Store allergivennlige hunder

Her får du en oversikt over noen større hunderaser som vanligvis anses å være mer allergivennlige. Lær mer om store allergivennlige hunder.

Finnes det allergifri hund?

Det er viktig å forstå at det ikke finnes noen helt allergifrie hunder. Alle hunder produserer allergener i form av hudceller, spytt og urin, som kan utløse allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for disse allergenene. Noen hunderaser produserer imidlertid færre allergener enn andre, og derfor kan de være lettere å håndtere for personer med hundeallergi.

Raser som vanligvis anses som allergivennlige, har ofte pelskarakteristikker som reduserer mengden håravfall og dermed potensielt reduserer mengden allergener som spres i omgivelsene. Disse pelskarakteristikkene inkluderer krøllete eller bølget pels som holder på allergener og begrenser spredningen.

Det er viktig å huske at allergireaksjoner varierer fra person til person. Det som fungerer for en person med hundeallergi, fungerer kanskje ikke for en annen. Hvis du eller noen i husstanden din har allergier, anbefales det sterkt å tilbringe tid med hunder av den aktuelle rasen før du tar en beslutning. Det er også klokt å konsultere med en allergolog eller lege for å diskutere dine allergibehov før du skaffer deg en hund.

Relatert: Små allergivennlige hunder

Kan man ha hund selv om man er allergisk?

Ja, det er mulig å ha en hund selv om du eller noen i husstanden din er allergisk. Men det er viktig å være klar over at det kan kreve ekstra innsats og omsorg for å minimere allergener og allergiske reaksjoner. Her er noen tiltak du kan vurdere:

 1. Velg en allergivennlig rase: Velg en hunderase som vanligvis regnes som allergivennlig på grunn av sin pelskarakteristikk. Husk likevel at ingen hunderaser er 100% allergifrie, så reaksjoner kan fortsatt forekomme.
 2. Hold hjemmet rent: Hyppig støvsuging, bruk av luftrensere og regelmessig rengjøring av hundens soveområder kan bidra til å redusere mengden allergener i hjemmet.
 3. Bading og børsting: Regelmessig bading og børsting av hunden kan bidra til å fjerne løst hår og døde hudceller som inneholder allergener.
 4. Hold hunden utenfor soverommet: Å holde hunden utenfor soverommet kan hjelpe til med å skape et allergifritt område der du kan få en god natts søvn.
 5. Klærskifte og håndvask: Etter å ha håndtert hunden, bør du vaske hendene grundig og bytte klær for å redusere eksponeringen for allergener.
 6. Konsultasjon med en allergolog: Diskuter allergi og muligheten for å ha en hund med en allergolog eller lege. De kan gi råd om hvordan du best kan håndtere allergiske reaksjoner.
 7. Allergibehandling: Allergi medisiner som antihistaminer kan bidra til å lindre symptomer hvis du har en hund, men er allergisk.
 8. Gradvis eksponering: Hvis du vurderer å få en hund, kan gradvis eksponering for allergener fra hunder hjelpe kroppen din med å bygge opp toleranse over tid.

Husk at individuelle allergireaksjoner varierer. Noen mennesker med allergi kan finne måter å leve komfortabelt med en hund på, mens andre kan oppleve vedvarende ubehag. Det er viktig å vurdere din egen helse og velvære før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, spesielt hvis du eller noen i husstanden din har allergier.

Relatert: Leve med allergi og hund

Eksempler på store allergivennlige hunder

Her er noen større hunderaser som vanligvis anses å være mer allergivennlige:

 1. Irsk vannspaniel: Dette er en stor rase med krøllete eller bølget pels som kan bidra til å fange allergener.
 2. Giant Schnauzer: Denne rasen har en stri, hard pels som ikke feller mye, og derfor kan være egnet for personer med allergier.
 3. Airedale Terrier: Airedalen har en hard pels som kaster minimalt, noe som kan redusere mengden allergener i hjemmet.
 4. Labradoodle: Dette er en krysning mellom Labrador Retriever og Puddel. Avhengig av pelsvarianten (krøllete eller bølget), kan denne rasen være mer allergivennlig.
 5. Goldendoodle: Dette er en krysning mellom Golden Retriever og Puddel. Igjen, pelsvarianten kan påvirke allergivennligheten.
 6. Afghansk mynde: Denne rasen har lang, silkeaktig pels som vanligvis ikke feller mye, noe som kan bidra til å redusere spredning av allergener.
 7. Bouvier des Flandres: Dette er en stor, robust rase med en grov, hard pels som normalt ikke feller mye.
 8. Spansk vannhund: Denne rasen har en krøllete pels som kan hjelpe med å begrense spredningen av allergener.
 9. Barbet: Barbeter har en bølget eller krøllete pels som kan redusere mengden hår og allergener som spres i omgivelsene.
 10. Samoyed: Selv om denne rasen har en tykk pels, har den en spesiell struktur som gjør at den ofte ikke feller like mye hår som andre raser.
 11. Saluki: Saluki er en rase med lang, silkeaktig pels som normalt ikke feller mye.

