Hund slikker seg mye rundt munnen

Når du ser din firbente venn slikke seg ivrig rundt munnen, kan det virke som en uskyldig og vanlig oppførsel. Lær mer om mulige årsaker til at hund slikker seg mye rundt munnen.

Men denne atferden kan faktisk være et signal om noe mer enn bare en sulten hund. I denne artikkelen skal vi utforske hvorfor hunder ofte slikker seg mye rundt munnen, hva det kan bety, og når du bør være oppmerksom på det som en indikasjon på et potensielt helseproblem.

Instinktiv oppførsel

La oss starte med å forstå at det å slikke seg rundt munnen er en naturlig oppførsel for hunder. Dette instinktive mønsteret kan spores tilbake til hundens forfedre og deres behov for å overleve. I naturen brukte ulver og ville hunder denne oppførselen for å fjerne matrester fra snuten og kjeften etter å ha spist. Dette reduserte risikoen for å tiltrekke seg rovdyr eller andre farer.

Selv om moderne hunder kanskje ikke står overfor de samme truslene som deres ville forfedre, har de fremdeles denne iboende trangen til å holde seg rene og fjerne matrester etter et måltid. Derfor er det helt normalt å se en hund slikke seg rundt munnen etter å ha spist.

Relatert: Hund som slikker på potene

Hyppig slikking rundt munnen: Hva kan det bety?

Mens sporadisk slikking rundt munnen er normalt, kan hyppig eller overdreven slikking være en indikasjon på forskjellige ting. Her er noen av de vanligste årsakene til at en hund kan slikke seg mye rundt munnen:

Rester etter mat eller smak

Som nevnt tidligere, kan en hund ofte slikke seg rundt munnen for å fjerne rester av mat eller smak. Dette er en naturlig oppførsel, og det er normalt.

Tørre lepper

Hunder, spesielt raser med løse lepper, kan få tørre eller sprukne lepper. Slikking kan hjelpe med å fukte leppene og lindre ubehaget.

Stress og angst

Slikking kan være en beroligende mekanisme for hunder. Når de føler seg stresset eller engstelige, kan de begynne å slikke seg selv for å lindre følelsene. Dette kan være spesielt merkbart rundt munnen eller potene.

Relatert: Hva betyr det når hunden slikker deg

Smerte eller ubehag

Hunder er flinke til å skjule smerte, men overdreven slikking kan være et tegn på ubehag eller smerte et sted i munnen eller halsen. Dette kan være forårsaket av tannproblemer, sår hals, eller andre helseproblemer.

Allergier

Allergier mot mat eller miljøfaktorer kan forårsake kløe og irritasjon rundt munnen, noe som kan føre til overdreven slikking.

Dentalproblemer

Dentalproblemer, som tannstein eller tannkjøttbetennelse, kan være smertefulle og føre til økt slikking rundt munnen. Sjekk alltid hundens tenner og munnhelse hvis du mistenker dette som årsak.

Hudproblemer

Hudproblemer som utslett eller eksem rundt munnen kan også føre til økt slikking. Dette kan være forårsaket av allergier, infeksjoner eller andre hudlidelser.

Sult eller tørst

Noen ganger kan overdreven slikking signalisere at hunden er sulten eller tørst. Dette er spesielt vanlig hvis du nylig har endret fôringsrutinen eller hvis hunden har vært veldig aktiv.

Relatert: Hva betyr det når hunden slikker deg i ansiktet

Når bør du bekymre deg?

Som hundeeier er det viktig å kunne skille mellom normal og overdreven slikking rundt munnen. Noen ganger er det ingen grunn til bekymring, mens andre ganger kan det være en indikasjon på et underliggende helseproblem som krever oppmerksomhet. Her er noen tegn på at du bør være oppmerksom på:

1. Hyppig og vedvarende slikking

Hvis hunden din plutselig begynner å slikke seg rundt munnen mye oftere enn vanlig, og dette vedvarer i flere dager, kan det være en indikasjon på et helseproblem.

