Trene innkalling med hund: En guide

Innkalling er en av de viktigste øvelsene du kan lære hunden din. En hund som kommer når du kaller, er ikke bare en trygg og forutsigbar hund, men det er også en hund som du kan ha det gøy med ute i naturen.

Hvorfor er innkalling viktig?

Det er flere grunner til at innkalling er viktig. For det første er det en sikkerhetsforskrift. En hund som ikke kommer når du kaller, kan forsvinne eller komme i fare. For det andre er det en forutsetning for mange andre øvelser, for eksempel turgåing med hunden uten bånd eller lydighetstrening. For det tredje er det rett og slett hyggelig å ha en hund som kommer når du kaller.

Hvordan trene innkalling med fløyte?

Innkalling med fløyte er en effektiv måte å trene hunden din på å komme til deg på avstand. Det er også en flott måte å få hunden din til å komme til deg når den er distrahert.

Her er hvordan du trener innkalling med fløyte:

 1. Start med å lære hunden din å assosiere fløyten med noe positivt. Hold fløyten i hånden og blås i den. Gi hunden din en godbit eller en leke. Gjenta dette flere ganger til hunden din begynner å glede seg når den hører fløyten.
 2. Når hunden din er glad for å høre fløyten, kan du begynne å bruke den til å kalle den til deg. Stå et par meter unna hunden din og blås i fløyten. Hvis hunden din kommer til deg, gi den en godbit eller en leke. Gjenta dette flere ganger til hunden din begynner å komme til deg når du blåser i fløyten.
 3. Når hunden din er god til å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å øke avstanden. Stå et par meter lenger unna hver gang du trener.
 4. Du kan også begynne å bruke fløyten til å kalle hunden din fra forskjellige retninger. Stå på den ene siden av hunden din og blås i fløyten. Hvis hunden din kommer til deg, gi den en godbit eller en leke. Gjenta dette fra den andre siden av hunden din.
 5. Til slutt kan du begynne å bruke fløyten til å kalle hunden din fra avstand. Finn et sted hvor du kan se hunden din fra et visst avstand. Blås i fløyten og se om hunden din kommer til deg. Hvis den ikke kommer til deg, gå litt nærmere og prøv igjen. Når hunden din kommer til deg, gi den en godbit eller en leke.

Her er noen tips for å trene innkalling med fløyte:

 • Bruk en fløyte som er av en høyde som hunden din kan høre.
 • Bruk en fløyte som har en klar og distinkt tone.
 • Vær konsekvent med bruken av fløyten. Blås alltid i fløyten på samme måte når du kaller hunden din.
 • Gi hunden din en godbit eller en leke hver gang den kommer til deg når du blåser i fløyten. Dette vil hjelpe hunden din å lære at fløyten er en positiv ting.

Med litt tålmodighet og trening kan du lære hunden din å komme til deg på avstand når du blåser i fløyten. Det er en flott måte å få hunden din til å føle seg trygg og forutsigbar, og det er en flott måte å sikre hundens sikkerhet.

Hvordan begynne å trene innkalling?

Det er viktig å starte treningen tidlig, så snart hunden din er gammel nok til å forstå hva du vil. Når du begynner å trene innkalling, er det viktig å starte med enkle øvelser og gradvis øke vanskelighetsgraden.

Her er noen tips til hvordan du begynner å trene innkalling:

 • Velg et godt sted å trene. Du bør finne et sted hvor det er lite forstyrrelser og hvor hunden din føler seg trygg.
 • Ha godbiter eller leker tilgjengelig. Godbiter eller leker er en god måte å motivere hunden din til å komme til deg.
 • Start med enkle øvelser. Be hunden din om å komme til deg fra et par meter unna. Når hunden din klarer dette, kan du øke avstanden.
 • Vær tålmodig og positiv. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller. Vær tålmodig og positiv, og gi hunden din mye ros når den gjør det riktig.

Når hunden din har lært å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å øke vanskelighetsgraden på øvelsene.

Her er noen tips til hvordan du kan gjøre dette:

 • Bruk flere forstyrrelser. Når hunden din er god til å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å bruke flere forstyrrelser. Du kan for eksempel kaste en ball eller leke med en annen hund.
 • Øk avstanden. Når hunden din er god til å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å øke avstanden. Du kan for eksempel stå på den andre siden av gaten eller i et annet rom.
 • Bruk kommandoer. Når hunden din er god til å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å bruke kommandoer. Du kan for eksempel bruke kommandoen “kom” eller “hit”.

Hvis du har problemer med å trene innkalling, kan du ta kontakt med en hundetrener. En hundetrener kan hjelpe deg med å lære hunden din å komme når du kaller.

Her er noen vanlige feil du bør unngå når du trener innkalling:

 • Kalle hunden din når den er for opptatt med å gjøre noe annet. Hvis du kaller hunden din når den er for opptatt med å gjøre noe annet, vil den sannsynligvis ikke komme til deg.
 • Skjenne på hunden din hvis den ikke kommer til deg. Skjenning vil bare gjøre hunden din redd for deg, og det vil gjøre det vanskeligere å trene innkalling.
 • Gi opp hvis hunden din ikke kommer til deg med en gang. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller. Vær tålmodig og fortsett å trene, og hunden din vil til slutt lære å komme til deg.

Med litt tålmodighet og trening kan du lære hunden din å komme når du kaller. Det er en viktig øvelse som vil gjøre hunden din til en trygg og forutsigbar hund.

Innkalling i praksis

Når du skal begynne å trene innkalling med hunden din, er det viktig å velge et godt sted å trene. Du bør finne et sted hvor det er lite forstyrrelser og hvor hunden din føler seg trygg. Et godt sted å starte er i hjemmet ditt eller i en park.

