Hund mister pels

Det kan være flere årsaker til at hund mister pels. Lær mer om vanlige årsaker til at hund mister pels.

Hvordan vet man om hunden har midd?

Å oppdage om hunden din har midd kan være en utfordrende oppgave, da midd ofte er små parasitter som er vanskelige å se med det blotte øye. Her er noen tegn du kan se etter som kan indikere at hunden din kan ha midd:

 1. Intens kløe: Kløe er en av de mest vanlige symptomene på middinfestasjon hos hunder. Hunden kan klø seg, bite seg, eller gni seg mot gjenstander for å lindre kløen. Kløe kan være spesielt intens rundt ører, hals, ben og mage.
 2. Rødhet og irritasjon: Infisert hud kan bli rød, irritert og betent. Dette kan være et resultat av hundens forsøk på å lindre kløen ved å klø eller bite.
 3. Hårtap: Midd kan føre til hårtap i de berørte områdene. Hvis hunden din har områder med tynn eller manglende pels, kan dette være et tegn på middinfestasjon.
 4. Skorper eller sår: Intens kløing kan føre til at hunden skader huden, noe som kan resultere i skorper, sår eller sekundære infeksjoner.
 5. Øreproblemer: Øremidd er spesielt vanlige hos hunder og kan føre til øreproblemer som ørebetennelse, rødhet og ørekløe. Hunden kan riste på hodet eller klø seg ved ørene.
 6. Synlige midd: I noen tilfeller kan du faktisk se midd på hundens hud eller i ørene. Midd er små, lysebrune eller svarte parasitter som kan bevege seg.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha midd, bør du kontakte veterinæren din for en grundig undersøkelse og rådgivning. Veterinæren kan utføre tester for å bekrefte middinfestasjonen og anbefale passende behandling. Det er viktig å behandle middinfestasjon så tidlig som mulig for å lindre hundens ubehag og forhindre komplikasjoner. Du bør også vurdere å behandle andre kjæledyr i husstanden, da midd kan spre seg fra en hund til en annen.

Relatert: Behandling av håravfall hos hund

Når på året røyter hunder?

Hunder kan røyte gjennom hele året, men røytingen kan variere i intensitet avhengig av hundens rase og individuelle faktorer. Generelt kan du forvente at hunder røyter mer i visse perioder av året, spesielt når de tilpasser seg endringer i klima og temperatur. Her er noen generelle retningslinjer for når hunder ofte røyter:

 1. Vår- og høstsesongen: Mange hunder røyter mer om våren når de kaster vinterpelsen for å tilpasse seg det varmere været. På høsten kan det også være en merkbar røyting mens de forbereder seg på kaldere temperaturer og vinterpelsen vokser tilbake.
 2. Sesongmessig røyting: Noen raser, spesielt de som har en tykk vinterpels, har en tendens til å røyte mer sesongmessig. Dette kan innebære en kraftig røyting om våren og en mindre intens røyting om høsten.
 3. Helårsspenning: Noen hunder røyter i mindre grad hele året, uavhengig av sesong. Dette er vanligere hos korthårede raser.
 4. Rasens påvirkning: Raser har forskjellige pelsvarianter og tilpasninger til klima, så noen raser kan ha mer kontinuerlig røyting enn andre.
 5. Individuelle faktorer: Individuelle hunder kan også variere i røytingens intensitet basert på faktorer som alder, kjønn, helse og genetikk.

Det er viktig å merke seg at røyting er en normal fysiologisk prosess for hunder. For å hjelpe hunden din med å håndtere røytingen, kan du børste pelsen regelmessig for å fjerne løse hårstrå og oppmuntre sunn pelsvekst. Bruk av riktig børste og børsteteknikker avhenger av hundens pelstype. Hvis du er bekymret for overdreven røyting eller unormal pelsendring, kan du konsultere en veterinær for råd og vurdering.