Husk at allergireaksjoner varierer fra person til person, og det er viktig å tilbringe tid med hunder av den aktuelle rasen før du tar en beslutning. Å opprettholde god hygiene og regelmessig stell kan også bidra til å minimere allergener i hjemmet. Hvis du eller noen i husstanden har allergier, bør du definitivt konsultere en allergolog eller lege før du skaffer deg en hund.

Relatert: Allergivennlig hund mellomstor

Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en større hunderase som ofte anses for å være relativt allergivennlig. Rasen har en krøllete eller bølget pels som kan hjelpe med å fange opp allergener og begrense spredningen i omgivelsene. Irsk vannspaniel er også kjent for å være veldig intelligent, energisk og vennlig.

Som med alle hunderaser, er det viktig å merke seg at graden av allergivennlighet kan variere fra individ til individ. Noen mennesker med allergi kan fortsatt reagere på selv allergivennlige raser. Før du skaffer deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring, bør du vurdere å tilbringe tid med hunder av den aktuelle rasen for å se hvordan du reagerer før du tar en endelig beslutning. Det er også lurt å konsultere med en allergolog eller lege for råd og veiledning før du tar en hund inn i hjemmet ditt.

Relatert: Akutt allergisk reaksjon hos hund

Giant Schnauzer

Giant Schnauzer er en større hunderase som ofte regnes som allergivennlig. Denne rasen har en hard og stri pels som ikke feller mye, noe som kan redusere mengden allergener som spres i omgivelsene. Giant Schnauzere er kjent for å være intelligente, lojale og beskyttende hunder.

Som med alle allergivennlige raser, er det viktig å huske at graden av allergivennlighet kan variere fra person til person. Noen mennesker med allergi kan fortsatt reagere på hunder, selv om de anses som allergivennlige. Før du skaffer deg en Giant Schnauzer eller en hvilken som helst annen hunderase, bør du vurdere å tilbringe tid med hunder av rasen for å se hvordan du reagerer på dem. Det kan også være lurt å rådføre deg med en allergolog eller lege før du tar en beslutning, spesielt hvis allergi er en bekymring for deg eller noen i husstanden din.

Relatert: Mest allergivennlige hunderase

Airedale Terrier

Airedale Terrier er en større hunderase som også ofte regnes som allergivennlig. Rasen har en hard pels som ikke feller mye, noe som bidrar til å begrense spredningen av allergener i omgivelsene. Airedale Terrier er kjent for å være energiske, intelligente og beskyttende hunder.

Selv om Airedale Terrier regnes som allergivennlig, er det viktig å merke seg at allergireaksjoner kan variere fra person til person. Noen mennesker med allergier kan fortsatt oppleve reaksjoner på hunder, til tross for rasens egenskaper. Før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring, bør du vurdere å tilbringe tid med Airedale Terriere eller andre hunderaser som anses for å være allergivennlige. Det er også klokt å rådføre deg med en allergolog eller lege for å få råd og veiledning før du tar en hund inn i hjemmet ditt.

Labradoodle

Labradoodle er en populær krysning mellom Labrador Retriever og Puddel. Denne krysningen er ofte laget med mål om å kombinere de positive egenskapene til begge rasene, inkludert en potensielt mer allergivennlig pels.

Pelsen til Labradoodle kan variere avhengig av hvilke gener den arver fra foreldrene. Noen Labradoodles kan ha en krøllete eller bølget pels som minimerer shedding og potensielt reduserer allergener i hjemmet. På grunn av dette anses Labradoodles ofte for å være mer allergivennlige sammenlignet med hunder som har en tradisjonell, mer shedding-pels.

Selv om Labradoodles kan være allergivennlige for noen mennesker, bør du fortsatt vurdere å tilbringe tid med hunder av denne rasen for å se hvordan du reagerer før du tar en beslutning. Som alltid er det lurt å konsultere med en allergolog eller lege før du skaffer deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring. Det er også viktig å huske at individuelle allergireaksjoner kan variere, selv blant allergivennlige raser.

Goldendoodle

Goldendoodle er en annen populær krysning, denne gangen mellom Golden Retriever og Puddel. Som med Labradoodle, er målet med denne krysningen ofte å kombinere de positive egenskapene til begge rasene, inkludert en potensielt mer allergivennlig pels.

Goldendoodles kan ha forskjellige typer pelser, inkludert krøllete, bølget eller rett pels. De med en krøllete eller bølget pels kan vanligvis være mer allergivennlige fordi denne typen pels har en tendens til å kaste mindre hår og potensielt redusere spredningen av allergener i omgivelsene.

Som alltid, før du tar en beslutning om å skaffe deg en Goldendoodle eller noen annen hunderase, bør du vurdere å tilbringe tid med hunder av denne rasen for å se hvordan du reagerer på dem. Hvis du eller noen i husstanden din har allergier, er det lurt å konsultere med en allergolog eller lege før du tar en hund inn i hjemmet ditt. Selv om noen raser regnes som allergivennlige, kan individuelle allergireaksjoner variere.

