har erfaring, kunnskap og positive treningsmetoder. En kvalifisert hundeoppdretter, hundetrener eller veterinær kan hjelpe deg med å skape en trygg og lykkelig oppvekst for valpen din.

Referanser

Om forfatteren