Hund mister pels på ryggen

Hvis hunden din mister pels på ryggen, kan det være flere årsaker til dette. Lær mer om mulige årsaker til at hund mister pels på ryggen.

Hvorfor mister hunden min pels?

Hunden din kan miste pels av flere grunner, og årsaken kan variere avhengig av individuelle faktorer og hundens helsetilstand. Her er en liste over noen mulige årsaker til at en hund kan miste pels:

 1. Allergier: Allergiske reaksjoner på mat, miljøfaktorer eller allergener som pollen eller støv kan føre til hårtap.
 2. Parasitter: Infeksjoner med lus, flått eller lopper kan forårsake pelsproblemer.
 3. Hudinfeksjoner: Både bakterielle og soppinfeksjoner kan føre til hårtap.
 4. Feilernæring: Dårlig kosthold eller ernæringsmangel kan påvirke hud og pels.
 5. Stress eller angst: Hunder kan reagere på stress eller angst ved å slikke eller bite seg selv, noe som kan føre til hårtap.
 6. Hormonelle ubalanser: Endokrine problemer, som hypothyroidisme eller Cushings sykdom, kan påvirke hundens pels.
 7. Aldring: Eldre hunder kan oppleve naturlig aldring av pelsen, som kan resultere i tynnere pels eller hårtap.
 8. Traumer eller skader: Skader eller traumer i huden kan påvirke hundens pelsvekst.
 9. Genetiske faktorer: Noen hunderaser er mer tilbøyelige til visse pelsproblemer på grunn av deres genetikk.
 10. Autoimmune sykdommer: Autoimmune sykdommer kan påvirke huden og pelsveksten.
 11. Feil pelspleie: Feilaktig pleie, som overdreven børsting eller bruk av aggressive produkter, kan skade hundens pels og føre til hårtap.
 12. Medikamentbivirkninger: Visse medisiner kan ha bivirkninger som påvirker pelsen.

Husk at en veterinær er den beste personen til å diagnostisere årsaken til pelsproblemet og tilby riktig behandling. Hvis du er bekymret for hundens pels, bør du kontakte en veterinær for en grundig vurdering og rådgivning.

Årsaker til at hund mister pels på ryggen

Det er viktig å merke seg at jeg ikke er veterinær, så hvis hunden din opplever unormalt hårtap eller andre helseproblemer, bør du konsultere en veterinær for en riktig vurdering og diagnose. Her er noen mulige årsaker til hårtap på ryggen hos hunder:

 1. Allergier: Allergier mot mat, miljøfaktorer eller loppebitt kan forårsake kløe og hårtap.
 2. Parasitter: Lopper, flått eller andre parasitter kan forårsake irritasjon og hårtap på hundens rygg.
 3. Dermatologiske problemer: Hudsykdommer som eksem, dermatitt eller soppinfeksjoner kan påvirke hundens pels og forårsake hårtap.
 4. Stress eller angst: Stress og angst kan føre til overdreven slikking eller gnaging av huden, noe som kan resultere i hårtap.
 5. Feilernæring: Et ubalansert kosthold eller mangel på visse næringsstoffer kan påvirke hundens pelskvalitet og føre til hårtap.
 6. Underliggende medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander som skjoldbruskkjertelproblemer eller hormonelle ubalanser kan også påvirke hundens pels.
 7. Fysiske årsaker: Skader eller friksjon mot ryggen kan føre til hårtap i det berørte området.

For å fastslå den nøyaktige årsaken til hårtapet hos hunden din, bør du kontakte veterinæren din. De vil kunne utføre en grundig undersøkelse og eventuelt anbefale ytterligere tester for å diagnostisere problemet og foreslå den mest hensiktsmessige behandlingen. Det er viktig å ta hårtap hos kjæledyr på alvor, da det kan være et tegn på et underliggende helseproblem som krever oppmerksomhet.

Relatert: Behandling av håravfall hos hund

Allergier

Hunder kan miste pels på ryggen på grunn av allergier. Allergier kan utløses av forskjellige faktorer, inkludert matallergier, miljøallergier og kontaktallergier. Her er hvordan allergier kan påvirke en hunds pels:

 1. Matallergier: En hund kan utvikle allergier mot visse ingredienser i sitt daglige kosthold. Dette kan føre til hudreaksjoner som kløe, rødhet og betennelse, noe som kan resultere i overdreven slikking og gnaging av ryggen. Over tid kan dette føre til hårtap på ryggen.
 2. Miljøallergier: Pollen, støv, muggsporer og andre miljøallergener kan utløse allergiske reaksjoner hos hunder. Dette kan føre til kløe og irritasjon i huden, inkludert ryggen, som kan resultere i hårtap.
 3. Loppeallergi: Selv en enkelt loppebit kan utløse en allergisk reaksjon hos noen hunder, kjent som loppeallergisk dermatitt. Dette kan føre til intens kløe og hudirritasjon, som igjen kan føre til hårtap på ryggen og andre berørte områder.
 4. Kontaktallergier: Hvis hunden kommer i kontakt med irritanter eller allergener i sitt miljø, for eksempel visse planter eller kjemikalier, kan dette føre til hudreaksjoner og hårtap.