2. Synlig irritasjon eller hevelse

Hvis du legger merke til synlig irritasjon, rødhet, hevelse eller sårhet rundt hundens munn, bør du umiddelbart kontakte en veterinær.

3. Endringer i atferd

Hvis hunden din også viser andre endringer i atferd, som nedsatt appetitt, slapphet eller aggressivitet, kan dette være tegn på alvorlig ubehag eller smerte som krever umiddelbar oppmerksomhet.

4. Endringer i avføring eller vekt

Hvis hunden din også har endringer i avføringen eller mister vekt, kan dette indikere et underliggende helseproblem som påvirker fordøyelsen.

Relatert: Hvorfor slikker hunden meg

Hva du kan gjøre

Hvis du er bekymret for at hunden din slikker seg mye rundt munnen, er det noen skritt du kan ta for å hjelpe:

1. Observasjon

Følg med på hundens atferd. Noter når og hvor ofte den slikker seg rundt munnen, og om det er andre symptomer som følger med.

2. Munninspeksjon

Sjekk hundens munn nøye for tegn på skader, sår, tannproblemer eller andre unormaliteter. Hvis du ser noe bekymringsfullt, kontakt veterinæren.

3. Ta kontakt med en veterinær

Hvis du er usikker på årsaken til hundens overdrevne slikking, eller hvis du mistenker at det kan være et helseproblem, er det alltid best å konsultere en veterinær. En profesjonell veterinær vil kunne foreta en grundig undersøkelse av hunden din, stille relevante spørsmål om dens atferd og helse, og gi deg råd om hvordan du best kan håndtere situasjonen.

4. Fôring og vann

Sørg for at hunden din får tilstrekkelig fôring og tilgang til rent vann. Noen ganger kan overdreven slikking være et tegn på sult eller tørst. Følg anbefalte fôringsrutiner og tilpass eventuelt basert på hundens behov.

5. Stresshåndtering

Hvis du mistenker at stress eller angst kan være en faktor bak hundens overdreven slikking, kan du vurdere å introdusere stressmestringsteknikker. Dette kan inkludere regelmessig mosjon, avslapningsteknikker eller kanskje til og med konsultasjon med en profesjonell hundeoppdrager for å håndtere atferdsproblemer.

6. Dentalpleie

For å forhindre tannproblemer, inkludert tannstein og tannkjøttbetennelse, er regelmessig tannpleie viktig. Dette kan inkludere børsting av hundens tenner, bruk av tannrensende leker eller godbiter, og periodiske besøk hos veterinæren for tannsjekk.

7. Allergihåndtering

Hvis allergier er en bekymring, kan du prøve å identifisere og eliminere allergenene i hundens miljø eller mat. Dette kan kreve samarbeid med veterinæren for å utføre allergitester og utvikle en egnet behandlingsplan.

Relatert: Slik får du hunden til å slutte å slikke på sår

Oppsummering

Hunder som slikker seg mye rundt munnen, utfører ofte en naturlig og instinktiv atferd for å fjerne matrester eller smaker. Imidlertid kan overdreven slikking også være et signal om underliggende problemer som stress, smerte, allergier eller dentalproblemer. Det er viktig å kunne skille mellom normal og overdreven slikking, og når du er i tvil, bør du alltid kontakte en veterinær for en profesjonell vurdering.

Som ansvarlig hundeeier er det din oppgave å overvåke hundens atferd og helse nøye. Ved å ta tidlig handling og søke råd fra en veterinær når det er nødvendig, kan du bidra til å sikre at din firbente venn får den beste omsorgen og oppmerksomheten den trenger for å leve et sunt og lykkelig liv.

Husk at denne artikkelen kun gir generell informasjon om hvorfor hunder slikker seg rundt munnen, og den erstatter ikke profesjonell veterinærrådgivning. Hvis du har spesifikke bekymringer om din hunds helse eller atferd, bør du alltid søke råd fra en kvalifisert veterinær som kan gi deg skreddersydde råd og behandlingsplaner for din hund.

Referanser

Om forfatteren