Forebygge magedreining hos hund

Dessverre er det ikke mulig å forebygge magedreining helt, da det kan oppstå uten noen kjente årsaker. Lær mer om hva du kan gjøre for å forebygge magedreining hos hund.

Hva er magedreining?

Magedreining, også kjent som mageomdreining eller GDV (Gastric Dilatation and Volvulus), er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand hos hunder. Det er en akutt tilstand der magen til hunden blir unormalt utvidet med luft eller gass (gastrisk dilatasjon) og vris rundt sin egen akse (volvulus).

Når en hund opplever magedreining, begynner magen å fylles med luft eller gass, og den kan bli betydelig forstørret. Denne utvidelsen kan føre til at magen vrir seg, noe som forhindrer normal gassutskillelse og blodstrøm til og fra magen. Dette kan føre til redusert blodtilførsel til viktige organer, som kan resultere i vevsskade og død av organene.

Magedreining er en alvorlig medisinsk nødsituasjon som krever øyeblikkelig veterinærbehandling. Symptomer på magedreining kan inkludere oppblåsthet i magen, forsøk på å kaste opp uten å lykkes, uvanlig hvining eller klager, anstrengt pust, rask hjerterytme, blekhet i tannkjøttet og svakhet. Hvis du mistenker at hunden din har magedreining, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart for å få nødvendig hjelp og behandling. Tidlig inngripen kan være avgjørende for hundens overlevelse.

Relatert: Magedreining hos små hunder

Hvorfor får hunden magedreining?

Magedreining, også kjent som mageomdreining eller GDV (Gastric Dilatation and Volvulus), er en alvorlig og akutt tilstand der magen til hunden fylles med luft (gastrisk dilatasjon) og vris rundt sin egen akse (volvulus). Årsakene til magedreining hos hunder er ikke fullstendig forstått, men det er flere faktorer som kan bidra til utviklingen av tilstanden:

 1. Stor og dyp brystkasse: Store og dype brystkasser, spesielt hos store og gigantiske raser, er mer utsatt for magedreining. Denne anatomiske egenskapen kan tillate at magen får mer plass til å svelle og rotere.
 2. Fôrings- og aktivitetsrelaterte faktorer: Bestemte fôrings- og aktivitetspraksiser kan være assosiert med økt risiko for magedreining. Dette inkluderer å gi ett stort måltid om dagen, raskt inntak av mat, overdreven vanninntak før og etter måltider, og intensiv trening før eller etter fôring.
 3. Arvelige faktorer: Visse raser er mer disponert for magedreining. Noen av de rasebestemte risikofaktorene inkluderer stor kroppsvekt, dyp brystkasse, tidligere tilfeller av magedreining i slekten og en familiehistorie av tilstanden.
 4. Gastrointestinale forhold: Underliggende gastrointestinale problemer, som for eksempel forstyrrelser i motiliteten (bevegelsen) til mage-tarmkanalen eller opphopning av gass, kan øke risikoen for magedreining.
 5. Stress og angst: Stressfulle situasjoner, som for eksempel endringer i rutiner, reise, angst eller uro, kan spille en rolle i utviklingen av magedreining hos noen hunder.

Det er viktig å merke seg at magedreining kan oppstå plutselig og uten noen åpenbar årsak. Det er en alvorlig og akutt medisinsk nødsituasjon som krever øyeblikkelig veterinærbehandling. Hvis du mistenker at hunden din har utviklet magedreining, må du kontakte veterinær umiddelbart for å få nødvendig hjelp og behandling.

Relatert: Symptomer på magedreining hos hund

Forebygge magedreining hos hund

Magedreining, også kjent som mageomdreining eller GDV (Gastric Dilatation and Volvulus), er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand hos hunder. Dessverre er det ikke mulig å forebygge magedreining helt, da det kan oppstå uten noen kjente årsaker. Imidlertid er det noen forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen:

