Dachs valp

Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om dachsvalper, fra valg av oppdretter til stell og trening.

Å velge en dachsvalp er en spennende beslutning som vil bringe glede og kjærlighet til ditt liv i mange år fremover. Men før du tar med den lille dachsen hjem, er det viktig å gjøre grundig research og forberede deg på ansvaret som følger med å eie en hund.

Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om dachsvalper, fra valg av oppdretter til stell og trening. Vi vil også gi deg innsikt i rasens unike egenskaper og temperament, slik at du kan sørge for at du gir din nye beste venn det beste hjemmet mulig.

Velge en dachsvalp: Kilder og tips

Når du skal velge en dachsvalp, er det viktig å finne en anerkjent oppdretter som følger etiske retningslinjer for avl. Du kan kontakte Norske Dachshundklubbers Forbund (NDF) for en liste over seriøse oppdrettere i ditt område. https://dachshundklubb.no/kjope-valp/

Når du besøker en oppdretter, bør du se nøye på valpene og omgivelsene de lever i. Valpene skal være rene, friske og sosiale. De skal også ha blitt vaksinert og ormekurert.

Det er også lurt å stille oppdretteren mange spørsmål, for eksempel om valpens foreldre, helsehistorie og temperament. En god oppdretter vil kunne gi deg detaljert informasjon og være glad for å svare på alle dine spørsmål.

Relatert: Dachshund valp

Dachsvalp: Temperament og personlighet

Dachsvalper er kjent for å være modige, lojale og kjærlige hunder. De er også lekne og energiske, og de elsker å tilbringe tid med familien sin.

Dachsvalper kan være litt bjeffete, men med riktig trening og sosialisering kan de bli stille og velanpassende familiehunder. De er også gode vakthunder og kan være forsiktige med fremmede.

Dachsvalp: Aktivitetsnivå

Dachsvalper trenger mye mosjon og mental stimulering. De bør gå minst én time tur hver dag, og de trenger også mye tid til å leke og utforske omgivelsene sine.

Du kan gi valpen din mental stimulering ved å gi den tyggeleker, puslespill og andre interaktive leker. Du kan også lære valpen din nye triks og kommandoer.

Relatert: Oppdrett av strihåret dachs

Dachsvalp: Et livslangt vennskap

Å ta en dachsvalp inn i hjemmet ditt er en stor beslutning, men det kan også være en av de mest givende opplevelsene i livet ditt. Dachsvalper er lojale, kjærlige og morsomme hunder som vil bringe glede og kjærlighet til din familie i mange år fremover.

Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan din dachsvalp bli din beste venn og trofaste følgesvenn.

Dachsvalp: Utstyr og forberedelser

Før du tar med din dachsvalp hjem, er det viktig å skaffe deg alt det nødvendige utstyret. Dette inkluderer:

 • Mat og vann: Du trenger en matskål, en vannskål og valpefôr av høy kvalitet. Sørg for at valpen din alltid har tilgang til friskt vann.
 • Seng: Din dachsvalp trenger en komfortabel seng å sove i. Du kan velge mellom en myk seng, en kurv eller en kennel.
 • Leketøy: Valper elsker å leke, så du trenger å skaffe deg en rekke leker til din dachsvalp. Dette kan inkludere tyggeleker, baller, kosedyr og interaktive leker.
 • Bånd og sele: Du trenger et bånd og en sele for å ta valpen din på tur. Velg et bånd og en sele som er riktig størrelse for valpen din og som er laget av et komfortabelt materiale.
 • Toalettutstyr: Du trenger avispapir, hundeposer og en søppelbøtte for å rydde opp etter valpen din.
 • Pelspleieutstyr: Du trenger en børste, kam og saks for å ta vare på valpens pels.
 • Førstehjelpsutstyr: Det er lurt å ha et førstehjelpsutstyr for hunder i tilfelle valpen din blir skadet.

Du bør også forberede hjemmet ditt på ankomsten av din dachsvalp. Dette betyr å fjerne eventuelle farlige gjenstander fra valpens rekkevidde, sikre trapper og vinduer, og lage et trygt sted for valpen din å sove og leke.

