Behandling av kennelhoste hos hund

Behandling av kennelhoste hos hund avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Lær mer om behandling av kennelhoste hos hund.

Hvordan oppdage kennelhoste?

Å oppdage kennelhoste hos hund kan være ganske enkelt, da det vanligvis er preget av karakteristiske symptomer som hoste og heshet. Her er noen av de vanligste tegnene på kennelhoste:

 1. Hoste: Den mest fremtredende symptomet på kennelhoste er en tørr, hvesende hoste som kan høres ganske karakteristisk ut. Hosten kan minne om hunden prøver å rydde halsen.
 2. Heshet: Noen ganger kan hunden utvikle heshet eller en endring i stemmen på grunn av irritasjon i halsen.
 3. Nysing: Noen hunder med kennelhoste kan også nysing.
 4. Slim: Hostingen kan føre til at hunden spytter opp slim eller skum.
 5. Lett feber: Noen ganger kan hunden ha en lett feber i forbindelse med kennelhoste, men dette er vanligvis ikke et fremtredende symptom.

Det er viktig å merke seg at disse symptomene kan variere i intensitet, og noen hunder kan ha milde symptomer mens andre kan ha mer alvorlige symptomer. I mer alvorlige tilfeller kan hunden også vise symptomer som mangel på matlyst, tretthet og pustevansker.

Hvis du mistenker at hunden din har kennelhoste, er det viktig å kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og behandling. Veterinæren kan utføre en fysisk undersøkelse og eventuelt ta prøver for å bekrefte diagnosen. Det er også viktig å isolere den syke hunden fra andre dyr for å forhindre spredning av smitten, da kennelhoste er svært smittsomt.

Relatert: Eldre hund hoster og brekker seg

Behandling av kennelhoste hos hund

Kennelhoste, også kjent som hundens hoste eller smittsom bronkitt, er en luftveisinfeksjon som vanligvis forårsakes av en kombinasjon av virus og bakterier. Her er noen vanlige tiltak som kan tas for å behandle kennelhoste hos hunder:

 1. Veterinærkonsultasjon: Det første skrittet bør alltid være å kontakte veterinæren din. De vil kunne diagnostisere tilstanden og anbefale riktig behandling basert på hundens helsestatus.
 2. Isolasjon: Isolere hunden din fra andre hunder for å hindre spredning av infeksjonen til andre dyr. Kennelhoste er svært smittsomt, så det er viktig å begrense kontakt med andre hunder til hunden er frisk igjen.
 3. Antibiotika: Hvis veterinæren din bestemmer at bakteriell infeksjon spiller en rolle, kan de foreskrive antibiotika for å behandle den. Antibiotika er imidlertid ikke alltid nødvendig, spesielt hvis infeksjonen er viral.
 4. Hostedempende midler: Veterinæren kan også forskrive hostestillende medisiner for å lindre hundens hoste og irritasjon i luftveiene. Disse medisinene kan hjelpe hunden din å føle seg mer komfortabel mens den gjenoppretter seg.
 5. Fuktighet: Å øke fuktigheten i luften kan hjelpe med hoste. Du kan bruke en luftfukter eller plassere en bolle med vann i nærheten av hundens hvileområde.
 6. God ernæring: Gi hunden din næringsrik mat og rikelig med vann for å styrke immunforsvaret og hjelpe den med å bekjempe infeksjonen.
 7. Hvile: La hunden din få nok hvile og begrense fysisk aktivitet mens den er syk.
 8. Vaksinering: Forebygging er alltid den beste tilnærmingen. Sørg for at hunden din er vaksinert mot kennelhoste hvis den har risiko for å bli utsatt for sykdommen.

Husk at kennelhoste vanligvis løser seg selv i løpet av noen uker, men alvorlige tilfeller kan kreve veterinærbehandling. Hvis hundens tilstand forverres eller symptomer vedvarer, må du kontakte veterinæren din igjen. Det er også viktig å følge veterinærens råd nøye for å forhindre spredning av infeksjonen til andre hunder.