 1. Begrense matinntaket: Gi hunden flere små måltider i løpet av dagen i stedet for ett stort måltid. Dette kan bidra til å redusere mengden luft som hunden svelger mens den spiser.
 2. Unngå stress rundt måltider: Forsikre deg om at hunden spiser i et rolig og avslappet miljø. Stress og angst kan øke risikoen for magedreining.
 3. Unngå intensiv trening før og etter måltider: Overdreven fysisk aktivitet rett før eller etter et måltid kan øke sjansen for magedreining. La hunden hvile en stund før og etter spising.
 4. Unngå vanninntak rett før og etter måltider: Unngå å la hunden drikke store mengder vann like før eller etter et måltid. Dette kan bidra til å redusere risikoen for mageomdreining.
 5. Vurdere fôrskåler med anti-gluggefunksjon: Noen spesielle fôrskåler er designet for å bremse hundens spisehastighet og redusere luftinntaket under måltidet. Dette kan være nyttig for hunder som har en tendens til å spise for fort.
 6. Hold hunden i en sunn vekt: Fedme kan øke risikoen for magedreining hos visse raser. Sørg for at hunden opprettholder en sunn vekt gjennom riktig ernæring og regelmessig mosjon.

Det er viktig å merke seg at selv om du tar alle forholdsregler, kan det fortsatt være en risiko for magedreining. Hvis du mistenker at hunden din har utviklet magedreining, må du umiddelbart kontakte en veterinær for øyeblikkelig behandling. Tidlig inngripen er avgjørende for å øke sjansene for overlevelse.

Begrense matinntaket

Begrensning av matinntaket kan være en del av en generell strategi for å forebygge magedreining hos hunder. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Hyppige, små måltider: Gi hunden flere mindre måltider i løpet av dagen i stedet for ett stort måltid. Dette hjelper til med å redusere belastningen på magen og fordøyelsessystemet. Det anbefales vanligvis å gi hunden to til tre måltider om dagen.
 2. Unngå hurtigfôring: Noen hunder har en tendens til å spise for fort, og dette kan øke risikoen for magedreining. Du kan bruke spesielle matskåler som er utformet for å bremse hundens spisehastighet eller prøve å spre maten utover en flat tallerken for å gjøre det vanskeligere for hunden å svelge store mengder luft mens den spiser.
 3. Ro rundt måltidstid: Skap et rolig og stressfritt miljø rundt hundens måltider. Unngå intense aktiviteter eller stressende situasjoner før eller etter fôring. Stress kan påvirke fordøyelsessystemet og øke risikoen for magedreining.
 4. Kontrollert vanninntak: Begrens vanninntaket til hunden rundt måltidene. Å drikke for mye vann rett før eller etter fôring kan bidra til å øke magens volum og dermed øke risikoen for magedreining. Gi hunden små mengder vann gjennom dagen, men begrens det rundt måltidstidene.
 5. Vektstyring: Hold hunden i en sunn vektområde. Overvekt kan øke risikoen for magedreining hos visse raser. Riktig ernæring og regelmessig mosjon kan bidra til å opprettholde en sunn vekt.

Det er viktig å merke seg at selv om du tar alle forholdsregler, er det fortsatt ingen garanti for at hunden din ikke vil oppleve magedreining. Hvis du er bekymret for hundens helse eller har spørsmål om forebyggende tiltak, anbefales det alltid å konsultere en veterinær for råd og veiledning som er spesifikt tilpasset din hunds behov.

Unngår stress rundt måltider

Unngåelse av stress rundt måltider kan være en viktig del av forebyggingen av magedreining hos hunder. Stress kan påvirke fordøyelsessystemet og øke risikoen for magedreining. Her er noen tips for å redusere stress rundt hundens måltider:

 1. Skap et rolig miljø: Plasser hundens matskål på et sted der den kan spise uforstyrret og i fred. Unngå områder med mye støy, aktivitet eller forstyrrelser.
 2. Begrens tilgangen til andre dyr: Hvis du har flere hunder eller andre dyr i huset, kan det være lurt å mate dem separat for å forhindre konkurranse eller stressrelaterte situasjoner under måltidene.
 3. Unngå fôringskonflikter: Hvis du har flere hunder som spiser sammen, kan det være nyttig å plassere dem på forskjellige steder med god avstand mellom dem. Dette kan bidra til å redusere sjansen for konflikter og stressrelaterte situasjoner rundt måltidene.
 4. Unngå å forstyrre hunden under måltidet: La hunden spise uforstyrret. Unngå å ta maten bort fra den eller forstyrre den mens den spiser. Dette kan bidra til å redusere stress og angst i forbindelse med måltidene.
 5. Skap en rutine: Prøv å holde faste tidspunkter for måltidene, slik at hunden kan forvente og bli vant til når maten kommer. En forutsigbar rutine kan bidra til å redusere stress rundt måltidstidene.