Når du har funnet et godt sted å trene, er det på tide å begynne å trene hunden din. Start med å gi hunden din en godbit eller en leke. Når hunden din har tatt godbiten eller leken, si “kom”. Hvis hunden din kommer til deg, gi den mye ros og en ny godbit eller leke.

Når hunden din har lært å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å øke avstanden. Start med å stå et par meter unna hunden din og si “kom”. Hvis hunden din kommer til deg, gi den mye ros og en ny godbit eller leke.

Når hunden din er god til å komme til deg fra et par meter unna, kan du begynne å bruke flere forstyrrelser. Du kan for eksempel kaste en ball eller leke med en annen hund. Når hunden din kommer til deg til tross for forstyrrelsene, gi den mye ros og en ny godbit eller leke.

Det er viktig å være tålmodig og positiv når du trener innkalling med hunden din. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller. Vær tålmodig og fortsett å trene, og hunden din vil til slutt lære å komme til deg.

Her er noen tips til hvordan du kan gjøre treningen mer effektiv:

 • Bruk forskjellige godbiter og leker. Dette vil holde hunden din interessert i treningen.
 • Gjør treningen morsom og positiv. Hunden din bør ha det gøy med å trene.
 • Varier treningen. Gjør treningen litt annerledes hver gang for å holde hunden din interessert.

Hvis hunden din har problemer med å komme når du kaller, kan du prøve følgende:

 • Start med enkle øvelser og øk vanskelighetsgraden gradvis.
 • Bruk flere forstyrrelser.
 • Øk avstanden gradvis.
 • Bruk kommandoer.

Flere tips

Her er noen tilleggstips til hvordan du kan trene innkalling med hunden din:

 • Bruk et tydelig og konsekvent kommando. Det er viktig å bruke samme kommando hver gang du kaller hunden din.
 • Kall hunden din når den er i en positiv situasjon. Hvis du kaller hunden din når den er i en negativ situasjon, vil den sannsynligvis ikke komme til deg.
 • Gi hunden din en god grunn til å komme til deg. Gi hunden din en godbit, en leke eller ros når den kommer til deg.
 • Ikke gi opp. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller. Vær tålmodig og fortsett å trene, og hunden din vil til slutt lære å komme til deg.

Innkalling i forskjellige situasjoner

Når hunden din har lært å komme når du kaller i et rolig miljø, er det på tide å begynne å trene den i forskjellige situasjoner. Dette kan være i nærheten av andre mennesker eller dyr, i støyende omgivelser eller i situasjoner der hunden din er distrahert.

Her er noen tips til hvordan du kan trene innkalling i forskjellige situasjoner:

 • Start med å trene i en situasjon som er litt mer utfordrende enn den forrige. For eksempel, hvis du har trent hunden din å komme når du kaller i hjemmet ditt, kan du begynne å trene den i hagen din.
 • Bruk forsterkning. Gi hunden din en godbit, en leke eller ros når den kommer til deg i en utfordrende situasjon.
 • Vær tålmodig. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller i forskjellige situasjoner.

Her er noen eksempler på hvordan du kan trene innkalling i forskjellige situasjoner:

 • I nærheten av andre mennesker eller dyr: Finn et sted hvor det er noen andre mennesker eller dyr. Start med å stå et par meter unna hunden din og si “kom”. Hvis hunden din kommer til deg, gi den mye ros og en ny godbit eller leke. Etter hvert som hunden din blir bedre, kan du øke avstanden og/eller øke antallet mennesker eller dyr.
 • I støyende omgivelser: Finn et sted hvor det er mye støy. Start med å stå et par meter unna hunden din og si “kom”. Hvis hunden din kommer til deg, gi den mye ros og en ny godbit eller leke. Etter hvert som hunden din blir bedre, kan du øke avstanden og/eller øke støynivået.
 • I situasjoner der hunden din er distrahert: Finn et sted hvor det er noe som kan distrahere hunden din, for eksempel en ball eller en annen hund. Start med å stå et par meter unna hunden din og si “kom”. Hvis hunden din kommer til deg, gi den mye ros og en ny godbit eller leke. Etter hvert som hunden din blir bedre, kan du øke avstanden og/eller øke distraksjonen..

Sikkerhet

Innkalling er ikke bare en viktig øvelse for hundens oppførsel, men det er også en viktig sikkerhetsforskrift. En hund som ikke kommer når du kaller, kan forsvinne eller komme i fare.

Her er noen tips for å sikre at hunden din kommer når du kaller:

 • Trene innkalling regelmessig. Jo mer hunden din trener, jo bedre vil den bli til å komme når du kaller.
 • Bruk et tydelig og konsekvent kommando. Det er viktig å bruke samme kommando hver gang du kaller hunden din.
 • Kall hunden din når den er i en positiv situasjon. Hvis du kaller hunden din når den er i en negativ situasjon, vil den sannsynligvis ikke komme til deg.
 • Gi hunden din en god grunn til å komme til deg. Gi hunden din en godbit, en leke eller ros når den kommer til deg.
 • Ikke gi opp. Det tar tid å lære hunden din å komme når du kaller. Vær tålmodig og fortsett å trene, og hunden din vil til slutt lære å komme til deg.

Konklusjon

Innkalling er en viktig øvelse som alle hundeeiere bør lære hunden sin. Det er en øvelse som vil gjøre hunden din til en trygg og forutsigbar hund, og det er en øvelse som kan bidra til å sikre hundens sikkerhet.

Referanser

Om forfatteren