Relatert: Symptomer på kennelhoste hos hund

Veterinærkonsultasjon

Behandling av kennelhoste hos hund bør alltid starte med en veterinærkonsultasjon. Dette trinnet er avgjørende for å sikre en nøyaktig diagnose og en tilpasset behandlingsplan for hunden din. Her er hva du kan forvente under veterinærkonsultasjonen:

 1. Undersøkelse: Veterinæren vil gjennomføre en fysisk undersøkelse av hunden din for å vurdere hundens generelle tilstand, lytte til luftveiene og identifisere eventuelle andre symptomer eller problemer.
 2. Spørsmål og svar: Veterinæren vil stille deg spørsmål om hundens symptomer, varighet av hosten, eksponering for andre hunder, vaksinasjonshistorie og andre relevante detaljer.
 3. Diagnose: Basert på undersøkelsen og informasjonen du gir, vil veterinæren kunne stille en diagnose. Kennelhoste kan være forårsaket av forskjellige virus og bakterier, så det kan være nødvendig med ytterligere tester for å bekrefte årsaken.
 4. Behandlingsplan: Etter å ha stilt en diagnose, vil veterinæren utarbeide en behandlingsplan. Dette kan inkludere resepter for antibiotika hvis det er en bakteriell infeksjon, hostestillende medisiner for å lindre symptomer, og andre tiltak avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden.
 5. Forebygging: Veterinæren kan også gi råd om hvordan du kan forhindre at hunden din blir smittet med kennelhoste i fremtiden, inkludert vaksinasjon og hygienepraksis.
 6. Oppfølging: Følg nøye instruksjonene fra veterinæren din angående medisinering, hvile og isolasjon av hunden din fra andre dyr. Veterinæren kan også avtale en oppfølging for å vurdere hundens fremgang.

Det er viktig å huske at kennelhoste er en smittsom sykdom, så isolering av den syke hunden er viktig for å forhindre spredning til andre dyr. Følg opp med veterinæren din dersom hundens tilstand ikke forbedres, eller hvis symptomer forverres. Veterinæren vil kunne gi deg den beste veiledningen for å hjelpe hunden din med å komme seg.

Relatert: Hunden min hoster

Isolasjon

Isolasjon er en viktig del av behandlingen og kontrollen av kennelhoste hos hunder. Kennelhoste er svært smittsomt, og det er viktig å hindre at infeksjonen sprer seg til andre dyr. Her er noen trinn du bør følge når du isolerer en hund med kennelhoste:

 1. Separere den syke hunden: Plassere den syke hunden i et eget rom, helst et rom med en egen inngang, for å forhindre kontakt med andre hunder og dyr i husstanden.
 2. Begrens menneskelig kontakt: Selv om kennelhoste ikke er smittsomt for mennesker, bør du minimere unødvendig kontakt med den syke hunden for å redusere risikoen for å spre smitten til andre hunder gjennom indirekte kontakt. Vask hendene grundig etter håndtering av den syke hunden.
 3. Rengjør og desinfiser: Grundig rengjør og desinfiser hundens omgivelser, inkludert seng, leker og vann- og matskåler, regelmessig. Dette bidrar til å fjerne potensielle smittekilder.
 4. Begrens fellesområder: Unngå at den syke hunden har tilgang til fellesområder i huset der andre dyr oppholder seg.
 5. Bruk munnbeskyttelse: Hvis du må håndtere den syke hunden eller rense opp i områder der den har hostet, bør du bruke munnbeskyttelse for å redusere risikoen for smitte.
 6. Vent på råd fra veterinæren: Følg veterinærens råd angående hvor lenge isolasjonen skal vare og når det er trygt for hunden å være sammen med andre dyr igjen.

Husk at isolasjonen bør opprettholdes til hunden har kommet seg og ikke lenger viser symptomer på kennelhoste. Dette kan ta opptil flere uker, avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen. Det er viktig å konsultere veterinæren din for oppdaterte råd og veiledning om isolasjon og behandling av kennelhoste hos hunder.