Ved å skape et rolig og stressfritt miljø rundt hundens måltider kan du bidra til å redusere risikoen for magedreining. Husk at hver hund er unik, så det kan være lurt å observere og tilpasse deg til hundens individuelle behov og preferanser når det gjelder måltider.

Unngå intensiv trening før og etter måltider

Å unngå intensiv trening før og etter måltider er en viktig forholdsregel for å forebygge magedreining hos hunder. Her er noen grunner til hvorfor dette er viktig og noen tips du kan følge:

 1. Fordøyelsesprosessen: Etter at hunden har spist, begynner fordøyelsesprosessen. Under denne prosessen øker blodstrømmen til mage-tarmkanalen for å hjelpe til med nedbrytningen av maten. Intensiv trening kan føre til en omfordeling av blodstrømmen, der mer blod blir sendt til musklene som er i aktivitet. Dette kan redusere blodtilførselen til mage-tarmkanalen og påvirke fordøyelsesprosessen negativt.
 2. Risiko for mageomdreining: Intensiv trening rett før eller etter måltider kan øke risikoen for magedreining. Magedreining oppstår når magen tømmes for å hindre normal gassutskillelse, noe som kan føre til en vridning av magen. Intensiv trening kan bidra til økt gassproduksjon og økt bevegelse av magen, som begge kan øke risikoen for magedreining.

Tips for å unngå intensiv trening før og etter måltider:

 1. Tidsintervall: Gi hunden en pause på minst en time før og etter måltider. Dette gir fordøyelsessystemet tid til å jobbe uten å bli forstyrret av intensiv fysisk aktivitet.
 2. Rolige aktiviteter: Hvis hunden trenger å være aktiv etter et måltid, velg rolige aktiviteter som en rolig spasertur i bånd eller lette leker. Unngå høyintensitetsaktiviteter som løping, hopping eller intens lek.
 3. Fordel treningen: Hvis du har faste treningsøkter med hunden, prøv å planlegge dem slik at de ikke kolliderer med måltidstidene. Dette kan bidra til å skape en tydelig separasjon mellom måltid og trening.
 4. Observer hunden: Hver hund er unik, og noen hunder kan være mer sensitive enn andre når det gjelder trening og fordøyelse. Observér hunden din nøye for å se hvordan den reagerer på trening før og etter måltider, og tilpass rutinene etter behov.

Ved å unngå intensiv trening før og etter måltider kan du bidra til å redusere risikoen for magedreining og fremme en sunn fordøyelsesprosess hos hunden din.

Unngå vanninntak før og etter måltider

Unngå vanninntak før og etter måltider er en annen viktig forholdsregel for å forebygge magedreining hos hunder. Her er hvorfor dette er viktig og noen tips du kan følge:

 1. Magesvelling: Når hunden drikker mye vann rett før eller etter et måltid, kan det føre til at magen utvides og blir overfylt med både mat og vann. Dette kan øke risikoen for magedreining.
 2. Vannforstyrrelse: Ved å drikke store mengder vann rett etter et måltid kan hunden forstyrre fordøyelsesprosessen. Dette kan påvirke enzymaktiviteten og redusere effektiviteten av fordøyelsen.

Tips for å unngå vanninntak før og etter måltider:

 1. Tidsintervall: Gi hunden tilgang til vann i god tid før måltidet, for eksempel 30 minutter til 1 time før fôring. Dette gir hunden muligheten til å drikke og bli tilfredsstilt før måltidet, samtidig som det gir tid til at vannet kan passere gjennom fordøyelsessystemet før matinntaket.
 2. Begrens vanninntaket etter måltidet: Unngå å la hunden drikke store mengder vann rett etter et måltid. Vent minst 1 time etter fôringen før du gir hunden vann. Dette gir fordøyelsessystemet tid til å begynne fordøyelsesprosessen uten å bli overbelastet.
 3. Hydrering mellom måltider: Sørg for at hunden har tilgang til friskt vann mellom måltidene. Det er viktig at hunden holder seg hydrert gjennom dagen, spesielt under fysisk aktivitet og varme forhold.
 4. Vanninntak etter aktivitet: Hvis hunden din har vært fysisk aktiv, kan den være tørst. Gi hunden små mengder vann i intervaller etter aktiviteten, men unngå store mengder vann på en gang.

