Strihåret Vorsteh valp

En strihåret Vorsteh valp kan være det perfekte tilskuddet for aktive familier som leter etter en trofast og energisk venn.

Strihåret Vorsteh er en mellomstor hunderase kjent for sin energiske og arbeidsvillige natur. De er intelligente og lærenemme, noe som gjør dem til gode arbeidshunder, men også til kjærlige og lojale familiehunder. En strihåret Vorsteh valp kan være det perfekte tilskuddet for aktive familier som leter etter en trofast og energisk venn.

Historikk om strihåret Vorsteh

Strihåret Vorsteh er en av de eldste stående hunderasene i Europa. De stammer fra Tyskland og ble opprinnelig avlet for å jakte på fugl. Rasen ble offisielt anerkjent i 1879.

Strihåret Vorsteh ble raskt populær blant jegere på grunn av sin gode jaktlyst, sin intelligens og sin lærenemhet. De ble også populære som familiehunder på grunn av sitt vennlige og kjærlige temperament.

I Norge ble strihåret Vorsteh først introdusert på 1800-tallet. Rasen ble raskt populær blant norske jegere og hundeeiere. I dag er strihåret Vorsteh en av de mest populære hunderasene i Norge.

Utseende og temperament

Strihåret Vorsteh har en stri pels som er kort og tett, og som beskytter dem mot vær og vind. De har en muskuløs kropp og et elegant utseende. Rasen er kjent for sin vennlige og kjærlige natur, og de er ofte gode med barn. De er også intelligente og lærenemme, noe som gjør dem til en glede å trene.

En aktiv rase

Strihåret Vorsteh er en aktiv rase og trenger mye mosjon. De elsker å løpe, leke og gå turer. De er også gode svømmere. Det er viktig å gi en strihåret Vorsteh valp nok mosjon for å holde dem friske og glade.

Trening og sosialisering

Strihåret Vorsteh er intelligente og lærenemme, noe som gjør dem til en glede å trene. De er ivrige etter å tilfredsstille sine eiere, og de kan lære en rekke kommandoer. Det er viktig å starte med valpetrening fra en tidlig alder for å lære valpen grunnleggende kommandoer og god oppførsel.

Sosialisering er også viktig for strihåret Vorsteh valper. De bør bli introdusert for andre hunder, mennesker og ulike omgivelser fra en tidlig alder for å bli trygge og velfungerende hunder.

Relatert: Strihåret Vorsteh og røyting

Helse og stell

Strihåret Vorsteh er en generelt sunn rase, men de kan være utsatt for noen helseproblemer, som hoftedysplasi og albueleddsdysplasi. Det er viktig å ta valpen til veterinæren for regelmessige helsekontroller.

Pelsen til strihåret Vorsteh er relativt enkel å stelle. De bør børstes regelmessig for å fjerne løs pels og smuss. De trenger også å bades regelmessig, men ikke for ofte, da dette kan tørke ut huden.

Er en strihåret Vorsteh valp den rette for deg?

En strihåret Vorsteh valp kan være det perfekte tilskuddet for aktive familier som leter etter en kjærlig, lojal og energisk venn. De er intelligente og lærenemme, og de elsker å være med på turer og aktiviteter. Det er viktig å gi dem nok mosjon og mental stimulering for å holde dem friske og glade.

Hvis du vurderer å skaffe deg en strihåret Vorsteh valp, er det viktig å gjøre grundig research for å sikre at du er klar for å ta ansvar for en hund av denne rasen.

Her er noen ting du bør ta i betraktning:

 • Har du tid og energi til å gi en strihåret Vorsteh valp den mosjonen og mentale stimuleringen de trenger?
 • Har du et trygt og inngjerdet område der valpen kan løpe og leke?
 • Er du forberedt på å trene valpen fra en tidlig alder?
 • Har du råd til å ta vare på valpens veterinærutgifter, mat og andre utgifter?

Hvis du kan svare ja på disse spørsmålene, kan en strihåret Vorsteh valp være den perfekte hunden for deg.

Oppdrett og valg av valp

Når du har bestemt deg for at en strihåret Vorsteh valp er den rette for deg, er det neste steget å finne en seriøs oppdretter. Det er viktig å velge en oppdretter som tar godt vare på sine hunder og som fokuserer på å avle sunne og velfungerende hunder.

Når du besøker en oppdretter, bør du spørre om følgende:

 • Helsehistorikken til hundene
 • Hvordan valpene har blitt sosialisert
 • Hvilke temperament de har
 • Hvilken type trening de har fått

Det er også viktig å se på valpene og velge en som du har god kjemi med.

De første ukene med valpen

De første ukene med en strihåret Vorsteh valp er en spennende tid. Det er viktig å gi valpen tid til å bli vant til sitt nye hjem og sin nye familie. Du bør også starte med valpetrening og sosialisering fra en tidlig alder.

Her er noen tips for de første ukene med valpen:

 • Gi valpen et trygt og rolig sted å sove
 • Sørg for at valpen alltid har tilgang til friskt vann og mat
 • Ta valpen med på korte turer i bånd
 • Lek med valpen og lær den grunnleggende kommandoer
 • Introduser valpen for andre hunder, mennesker og ulike omgivelser

Livet med en strihåret Vorsteh

Strihåret Vorsteh er en fantastisk familiehund. De er kjærlige, lojale og energiske. De elsker å være med på turer og aktiviteter, og de er alltid klare for en lek.

