Hvor mange hunderaser finnes det

Det finnes mange forskjellige hunderaser over hele verden. Lær mer om hvor mange hunderaser det finnes.

Hva er en hunderase?

En hunderase refererer til en spesifikk gruppe hunder som deler lignende egenskaper, både fysisk og atferdsmessig, og som har en felles opprinnelse. Disse egenskapene og opprinnelsen er ofte avlet og avlet gjennom generasjoner for å oppnå visse ønskede trekk.

En hunderase er vanligvis definert av en anerkjent kennelklubb eller hundeorganisasjon som fastsetter standarder for rasen. Disse standardene inkluderer typiske egenskaper som størrelse, farge, pels, kroppssammensetning, temperament og andre spesifikke trekk.

Hunderaser kan variere i formål og bruksområder. Noen raser er avlet for spesifikke oppgaver, for eksempel jakthunder, gjeterhunder eller vakthunder, mens andre raser er mer fokusert på å være selskapshunder eller familiehunder.

Det er viktig å merke seg at hunderaser kan være forskjellige i utseende og egenskaper, men hver hund er likevel et individ med sin egen personlighet og unike egenskaper, uavhengig av rasen.

Relatert: Mest allergivennlige hunderase

Hvilke typer hunderaser har vi?

Det finnes mange forskjellige hunderaser, og de kan variere i størrelse, utseende, personlighet, bruksområder og mer. Her er noen eksempler på ulike typer hunderaser:

 1. Selskapshunder: Disse rasene er avlet for å være gode følgesvenner og trives vanligvis i menneskelig selskap. Eksempler inkluderer Chihuahua, Pomeranian, Puddel og Bichon Frise.
 2. Vakt- og vakthunder: Disse rasene er typisk store og sterke, og de er avlet for å beskytte eiendom eller mennesker. Eksempler inkluderer Rottweiler, Doberman Pinscher, Boxer og Bullmastiff.
 3. Jakthunder: Disse rasene er avlet for å hjelpe mennesker med jakt. De kan være delt inn i forskjellige kategorier, for eksempel støvere (f.eks. Beagle, Basset Hound), fuglehunder (f.eks. Labrador Retriever, Golden Retriever), og terriere (f.eks. Jack Russell Terrier, Scottish Terrier).
 4. Gjeterhunder: Disse rasene er avlet for å hjelpe med å kontrollere og drive husdyr, som sauer eller kveg. Eksempler inkluderer Border Collie, Australian Shepherd, Welsh Corgi og Shetland Sheepdog.
 5. Arbeidshunder: Disse rasene er avlet for å utføre ulike typer oppgaver og jobber. Dette kan inkludere redningshunder (f.eks. St. Bernard, Newfoundland), førerhunder for blinde (f.eks. Labrador Retriever, Golden Retriever), eller politi- og militærhunder (f.eks. Tysk Schäferhund, Belgisk Malinois).
 6. Terriere: Disse rasene er kjent for sin energi, tøffhet og utholdenhet. De kan variere i størrelse og opprinnelse, og eksempler inkluderer West Highland White Terrier, Yorkshire Terrier, Airedale Terrier og Staffordshire Bull Terrier.

Dette er bare noen eksempler på hunderaser, og det finnes mange flere der ute. Hver hunderase har sine egne unike egenskaper, og det er viktig å velge en rase som passer til ens livsstil og behov.

Relatert: Verdens 10 største hunderaser

Hvor mange norske hunderaser finnes det?

Det er to hunderaser som har opprinnelse i Norge og er anerkjent av Fédération Cynologique Internationale (FCI), den største internasjonale hundeforeningen:

 1. Norsk Elghund (grå): Den norske Elghunden er en mellomstor jakthund som brukes til å jakte på elg. Den har en karakteristisk grå pels og er kjent for sin utholdenhet og jaktferdigheter.
 2. Norsk Lundehund: Lundehunden er en liten, spesiell og sjelden rase som opprinnelig ble brukt til jakt på lundefugler langs norskekysten. Den har spesielle anatomiske egenskaper, inkludert ekstra tær, som gjør den i stand til å klatre bratte klipper. Lundehunden er også kjent for sin fleksibilitet og kan bøye nakken bakover slik at hodet berører ryggen.