Det er viktig å merke seg at hunder trenger tilstrekkelig hydrering gjennom dagen, så begrensningen av vanninntaket bør være begrenset til perioden rett før og etter måltider. Vær oppmerksom på hundens behov og tilpass rutinene etter behov. Hvis du er bekymret for hundens hydrering eller har spørsmål, kan det være lurt å konsultere en veterinær for råd og veiledning som passer til din hunds spesifikke behov.

Vurdere fôrskåler med anti-gluggefunksjon

Å vurdere fôrskåler med anti-gluggefunksjon kan være en nyttig tilnærming for å redusere risikoen for magedreining hos hunder. Disse fôrskålene er spesielt utformet for å bremse hundens spisehastighet og forhindre at den svelger store mengder luft mens den spiser. Dette kan bidra til å redusere risikoen for mageomdreining. Her er noen ting du kan vurdere når det gjelder fôrskåler med anti-gluggefunksjon:

 1. Søk etter design som fremmer langsommere spising: Det finnes ulike typer fôrskåler tilgjengelig med forskjellige design som er utviklet for å bremse hundens spisehastighet. Disse kan ha forhøyninger, hindringer eller mønstre i skålen som gjør det vanskelig for hunden å ta store munnfuller av mat på én gang.
 2. Riktig størrelse og form: Velg en fôrskål som passer til størrelsen og snuten på hunden din. Dette sikrer at hunden kan spise komfortabelt og effektivt uten å sluke maten for fort.
 3. Lett å rengjøre: Sørg for at fôrskålen er enkel å rengjøre for å opprettholde god hygiene og matsikkerhet.
 4. Test hundens respons: Ikke alle hunder reagerer positivt på anti-gluggefôrskåler. Noen kan finne det frustrerende eller utfordrende å spise fra dem. Test forskjellige typer fôrskåler og observer hundens reaksjon. Velg den som fungerer best for hunden din.
 5. Tilsyn under måltider: Selv med en anti-gluggefôrskål, er det viktig å overvåke hunden din mens den spiser for å sikre at den ikke prøver å spise for raskt eller slite med å få tak i maten. Noen hunder kan likevel være i stand til å spise raskt, til tross for designet på fôrskålen.

Husk at fôrskåler med anti-gluggefunksjon kan være nyttige, men de er ikke en absolutt garanti mot magedreining. Andre forebyggende tiltak, som begrenset matinntak og stressfrie måltider, bør også tas i betraktning.

Hold hunden i en sunn vekt

Å holde hunden i en sunn vekt er viktig for generell helse og kan også bidra til å forebygge visse helseproblemer, inkludert magedreining. Overvekt kan øke risikoen for magedreining hos visse raser. Her er noen tips for å opprettholde en sunn vekt for hunden din:

 1. Riktig ernæring: Sørg for å gi hunden en balansert og næringsrik kost som er tilpasset dens alder, størrelse, rase og aktivitetsnivå. Velg et høykvalitets hundefôr og følg anbefalingene for fôringsmengde som er angitt på emballasjen. Unngå overdreven bruk av godbiter og snacks, da disse kan bidra til vektøkning.
 2. Porsjonskontroll: Mål hundens matnøye i henhold til anbefalte porsjoner. Bruk en kjøkkenvekt eller en målekopp for å sikre nøyaktig fôringsmengde. Unngå å overfôre hunden, da dette kan føre til vektøkning.
 3. Regelmessig mosjon: Sørg for at hunden får tilstrekkelig mosjon hver dag. Både fysisk aktivitet og mentale utfordringer er viktige for hundens velvære. Ta hunden med på turer, lek aktivitetsleker eller delta i andre former for trening som passer til hundens behov og fysiske evner.
 4. Oppmerksomhet på kroppssammensetning: Overvåk hundens kroppssammensetning ved å føle på ribbeina og observere kroppens form. Ribbeina skal kunne føles uten å være synlige, og hunden bør ha en tydelig innsnevring bak ribbeina. Hvis du er usikker på hundens vektstatus, kan veterinæren hjelpe deg med å vurdere den.
 5. Regelmessig veterinærkontroll: Ta hunden din til regelmessige veterinærkontroller for å overvåke vekten og helsestatusen. Veterinæren kan gi råd om ernæring og vektstyring basert på hundens spesifikke behov.

Husk at det kan være individuelle forskjeller i hundens metabolisme og ernæringsbehov, så det kan være lurt å rådføre deg med veterinæren for spesifikk veiledning tilpasset din hunds behov.

Referanser

Om forfatteren