Relatert: Lynne på langhåret dachs

Dachsvalp: Trening og sosialisering

Det er viktig å starte med trening og sosialisering av din dachsvalp så snart som mulig. Dette vil bidra til å forhindre at valpen din blir redd eller aggressiv, og det vil lære den å bli en velanpassende hund.

Trening:

 • Pottetrening: Start med å pottetрене valpen din så snart den kommer hjem. Ta valpen din ut på toalett ofte, og belønn den når den gjør sitt behov på riktig sted.
 • Grunnleggende kommandoer: Lær valpen din grunnleggende kommandoer som “sitt”, “bli” og “kom”. Bruk positiv forsterkning for å trene valpen din, og vær tålmodig og konsekvent.
 • Gåtur: Når valpen din er gammel nok, kan du begynne å ta den med på tur. Start med korte turer og øk gradvis lengden på turene etter hvert som valpen blir sterkere.

Sosialisering:

 • La valpen din møte nye mennesker og dyr: Det er viktig å la valpen din møte nye mennesker og dyr fra en ung alder. Dette vil bidra til å forhindre at valpen din blir redd eller aggressiv.
 • Ta valpen din med på nye steder: Ta valpen din med på nye steder, for eksempel parker, lekeplasser og hundeparker. Dette vil bidra til å venne valpen din til nye omgivelser og lyder.

Dachsvalp: Kosthold og ernæring

Det er viktig å gi din dachsvalp et sunt og næringsrikt kosthold. Velg et valpefôr av høy kvalitet som er passende for valpens alder og aktivitetsnivå. Du bør også gi valpen din friskt vann til enhver tid.

Det er viktig å ikke overfôre din dachsvalp, da dette kan føre til fedme. Du bør følge veterinærens råd om hvor mye mat du skal gi valpen din.

Dachsvalp: Helse og stell

Dachsvalper er generelt sett friske hunder, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, som for eksempel ryggproblemer og fedme. Det er derfor viktig å ta valpen din til veterinær for regelmessige kontroller og følge veterinærens råd om kosthold og mosjon.

Du må også sørge for at valpen din får regelmessig pelspleie, øretrensing og tannpuss. Dachsvalper har lang pels som krever børsting et par ganger i uken for å unngå floker og matter.

Hvor stor blir en dachsvalp?

Det finnes tre forskjellige størrelser av dachs: standard, dverg og kanin. Standard dachsvalper veier vanligvis mellom 7 og 9 kilo og blir mellom 30 og 35 centimeter høye. Dvergdachsvalper veier vanligvis mellom 4 og 5 kilo og blir mellom 20 og 25 centimeter høye. Kanindachsvalper veier vanligvis under 3,5 kilo og blir under 15 centimeter høye.

Relatert: Omplassering av dachs

Hvor lenge lever en dachsvalp?

Dachsvalper har en gjennomsnittlig levetid på 12 til 14 år. Noen dachsvalper kan leve opp til 16 år eller mer.

Kan jeg ha en dachsvalp hvis jeg bor i en leilighet?

Dachsvalper kan bo i leiligheter, men de trenger fortsatt mye mosjon og mental stimulering. Du må sørge for at du har tid til å ta valpen din på tur hver dag og leke med den ofte.

Er dachsvalper bra med barn?

Dachsvalper kan være gode med barn, men det er viktig å lære barna å håndtere valpen på en respektfull måte. Du bør også aldri la barn være alene med en valp uten tilsyn.

Hvordan kan jeg forhindre at min dachsvalp bjeffer?

Det er noen ting du kan gjøre for å forhindre at din dachsvalp bjeffer for mye. Dette inkluderer:

 • Gi valpen din nok mosjon og mental stimulering.
 • Tren valpen din til å være stille på kommando.
 • Fjern eventuelle triggere som får valpen din til å bjeffe, for eksempel fremmede eller andre hunder.

Konklusjon

Å ta en dachsvalp inn i hjemmet ditt er en stor beslutning, men det kan også være en av de mest givende opplevelsene i livet ditt. Dachsvalper er lojale, kjærlige og morsomme hunder som vil bringe glede og kjærlighet til din familie i mange år fremover.

Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan din dachsvalp bli din beste venn og trofaste følgesvenn.

Referanser

 1. NORSKE DACHSHUNDKLUBBERS FORBUND: https://dachshundklubb.no/

Om forfatteren