Relatert: Hund mister pels på magen

Årsaker til at hund mister pels

Her er noen vanlige årsaker:

 1. Røyting: Som nevnt tidligere, mister de fleste hunder pels som en naturlig prosess for å kvitte seg med gamle hårstrå og gi plass til ny vekst. Dette skjer vanligvis med jevne mellomrom gjennom året.
 2. Sesongmessig røyting: Noen raser har sesongmessig røyting, spesielt i overgangen mellom sesongene. Dette kan føre til en mer dramatisk pelsmistenning på visse tidspunkter.
 3. Alder: Eldre hunder kan oppleve at pelsen blir tynnere eller mister glansen. Dette skyldes ofte aldring og endringer i hormonnivåer.
 4. Stress eller angst: Hunder kan reagere på stress eller angst ved å miste pels. Dette kalles ofte “stressavhengig røyting.”
 5. Helseproblemer: Pelsproblemer kan også være et symptom på underliggende helseproblemer. Dette kan inkludere hudinfeksjoner, allergier, parasitter som lopper eller flått, hormonelle ubalanser, eller autoimmune lidelser. Hvis du mistenker at hunden din mister pels på grunn av helseproblemer, bør du kontakte veterinæren for en grundig vurdering.
 6. Feilernæring: Et ubalansert eller mangelfullt kosthold kan påvirke hundens pelskvalitet. Sørg for at hunden får riktig næring og kosthold som passer til dens alder og behov.
 7. Feil pleie: Mangel på regelmessig børsting og stell av hundens pels kan føre til at den mister mer pels enn nødvendig.
 8. Miljøfaktorer: Klimaet og miljøet der hunden bor, kan også påvirke pelskvaliteten. Ekstrem varme eller kulde kan påvirke hundens pels.

Det er viktig å merke seg at en viss mengde pelsavfall er normalt for de fleste hunder, spesielt under røytingssesongen. Imidlertid, hvis du merker unormal eller overdreven pelsavfall, endringer i hundens hud eller andre symptomer som kan indikere helseproblemer, bør du konsultere en veterinær for råd og undersøkelser.

Relatert: Hund flasser og mister pels

Røyting

Årsaken til at hunder mister pels er hovedsakelig røyting, som er en naturlig prosess hvor gamle eller døde hårstrå byttes ut med nye. Dette skjer i de fleste hunder, uavhengig av rase, og kan være mer merkbar i visse årstider eller perioder. Røyting kan imidlertid også være påvirket av faktorer som ernæring, helse og genetikk.

Her er noen flere detaljer om røyting:

 1. Årstider: Mange hunder røyter mer om våren og høsten når temperaturen endrer seg. Dette er en tilpasning for å tilpasse seg endringer i klimaet. Om vinteren vokser gjerne den tykke, isolerende pelsen tilbake.
 2. Rase: Raser med tettere eller lengre pels, som for eksempel huskyer eller collies, kan røyte mer enn kortpelsete raser.
 3. Alder: Røyting kan endre seg med alderen. Noen eldre hunder kan røyte mindre enn da de var yngre.
 4. Kosthold: Et balansert kosthold med riktig næring kan bidra til sunn pels. Mangel på viktige næringsstoffer kan påvirke pelskvaliteten.
 5. Helseproblemer: Underliggende helseproblemer, som hormonelle ubalanser, allergier eller hudinfeksjoner, kan føre til overdreven pelsavfall.
 6. Stress eller angst: Stress kan påvirke hundens pelskvalitet, og noen hunder kan begynne å røyte mer hvis de opplever stress eller angst.

Husk at røyting er en normal prosess for hunder, men overdreven pelsavfall eller endringer i pelskvalitet kan være tegn på underliggende problemer som bør bli undersøkt av en veterinær. Det er også viktig å regelmessig børste og stelle hundens pels for å bidra til å kontrollere pelsavfallet og opprettholde en sunn pels.

Relatert: Liten hund med mye pels

Sesongmessig røyting

Sesongmessig røyting er en naturlig del av hundens livssyklus og er vanlig i mange hunderaser. Årsaken til sesongmessig røyting er knyttet til endringer i dagslyset og temperaturen, som påvirker hundens biologiske klokke og hormonelle system. Her er noen detaljer om årsakene til sesongmessig røyting:

 1. Endringer i dagslys: Sesongmessig røyting er ofte utløst av endringer i dagslyset. Når dagene blir lengre om våren, begynner mange hunder å røyte for å tilpasse seg det kommende varmere været. På høsten, når dagene blir kortere og temperaturene synker, kan hunden røyte igjen for å forberede seg på den kommende vinteren.
 2. Hormonelle endringer: Endringene i dagslys påvirker produksjonen av hormoner som styrer hårvekst og røyting. Melatonin og andre hormoner spiller en rolle i denne prosessen.
 3. Temperaturpåvirkning: Temperaturen kan også spille en rolle. I kaldere måneder kan hunden ha behov for en tettere og varmere pels, mens en tynnere pels kan være mer behagelig om sommeren.
 4. Genetikk og rase: Noen hunderaser er mer tilbøyelige til sesongmessig røyting enn andre. For eksempel har arktiske raser som malamuter og huskies en tendens til å røyte mer om våren og høsten.