Relatert: Hund hoster slim

Antibiotika

Behandling av kennelhoste hos hund med antibiotika kan være nødvendig hvis veterinæren har diagnostisert en bakteriell infeksjon som en del av årsaken til hosten. Det er viktig å merke seg at kennelhoste vanligvis forårsakes av en kombinasjon av virus og bakterier, og antibiotika er ikke alltid foreskrevet med mindre veterinæren har en god grunn til å tro at en bakteriell infeksjon er til stede. Her er noen viktige punkter angående antibiotikabehandling for kennelhoste:

 1. Veterinærkonsultasjon: Som nevnt tidligere, bør behandlingen starte med en veterinærkonsultasjon for å fastslå årsaken til hosten og avgjøre om antibiotika er nødvendig.
 2. Bakteriell infeksjon: Antibiotika brukes vanligvis for å behandle eller forebygge sekundære bakterielle infeksjoner som kan følge med kennelhoste. Dette kan bidra til å redusere hoste og akselerere helingsprosessen.
 3. Riktig antibiotikum: Veterinæren vil forskrive det mest hensiktsmessige antibiotikumet basert på typen bakterier som er identifisert eller som er mest sannsynlig å være til stede.
 4. Fullfør kur: Det er viktig å fullføre hele antibiotikakuren som veterinæren har forskrevet, selv om hunden din begynner å føle seg bedre. Dette bidrar til å forhindre at bakterier utvikler resistens mot antibiotika.
 5. Oppfølging: Veterinæren vil følge opp behandlingen for å sikre at hunden responderer positivt på antibiotika og for å vurdere om det er nødvendig med eventuelle endringer i behandlingsplanen.

Husk at antibiotika ikke er effektivt mot virus, som ofte er en viktig årsak til kennelhoste. Derfor kan antibiotika alene ikke kurere kennelhoste, men det kan være nødvendig for å håndtere komplikasjoner forårsaket av bakterielle infeksjoner som kan følge med sykdommen. Veterinærens råd og resepter må alltid følges nøye for å sikre at hunden din får riktig behandling.

Hostedempende midler

Hostedempende midler kan være nyttige i behandlingen av kennelhoste hos hunder for å lindre ubehag og redusere hoste. Disse medisinene kan bidra til å dempe hosterefleksen, slik at hunden din kan hvile og komme seg. Det er viktig å merke seg at hostedempende midler ikke behandler årsaken til kennelhoste, men de kan hjelpe med å administrere symptomene. Her er noen viktige punkter om bruk av hostedempende midler:

 1. Veterinærkonsultasjon: Før du gir hunden din hostedempende midler, bør du alltid konsultere veterinæren din. Veterinæren vil vurdere hundens tilstand og avgjøre om det er nødvendig med slike medisiner.
 2. Riktig medisin: Veterinæren vil foreskrive det mest hensiktsmessige hostedempende middelet for hunden din basert på alder, vekt og alvorlighetsgraden av hosten.
 3. Dosering: Følg nøye veterinærens instruksjoner når det gjelder dosering og administrering av hostedempende midler. Bruk aldri medisiner beregnet for mennesker uten veterinærens veiledning.
 4. Ikke-suppressiv hostebehandling: Noen ganger er det viktig å huske at hosten er kroppens naturlige måte å fjerne sekret fra luftveiene på. Hostedempende midler kan hjelpe med å lindre hosten, men de bør ikke brukes i overdreven grad, da de kan hindre fjerning av slim og bakterier fra luftveiene.
 5. Overvåking: Hold øye med hundens respons på behandlingen. Hvis hosten forverres eller ikke forbedres etter noen dager, må du kontakte veterinæren din for en oppdatering av behandlingsplanen.
 6. Andre behandlinger: I tillegg til hostedempende midler, kan veterinæren også foreskrive andre medisiner, som antibiotika hvis en bakteriell infeksjon er til stede, eller bronkodilatatorer for å utvide luftveiene og lindre pustebesvær.
 7. Støttende omsorg: Gi hunden din tilstrekkelig hvile, god ernæring og hydrering for å hjelpe den med å komme seg raskere.

Husk at behandlingen av kennelhoste bør være helhetlig og inkludere flere tilnærminger, inkludert isolasjon, antibiotika hvis nødvendig, og hostedempende midler for å håndtere symptomer. Alltid samarbeid tett med veterinæren din for å sikre at hunden din får riktig behandling og omsorg.

