Slik får du hunden til å slutte å slikke på sår

Selv om hunder generelt er kjent for å være våre beste venner, kan de også ha noen irriterende vaner fra tid til annen. En av disse vanene er å slikke på sår. Hvordan få hunden til å slutte å slikke på sår?

Mens det kan virke som en naturlig reaksjon for hunden å prøve å pleie sårene sine, kan overdreven slikking faktisk forverre problemet. I denne artikkelen vil vi utforske hvorfor hunder slikker på sår og gi deg noen nyttige tips om hvordan du kan få hunden til å slutte med denne uvanen.

Hund slikker sår på menneske

Det er ikke anbefalt at hunder slikker på sår på mennesker. Hundes spytt inneholder bakterier som kan forårsake infeksjon. I tillegg kan hunder føre inn smuss og andre fremmedlegemer i såret når de slikker.

Hunder har en naturlig tendens til å slikke på sår, da de tror at det hjelper til med å helbrede. Imidlertid kan det faktisk gjøre mer skade enn nytte.

Hvis hunden din slikker på et sår på deg, er det viktig å fjerne hunden fra såret så raskt som mulig. Du kan gjøre dette ved å si “nei” til hunden din eller ved å bruke en sprayflaske med vann for å skremme den bort.

Når du har fjernet hunden fra såret, bør du rengjøre det grundig med såpe og vann. Du kan også bruke en sårvask eller -salve for å bidra til å fremme heling.

Hvis såret er stort, dypt eller blør kraftig, bør du kontakte legen din.

Her er noen tips for å forhindre at hunden din slikker på sår på mennesker:

  • Bruk en halskrage eller et t-skjorte for å beskytte såret.
  • Distraher hunden din med en annen aktivitet.
  • Rengjør såret grundig med såpe og vann.
  • Bruk en sårvask eller -salve for å fremme heling.
  • Kontakt legen din hvis såret er stort, dypt eller blør kraftig.

I noen tilfeller kan det være lurt å snakke med veterinæren din om å gi hunden din en smaksforsterker for å få den til å slutte å slikke på sår.

Hunder har en naturlig tendens til å slikke på sår, men det er viktig å forhindre dette. Du kan gjøre dette ved å bruke en halskrage, et t-skjorte eller en annen form for beskyttelse. Du kan også prøve å distrahere hunden din med en annen aktivitet, for eksempel å leke eller spise.

Hvis hunden din har fått et sår, er det viktig å rengjøre det grundig med sterilt saltvann eller en annen sårvask. Du kan også bruke en sårsalve eller -krem for å bidra til å fremme heling. Hvis såret er stort eller dypt, eller hvis det blør kraftig, bør du kontakte veterinæren din.

Her er noen tips for å forhindre at hunden din slikker på sår:

  • Bruk en halskrage eller et t-skjorte for å beskytte såret.
  • Distraher hunden din med en annen aktivitet.
  • Rengjør såret grundig med sterilt saltvann eller en annen sårvask.
  • Bruk en sårsalve eller -krem for å fremme heling.
  • Kontakt veterinæren din hvis såret er stort, dypt eller blør kraftig.

Relatert: Hva betyr det når hunden slikker deg

Hvorfor slikker hunder på sår?

For å løse problemet med at hunden slikker på sår, er det viktig å forstå hvorfor de gjør det i utgangspunktet. Det er flere grunner til at hunder kan utvikle denne vanen:

1. Instinktiv atferd

Slikking er en naturlig atferd for hunder. De gjør det som en måte å holde seg rene på og for å pleie sårene sine. Slikking stimulerer også produksjonen av endorfiner, som kan hjelpe hunden med å lindre smerte og stress.

2. Smerte eller ubehag

Hunder kan slikke på sår for å lindre smerte eller ubehag. Dette kan være et resultat av en skade, en irritasjon eller en infeksjon. Slikking frigjør naturlige smertelindrende stoffer i kroppen, noe som kan gi hunden midlertidig lettelse.

3. Kjedsomhet eller stress

Noen ganger kan hunder begynne å slikke på sår som en måte å takle kjedsomhet eller stress på. Dette kan være spesielt vanlig hos hunder som ikke får tilstrekkelig mental eller fysisk stimulering.

4. Vaner dannet over tid

Noen ganger kan hunder utvikle vaner over tid, inkludert å slikke på sår. Dette kan skje hvis hunden har gjort det en stund og har opplevd lindring eller belønning som følge av slikkingen.

Relatert: Hvorfor slikker hunden meg

Hvorfor kan det være skadelig?

Selv om det kan virke som hunden prøver å hjelpe seg selv ved å slikke på sårene, kan denne vanen faktisk forårsake mer skade enn godt. Her er noen av de potensielle problemene som kan oppstå når en hund slikker på sår:

1. Infeksjon

Hundens tunge kan bære bakterier som kan forårsake infeksjon hvis de kommer i kontakt med et sår. Dette kan føre til en forverring av problemet og forlenge helingsprosessen.

2. Forverring av såret

Slikking kan føre til at såret blir mer irritert og inflammet. Dette kan forsinke helingsprosessen og gjøre det vanskeligere for såret å gro.