Det er viktig å merke seg at sesongmessig røyting er en normal prosess og bør ikke forårsake bekymring med mindre det blir overdrevent eller ledsaget av andre symptomer som tyder på helseproblemer. Du kan hjelpe hunden din gjennom sesongmessig røyting ved å børste pelsen regelmessig for å fjerne løse hår og oppmuntre sunn pelsvekst. Hvis du har spesielle bekymringer om hundens røyting, kan du rådføre deg med en veterinær for råd og veiledning.

Relatert: Hund mister pels

Alder

Alder kan være en faktor som påvirker hvorfor hunder mister pels. Som hunder blir eldre, kan de oppleve endringer i pelskvalitet og mengden av pels de mister. Her er noen måter alder kan påvirke hundens pels:

 1. Tynnere pels: Eldre hunder kan utvikle tynnere pels etter hvert som de alder. Dette kan skyldes en naturlig aldringsprosess og endringer i hormonproduksjonen.
 2. Tap av glans: Eldre hunder kan også oppleve at pelsen mister glans og blir matt. Dette kan være resultatet av redusert produksjon av oljer fra talgkjertlene i huden.
 3. Endringer i farge: Noen hunder kan også oppleve endringer i pelsens farge når de blir eldre. Gråning av pelsen er vanlig hos eldre hunder, spesielt rundt ansiktet og snuten.
 4. Mindre røyting: Eldre hunder kan røyte mindre enn da de var yngre. Dette kan føre til at pelsen ser tykkere ut, selv om den faktisk er tynnere.

Det er viktig å merke seg at endringer i pelsen med alderen er en normal del av hundens livssyklus. Imidlertid kan også alder føre til økt risiko for visse helseproblemer som kan påvirke pelsen. Eldre hunder kan ha større sannsynlighet for å utvikle hudproblemer, hormonelle ubalanser eller andre tilstander som kan påvirke pelsen.

For å opprettholde en sunn pels og generell velvære for en eldre hund, er det viktig å tilby et balansert kosthold som er tilpasset hundens alder og helse, regelmessig veterinæroppfølging og riktig pelspleie, inkludert børsting og bad. Hvis du merker unormal pelsendring eller andre helseproblemer hos en eldre hund, bør du konsultere en veterinær for en vurdering og råd.

Relatert: Hund mister pels på ryggen

Stress eller angst

Stress eller angst kan være en av årsakene til at hunder mister pels. Dette fenomenet kalles ofte “stressavhengig røyting” eller “stressindusert alopecia.” Stress og angst kan påvirke hundens fysiske og mentale helse på ulike måter, inkludert pelsen. Her er hvordan stress eller angst kan føre til pelsproblemer hos hunder:

 1. Økt kortisolproduksjon: Stress utløser produksjonen av stresshormonet kortisol. Kronisk stress kan føre til en vedvarende økning i kortisolnivåene, noe som kan påvirke hundens hårvekst og hårstruktur negativt.
 2. Selvskading: Hunder som opplever intens stress eller angst kan begynne å slikke eller bite på seg selv som en mestringsmekanisme. Dette kan føre til skade på huden og håret, og i alvorlige tilfeller kan det resultere i håravfall.
 3. Endret spisemønster: Stress og angst kan påvirke hundens appetitt og fordøyelsessystem. Dette kan føre til en ubalansert ernæring og mangel på viktige næringsstoffer som er nødvendige for sunn pelsvekst.
 4. Redusert pelspleie: En stresset eller engstelig hund kan neglisjere egen pelspleie, noe som kan føre til at pelsen ser matt og uryddig ut.
 5. Hormonelle endringer: Langvarig stress kan påvirke hundens hormonbalanse, inkludert hormoner som påvirker pelsvekst.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder reagerer på stress eller angst ved å miste pels, og reaksjonen kan variere fra individ til individ. Hvis du mistenker at din hund opplever stress eller angst som påvirker pelsen, bør du ta kontakt med en veterinær eller en adferdsspesialist. De kan hjelpe deg med å identifisere årsakene til stresset eller angsten og utvikle en plan for å hjelpe hunden din med å håndtere det. Dette kan inkludere atferdsterapi, miljøendringer eller medisinsk behandling om nødvendig.