For å fastslå om allergier er årsaken til din hunds hårtap på ryggen, bør du konsultere en veterinær. Veterinæren kan utføre allergitester og anbefale passende behandlinger, som allergivennlig kosthold, allergimedisiner eller andre tiltak for å hjelpe hunden din med å håndtere allergiene og gjenopprette pelsen.

Relatert: Hund mister pels

Parasitter

Hvis en hund mister pels på ryggen, kan parasitter være en mulig årsak. Parasitter kan irritere hundens hud og føre til hårtap. Her er noen av de vanligste parasittene som kan forårsake pelsproblemer hos hunder:

 1. Lopper: Lopper er små insekter som kan forårsake alvorlig kløe og irritasjon hos hunden. Hunden kan slikke, bite og klø seg selv for å lindre ubehaget, noe som kan føre til hårtap, spesielt på ryggen og rundt halen.
 2. Flått: Flått er parasittiske midd som fester seg til hundens hud og suger blod. Dette kan føre til irritasjon og infeksjoner. Hunder som er infisert med flått kan oppleve hårtap rundt flåttbittene.
 3. Lus: Lus er en annen type parasitt som kan påvirke hunder. Lus suger blod og kan forårsake kløe og hudirritasjon, noe som kan føre til hårtap.
 4. Sarkoptes-skabb: Skabbmidden, Sarcoptes scabiei, kan infisere hunder og forårsake en tilstand kjent som skabb. Skabbmiddene graver i hundens hud, og dette fører til intens kløe, betennelse og hårtap på berørte områder, inkludert ryggen.
 5. Demodex-skabb: Demodex-midd er en annen type hudparasitt som kan infisere hunder. Demodex kan forårsake Demodikose, en hudtilstand som kan føre til hårtap og betennelse.

Hvis du mistenker at parasitter kan være årsaken til din hunds hårtap på ryggen, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren kan foreta en grundig undersøkelse, identifisere parasittene og anbefale passende behandling, som loppe- og flåttkontrollmidler, lusebehandling eller medisiner for å bekjempe skabb eller Demodikose. Det er viktig å behandle parasittproblemer raskt for å lindre hundens ubehag og forhindre ytterligere skade på huden og pelsen.

Relatert: Hund mister pels på magen

Dermatologiske problemer

Hunder kan miste pels på ryggen på grunn av ulike dermatologiske problemer, som er relatert til hud- og pelsproblemer. Her er noen vanlige dermatologiske årsaker til hårtap hos hunder:

 1. Eksem: Eksem er en generell betegnelse for inflammatoriske hudlidelser som kan forårsake kløe, rødhet, irritasjon og hårtap. Allergisk eksem og atopisk dermatitt er eksempler på slike lidelser.
 2. Dermatitt: Dermatitt er en betennelse i huden som kan skyldes ulike årsaker, inkludert allergier, infeksjoner, eller irritasjon fra kjemikalier eller planter. Dermatitt kan føre til hårtap i de berørte områdene på ryggen eller andre steder på kroppen.
 3. Soppinfeksjoner: Soppinfeksjoner som ringorm kan påvirke hundens hud og pels. Dette kan resultere i hårtap, spesielt i sirkulære mønstre.
 4. Bakterielle infeksjoner: Bakterielle infeksjoner i huden, kjent som pyoderma, kan føre til pelsproblemer. Symptomer inkluderer rødhet, hevelse, kløe og hårtap i de infiserte områdene.
 5. Hot spots: Hot spots, eller fuktige dermatitter, er irriterte og infiserte områder på hundens hud som ofte oppstår på grunn av overdreven slikking, biting eller gnaging. Dette kan føre til akutt hårtap og betennelse.
 6. Autoimmune hudsykdommer: Noen autoimmune lidelser kan påvirke hundens hud og pels, og dette kan føre til hårtap og andre hudproblemer.
 7. Pigmentproblemer: Enkelte hunderaser er mer utsatt for pigmentforstyrrelser som kan påvirke pelsfargen og -kvaliteten.

For å fastslå den nøyaktige årsaken til hårtapet og behandlingsmuligheter, bør du konsultere en veterinær med erfaring innen dermatologi. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige tester, som hudskraping, bakteriekulturer eller biopsier, for å diagnostisere problemet og gi råd om passende behandling. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre ytterligere ubehag for hunden og fremme helbredelse.