3. Tap av pels

Overdreven slikking kan føre til hårtap rundt såret, noe som kan være kosmetisk ufordelaktig og også øke risikoen for infeksjon.

4. Økt smerte

Selv om hunden kan få midlertidig lindring fra smerte ved å slikke på såret, kan overdreven slikking faktisk forårsake mer smerte og ubehag i det lange løp.

Relatert: Hva betyr det når hunden slikker deg i ansiktet

Hvordan få hunden til å slutte å slikke på sår?

Nå som vi har forstått hvorfor hunder slikker på sår og hvorfor det kan være skadelig, la oss se på noen effektive måter å få hunden til å slutte med denne uvanen:

1. Sjekk såret

Først og fremst er det viktig å undersøke såret nøye. Hvis såret er betent, infisert eller ser ut til å være alvorlig, bør du kontakte veterinæren umiddelbart. Veterinæren kan gi råd om behandling og hjelpe deg med å forhindre komplikasjoner.

2. Bruk en krage

En av de mest effektive måtene å forhindre at hunden slikker på såret er å bruke en krage, også kjent som en “Elizabethan krage” eller “kongekrage”. Dette er en konisk krage som festes rundt hundens hals for å forhindre at den når såret med tungen. Det kan virke ubehagelig for hunden i begynnelsen, men det er en effektiv måte å sikre at såret får tid til å gro uten forstyrrelser.

Relatert: Hund slikker seg mye rundt munnen

3. Bandasje eller plasterspray

En annen måte å beskytte såret på er å bruke en bandasje eller en spesiell plasterspray som er laget for dyr. Du bør alltid rådføre deg med veterinæren din før du bruker slike produkter, da feil bruk kan forverre problemet.

4. Medisiner eller salver

Veterinæren din kan foreskrive medisiner eller salver som kan hjelpe med å lindre kløe, smerte og irritasjon rundt såret. Disse kan være nyttige for å redusere behovet for hunden å slikke på såret.

5. Hold hunden opptatt

Noen ganger kan hunder begynne å slikke på sår som en måte å takle kjedsomhet på. For å forhindre dette, sørg for at hunden din har tilstrekkelig mental og fysisk stimulering. Dette kan inkludere daglige turer, lek med leker og hjernetrimøvelser.

6. Trening og atferdskorreksjon

Hvis hunden din har utviklet en vane med å slikke på sår, kan det være nødvendig med trening og atferdskorreksjon for å få den til å slutte. Dette kan inkludere å belønne hunden når den ikke slikker på såret og avlede oppmerksomheten dens fra såret når den prøver å slikke.

7. Positiv forsterkning

Bruk positiv forsterkning for å belønne hunden når den oppfører seg bra. Gi den favorittgodbitene sine eller ros den når den lar såret være i fred. Dette kan hjelpe hunden med å forstå at det er ønskelig å unngå å slikke på såret.

8. Hold området rent

Hold såret rent ved å rengjøre det regelmessig med mild såpe og lunkent vann. Dette kan bidra til å forhindre infeksjon og redusere irritasjonen som kan føre til at hunden slikker på såret.

9. Få profesjonell hjelp

Hvis hunden din fortsetter å slikke på såret til tross for dine beste innsats, kan det være lurt å konsultere en profesjonell hundetrener eller en atferdsspesialist. De kan hjelpe deg med å identifisere årsakene til at hunden slikker på såret og utvikle en skreddersydd plan for atferdskorreksjon.

Relatert: Hund som slikker på potene

10. Tålmodighet

Å få hunden til å slutte å slikke på sår kan ta tid, spesielt hvis det har blitt en vedvarende vane. Vær tålmodig og konsistent med dine tiltak for å forhindre slikking. Det er viktig å huske at hunden handler ut fra instinkt og behov, så vær forsiktig med å straffe den for denne atferden.

11. Sjekk for underliggende helseproblemer

Hvis hunden din fortsetter å slikke på sår til tross for alle tiltakene du har prøvd, kan det være lurt å undersøke om det er underliggende helseproblemer som forårsaker smerte eller ubehag. Diskuter dette med veterinæren din for å utelukke mulige medisinske årsaker.

Oppsummering

Å få hunden til å slutte å slikke på sår kan være en utfordrende oppgave, men det er viktig for hundens helse og velvære. Ved å forstå hvorfor hunder slikker på sår og ta de riktige skrittene for å forhindre slikking, kan du bidra til å sikre en raskere helingsprosess og unngå potensielle komplikasjoner.

Husk at det beste rådet du kan få, er fra veterinæren din. De vil kunne gi deg veiledning som er spesifikk for hundens situasjon og hjelpe deg med å utvikle en plan for å håndtere slikkingen på en trygg og effektiv måte.

Å ta vare på hundens helse og velvære er en viktig del av å være en ansvarlig eier, og ved å ta de nødvendige skrittene for å forhindre slikking på sår, kan du sørge for at din firbente venn får den omsorgen den trenger. Så vær tålmodig, omsorgsfull og konsistent i dine tiltak for å hjelpe hunden til å slutte å slikke på sår, og du vil bidra til å fremme en rask og smertefri helingsprosess.

Referanser

Om forfatteren