Relatert: Hund mister pels rundt øynene

Helseproblemer

Helseproblemer kan være en betydelig årsak til at hunder mister pels. Pelsproblemer kan være et tidlig tegn på en underliggende helseutfordring, og det er viktig å oppdage og behandle disse problemene så tidlig som mulig. Her er noen av de vanligste helseproblemer som kan føre til pelsproblemer hos hunder:

 1. Hudinfeksjoner: Baktielle eller soppinfeksjoner på huden kan føre til irritasjon og hårtap. Vanlige eksempler inkluderer pyoderma og ringorm.
 2. Allergier: Allergier, spesielt matallergier eller miljøallergier (f.eks. pollen, støvmidd eller lopper), kan forårsake intens kløe og overdreven slikking eller biting som fører til hårtap.
 3. Parasitter: Parasitter som lopper, flått eller lus kan irritere hundens hud og føre til kløe og pelsproblemer.
 4. Hormonelle ubalanser: Hormonelle forstyrrelser som hypothyreose (lavt stoffskifte) eller Cushing’s syndrom (hyperadrenokortisisme) kan påvirke hundens pelskvalitet og forårsake hårtap.
 5. Autoimmune lidelser: Autoimmune lidelser som pemphigus eller lupus kan føre til skader på hundens hud og pels.
 6. Stress og angst: Som nevnt tidligere, kan stress og angst også påvirke hundens pelskvalitet og føre til unormal pelsavfall.
 7. Feilernæring: Et ubalansert eller mangelfullt kosthold kan påvirke hundens generelle helse, inkludert pelsen.
 8. Alopecia: Alopecia er en medisinsk tilstand som refererer til unormalt hårtap. Dette kan være forårsaket av forskjellige faktorer, inkludert genetikk og helseproblemer.

Hvis du merker unormalt hårtap eller endringer i hundens pelskvalitet, bør du konsultere en veterinær. En grundig vurdering kan bidra til å identifisere den underliggende årsaken til pelsproblemene, og veterinæren kan deretter anbefale passende behandling. Tidlig diagnose og behandling av helseproblemer er avgjørende for å sikre at hunden din forblir frisk og har en sunn pels.

Feilernæring

Feilernæring kan definitivt være en av årsakene til at hunder mister pels. Pelsen er en refleksjon av hundens generelle helse, og et ubalansert kosthold som mangler viktige næringsstoffer kan påvirke både pelsens kvalitet og pelsavfall. Her er hvordan feilernæring kan påvirke hundens pels:

 1. Mangel på proteiner: Proteiner er viktige for pelsens struktur og vekst. Et kosthold som er for lavt i proteiner, kan føre til svekket og tynnere pels.
 2. Mangel på essensielle fettsyrer: Essensielle fettsyrer, som omega-3 og omega-6 fettsyrer, er nødvendige for sunn pels og hud. Mangel på disse næringsstoffene kan føre til tørr, kløende hud og hårtap.
 3. Mineralmangel: Mineraler som sink og kobber er viktige for pelsens pigmentering og struktur. Mangel på slike mineraler kan føre til endringer i pelsfargen og teksturen.
 4. Vitaminmangel: Visse vitaminer, som vitamin A og vitamin E, spiller en viktig rolle i pelsens helse. Mangel på disse vitaminene kan føre til hårtap og hudproblemer.
 5. Feil balanse av næringsstoffer: Et ubalansert forhold mellom næringsstoffer i kostholdet kan også påvirke pelskvaliteten. For eksempel kan et overdrevet inntak av visse næringsstoffer og mangel på andre føre til problemer.
 6. Overvekt eller undervekt: Hunder som er overvektige eller underernærte kan oppleve pelsproblemer. Overvektige hunder har ofte problemer med å nå og stelle pelsen, mens underernærte hunder kan mangle nødvendige næringsstoffer.

For å opprettholde en sunn pels er det viktig å gi hunden din et balansert og næringsrikt kosthold som er tilpasset dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Du bør også sørge for at hunden alltid har tilgang til friskt vann. Hvis du mistenker at feilernæring påvirker hundens pelskvalitet, bør du konsultere en veterinær for råd om diettjusteringer og eventuell bruk av kosttilskudd. Det er viktig å huske at en sunn pels ofte er en indikasjon på generell god helse hos hunden din.