Det er verdt å merke seg at det også kan være andre norske hunderaser eller varianter av eksisterende raser som ikke er anerkjent av FCI. Disse kan være mer regionale eller mindre kjente i internasjonal sammenheng.

Relatert: Norges minste hunderase

Hvor mange hunderaser finnes det?

Det finnes mange forskjellige hunderaser over hele verden. Antallet hunderaser kan variere avhengig av hvilken organisasjon eller hunderegister du ser på. The Fédération Cynologique Internationale (FCI), som er den største internasjonale hundeforeningen, anerkjenner for øyeblikket 360 forskjellige hunderaser. Imidlertid kan andre registre og kennelklubber ha sine egne anerkjente raser, noe som kan føre til litt variasjon i antallet raser som blir anerkjent.

Det er viktig å merke seg at begrepet “hunderase” kan være gjenstand for debatt, da det noen ganger kan være vanskelig å avgjøre hvorvidt en bestemt type hund bør betraktes som en separat rase eller som en variant av en eksisterende rase. I tillegg er det mange blandingsraser og uregistrerte hunder som ikke er anerkjent som egne raser, men likevel kan være fantastiske kjæledyr.

Relatert: Største hunderaser i Norge

Mest populære hunderaser

Populariteten til hunderaser kan variere fra land til land og kan også endre seg over tid. Basert på statistikk fra ulike hunderegistrer og kennelklubber, er her noen av de hunderasene som ofte blir betraktet som populære:

 1. Labrador Retriever: Labrador Retriever er en allsidig og vennlig rase som er kjent for sin intelligens og gode temperament. Den er ofte populær som familiehund, terapihund og førerhund.
 2. Golden Retriever: Golden Retriever er en kjærlig og lojal rase som er populær som familiehund og som følgesvenn. Den er også ofte brukt som terapihund og i søks- og redningsoperasjoner.
 3. Tysk Schäferhund: Tysk Schäferhund er en intelligent og arbeidsvillig rase som er kjent for sin bruk som tjenestehund i politi- og militærarbeid. Den er også populær som familiehund og i hundesporter som lydighet og agility.
 4. Beagle: Beagle er en livlig og vennlig rase som ofte er populær som familiehund. Den er kjent for sin gode luktesans og brukes også ofte til jakt og nesearbeid.
 5. Bulldog (inkludert Engelsk Bulldog og Fransk Bulldog): Bulldograser er kjent for sitt unike utseende og sin kjærlige natur. De er populære som selskapshunder og passer ofte godt inn i bymiljøer.

Det er viktig å merke seg at populariteten til hunderaser kan variere og at det er mange andre fantastiske raser som også er populære og elsket av hundeeiere over hele verden.

Hvilke hunderaser er ikke lovlig i Norge?

I Norge er det noen hunderaser som er forbudt eller underlagt spesielle restriksjoner. Disse restriksjonene er innført for å sikre offentlig sikkerhet og redusere risikoen for aggressive hendelser. Noen av de hunderasene som er forbudt eller har restriksjoner i Norge inkluderer:

 1. Pitbull-terrier
 2. Fila Brasileiro
 3. Toso Inu
 4. Dogo Argentino
 5. Amerikansk staffordshire terrier
 6. Amerikansk bulldog
 7. Boerboel
 8. Kangal
 9. Kaukasisk ovtcharka

Relatert: Hvilken hunderase biter mest i Norge

Det er viktig å merke seg at det kan være regionale forskjeller og spesifikke krav i forskjellige kommuner i Norge når det gjelder hold av hunderaser som anses som potensielt farlige. Det anbefales å kontakte din lokale kommune for å få oppdatert informasjon om gjeldende regler og bestemmelser angående hunderaser.

Referanser

Om forfatteren