Dachshund valp

Før du tar med deg en dachsvalp hjem, er det viktig å gjøre grundig research og forberede deg på alt det som følger med å eie en hund.

Disse kjærlige og lekne hundene er kjent for sine lange kropper, korte ben og vennlige sinn. De er relativt enkle å ta vare på og passer godt for både erfarne hundeeiere og nybegynnere. Men før du tar med deg en dachs valp hjem, er det viktig å gjøre grundig research og forberede deg på alt det som følger med å eie en hund.

Hva du bør se på når du velger en dachsvalp

Når du velger en dachs valp, er det viktig å velge en anerkjent oppdretter. En god oppdretter vil kunne gi deg informasjon om valpens foreldre, helsehistorie og temperament. De vil også sørge for at valpen er sosialisert og vant til å være rundt mennesker og andre dyr.

Det er også viktig å velge en valp som passer til din livsstil. Dachshunder er energiske hunder som trenger regelmessig mosjon og lek. Hvis du er en aktiv person som liker å gå turer og løpe, vil en dachs valp være en god match for deg. Men hvis du er mer laidback, kan du vurdere en annen hunderase.

Relatert: Oppdrett av strihåret dachs

Hvordan ta vare på en dachsvalp?

Dachs valper krever mye kjærlighet og oppmerksomhet. De trenger å bli trent og sosialisert fra en ung alder. Det er også viktig å gi dem regelmessig mosjon og et sunt kosthold.

Dachs valper er kjent for å være ganske sta, så det er viktig å være tålmodig og konsekvent når du trener dem. De er også veldig intelligente hunder som lærer raskt. Med positiv forsterkning og riktig trening kan du lære dachs valpen din alle grunnleggende kommandoer.

Dachs valper er generelt sunne hunder, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, for eksempel ryggproblemer og fedme. Det er viktig å ta dachs valpen din til veterinæren for regelmessige kontroller og følge veterinærens anbefalinger for forebygging av helseproblemer.

Hvor mye koster en dachsvalp?

Prisen på en dachs valp kan variere avhengig av oppdretter, valpens stamtavle og beliggenhet. Du kan forvente å betale alt fra 10.000 kr til 25.000 kr for en dachs valp fra en anerkjent oppdretter.

I tillegg til kjøpesprisen, må du også ta med i betraktning kostnadene for:

 • Mat og vann
 • Veterinærpleie
 • Trening og sosialisering
 • Utstyr (f.eks. bånd, halsbånd, sele, leker)
 • Forsikring

Relatert: Strihåret dachs valp

Dachshund: Et livslangt vennskap

En dachs valp kan bli en trofast og kjærlig venn for livet. De er intelligente, lekne og hengivne hunder som gir mye glede til sine eiere. Men det er viktig å huske at å eie en hund er et stort ansvar. Du må være forberedt på å gi dachs valpen din all den kjærligheten, omsorgen og oppmerksomheten den trenger for å leve et sunt og lykkelig liv.

Dachshund: De forskjellige typene

Dachshunder kommer i to størrelser: standard og dverg. Standard dachshunder veier mellom 9 og 12 kg, mens dvergdachshunder veier mellom 3 og 5 kg. De kommer også i tre pelsvarianter: glatt, ru og langhåret. Glatte dachshunder er den mest populære typen, mens ru dachshunder er mer sjeldne. Langhårede dachshunder er de mest krevende å ta vare på, da de krever regelmessig børsting og stell.

Dachshund valpens temperament

Dachshunder er kjent for å være modige, selvsikre og kjærlige hunder. De er gode familiehunder og trives godt med barn. De er også relativt rolige hunder som ikke trenger mye mosjon. Men de kan være sta og vanskelige å trene. Det er viktig å være tålmodig og konsekvent når du trener en dachs valp.