Feil pleie

Feil pelspleie eller manglende pelspleie kan også være en årsak til at hunder mister pels eller opplever problemer med pelsen. Riktig pelspleie er viktig for å opprettholde en sunn og glansfull pels. Her er noen måter feil pelspleie kan påvirke hundens pels:

 1. Manglende børsting: Å ikke børste hunden regelmessig kan føre til opphopning av løse hår og klumper i pelsen. Dette kan føre til floker og mangel på luftsirkulasjon, noe som igjen kan føre til pelsproblemer.
 2. Manglende bad: Å ikke gi hunden nok baderutiner kan føre til opphopning av skitt og olje i pelsen. Dette kan forårsake hudirritasjon og en ujevn pelskvalitet.
 3. Feil bruk av pleieprodukter: Å bruke feil eller for sterke pleieprodukter, som sjampo eller balsam, kan irritere hundens hud og føre til pelsproblemer.
 4. Utilstrekkelig tørking: Etter et bad eller etter å ha blitt våt, er det viktig å sørge for at hunden er skikkelig tørr. Fuktighet som forblir i pelsen kan skape en ideell grobunn for hudinfeksjoner og dårlig lukt.
 5. Utilstrekkelig klipping eller trimming: Noen hunderaser trenger jevnlig klipping eller trimming for å holde pelsen sunn og fri for floker. Å unnlate å gjøre dette kan føre til overdreven hårtap eller pelsproblemer.
 6. Feil kosthold: Hva hunden spiser, påvirker også pelskvaliteten. Et ubalansert eller mangelfullt kosthold kan føre til dårlig pelskvalitet.

For å unngå pelsproblemer på grunn av feil pelspleie, bør du:

 • Børste hunden din regelmessig, spesielt hvis den har lang eller tett pels.
 • Gi hunden bad når det er nødvendig, men ikke for ofte, da hyppige bad kan tørke ut hundens hud og pels.
 • Bruke milde og hundevennlige pleieprodukter som er egnet for hundens hudtype.
 • Sørge for at hunden blir helt tørr etter bading eller etter å ha blitt våt.
 • Klippe eller trimme pelsen i henhold til hundens rase og behov.
 • Gi hunden et balansert kosthold med riktig ernæring.

Husk at pelspleie kan variere avhengig av hundens rase og pelslengde, så det er en god ide å konsultere en profesjonell groomer eller en veterinær for spesifikke råd om hvordan du skal ta vare på din hunds pels.

Miljøfaktorer

Miljøfaktorer kan også påvirke hundens pelskvalitet og føre til pelsproblemer. Miljøet der hunden bor og lever kan ha en betydelig innvirkning på hundens pels. Her er noen miljøfaktorer som kan påvirke hundens pels:

 1. Klima: Ekstreme klimaforhold, som svært varmt vær eller svært kaldt vær, kan påvirke hundens pelskvalitet. I varme områder kan hunder røyte mer for å regulere kroppstemperaturen, mens i kalde områder kan de utvikle en tettere vinterpels.
 2. Fuktighet: Høy luftfuktighet kan bidra til utviklingen av fuktighetsrelaterte problemer som mugg og sopp, som kan påvirke pelsen negativt.
 3. Pollusjon: Luftforurensning og eksponering for kjemikalier eller giftstoffer i miljøet kan også ha en negativ innvirkning på hundens pels.
 4. Parasitter: Eksponering for utendørs parasitter som lopper eller flått kan føre til kløe og hudirritasjon, noe som kan påvirke pelskvaliteten.
 5. Allergener: Allergener som pollen eller støvmidd i miljøet kan føre til allergiske reaksjoner hos hunder, som kan manifestere seg som hudproblemer og pelsproblemer.
 6. Sollys: Overeksponering for sterkt sollys kan bleke pelsen og føre til at den mister sin naturlige farge.
 7. Luftsirkulasjon: Mangel på luftsirkulasjon rundt hunden, for eksempel når hunden er holdt innendørs hele tiden, kan føre til opphopning av støv og skitt i pelsen og hudproblemer.

For å minimere effekten av miljøfaktorer på hundens pels, kan du:

 • Gi hunden riktig beskyttelse mot ekstreme værforhold, som å bruke klær eller gi en kjølig, skyggefull plass i varmt vær.
 • Sørge for at hunden er beskyttet mot parasitter som lopper og flått ved å bruke passende forebyggende tiltak.
 • Holde hunden ren og tørr etter turer eller utendørsaktiviteter.
 • Gi hunden tilgang til friskt, ren luft og et sunt innemiljø.
 • Konsultere en veterinær hvis du mistenker at miljøfaktorer påvirker hundens pels, spesielt hvis det er ledsaget av andre helseproblemer.

Det er viktig å overvåke hundens miljø og tilpasse pelspleierutiner etter behov for å sikre at pelsen forblir sunn og i god stand.

Referanser

Om forfatteren