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en større hunderase som har lang, silkeaktig pels. Selv om denne rasen ikke har en krøllete eller bølget pels som typisk anses som mer allergivennlig, så produserer afghanske mynder vanligvis færre allergener i form av hår og flassing på grunn av den karakteristiske pelsen.

Pelsen til afghansk mynde har en tendens til å felle minimalt, og den lange pelsen kan hjelpe til med å fange opp løse hår og allergener, noe som kan redusere spredningen av allergener i hjemmet.

Som alltid bør du tilbringe tid med hunder av den aktuelle rasen før du tar en beslutning, spesielt hvis du eller noen i husstanden har allergier. Det er også lurt å konsultere en allergolog eller lege for råd og veiledning før du tar en hund inn i hjemmet ditt. Selv om noen raser regnes som allergivennlige, kan individuelle allergireaksjoner variere, og det er viktig å være godt forberedt før du tar en hund inn i familien din.

Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres er en stor hunderase som vanligvis anses som allergivennlig. Denne rasen har en grov, hard pels som normalt ikke feller mye hår, noe som kan bidra til å begrense spredningen av allergener i hjemmet. Bouvier des Flandres er kjent for å være intelligente, beskyttende og lojale hunder.

Selv om denne rasen anses som allergivennlig, er det viktig å huske at allergireaksjoner kan variere fra person til person. Før du tar en beslutning om å skaffe deg en Bouvier des Flandres eller en hvilken som helst annen hunderase, bør du tilbringe tid med hunder av rasen for å se hvordan du reagerer. Det er også lurt å konsultere med en allergolog eller lege før du tar en hund inn i hjemmet ditt, spesielt hvis allergi er en bekymring for deg eller noen i husstanden din.

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en stor hunderase som vanligvis regnes som allergivennlig. Rasen har en krøllete pels som kan bidra til å begrense spredningen av allergener i omgivelsene. Denne pelsen feller generelt ikke mye hår, og derfor kan det være mindre sannsynlig at allergener sprer seg i hjemmet.

Spansk vannhund er også kjent for å være intelligente, vennlige og aktive hunder. De har historisk blitt brukt som gjeterhunder og i vannarbeid på grunn av deres evne til å svømme og jobbe i vann.

Som alltid, før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring, bør du tilbringe tid med hunder av rasen for å se hvordan du reagerer. Det er også klokt å rådføre deg med en allergolog eller lege før du tar en hund inn i hjemmet ditt.

Barbet

Barbet er en stor hunderase som vanligvis anses som allergivennlig. Denne rasen har en bølget eller krøllete pels som normalt ikke feller mye hår. Denne typen pels kan bidra til å begrense spredningen av allergener i omgivelsene og dermed redusere risikoen for allergiske reaksjoner.

Barbet er kjent for å være vennlige, intelligente og gode selskapshunder. De har historisk blitt brukt som vannhunder og har en naturlig evne til svømming og vannarbeid.

Selv om Barbet regnes som allergivennlig, varierer allergireaksjoner fra person til person. Før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring, bør du tilbringe tid med hunder av denne rasen for å se hvordan du reagerer. Det er også en god idé å rådføre deg med en allergolog eller lege før du tar en hund inn i hjemmet ditt.

Samoyed

Selv om Samoyed er en vakker hunderase med en tykk, hvit pels, kan den faktisk være mindre allergivennlig på grunn av dens pelskvalitet. Samoyeder feller normalt en betydelig mengde hår, spesielt under sesongmessige skift. Dette kan føre til økt mengde allergener i hjemmet, som kan utløse allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for hundeallergener.

På grunn av Samoyedens håravfall og den potensielt økte mengden allergener, kan denne rasen være mindre egnet for personer med allergier, til tross for deres fantastiske utseende og gode natur.

Som alltid er det viktig å vurdere allergifaktorer nøye før du skaffer deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring. Å tilbringe tid med hunder av den aktuelle rasen og konsultere med en allergolog eller lege før du tar en beslutning, kan hjelpe deg med å ta den beste avgjørelsen for deg og din husholdning.

Saluki

Selv om Saluki-hunder har en lang, silkeaktig pels, regnes de ofte som en allergivennlig rase på grunn av deres minimale håravfall. Denne egenskapen betyr at de normalt ikke mister mye hår, noe som kan bidra til å begrense spredningen av allergener i omgivelsene.

Saluki-hunder er elegante, vakre og har en lang historie som jakthunder. De er kjent for sin hurtighet og smidighet. Selv om de er mindre sannsynlig å utløse allergiske reaksjoner sammenlignet med hunder som røyter mer, varierer allergireaksjoner fra person til person.

Før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, spesielt hvis allergi er en bekymring, bør du tilbringe tid med hunder av rasen for å se hvordan du reagerer. Det er også lurt å rådføre deg med en allergolog eller lege før du tar en hund inn i hjemmet ditt.

Referanser

Om forfatteren