Fuktighet

Å opprettholde fuktighet i luften kan være en nyttig tilleggsmetode for å lindre hoste og irritasjon i luftveiene hos en hund med kennelhoste. Her er noen måter du kan øke fuktigheten i hundens miljø:

 1. Luftfukter: Bruk en luftfukter i hundens hvileområde. Luftfuktere sprayer fuktighet i luften og kan bidra til å lindre tørrheten i luftveiene, noe som kan gjøre hosten mindre ubehagelig for hunden.
 2. Damp: Å opprette damp i rommet der hunden oppholder seg, for eksempel på badet mens du tar en varm dusj, kan også bidra til å lindre hoste. Pass imidlertid på at hunden ikke blir eksponert for ekstrem varme eller risikerer å brenne seg.
 3. Hyppig drikking: Sørg for at hunden har tilgang til friskt vann til enhver tid. Hyppig drikking kan bidra til å fukte hundens svelg og luftrør, og dette kan lindre irritasjon og hoste.
 4. Tørr luft unngåelse: Unngå å utsette hunden din for tørr, trekkfull luft, spesielt i vintermånedene. Bruk av ovner og varmeapparater kan tørke ut luften, så det kan være nyttig å bruke luftfuktere eller holde rommet godt ventilert.
 5. Fuktig hundens mat: Gi våt eller fuktig mat til hunden din, spesielt hvis den har problemer med å spise tørr mat på grunn av hoste eller sår hals.

Husk at mens fuktighet kan bidra til å lindre symptomer, er det viktigste å få en nøyaktig diagnose fra veterinæren din og følge behandlingsplanen de har satt opp. Fuktighet alene vil ikke behandle den underliggende årsaken til kennelhoste, som kan være viral eller bakteriell, så veterinærbehandling og medisiner kan være nødvendig for å hjelpe hunden din å komme seg fullstendig.

God ernæring

God ernæring er en viktig del av behandlingen av kennelhoste hos hund. En riktig balansert diett kan hjelpe hunden din med å opprettholde en sterk immunitet og akselerere helingsprosessen. Her er noen retningslinjer for ernæring under behandlingen av kennelhoste:

 1. Høykvalitetsfôr: Gi hunden din et høykvalitets hundefôr som gir de nødvendige næringsstoffene for å styrke immunforsvaret. Se etter et fôr som inneholder proteiner, vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer.
 2. Hydrering: Sørg for at hunden har tilgang til rikelig med friskt vann til enhver tid. Hydrering er viktig for å opprettholde fuktigheten i slimhinnene og bidra til hostelindring.
 3. Mindre, hyppige måltider: Gi hunden mindre måltider, men oftere i løpet av dagen. Dette kan være lettere på hundens mage og hjelpe med å opprettholde energinivået.
 4. Varm mat: Noen hunder foretrekker varm mat når de har hoste eller irritasjon i halsen. Prøv å servere maten varm eller oppvarmet for å gjøre det mer appetittlig for hunden.
 5. Ekstra godbiter: Du kan også vurdere å gi hunden noen sunne godbiter som er lette å tygge og svelge. Unngå godbiter som kan irritere halsen, som tørre kjeks eller harde godbiter.
 6. Tilskudd: Diskuter med veterinæren om det er behov for å gi hunden tilskudd, som omega-3-fettsyrer eller vitaminer, for å styrke immunforsvaret. Det er viktig å konsultere veterinæren før du gir hunden tilskudd for å sikre riktig dosering.
 7. Følg veterinærens råd: Veterinæren din kan gi spesifikke anbefalinger basert på hundens helse og behandlingsbehov. Følg nøye rådene fra veterinæren din angående diett og ernæring.

Husk at ernæring er en viktig del av den totale omsorgen for en hund som gjennomgår behandling for kennelhoste. En balansert diett kan bidra til å opprettholde hundens styrke og hjelpe den med å komme seg raskere. Sammen med veterinærens behandlingsplan og andre tiltak, kan god ernæring spille en avgjørende rolle i hundens bedring.

