Behandling av allergi mot hund

Behandling av hundeallergi kan være utfordrende, siden allergenene ofte finnes i hundens pels, spytt og urin. Lær mer om behandling av allergi mot hund.

Kan man bli kvitt allergi mot hund?

Ja, det er mulig for noen mennesker å bli kvitt allergi mot hunder gjennom en prosess som kalles “desensibilisering” eller “immunterapi.” Dette innebærer å gradvis eksponere kroppen for små mengder hundeallergener over tid, slik at immunsystemet kan venne seg til dem og reagere mindre kraftig. På denne måten kan allergiske reaksjoner reduseres eller til og med forsvinne helt.

Immunterapi for hundeallergi innebærer vanligvis å få regelmessige injeksjoner eller under-tungen-doser av hundeallergener. Denne behandlingen kan ta flere måneder eller år før man ser betydelige resultater, og ikke alle oppnår fullstendig lindring eller kur.

Det er viktig å forstå at suksessraten for immunterapi kan variere. Noen mennesker kan oppleve en betydelig reduksjon av allergiske symptomer, mens andre kanskje ikke merker noen stor forskjell. Før du bestemmer deg for immunterapi, bør du konsultere en allergolog eller immunolog som kan vurdere din situasjon og gi deg råd om det er en passende behandling for deg.

Det er også verdt å merke seg at immunterapi kan være en langsiktig og tidkrevende prosess. Det er viktig å ha realistiske forventninger og være tålmodig mens behandlingen utvikler seg.

Relatert: Store allergivennlige hunder

Kan man reagere på allergivennlige hunder?

Ja, det er mulig å reagere selv på hunderaser som anses som allergivennlige. Selv om disse rasene ofte produserer færre allergener eller kaste mindre hår, betyr det ikke nødvendigvis at de ikke vil utløse allergiske reaksjoner hos personer med hundeallergi. Årsakene til dette inkluderer:

 1. Proteinallergener: Selv om hunder som anses som allergivennlige, kan produsere færre allergener i form av hudflass, spytt og urin, er det fortsatt noen proteiner som finnes i huden, spytt og urin som kan utløse allergiske reaksjoner.
 2. Individuelle forskjeller: Allergiske reaksjoner varierer fra person til person. Noen personer kan reagere mindre på visse raser, mens andre kan oppleve symptomer uavhengig av rasen.
 3. Andre allergener i miljøet: Allergiutløsende stoffer som pollen og støvmidd kan også føre til symptomer. Disse allergenene kan bli fanget i hundens pels og bidra til allergiske reaksjoner, uavhengig av rasen.
 4. Andre kilder til allergener: Hvis du har en hund som anses som allergivennlig, kan du fremdeles bli utsatt for hundeallergener i andre omgivelser, som offentlige steder eller venner og familiemedlemmers hjem som har hunder.

Før du velger å få en hund, spesielt en som anses som allergivennlig, er det lurt å bruke tid sammen med hunden for å se hvordan du reagerer. Hvis du allerede har en hund og opplever allergiske reaksjoner, kan du vurdere å jobbe tett med en allergolog eller lege for å finne ut beste måter å håndtere allergien på.

Relatert: Små allergivennlige hunder

Kan man ha hund selv om man er allergisk?

Ja, det er mulig å ha en hund selv om du er allergisk, men det krever vanligvis ekstra innsats for å minimere allergeneksponeringen og redusere allergiske symptomer. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å håndtere allergien og likevel ha en hund:

 1. Velg allergivennlige raser: Noen hunderaser produserer færre allergener enn andre. Raser som ikke røyter mye eller har mindre pels, som puddel, bichon frisé, malteser og portugisisk vannhund, kan være bedre alternativer for personer med hundeallergi. Husk at individuelle reaksjoner kan variere, så det er en god idé å tilbringe tid med hunden før du tar en beslutning.
 2. Regelmessig børsting og stell: Hyppig børsting av hunden kan bidra til å fjerne løs pels og redusere mengden allergener i pelsen. Vurder å gi hunden et regelmessig bad med en mild sjampo som er egnet for allergikere.
 3. Hold huset rent: Rengjør hjemmet ditt regelmessig ved å støvsuge, vaske gulv og tørke overflater. Bruk støvsugere med HEPA-filter som fanger opp små partikler, inkludert allergener.
 4. Opprett allergifrie soner: Hold hunden ute fra soverommet og andre områder der du tilbringer mye tid. Dette kan bidra til å skape steder i hjemmet ditt der du har mindre eksponering for allergener.
 5. Luftrensere med HEPA-filter: Bruk luftrensere med HEPA-filter for å redusere allergener i luften. Plasser dem i rom der du oppholder deg mest.
 6. Allergimedikamenter: Bruk allergimedisiner som antihistaminer eller nesesprayer for å lindre symptomer som kløe, nysing og rennende nese.
 7. Immunoterapi: Som tidligere nevnt, kan immunterapi være en behandlingsmulighet for å redusere allergiske reaksjoner over tid.