Relatert: Lynne på langhåret dachs

Dachshund valpens helse

Dachshunder er generelt sunne hunder, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, for eksempel:

 • Ryggproblemer: Dachshunder har lange kropper og korte ben, noe som gjør dem utsatt for ryggproblemer. Det er viktig å ikke la dachs valpen din hoppe fra store høyder eller klatre trapper.
 • Fedme: Dachshunder har en tendens til å legge på seg hvis de ikke får nok mosjon. Det er viktig å gi dachs valpen din et sunt kosthold og regelmessig mosjon.
 • Øyeproblemer: Dachshunder kan være utsatt for øyeproblemer, for eksempel grå stær og glaukom. Det er viktig å ta dachs valpen din til veterinæren for regelmessige øyeundersøkelser.
 • Hudproblemer: Dachshunder med langhåret pels kan være utsatt for hudproblemer, for eksempel allergier og infeksjoner. Det er viktig å regelmessig børste og stelle pelsen til dachs valpen din.

Dachshund valpens behov

Dachshund valper trenger mye kjærlighet, oppmerksomhet og mosjon. De trenger også å bli trent og sosialisert fra en ung alder. Det er viktig å gi dachs valpen din et sunt kosthold og ta den til veterinæren for regelmessige kontroller.

Trening av dachshund valpen din

Dachshund valper er intelligente hunder som lærer raskt. Men de kan også være sta og vanskelige å trene. Det er viktig å være tålmodig og konsekvent når du trener en dachs valp.

Her er noen tips for å trene dachshund valpen din:

 • Start med grunnleggende kommandoer som “sitt”, “bli” og “kom”. Bruk positiv forsterkning, for eksempel ros og godbiter, for å belønne valpen din når den gjør det riktige.
 • Hold treningsøktene korte og morsomme. Valper har kort konsentrasjonsevne, så det er viktig å holde treningsøktene korte og morsomme.
 • Vær tålmodig og konsekvent. Det kan ta tid å trene en dachs valp, men vær tålmodig og konsekvent, så vil du til slutt lykkes.
 • Bruk en profesjonell hundetrener hvis du trenger hjelp. Det finnes mange profesjonelle hundetrenere som kan hjelpe deg med å trene dachshund valpen din.

Sosialisering av valpen din

Sosialisering er viktig for alle hunder, men det er spesielt viktig for dachshunder. Dachshunder kan være sjenerte og reserverte rundt nye mennesker og dyr, så det er viktig å sosialisere dem fra en ung alder.

Her er noen tips for å sosialisere dachshund valpen din:

 • Ta valpen din med deg til forskjellige steder der den kan møte nye mennesker og dyr. Dette kan være parker, lekeplasser, hundeparker og dyrebutikker.
 • La valpen din leke med andre hunder. Dette vil hjelpe den å lære seg hvordan den skal samhandle med andre hunder på en passende måte.
 • La valpen din møte nye mennesker. Dette kan være venner, familie og naboer.
 • Meld deg på en valpekurs. Valpekurs er en flott måte å sosialisere valpen din på og lære den grunnleggende lydighetsferdigheter.

Relatert: Omplassering av dachs

Dachshund valpen din: En trofast venn

Dachshund valper kan bli trofaste og kjærlige venner for livet. De er intelligente, lekne og hengivne hunder som gir mye glede til sine eiere. Men det er viktig å huske at å eie en hund er et stort ansvar. Du må være forberedt på å gi dachshund valpen din all den kjærligheten, omsorgen og oppmerksomheten den trenger for å leve et sunt og lykkelig liv.

En perfekt hund for deg?

Dachshund valper kan være flotte hunder for familier med barn og aktive personer som liker å gå turer og løpe. Men de er ikke det beste valget for personer som bor i små leiligheter eller som ikke har mye tid til å ta seg av en hund.

Hvis du vurderer å skaffe deg en dachs valp, er det viktig å gjøre grundig research og forberede deg på alt det som følger med å eie en hund.

Husk at en dachs valp er et livslangt ansvar. Du må være forberedt på å gi den all den kjærligheten, omsorgen og oppmerksomheten den trenger for å leve et sunt og lykkelig liv.

Referanser

 1. Norske Dachshundklubbers Forbund: https://dachshundklubb.no/
 2. American Kennel Club: https://www.akc.org/dog-breeds/dachshund/

Om forfatteren