Hvile

Hvile er en svært viktig del av behandlingen av kennelhoste hos hund. Hvile gir hunden muligheten til å gjenopprette seg og styrke immunforsvaret mens den bekjemper infeksjonen. Her er noen retningslinjer for å sørge for at hunden din får tilstrekkelig hvile under behandlingen av kennelhoste:

 1. Begrens aktivitet: Reduser hundens fysiske aktivitet mens den er syk. Dette inkluderer korte turer utendørs for å utføre nødvendige behov, men unngå lange turer eller hard lek som kan forverre hosten eller trette ut hunden.
 2. Rolig miljø: Skap et rolig og komfortabelt miljø for hunden din. Unngå stressende situasjoner, høyt støy og aktiviteter som kan forårsake opphisselse.
 3. Komfortabel hvileplass: Gi hunden en myk og komfortabel seng eller madrass hvor den kan slappe av uten å være forstyrret. Plasser denne hvileplassen i et rolig område i huset.
 4. Søvn: Hunder trenger mye søvn, spesielt når de er syke. La hunden hvile og sove så mye som den ønsker.
 5. Unngå eksponering for kulde: Sørg for at hunden er beskyttet mot kulde og trekk, da kjølig luft kan forverre hosten. Gi hunden et teppe eller varme klær om nødvendig.
 6. Oppfølging med veterinær: Følg veterinærens råd nøye når det gjelder hvor lenge hunden skal hvile og når det er trygt å gradvis gjenoppta aktiviteter.

Husk at kennelhoste er smittsomt, så det er også viktig å isolere den syke hunden fra andre dyr i husstanden og begrense kontakt med andre hunder til den er frisk igjen. Å gi hunden din tilstrekkelig hvile er en viktig del av behandlingsprosessen og kan bidra til en raskere bedring. Sammen med riktig medisinsk behandling og omsorg, vil hvile hjelpe hunden din med å komme seg etter kennelhosten.

Vaksinering

Vaksinering spiller en viktig rolle i forebyggingen av kennelhoste hos hunder. Det er to hovedtyper av vaksiner som kan bidra til å beskytte hunder mot kennelhoste:

 1. Bordetella vaksine: Bordetella bronchiseptica er en av de vanligste bakteriene som forårsaker kennelhoste hos hunder. Bordetella-vaksinen er utformet for å beskytte mot denne bakterien. Det finnes forskjellige formuleringer av Bordetella-vaksinen, inkludert injeksjonsvaksiner og nesedråper. Veterinæren din vil hjelpe deg med å bestemme hvilken type vaksine som passer best for hunden din.
 2. Kombinasjonsvaksine: Kennelhoste-vaksinen er ofte en del av en kombinasjonsvaksine kjent som DA2PP (distemper, adenovirus type 2, parainfluensa og parvovirus). Dette er en vanlig vaksine som beskytter mot flere luftveissykdommer, inkludert kennelhoste. Veterinæren din vil administrere denne vaksinen i henhold til den anbefalte vaksinasjonsplanen for hunden din.

Her er noen viktige punkter om vaksinering mot kennelhoste:

 • Starttidspunkt: Valper begynner ofte vaksinasjon mot kennelhoste i en alder av 6-8 uker og får flere doser i løpet av de neste månedene. Voksenhunder får regelmessige booster-doser i henhold til veterinærens anbefalinger.
 • Årlig vaksinasjon: Noen hunder må få årlige vaksinasjoner mot kennelhoste, mens andre kan ha beskyttelse i lengre perioder, avhengig av vaksineringstype og hundens eksponering for smitte.
 • Krav for internat og kenneler: Mange internater, kenneler og hundebarnehager krever at hunder er vaksinert mot kennelhoste før de blir akseptert.
 • Diskuter med veterinæren: Diskuter vaksinasjonsbehovet og planen for vaksinering med veterinæren din. Veterinæren vil kunne tilpasse vaksinasjonsprogrammet til hundens alder, helsestatus og eksponering for risiko.

Husk at selv om vaksinasjon er en effektiv måte å forebygge kennelhoste på, gir den ikke nødvendigvis 100% beskyttelse. Hunder som er vaksinert, kan fortsatt utvikle en mildere form av kennelhoste hvis de blir utsatt for smitte. Derfor er det viktig å følge god hygienepraksis og begrense eksponering for syke hunder, spesielt i situasjoner der risikoen for smitte er høy.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren