Vanlige symptomer på strekk hos hund

Strekk er en vanlig skade hos hunder som kan oppstå i muskler, sener eller leddbånd. Lær mer om symptomer på strekk hos hund.

Det er ofte forårsaket av en plutselig overbelastning av en muskel, for eksempel ved lek eller trening. Strekk kan også oppstå ved en repetitiv bevegelse eller ved en ulykke.

Symptomer på strekk hos hund

Strekk er en skade på en muskel, sene eller leddbånd. Det er en vanlig skade hos hunder, og kan oppstå i alle ledd og muskler i kroppen.

Symptomer på strekk hos hund kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 • Halting. Hunden kan enten holde benet opp, ikke støtte seg på det eller halter når den går.
 • Smerte. Hunden kan vise tegn på smerte, for eksempel ved å bjeffe, pipe eller knurre når du berører det skadede området.
 • Stivhet. Hunden kan være stiv i det skadede området, spesielt når den starter å bevege seg.
 • Hovne. Det skadede området kan hovne opp.
 • Blødmer. Det skadede området kan bløde.

Halting er et av de mest åpenbare symptomene på strekk hos hund. Hunden kan enten holde benet opp, ikke støtte seg på det eller halter når den går. Halting kan være mer eller mindre alvorlig, avhengig av hvor alvorlig skaden er.

Smerte er et annet vanlig symptom på strekk hos hund. Hunden kan vise tegn på smerte, for eksempel ved å bjeffe, pipe eller knurre når du berører det skadede området. Smerten kan være mild eller intens, og kan bli verre når hunden beveger seg.

Stivhet kan også være et symptom på strekk hos hund. Hunden kan være stiv i det skadede området, spesielt når den starter å bevege seg. Stivheten kan forverres etter at hunden har vært i ro.

Hovne er et vanlig symptom på strekk hos hund. Det skadede området kan hovne opp på grunn av betennelse. Hovnen kan være mild eller intens, og kan forverres etter at hunden har vært i aktivitet.

Blødmer er et mindre vanlig symptom på strekk hos hund. Blødmer kan oppstå hvis det er en rift i en muskel eller sene.

Hvis du oppdager noen av disse symptomene hos hunden din, er det viktig å ta den med til veterinæren for å få en diagnose. Veterinæren vil undersøke hunden din og ta røntgenbilder for å utelukke andre skader.

Her er noen tips for å hjelpe deg med å identifisere strekk hos hund:

 • Observer hunden din når den beveger seg. Hvis den halter eller har problemer med å støtte seg på benet, kan det være et tegn på strekk.
 • Berør det skadede området forsiktig. Hvis hunden din viser tegn på smerte, kan det være et tegn på strekk.
 • Se etter hevelse eller blødmer i det skadede området. Disse er også tegn på strekk.

Hvis du er bekymret for at hunden din har strekk, er det viktig å ta den med til veterinæren for å få en diagnose. Ved tidlig behandling har de fleste hunder med strekk en god prognose for å bli helt friske.

Relatert: Muskelstrekk hos hund

Behandling av strekk hos hund

Behandlingen av strekk hos hund avhenger av alvorlighetsgraden av skaden. Milde strekk kan behandles hjemme med hvile, is, kompresjon og høyde (RICE-behandling).

Hvile

Det viktigste du kan gjøre for en hund med strekk er å gi den hvile. Dette vil bidra til å redusere belastningen på den skadede muskelen eller senen og gi den tid til å helbrede seg.

Is

Is kan bidra til å redusere hevelse og smerter. Påfør is på det skadede området i 20 minutter om gangen, flere ganger om dagen.

Kompresjon

En bandasje kan bidra til å redusere hevelse og støtte den skadede muskelen eller senen.

Høyde

Løft det skadede området over hjertehøyde for å redusere hevelse.

I tillegg til RICE-behandling kan veterinæren foreskrive smertestillende eller betennelsesdempende medisiner. I noen tilfeller kan det være nødvendig med operasjon for å reparere en alvorlig strekk.

Milde strekk

Milde strekk vil vanligvis helbrede seg innen noen dager eller uker med RICE-behandling. Hvis hunden din har et mildt strekk, kan du følge disse trinnene:

 1. Hold hunden din i ro fra aktivitet som forårsaker smerter.
 2. Påfør is på det skadede området i 20 minutter om gangen, flere ganger om dagen.
 3. Bandasje det skadede området for å redusere hevelse.
 4. Løft det skadede området over hjertehøyde.
 5. Gi hunden din smertestillende medisiner, hvis nødvendig.

Alvorlige strekk

Alvorlige strekk kan kreve mer omfattende behandling, for eksempel:

 • Operasjon for å reparere en muskel eller sene som er helt revet.
 • Fysioterapi for å hjelpe hunden din å gjenvinne styrke og bevegelse.

Hvis du er bekymret for at hunden din har et alvorlig strekk, bør du ta den med til veterinæren. Veterinæren kan undersøke hunden din og anbefale den beste behandlingsplanen.

Forebygge strekk hos hund

Strekk er en vanlig skade hos hunder som kan oppstå i muskler, sener eller leddbånd. Det er ofte forårsaket av en plutselig overbelastning av en muskel, for eksempel ved lek eller trening. Strekk kan også oppstå ved en repetitiv bevegelse eller ved en ulykke.

Det er viktig å forebygge strekk hos hund. Ved å følge noen enkle tips kan du hjelpe hunden din å unngå denne typen skade:

Start med en gradvis økning i aktivitetsnivået når du trener hunden din. Ikke la hunden din overbelaste musklene sine ved å starte for hardt eller for raskt.

Varm opp hunden din før trening. Dette vil bidra til å forberede musklene og leddene på aktivitet.

Lær hunden din å bremse ned og ta pauser under trening. Hvis hunden din blir sliten, la den hvile litt før du fortsetter.

Gi hunden din nok hvile mellom treningsøktene. Musklene og leddene trenger tid til å helbrede seg etter aktivitet.

Andre tips for å forebygge strekk hos hund inkluderer:

 • Hold hunden din i god form. En hund som er i god form er mindre sannsynlig å bli skadet.
 • Gi hunden din et sunt kosthold. Et sunt kosthold vil gi hunden din de næringsstoffene den trenger for å holde seg frisk og sterk.
 • Vær forsiktig med hunden din når den leker eller trener i uvant terreng.
 • Hvis hunden din har en skadehistorie, sørg for å ta ekstra forholdsregler for å beskytte den mot nye skader.

Ved å følge disse tipsene kan du hjelpe hunden din å unngå strekk og andre skader.

Referanser

Om forfatteren