Relatert: Hund flasser og mister pels

Stress eller angst

Stress eller angst kan føre til hårtap hos hunder, og dette fenomenet kalles ofte “stressrelatert hårtap” eller “stressindusert alopecia.” Stress eller angst kan utløse en rekke fysiske og atferdsmessige reaksjoner hos hunder, inkludert overdreven slikking eller gnaging på huden og pelsen. Dette kan resultere i hårtap på ryggen og andre berørte områder. Her er hvordan stress eller angst kan påvirke en hunds pels:

 1. Overdreven grooming: Stress eller angst kan føre til en hund begynner å slikke, bite eller gnage på pelsen som en beroligelsesmekanisme. Overdreven grooming kan føre til hårtap i de berørte områdene, vanligvis rundt rygg og halen.
 2. Hot spots: Stress kan også føre til at hunden utvikler fuktige dermatitter, kjent som “hot spots.” Disse er irriterte og infiserte områder på huden som oppstår som et resultat av overdreven licking og gnaging. Hot spots kan forårsake betennelse og hårtap.
 3. Skraping: Stress kan få en hund til å klø seg selv mer enn normalt, og dette kan føre til hudskader og hårtap.
 4. Endret atferd: Stress og angst kan også manifestere seg som endret atferd, som overdreven bjeffing, hulking, eller uro, som kan føre til hårtap som et resultat av stressreaksjonene.

Hvis du mistenker at stress eller angst er årsaken til din hunds hårtap på ryggen eller andre områder, bør du vurdere å identifisere og adressere de underliggende årsakene til stresset eller angstproblemet. Dette kan inkludere endringer i rutiner, bruk av beroligende teknikker, og i noen tilfeller, konsultasjon med en veterinær eller dyrepsykolog for å utvikle en plan for å hjelpe hunden med å håndtere stresset eller angstnivået. Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis atferdsendringene eller hårtapet vedvarer eller forverres.

Relatert: Hund mister pels rundt øynene

Feilernæring

Feilernæring kan være en mulig årsak til at en hund mister pels på ryggen, selv om det vanligvis ikke er den primære årsaken. Hunder trenger et balansert kosthold som inneholder riktig mengde næringsstoffer for å opprettholde sunn hud og pels. Hvis hunden ikke får tilstrekkelig eller riktig ernæring, kan det påvirke pelskvaliteten og føre til problemer som hårtap. Her er noen måter feilernæring kan påvirke hundens pels:

 1. Proteinmangel: Protein er viktig for vekst og vedlikehold av pels. Mangel på tilstrekkelig protein i kostholdet kan føre til tynnere pels og økt hårtap.
 2. Mangel på essensielle fettsyrer: Essensielle fettsyrer som omega-3 og omega-6 er nødvendige for å opprettholde sunn hud og pels. Mangel på disse næringsstoffene kan føre til tørr og skjør pels som lett faller av.
 3. Vitamin- og mineralmangel: Visse vitaminer og mineraler, som vitamin A, B-vitaminer og sink, er viktige for pelsens helse. Mangel på disse næringsstoffene kan påvirke pelsens vekst og kvalitet.
 4. Ubalansert kosthold: Et ubalansert kosthold som mangler viktige næringsstoffer kan føre til generelle helseproblemer hos hunder, inkludert hud- og pelsproblemer.

Det er viktig å gi hunden din et balansert og næringsrikt kosthold som er tilpasset dens alder, størrelse og helsetilstand. Hvis du mistenker at feilernæring kan være årsaken til hårtap hos hunden din, bør du konsultere en veterinær eller en dyrefôringsekspert for å vurdere hundens diett og eventuelt gjøre nødvendige endringer. En veterinær kan også vurdere om det er andre underliggende helseproblemer som påvirker hundens evne til å absorbere og utnytte næringsstoffene i kosten.

Underliggende medisinske tilstander

Hunder kan miste pels på ryggen som følge av ulike underliggende medisinske tilstander. Hårtap kan være et symptom på en rekke helseproblemer. Her er noen av de vanligste underliggende medisinske årsakene til hårtap hos hunder:

 1. Skjoldbruskkjertelproblemer: Skjoldbruskkjertelen regulerer stoffskiftet i kroppen, og problemer med denne kjertelen kan føre til hårtap, tørr hud og pelsproblemer hos hunder.
 2. Hormonelle ubalanser: Hormonelle forstyrrelser, inkludert problemer med kjønnshormoner eller binyrene, kan påvirke pelskvaliteten og føre til hårtap.
 3. Cushing’s syndrom: Cushing’s syndrom er en hormonell lidelse som kan føre til overdreven håravfall og tynn pels.
 4. Hudinfeksjoner: Bakterielle eller soppinfeksjoner på huden kan føre til hårtap og betennelse.
 5. Allergiske reaksjoner: Allergier mot mat, miljøfaktorer eller loppebitt kan forårsake kløe, betennelse og hårtap hos hunder.
 6. Autoimmune lidelser: Autoimmune sykdommer, hvor immunsystemet angriper kroppens egne celler, kan påvirke huden og føre til hårtap.
 7. Parasittinfeksjoner: Parasitter som lopper og flått kan forårsake hudirritasjon og hårtap.
 8. Stress og angst: Kronisk stress eller angst kan føre til overdreven slikking eller gnaging av pelsen, noe som kan resultere i hårtap.
 9. Kreft: Noen typer kreft kan påvirke huden og pelsen og føre til hårtap som et av symptomene.
 10. Feilernæring: Et ubalansert kosthold kan påvirke pelsen negativt og føre til tynnere pels og hårtap.

Hvis du merker at hunden din mister pels på ryggen eller andre områder, bør du konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne utføre grundige undersøkelser og tester for å fastslå den underliggende årsaken til hårtapet og deretter anbefale passende behandling eller tiltak for å adressere helseproblemet. Å fastslå den eksakte årsaken til hårtap er viktig for å kunne gi riktig behandling og hjelpe hunden din med å gjenopprette pelsen og hudens helse.

Fysiske årsaker

Hunder kan miste pels på ryggen på grunn av fysiske årsaker, selv om dette ikke er like vanlig som andre årsaker som allergier, dermatologiske problemer eller medisinske tilstander. Fysiske årsaker til hårtap hos hunder på ryggen kan inkludere:

 1. Friksjon eller gnidning: Hvis hunden ofte ligger på et hardt eller ru underlag eller gni ryggen mot gjenstander, kan dette føre til slitasje på pelsen og resultere i hårtap.
 2. Traumer eller skader: Skader som for eksempel kutt, sår eller brennmerker på ryggen kan føre til tap av pels i det berørte området mens det leges.
 3. Overdreven grooming: Noen hunder har en vane med overdreven grooming, hvor de slikker eller biter pelsen på ryggen eller andre områder. Dette kan føre til hårtap over tid.
 4. Trykkpunkter: Hvis hunden ofte ligger på ryggen eller et bestemt område av ryggen, kan det oppstå trykkpunkter som kan påvirke pelsen og føre til hårtap.
 5. Innstramming: Noen ganger kan stramme krager, bånd eller klær skape friksjon eller trykk på ryggen, noe som kan resultere i hårtap.

Det er viktig å observere hundens atferd og omgivelser for å avgjøre om fysiske årsaker kan være årsaken til hårtapet. Hvis du mistenker at fysiske faktorer spiller en rolle, bør du sørge for at hunden har et komfortabelt sted å ligge og unngås overflødig gnidning eller trykk på ryggen. Hvis du ikke finner noen åpenbare fysiske årsaker og hårtapet fortsetter, bør du konsultere en veterinær for en grundig undersøkelse for å utelukke andre potensielle underliggende årsaker til problemet.

Hund flasser på ryggen

Hvis din hund har flass på ryggen, kan dette være et tegn på forskjellige underliggende årsaker, inkludert hudproblemer og helseproblemer. Flass hos hunder kan være forårsaket av følgende faktorer:

 1. Tørr hud: En vanlig årsak til flass hos hunder er tørr hud. Dette kan skyldes værforhold, som kaldt og tørt vær, eller mangel på fuktighet i hundens miljø.
 2. Dermatitt: Dermatitt er en generell betegnelse for hudbetennelse, og det kan være forårsaket av allergier, infeksjoner eller irritanter. Dette kan føre til flassing og kløe på hundens rygg.
 3. Parasitter: Lopper, flått og andre parasitter kan irritere hundens hud og føre til flassing. Selv om de ofte er merkbar i nakke- og halsområdet, kan de også påvirke ryggen.
 4. Feilernæring: Et ubalansert kosthold eller mangel på viktige næringsstoffer kan påvirke hundens hud og pelskvalitet og føre til flassing.
 5. Allergier: Allergier mot mat, miljøfaktorer eller kjemikalier kan føre til hudproblemer og flassing.
 6. Infeksjoner: Hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller sopp kan føre til flassing og betennelse på hundens rygg.
 7. Hormonelle ubalanser: Visse hormonelle forstyrrelser kan påvirke hundens hud og pelskvalitet og føre til flassing.

Hvis du merker flassing på ryggen til hunden din, bør du konsultere en veterinær for å fastslå årsaken. Veterinæren kan gjennomføre en grundig undersøkelse og eventuelt anbefale tester for å identifisere underliggende problemer. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken, så det er viktig å få en nøyaktig diagnose for å gi hunden din den riktige behandlingen og lindre eventuell ubehag.

Referanser

Om forfatteren