Hvordan få fin pels på hund

Å opprettholde en sunn og fin pels på hunden din krever regelmessig pleie og omsorg. Lær hvordan du skal få fin pels på hunden din.

Hvordan få fin pels på hund?

Her er noen tips for å få en fin pels på hunden din:

 1. Riktig ernæring: En sunn kost med riktig balanse av næringsstoffer, inkludert proteiner, fett, vitaminer og mineraler, er avgjørende for en sunn pels. Konsulter veterinæren din for å sikre at hundens diett er egnet for dens alder, størrelse og rase.
 2. Hyppig børsting: Regelmessig børsting fjerner løs pels, støv og smuss, samtidig som det stimulerer blodsirkulasjonen i hundens hud. Hyppigheten av børsting avhenger av hundens pelstype, men det anbefales ofte å børste langhårede raser daglig og kortere hårtyper ukentlig.
 3. Bad: Bading av hunden din avhenger også av pelsens type og aktivitetsnivå. Overbading kan tørke ut hundens hud og føre til problemer. Spør veterinæren din om anbefalinger for hvor ofte du skal bade hunden din og hvilken type sjampo du bør bruke.
 4. Riktig sjampo og balsam: Bruk en mild hundeshampo som passer til hundens hudtype og pels. Balsam kan også bidra til å holde pelsen myk og skinnende. Igjen, spør veterinæren din om råd om hvilke produkter som passer best for din hund.
 5. Riktig tørking: Etter bading eller etter å ha blitt våt, må du sørge for å tørke hunden grundig med et håndkle eller en hårføner på lav varme. Fuktig pels kan føre til hudproblemer og dårlig lukt.
 6. Unngå overdreven klipping: Å klippe hundens pels for mye kan forstyrre den naturlige vekstsyklusen og føre til problemer med pelsen. Forstå rasebestemte klippebehov, og konsulter en profesjonell groomer hvis du er usikker.
 7. Sunn livsstil: En aktiv livsstil og rikelig med mosjon kan bidra til å opprettholde en sunn pels ved å stimulere blodsirkulasjonen og opprettholde god helse generelt.
 8. Regelmessige veterinærbesøk: Sørg for at hunden din får regelmessige helsekontroller hos veterinæren. Helseproblemer kan påvirke pelsen, så tidlig oppdagelse og behandling er viktig.

Husk at hver hund er unik, og pelspleiebehovene kan variere avhengig av rasen, alderen og hundens helse. Det er viktig å tilpasse pleierutinene til hundens individuelle behov. Hvis du er usikker på hvordan du skal ta vare på hundens pels, kan du alltid konsultere en profesjonell groomer eller veterinær for veiledning.

Relatert: Hund mister pels rundt øynene

Riktig ernæring

For å oppnå en sunn og vakker pels på hunden din, er riktig ernæring en av de viktigste faktorene å vurdere. Her er noen retningslinjer for å sikre at hunden din får den nødvendige næringen for en fin pels:

 1. Kvalitetsfôr: Velg et høykvalitets hundefôr som passer til hundens alder, størrelse, rase og spesielle behov. Les ingredienslisten nøye for å sikre at fôret inneholder gode proteinkilder, sunne fettstoffer og nødvendige vitaminer og mineraler.
 2. Protein: Proteiner er grunnleggende for en sunn pels. Velg et hundefôr som inneholder høykvalitets proteinkilder som kylling, lam, fisk eller biff. Proteiner bidrar til å opprettholde pelsens styrke og glans.
 3. Omega-3 fettsyrer: Omega-3 fettsyrer, spesielt fra fiskeolje, er gunstige for hundens hud og pels. De hjelper til med å redusere betennelse, bekjempe tørrhet og fremme en skinnende pels. Du kan også gi kosttilskudd av omega-3 fettsyrer etter råd fra veterinæren.
 4. Hydrering: Sørg for at hunden din alltid har tilgang til ferskvann. God hydrering er avgjørende for sunn hud og pels.
 5. Unngå matallergier: Noen hunder kan lide av matallergier som kan påvirke huden og pelsen. Hvis du mistenker at hunden din har allergier, bør du konsultere veterinæren for å finne en passende allergivennlig diett.
 6. Begrens godbiter: Godbiter kan være en del av hundens kosthold, men overforbruk av usunne godbiter kan påvirke vekten og helsen til hunden, noe som kan påvirke pelsen negativt.
 7. Konsultasjon med veterinær: Rådfør deg med veterinæren din for å få anbefalinger om hundens spesifikke ernæringsbehov. Veterinæren kan også gi deg råd om eventuelle kosttilskudd som kan være gunstige for hundens pels.

Husk at det kan ta tid å se resultater av en endret kosthold, da pelsforbedringer ofte ikke er synlige umiddelbart. Det er viktig å opprettholde en konsekvent og sunn diett over tid for å oppnå og opprettholde en fin pels på hunden din.

Relatert: Hund mister pels på ryggen

Hyppig børsting

Hyppig børsting er en viktig del av å opprettholde en fin pels på hunden din, spesielt hvis hunden har langt eller halvlangt hår. Her er noen trinn for å børste hunden din riktig for å fremme en sunn og vakker pels:

 1. Riktig utstyr: Før du begynner å børste hunden din, må du ha riktig utstyr. Velg en børste eller kam som passer til hundens pelsstype. For eksempel kan en slicker-børste fungere bra for langhårede raser, mens en myk børste eller gummi-kam kan være bedre for korthårede hunder. En metallkam kan være nyttig for å fjerne floker og løse hår.
 2. Start fra bunnen: Begynn børstingen fra bunnen av hundens pels og jobb deg gradvis oppover. Dette hjelper deg med å unngå å rive i hunden og gjør prosessen mer behagelig for den.
 3. Fjern løs pels: Under børstingen vil du merke at det løsner hår. Sørg for å fjerne løs pels fra børsten jevnlig, slik at du kan fortsette å børste effektivt.
 4. Ta deg tid: Børsting bør være en rolig og avslappende opplevelse for både deg og hunden din. Ta deg tid til å børste grundig, og unngå å skynde deg gjennom prosessen. Dette gir deg muligheten til å oppdage eventuelle floker eller hudproblemer tidlig.
 5. Vær forsiktig med floker: Hvis du oppdager floker eller knuter i hundens pels, bør du være forsiktig når du prøver å løse dem opp. Bruk en kam eller børste med tenner som er spesielt laget for å løse floker, og jobb deg forsiktig gjennom dem for å unngå ubehag for hunden.
 6. Belønn hunden din: Gi hunden din ros og belønninger under og etter børstingen for å gjøre det til en positiv opplevelse. Dette vil hjelpe hunden din med å knytte børstingen til noe hyggelig.
 7. Hyppighet: Hyppigheten av børsting avhenger av hundens pelstype. Langhårede raser kan kreve daglig børsting for å forhindre floker og holde pelsen sunn. Korthårede raser kan trenge børsting ukentlig for å fjerne løs pels og stimulere huden.

Ved å følge disse retningslinjene og tilpasse børsterutinene til hundens spesifikke behov, kan du bidra til å opprettholde en fin og sunn pels på hunden din.

Relatert: Hund mister pels på magen

Bad

Regelmessige bad er en viktig del av å opprettholde en fin pels på hunden din. Her er noen trinn for å bade hunden din riktig for å fremme en sunn og vakker pels:

 1. Velg riktig sjampo: Velg en hundeshampo som passer til hundens hudtype og behov. Det finnes mange forskjellige typer sjampo, inkludert sjampo for sensitive hudtyper, flasssjampo, sjampo for langhårede raser osv. Rådfør deg gjerne med veterinæren din for å få anbefalinger om hvilken type sjampo som passer best for din hund.
 2. Forbered badeområdet: Før du begynner, sørg for at du har alt du trenger, inkludert sjampo, håndklær, en børste eller kam, og en sklisikker matte i badekaret eller dusjen for å hindre at hunden sklir.
 3. Børst hunden først: Før du setter i gang badingen, børst hunden for å fjerne løs pels og floker. Dette vil hjelpe deg med å unngå at floker blir verre når pelsen blir våt.
 4. Kontroller vanntemperaturen: Pass på at vannet er behagelig og varmt, omtrent som du ville foretrukket det for et lite barn. Ikke bruk for varmt vann, da dette kan skade hundens hud.
 5. Våt hunden grundig: Begynn med å våte hunden fra topp til tå, unngå øynene og ørene. Bruk en kopp eller en dusjdyse for å jevnt fordele vannet over pelsen.
 6. Påfør sjampo: Hell en liten mengde sjampo i hånden og masser det inn i hundens pels, arbeid deg fra hodet og nedover kroppen. Pass på å massere sjampoen godt inn i pelsen, men vær forsiktig med øyne og ører.
 7. Skyll godt: Skyll grundig for å fjerne all sjampo fra hundens pels. Pass på at det ikke er noen rester igjen, da dette kan føre til hudirritasjon.
 8. Tørk hunden: Bruk et håndkle til å fjerne overskuddsvann fra hunden din. Du kan også bruke en hårføner på lav varme for å tørke pelsen forsiktig. Hold føneren et stykke unna hunden og beveg den jevnt for å forhindre overoppheting.
 9. Børst pelsen igjen: Etter at hunden er tørr, børst pelsen for å forhindre floker og hjelpe til med å gjenopprette den naturlige glansen.
 10. Belønn hunden: Gi hunden din ros og belønninger etter badet for å gjøre det til en positiv opplevelse.

Hyppigheten av bading avhenger av hundens behov og aktivitetsnivå. Overbading kan føre til tørr hud og pels, så det er viktig å finne en balanse som fungerer for din hund. Rådfør deg med veterinæren din for å få veiledning om hvor ofte du bør bade hunden din basert på dens spesifikke behov.

Relatert: Hund flasser og mister pels

Riktig sjampo og balsam

Bruk av riktig sjampo og balsam er avgjørende for å opprettholde en fin pels på hunden din. Her er noen retningslinjer for å velge og bruke disse produktene riktig:

Velg riktig sjampo:

 1. Sjampo for hund: Bruk alltid en sjampo som er spesielt formulert for hunder. Hundesjampo er skånsom mot hundens følsomme hud og har en pH-verdi som passer for hundens hud. Å bruke menneskelig sjampo eller andre produkter kan være skadelig for hunden.
 2. Sjampo for hudproblemer: Hvis hunden din har spesifikke hudproblemer, som tørr hud, flass eller allergier, kan du velge en spesiell sjampo som er utviklet for å adressere disse problemene. Rådfør deg med veterinæren din for å få anbefalinger.
 3. Naturlige eller hypoallergene sjampoer: Noen hunder har sensitiv hud og reagerer bedre på naturlige eller hypoallergene sjampoer. Disse produktene inneholder vanligvis færre kjemikalier og fargestoffer som kan irritere hundens hud.

Bruk av sjampo og balsam:

 1. Les instruksjonene: Les nøye gjennom instruksjonene på sjampo- og balsamflasken. Følg doseringsanbefalingene og eventuelle spesifikke instruksjoner for bruk.
 2. Forbered badeområdet: Før du starter badingen, sørger du for at alt du trenger, inkludert sjampo, balsam, håndklær, børster og børster, er innen rekkevidde. Det er også lurt å ha en sklisikker matte i badekaret for å forhindre at hunden sklir.
 3. Våt hunden: Begynn med å våte hunden grundig fra topp til tå, unngå øyne og ører. Pass på at vannet er behagelig og varmt, omtrent som for et lite barn.
 4. Påfør sjampo: Hell en liten mengde sjampo i hånden og masser det inn i hundens pels, arbeid deg fra hodet og nedover kroppen. Masser sjampoen godt inn i pelsen, men vær forsiktig med øyne og ører.
 5. Skyll grundig: Skyll hunden grundig for å fjerne all sjampo fra pelsen. Pass på at det ikke er noen rester igjen, da dette kan føre til hudirritasjon.
 6. Bruk balsam: Etter sjampo, kan du bruke en passende balsam for hundens pelstype. Balsam kan bidra til å mykgjøre og beskytte pelsen, spesielt for langhårede raser. Masser balsamen forsiktig inn i pelsen, og la den virke i henhold til produktets instruksjoner.
 7. Skyll balsam: Skyll balsamen grundig ut av pelsen for å unngå rester.
 8. Tørk hunden: Tørk hunden forsiktig med et håndkle for å fjerne overskuddsvann. Du kan også bruke en hårføner på lav varme for å tørke pelsen forsiktig. Hold føneren et stykke unna hunden og beveg den jevnt for å forhindre overoppheting.
 9. Børst pelsen: Etter bading, børst pelsen forsiktig for å forhindre floker og hjelpe til med å gjenopprette den naturlige glansen.
 10. Belønn hunden: Gi hunden din ros og belønninger etter badet for å gjøre det til en positiv opplevelse.

Ved å følge disse retningslinjene og velge riktige sjampo- og balsamprodukter, kan du bidra til å opprettholde en sunn og vakker pels på hunden din.

Relatert: Hund mister pels

Riktig tørking

Riktig tørking er en viktig del av å opprettholde en fin pels på hunden din etter et bad. Her er noen trinn for å tørke hunden din på riktig måte:

 1. Først, fjern overskuddsvann: Etter at du har skylt balsamen ut av hundens pels, begynner du med å fjerne så mye overskuddsvann som mulig. Dette kan gjøres ved å bruke et håndkle til å tørke forsiktig av hunden. Vær spesielt forsiktig rundt ører og øyne.
 2. Bruk en hårføner: For å tørke hunden din fullstendig og forhindre at den blir kald, kan du bruke en hårføner på lav varmeinnstilling. Her er noen tips for bruk av hårføneren:
  • Hold hårføneren et stykke unna hunden for å unngå å brenne eller skremme den. Bruk en bred munnstykke på hårføneren for å spre varmluften jevnt.
  • Begynn med å tørke hundens hode forsiktig, og arbeid deg deretter nedover kroppen. Vær ekstra forsiktig rundt følsomme områder som ører og poter.
  • Fortsett å bevege hårføneren jevnt for å forhindre overoppheting av ett område.
  • Ikke tørk for lenge på ett sted, da dette kan føre til overoppheting eller ubehag for hunden.
 3. Bruk kald luft: Etter å ha brukt varmluft for å fjerne det meste av fuktigheten, kan du bytte til en kald luftinnstilling på hårføneren. Dette kan bidra til å låse inn glansen og mykheten i hundens pels.
 4. Børst pelsen under tørking: Mens du tørker hunden med hårføneren, kan du bruke en børste eller kam til å børste pelsen. Dette hjelper med å forhindre floker og holde pelsen pen og skinnende.
 5. Vær tålmodig: Tørking av hunden din kan ta litt tid, spesielt for hunder med tykke eller lange pelser. Vær tålmodig og forsiktig gjennom hele prosessen.
 6. Unngå trekk: Sørg for at hunden din er på et varmt, trekkfritt sted mens den tørker, spesielt hvis det er kaldt ute. Du kan bruke et varmt teppe eller håndkle for å holde hunden varm.

Ved å følge disse trinnene og være forsiktig under tørkeprosessen, kan du bidra til å opprettholde en fin og sunn pels på hunden din samtidig som du sikrer dens komfort og trivsel.

Unngå overdreven klipping

Unngå overdreven klipping er viktig for å opprettholde en sunn og fin pels på hunden din, spesielt for raser med dobbeltpels eller langt hår. Her er noen retningslinjer for å klippe hunden din riktig:

 1. Forstå hundens pels:
  • Lær om hundens spesifikke rase og pelstype. Hver rase har forskjellige pelsbehov, og noen trenger mer klipping enn andre.
  • Husk at hundens pels fungerer som isolasjon mot både kulde og varme. Overklipping kan forstyrre denne naturlige reguleringen og føre til ubehag for hunden.
 2. Riktig tidspunkt for klipping:
  • Klipp hunden din når det er nødvendig, ikke bare for estetikk. Dette kan inkludere å fjerne floker eller knuter, eller trimme pelsen for å holde den ren og sunn.
  • Unngå overdreven klipping av hunden din, spesielt hvis det ikke er påkrevd. Hunder med dobbeltpels bør normalt ikke klippes, da det kan skade den naturlige isolasjonen.
 3. Profesjonell hjelp:
  • Dersom du er usikker på hvordan du skal klippe hunden din, eller hvis den har spesielle behov, bør du søke hjelp fra en profesjonell groomer. De har erfaring og kunnskap om riktig klipping for ulike pelstyper.
 4. Forsiktig trimming:
  • Hvis du må trimme hunden din, for eksempel rundt ører, poter eller halen, sørg for å være forsiktig og bruke riktig verktøy som er egnet for dyrebruk.
  • Klipp alltid i retning av pelsveksten for å unngå at pelsen blir for kort.
 5. Følg råd fra veterinæren:
  • Hvis hunden din har helseproblemer eller hudproblemer som påvirker pelsen, følg rådene fra veterinæren om nødvendige klippeprosedyrer.
 6. Regelmessig børsting:
  • For langhårede raser, kan regelmessig børsting bidra til å forebygge floker og redusere behovet for klipping. Børst pelsen daglig eller ukentlig, avhengig av pelstypen.
 7. Beskytt pelsen:
  • Hold hunden din borte fra farlige situasjoner som kan skade pelsen, for eksempel løping gjennom kratt eller gjørme.
 8. Sikkerhet først:
  • Under klipping, sørg for at hunden din er rolig og komfortabel. Bruk gjerne godbiter og ros for å belønne hunden og skape en positiv opplevelse.

Ved å følge disse retningslinjene og unngå overdreven klipping, kan du bidra til å opprettholde en sunn og vakker pels på hunden din samtidig som du tar hensyn til dens velvære.

Sunn livsstil

En sunn livsstil er en viktig faktor for å opprettholde en fin pels på hunden din, da den generelle helsen til hunden påvirker pelsen direkte. Her er noen tips for å fremme en sunn livsstil for hunden din og oppnå en vakker pels:

 1. Balansert kosthold: Gi hunden din et balansert og næringsrikt kosthold som er tilpasset dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Høykvalitets hundefôr med riktig mengde proteiner, fett, vitaminer og mineraler er avgjørende for god pelskvalitet.
 2. Hydrering: Sørg alltid for at hunden din har tilgang til friskt vann. God hydrering er nøkkelen til sunn hud og pels.
 3. Regelmessig mosjon: Gi hunden din tilstrekkelig mosjon for å opprettholde en sunn vekt og stimulere blodsirkulasjonen. Dette bidrar til å holde huden og pelsen i god stand.
 4. God hygiene: Hold hunden din ren og fri for skitt og lukt. Regelmessig bading og børsting fjerner smuss og døde hudceller som kan påvirke pelsen negativt.
 5. Unngå stress: Stress kan påvirke hundens helse og pelskvalitet. Gi hunden din et trygt og kjærlig hjem, og unngå stressende situasjoner så mye som mulig.
 6. Unngå overflødig soling: Overeksponering for sollys kan skade hundens hud og pels. Begrens tiden hunden tilbringer i direkte sollys, spesielt på varme dager.
 7. Beskytt mot kulde: I kalde værforhold, kle hunden din etter behov for å beskytte den mot kulde og fuktighet. Kulde luft og tørt inneklima kan føre til tørr hud og pelsproblemer.
 8. Sosialisering: Sosialisering med andre hunder og mennesker bidrar til hundens generelle velvære. En glad og sosial hund er mer sannsynlig å ha en sunn pels.
 9. Regelmessige veterinærbesøk: Planlegg jevnlige helsekontroller hos veterinæren for å oppdage og behandle eventuelle helseproblemer som kan påvirke huden og pelsen tidlig.
 10. God børstepraksis: Børst hunden din regelmessig for å fjerne løs pels, smuss og stimulere blodsirkulasjonen. Dette hjelper til med å opprettholde en sunn og skinnende pels.
 11. Unngå allergener: Hvis hunden din er allergisk mot noe, for eksempel visse matvarer eller pollen, arbeid med veterinæren for å identifisere og begrense eksponeringen for allergenet. Allergier kan påvirke pelsen negativt.

