Shih tzu valp

En Shih Tzu valp kan bringe mye glede og kjærlighet inn i ditt liv. Men før du tar med deg denne lille krabaten hjem, er det viktig å gjøre research og sørge for at du er klar for ansvaret.

Undersøk rasens egenskaper

Shih Tzu er en liten hunderase med et vennlig og kjærlig temperament. De er kjent for sin lange, silkeaktige pels og sitt krysantemumlignende ansikt. Selv om de er små, er de fulle av energi og elsker å leke.

Før du velger en Shih Tzu valp, er det viktig å undersøke rasens egenskaper og behov. Du kan finne informasjon på nettsider til hundeorganisasjoner, hos oppdrettere og i bøker om hundeavl.

Se nærmere på valpens helse

Det er viktig å velge en valp fra en ansvarlig oppdretter som tar vare på hundens helse. Besøk oppdretter og se på valpens omgivelser. Spør om valpens helsehistorie og om den har blitt vaksinert og ID-merket.

Ta med valpen til veterinæren for en helsekontroll kort tid etter at du har fått den hjem. Veterinæren kan også gi deg råd om stell og kosthold.

Utstyr du trenger

Før du tar med deg valpen hjem, må du sørge for at du har alt du trenger. Du trenger blant annet:

 • Valpemat og vannskål
 • Lekegrind
 • Seng eller teppe
 • Bånd og sele
 • Leke
 • Hundebur til bil

Sosialisering og trening

Det er viktig å sosialisere valpen fra en tidlig alder. La den hilse på andre hunder og mennesker, og ta den med til forskjellige steder.

Shih Tzu er intelligente hunder som er lette å trene. Start med grunnleggende kommandoer som “sitt”, “ligg” og “kom”. Du kan også lære valpen triks.

Pelsstell

Shih Tzu har en lang pels som krever regelmessig stell. Du må børste pelsen hver dag for å unngå floker. Du må også klippe pelsen regelmessig.

En trofast venn

En Shih Tzu valp kan bli en trofast venn og et kjært familiemedlem. Ved å ta godt vare på den og gi den den kjærligheten og oppmerksomheten den trenger, vil du ha en god venn i mange år.

Nyttige tips

 • Vær tålmodig med valpen. Det tar tid for den å lære seg husregler og kommandoer.
 • Gi valpen mye kjærlighet og oppmerksomhet.
 • Vær konsekvent i treningen.
 • Ta med valpen til veterinæren regelmessig for helsekontroller.
 • Ha det gøy med valpen!

Shih Tzu valpens utvikling

De første ukene av valpens liv er avgjørende for dens utvikling. I denne perioden er det viktig å gi valpen mye kjærlighet og omsorg. Du bør også begynne å sosialisere valpen og lære den grunnleggende kommandoer.

De første ukene

I de første ukene etter fødselen er valpen helt avhengig av sin mor. Hun gir valpen mat, varme og kjærlighet. I denne perioden er det viktig å la valpen være i fred med sin mor og søsken.

Når valpen er ca. 4 uker gammel, kan du begynne å besøke den. I denne perioden er det viktig å håndtere valpen forsiktig og gi den mye kjærlighet. Du kan også begynne å leke med valpen og lære den enkle kommandoer som “sitt” og “ligg”.

Sosialisering

Det er viktig å sosialisere valpen fra en tidlig alder. Dette betyr at du skal la den hilse på andre hunder og mennesker, og ta den med til forskjellige steder. Sosialisering er viktig for at valpen skal bli en trygg og velfungerende hund.

Du kan sosialisere valpen ved å:

 • Ta den med på tur i nabolaget
 • La den hilse på andre hunder i parken
 • Ta den med på besøk til familie og venner
 • Melde den på valpekurs

Trening

Shih Tzu er intelligente hunder som er lette å trene. Start med grunnleggende kommandoer som “sitt”, “ligg” og “kom”. Du kan også lære valpen triks.

Når du trener valpen, er det viktig å være tålmodig og konsekvent. Bruk positiv forsterkning, som ros og godbiter, når valpen gjør det du ønsker.

Fôr og stell

Shih Tzu valper trenger et næringsrikt kosthold for å vokse og utvikle seg normalt. Du kan velge mellom valpefôr fra dyrebutikken eller hjemmelaget mat.

Valpens pels krever regelmessig stell. Du må børste pelsen hver dag for å unngå floker. Du må også klippe pelsen regelmessig.

Helse

Shih Tzu er generelt en sunn hunderase. Men de kan være utsatt for visse helseproblemer, som øyeproblemer, hudproblemer og allergier.

Det er viktig å ta med valpen til veterinæren regelmessig for helsekontroller. Veterinæren kan også gi deg råd om stell og kosthold.

Å velge en Shih Tzu valp

Når du skal velge en Shih Tzu valp, er det viktig å velge en valp fra en ansvarlig oppdretter. Besøk oppdretter og se på valpens omgivelser. Spør om valpens helsehistorie og om den har blitt vaksinert og ID-merket.

Det er også viktig å velge en valp som passer til din livsstil. Hvis du er aktiv og liker å være ute på tur, trenger du en valp som er energisk og glad i å bevege seg. Hvis du er mer rolig og liker å slappe av hjemme, trenger du en valp som er mer avslappet og koselig.

Konklusjon: Shih Tzu valpen – En trofast venn for livet

En Shih Tzu valp kan bringe enorm glede og kjærlighet inn i ditt liv. Den lange, silkeaktige pelsen, det krysantemumlignende ansiktet og den energiske lekenheten gjør denne lille hunden til en kjær favoritt. Men før du tar med deg en valp hjem, er det viktig å forstå ansvaret som følger med.

Shih Tzu er en intelligent og lettlært hunderase, perfekt for både erfarne og nybegynnere hundeeiere. De krever regelmessig pelsstell, sosialisering og trening, men belønningen er en trofast og kjærlig følgesvenn for livet. Deres lange levetid, opptil 16 år, betyr at du må være forberedt på et langvarig engasjement.

Vurder nøye om din livsstil og tilgjengelige tid passer til en hunds behov for mat, mosjon, pelsstell, veterinærbesøk og kjærlighet. Gjør grundig research, velg en valp fra en ansvarlig oppdretter, og bruk ressurser som Norsk Kennel Klub og Shih Tzu Klubben Norge for å sikre en god start for din nye firbente venn.

En Shih Tzu valp kan gi deg en berikende reise fylt med lojalitet, lek og kjærlighet. Er du klar for å ta imot en trofast venn for livet?

Relatert: Shih tzu og Bichon havanais blanding

Referanser

Om forfatteren