Her er noen tips for å leve et godt liv med en strihåret Vorsteh:

 • Gi valpen nok mosjon
 • Tren valpen regelmessig
 • Sosialisering er viktig
 • Ta vare på valpens helse
 • Stell pelsen regelmessig

Strihåret Vorsteh er en flott hund for aktive familier som leter etter en kjærlig og lojal venn. Med riktig pleie og mosjon kan de gi deg mange års glede.

Aktiviteter for strihåret Vorsteh

Strihåret Vorsteh er en energisk rase som trenger mye mosjon og mental stimulering. De elsker å være med på turer og aktiviteter, og de er alltid klare for en lek.

Her er noen ideer til aktiviteter du kan gjøre med din strihåret Vorsteh:

 • Gå turer: Strihåret Vorsteh trenger minst to turer om dagen, og de kan gjerne være lange. De elsker å snuse og utforske nye omgivelser.
 • Løping: Strihåret Vorsteh er raske hunder som elsker å løpe. Du kan ta dem med på joggetur eller på en tur i hundeparken.
 • Svømming: Strihåret Vorsteh er ofte gode svømmere. Du kan ta dem med på stranden eller til et svømmebasseng for hunder.
 • Agility: Agility er en morsom og spennende aktivitet for både hund og eier. Det går ut på at hunden skal løpe en hinderløype på tid.
 • Sporing: Strihåret Vorsteh har en god nese og kan brukes til sporing. Du kan melde deg på et sporingskurs eller lage din egen sporingsløype hjemme.
 • Lek: Strihåret Vorsteh elsker å leke. Du kan leke med dem med en ball, en frisbee eller en leke.

Det er viktig å variere aktivitetene du gjør med din strihåret Vorsteh. Dette vil holde dem friske og glade, og det vil også forhindre at de kjeder seg.

Trening

Strihåret Vorsteh er intelligente hunder som er ivrige etter å lære. Det er viktig å starte med valpetrening fra en tidlig alder. Du kan lære valpen grunnleggende kommandoer som sitt, ligg, dekk og kom. Du kan også lære dem mer avanserte triks.

Her er noen tips for å trene din strihåret Vorsteh:

 • Vær tålmodig og konsekvent
 • Bruk positiv forsterkning
 • Hold treningsøktene korte og morsomme
 • Tren regelmessig

Sosialisering

Sosialisering er viktig for alle hunder, men det er spesielt viktig for strihåret Vorsteh. De er en aktiv rase som trenger å være vant til å være rundt andre hunder, mennesker og ulike omgivelser.

Her er noen tips for å sosialisere din strihåret Vorsteh:

 • Ta valpen med på valpekurs
 • La valpen hilse på andre hunder
 • Ta valpen med på besøk til venner og familie
 • Ta valpen med til steder der det er mange mennesker

Sosialisering vil hjelpe din strihåret Vorsteh til å bli en trygg og velfungerende hund.


Rasestandard for strihåret Vorsteh

FCI Standard nr. 104

Opprinnelsesland: Tyskland

Helhetsinntrykk: En middels stor, edel brukshund med kraftig benstamme, men uten å være tung. Kroppslengden skal være noe lengre enn mankehøyden.

Temperament: Den skal være livlig, temperamentfull, energisk, skarp og lærenem.

Hode: Langstrakt, tørt, med bred panne og moderat markert stopp. Nesebrusken skal være lang og rett. Øynene skal være mørkbrune, mellomstore og runde. Ørene skal være høyt ansatt, hengende og flatt tilliggende.

Kropp: Kraftig og muskuløs. Ryggen skal være rett og bred. Brystet skal være dypt og bredt.

Hale: Lang og tynn, med tynn behåring. Halen skal bæres hengende.

Bevegelser: Elastiske og kraftfulle.

Pels: Kort, tett og stri.

Farge: Brun med hvite tegninger.

Mankehøyde: Hannhunder: 63-66 cm. Tisper: 58-61 cm.

Vekt: Hannhunder: 28-32 kg. Tisper: 23-27 kg.

Feil:

 • Avvik fra rasestandarden
 • Aggressivitet eller frykt
 • Dårlig temperament
 • Feil i beinstilling
 • Feil farge

Oppdrettere av strihåret Vorsteh

I Norge er det flere seriøse oppdrettere av strihåret Vorsteh. Du kan finne en liste over oppdrettere på nettsiden til Norsk Kennel Klub: <fjernet ugyldig nettadresse>

Anbefalte nettsteder

Konklusjon

Strihåret Vorsteh er en flott hund for aktive familier som leter etter en kjærlig, lojal og energisk venn. De er intelligente og lærenemme, og de elsker å være med på turer og aktiviteter. Med riktig pleie og mosjon kan de gi deg mange års glede.

Hvis du vurderer å skaffe deg en strihåret Vorsteh, er det viktig å gjøre grundig research for å sikre at du er klar for å ta ansvar for en hund av denne rasen. Du bør også velge en seriøs oppdretter som kan gi deg en valp med god helse og temperament.

En strihåret Vorsteh valp kan være det perfekte tilskuddet for aktive familier som leter etter en kjærlig, lojal og energisk venn. De er intelligente og lærenemme, og de elsker å være med på turer og aktiviteter. Det er viktig å gi dem nok mosjon og mental stimulering for å holde dem friske og glade.

Hvis du er klar for å ta ansvar for en hund av denne rasen, kan en strihåret Vorsteh valp være den perfekte hunden for deg.

Referanser

Om forfatteren