En sunn livsstil som inkluderer riktig ernæring, mosjon, hygiene og omsorg, er nøkkelen til å opprettholde en vakker pels på hunden din. Husk at hver hund er unik, så det kan være nødvendig å tilpasse disse retningslinjene til hundens spesifikke behov og rase.

Regelmessige veterinærbesøk

Regelmessige veterinærbesøk spiller en viktig rolle i å opprettholde en fin pels på hunden din, da veterinæren kan bidra til å oppdage og behandle helseproblemer som kan påvirke huden og pelsen tidlig. Her er hvordan regelmessige veterinærbesøk kan bidra til en sunn og vakker pels:

 1. Tidlig oppdagelse av helseproblemer: Veterinæren kan oppdage helseproblemer som påvirker huden og pelsen, for eksempel allergier, infeksjoner, parasitter eller hormonelle ubalanser. Tidlig oppdagelse og behandling av slike problemer kan forhindre at de forverres og påvirker pelskvaliteten.
 2. Anbefalinger for forebygging: Veterinæren kan gi råd om forebyggende tiltak for å beskytte hundens hud og pels. Dette kan inkludere anbefalinger om riktig ernæring, egnede hudpleieprodukter og eventuelle vaksiner eller parasittkontrollprogrammer som er nødvendige for hundens helse.
 3. Kostholdsråd: Veterinæren kan gi råd om riktig kosthold og eventuelle kosttilskudd som kan bidra til å forbedre pelsen til hunden din. Dette kan inkludere omega-3 fettsyrer, som kan fremme sunn hud og pels.
 4. Hud- og pelsundersøkelser: Under veterinærbesøket vil veterinæren undersøke hundens hud og pels nøye for tegn på problemer som flass, tørrhet, kløe, infeksjoner eller parasitter. De kan også gi råd om riktig hud- og pelspleie.
 5. Råd om pelspleie: Veterinæren kan gi råd om riktig pelspleie for hundens spesifikke rase og pelstype. Dette kan inkludere anbefalinger om børsting, bad, klipping og andre pleieprosedyrer.
 6. Helsekontroller: Veterinæren vil gjennomføre generelle helsekontroller for å vurdere hundens generelle velvære. Dette kan inkludere vurdering av vekt, tannhelse, hjerte- og lungelyder, og andre viktige helseaspekter.
 7. Behandling av eksisterende problemer: Hvis veterinæren oppdager eksisterende problemer med hundens hud eller pels, vil de gi passende behandling eller reseptbelagte medisiner for å hjelpe hunden din med å komme seg.
 8. Oppfølging: Veterinæren kan planlegge oppfølgingsbesøk for å sikre at behandlingen gir ønsket effekt og at pelsen blir bedre.

Regelmessige veterinærbesøk er en viktig del av å ivareta hundens helse og sikre at den har en fin og sunn pels. Det er derfor viktig å følge anbefalte tidspunkter for veterinærkontroller og søke veterinærhjelp hvis du merker endringer i hundens pels eller hud mellom besøkene.

Referanser

Om forfatteren