Selv om det er mulig å ha en hund med en hundeallergi, er det viktig å diskutere dette med en allergolog eller lege før du tar en beslutning. De kan gi deg råd basert på din allergihistorie og hjelpe deg med å avgjøre om det er en realistisk mulighet for deg.

Relatert: Leve med allergi og hund

Hvordan behandle allergi mot hund

Hvis du er allergisk mot hunder og ønsker å redusere symptomene dine, bør du vurdere følgende behandlingsalternativer i samråd med en lege eller allergolog:

 1. Medikamentell behandling:
  • Antihistaminer: Disse legemidlene blokkerer effektene av histamin, en kjemikalie som frigjøres når kroppen reagerer på allergener. De kan lindre symptomer som nysing, rennende nese og kløe.
  • Nesespray med steroider: Disse reseptbelagte legemidlene kan redusere betennelsen i neseslimhinnen og lindre tett nese og rennende nese.
  • Leukotrienreseptorantagonister: Disse legemidlene blokkerer effektene av leukotriener, kjemikalier som spiller en rolle i allergiske reaksjoner.
  • Dekongestanter: Kortsiktig lindring av tett nese kan oppnås med disse legemidlene, men de bør brukes med forsiktighet da langvarig bruk kan ha bivirkninger.
 2. Immunoterapi (allergivaksinering):
  • Denne behandlingsmetoden innebærer gradvis eksponering for små mengder av allergenet (i dette tilfellet hundeallergener) over tid. Målet er å gradvis venne immunsystemet ditt til allergenet og redusere allergiske reaksjoner over tid.
 3. Miljøkontroll:
  • Hold hjemmet rent og støvfritt ved regelmessig støvsuging, bruk av HEPA-filtre og hyppig vask av sengetøy og gardiner. Det kan også hjelpe å holde hunden ute fra soverommet og andre områder der du tilbringer mye tid.

Husk at det er viktig å konsultere en lege eller allergolog før du starter noen form for behandling for hundeallergi, slik at du kan få skreddersydde råd basert på din spesifikke situasjon.

Relatert: Akutt allergisk reaksjon hos hund

Medikamentell behandling

Medikamentell behandling for hundeallergi kan omfatte ulike typer medisiner som kan bidra til å lindre symptomer. Her er noen vanlige medikamentelle behandlingsalternativer:

 1. Antihistaminer: Disse legemidlene hjelper med å blokkere virkningene av histamin, som er en kjemisk substans kroppen produserer som svar på allergeneksponering. Antihistaminer kan redusere symptomer som kløe, nysing, rennende nese og øyne. Noen eksempler på reseptfrie antihistaminer inkluderer cetirizin, loratadin og fexofenadin.
 2. Nesekortikosteroider: Dette er reseptbelagte nesesprayer som inneholder kortikosteroider. De hjelper til med å redusere betennelse i neseslimhinnen og kan lindre symptomer som tett nese, rennende nese og nysing. Eksempler på nesekortikosteroider inkluderer flutikason, mometason og budesonid.
 3. Leukotrienreseptorantagonister: Disse medisinene hjelper til med å blokkere virkningen av leukotriener, som er kjemiske stoffer som bidrar til allergiske reaksjoner. De kan være nyttige for å lindre symptomer som tett nese, rennende nese og pustevansker. Montelukast er et eksempel på en leukotrienreseptorantagonist.
 4. Dekongestanter: Dekongestanter kan bidra til midlertidig lindring av nesetetthet ved å redusere hevelsen i neseslimhinnen. Disse bør imidlertid brukes med forsiktighet og bare for korte perioder, da langvarig bruk kan føre til bivirkninger som rekkosil, eller forverring av nesetetthet når medisinen ikke lenger tas.
 5. Øyedråper: Øyedråper med antihistaminer eller andre aktive ingredienser kan lindre kløende, rennende og irriterte øyne som følge av hundeallergi.

Det er viktig å merke seg at effekten av medisiner kan variere fra person til person, og det er viktig å konsultere en lege eller allergolog før du begynner med medikamentell behandling. Legen din kan anbefale den mest passende medisinen basert på symptomene dine og din generelle helse.

Relatert: Mest allergivennlige hunderase

Immunoterapi

Immunoterapi, også kjent som allergivaksinering eller allergenspesifikk immunterapi (ASIT), er en behandlingsmetode som tar sikte på å redusere allergiske reaksjoner ved å gradvis eksponere kroppen for allergener. Dette kan være spesielt nyttig for personer med alvorlige allergier, inkludert allergi mot hunder. Her er noen viktige poeng om immunoterapi:

 1. Hvordan fungerer det: Immunoterapi innebærer å introdusere små mengder av det allergenet som forårsaker allergien (i dette tilfellet hundeallergener) i kroppen over tid. Målet er å trene immunsystemet til å reagere mindre kraftig på allergenet, redusere symptomer og i noen tilfeller til og med føre til at allergien avtar eller forsvinner.
 2. Former for immunoterapi:
  • Subkutan immunoterapi (SCIT): Dette innebærer å injisere allergenekstrakter under huden. Behandlingen starter med en ukentlig dose som gradvis øker over flere måneder til en vedlikeholdsdose.
  • Sublingual immunoterapi (SLIT): Dette innebærer å plassere allergenekstrakter under tungen. SLIT kan administreres som tabletter, dråper eller smeltetabletter og tas vanligvis daglig.
 3. Effektivitet og tidslinje: Immunoterapi er en langsiktig behandling som kan ta flere måneder eller år før du ser betydelige resultater. Mange mennesker opplever en gradvis reduksjon i symptomer over tid, og noen kan til og med oppleve langvarig lindring eller reduksjon i allergiske reaksjoner.
 4. Hvem er egnet for immunoterapi: Immunoterapi kan være en god behandlingsvalg for personer med moderat til alvorlig allergi som ikke har oppnådd tilfredsstillende lindring med medikamenter alene. Legen din vil vurdere din medisinske historie, symptomer og allergitestresultater for å avgjøre om du er en egnet kandidat.
 5. Bivirkninger og sikkerhet: Immunoterapi er generelt trygt, men det kan være en risiko for allergiske reaksjoner under behandlingen. Derfor skal immunoterapi alltid administreres under tilsyn av medisinsk personell.

Husk at immunoterapi ikke er en rask løsning, og det er viktig å ha realistiske forventninger. Hvis du vurderer immunoterapi som en behandling for hundeallergi, bør du diskutere dette grundig med en allergolog eller immunolog for å få en klar forståelse av hva behandlingen innebærer og om den passer for deg.

Miljøkontroll

Miljøkontroll for å håndtere hundeallergi innebærer å gjøre endringer i hjemmemiljøet for å redusere eksponeringen for allergener som hunden produserer. Her er noen tiltak du kan vurdere for å begrense allergeneksponeringen og lindre symptomene:

 1. Hold huset rent: Støvsuging, gulvvask og regelmessig rengjøring av overflater kan bidra til å redusere opphopningen av hundeallergener i hjemmet. Bruk støvsugere med HEPA-filtre som fanger opp små partikler, inkludert allergener.
 2. Vask sengetøy og klær jevnlig: Sengetøy, tepper og klær kan samle opp allergener over tid. Vask sengetøy, tepper og klær regelmessig ved høy temperatur for å fjerne allergener.
 3. Hold hunden ute fra soverommet: Hvis mulig, begrens tilgangen til hunden i soverommet, spesielt sengen. Dette kan bidra til å skape en allergenfri sone der du tilbringer mesteparten av tiden din.
 4. Bruk allergendeksel: Bruk allergendeksel på madrasser, puter og sengetøy for å begrense opphopning av allergener i sengen.
 5. Luftrensere med HEPA-filter: Luftrensere med HEPA-filter kan bidra til å fange opp og fjerne allergener fra luften i hjemmet. Plasser luftrenseren i rom der du tilbringer mest tid.
 6. Regelmessig børsting av hunden: Hyppig børsting av hunden kan bidra til å redusere mengden løs pels og allergener i pelsen. Gjør børstingen utendørs for å unngå at allergener spres inne.
 7. Overvei å bruke hypoallergeniske hunderaser: Noen hunderaser produserer færre allergener og kan derfor være mindre problematiske for personer med hundeallergi. Disse rasene kan imidlertid fortsatt utløse allergiske reaksjoner, så det er viktig å konsultere en allergolog før du tar en beslutning.
 8. Rengjør hundens omgivelser: Rengjør hundens liggeplass, leker og andre omgivelser regelmessig for å begrense opphopning av allergener.

Husk at miljøkontroll kan bidra til å redusere symptomene, men det vil ikke eliminere allergeneksponeringen helt. Konsulter en lege eller allergolog for å få råd om hvilke spesifikke miljøtiltak som passer best for deg og din situasjon.

Kan allergi forsvinne?

Ja, allergier kan faktisk forsvinne over tid, spesielt hos barn. Dette fenomenet kalles “allergiutvikling” eller “allergiutløsning.” Imidlertid varierer det fra person til person og avhenger av flere faktorer, inkludert typen allergi, genetisk disposisjon, miljømessige påvirkninger og immunsystemets utvikling.

Noen mennesker opplever en naturlig avtagende allergi når de blir eldre. Dette kan skje spesielt med allergier mot matvarer, atopisk dermatitt (eksem) og allergi mot kjæledyr. Hos andre kan allergier vedvare gjennom hele livet.

Allergiutvikling kan være mer vanlig for barn som hadde allergier i ung alder. Immunsystemet deres kan gradvis tilpasse seg og slutte å reagere overdrevent på allergenene som tidligere utløste allergiske reaksjoner. For eksempel kan noen barn som var allergiske mot egg eller melk i tidlig barndom, vokse av seg denne allergien når de blir eldre.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er garantert at allergier vil forsvinne hos alle. Hvis du har allergier, er det lurt å samarbeide med en allergolog eller lege for å overvåke utviklingen og få råd om hvordan du best kan håndtere allergiene dine.

Referanser

Om forfatteren