Schæfer før og nå

I denne artikkelen vil vi utforske historien og utviklingen av schæferhunden, fra sine tidlige røtter til dagens moderne versjon.

Schæferhunden er en av de mest populære hunderasene i verden i dag, kjent for sin intelligens, styrke og allsidighet. Men hvordan har denne fantastiske rasen utviklet seg gjennom årene? I denne artikkelen vil vi utforske historien og utviklingen av schæferhunden, fra sine tidlige røtter til dagens moderne versjon. Vi vil også se på hvordan rasen har endret seg i forhold til helse, temperament og bruksområder.

Historiske røtter

Schæferhundens historie går tilbake til Tyskland på slutten av 1800-tallet. På den tiden var det behov for en pålitelig gjeterhund som kunne hjelpe bønder med å håndtere flokker av sauer og beskytte dem mot rovdyr. I 1899 grunnla kaptein Max von Stephanitz en organisasjon kalt “Verein für Deutsche Schäferhunde” (Selskapet for tyske schæferhunder) med mål om å avle en ideell gjeterhund.

Den første schæferhunden som ble registrert som rasenorm ble født i 1899 og het Horand von Grafrath. Horand ble anerkjent som den første “Schäferhund-Stammbuch” (Schæferhund-stambok) og ble grunnlaget for rasens avl. Han var en imponerende hund med gode egenskaper som styrke, intelligens og arbeidsvilje.

Avl og utvikling

I løpet av de tidlige årene av schæferhundens avl ble det lagt vekt på funksjonalitet og arbeidsegenskaper. Disse hundene ble avlet for å være gode gjeterhunder og voktere. De skulle være sterke, utholdende og i stand til å takle de tøffe forholdene som bønder stod overfor.

I tillegg til funksjonalitet, ble også temperament og intelligens vektlagt i avlsprogrammet. Schæferhunder skulle være lojale, lettlærte og lydige. Dette gjorde dem til gode følgesvenner og tjenestehunder.

I løpet av 1900-tallet ble schæferhunden introdusert i andre land, inkludert USA, der rasen raskt ble populær som politihunder og redningshunder. Den amerikanske grenen av schæferhund-avl fokuserte på å opprettholde rasens arbeidsegenskaper og intelligens.

Helse og genetiske utfordringer

Selv om schæferhunden har utviklet seg til å bli en allsidig og elsket hunderase, har den også møtt utfordringer når det gjelder helse. Noen av de vanligste helseproblemene som schæferhunder kan lide av, inkluderer hoftedysplasi, albuedysplasi, øye- og øreproblemer, samt visse arvelige sykdommer.

For å bekjempe disse helseproblemene har ansvarlige oppdrettere fokusert på å avle hunder med sunne linjer og nøye utvalgte foreldre. Det er også blitt gjort fremskritt innen medisinsk behandling og genetisk testing for å identifisere potensielle helseproblemer tidligere.

Endring i bruksområder

Mens schæferhunden opprinnelig ble avlet som gjeterhund og vakthund, har bruksområdene for rasen utvidet seg betydelig. I dag finner vi schæferhunder som tjenestehunder, inkludert politi- og militærhunder, søk- og redningshunder, terapihunder og assistansehunder for funksjonshemmede.

Denne allsidigheten og evnen til å tilpasse seg ulike roller har gjort schæferhunden til en verdifull ressurs innen hundeavl og tjenesteyting. Deres intelligens og evne til å lære har gjort dem til noen av de mest ettertraktede hundene innen ulike profesjonelle disipliner.

Temperament og egenskaper

Schæferhundens temperament har også utviklet seg over tid. Mens de opprinnelig ble avlet for å være beskyttende og arbeidsomme, er moderne schæferhunder kjent for sin lojalitet, hengivenhet og vennlighet. De er flotte familiehunder og trives i et aktivt hjemmemiljø.

Schæferhunder er også kjent for sin sterke bånd til mennesker og sin evne til å beskytte og tjene sine eiere. De er svært intelligente og krever mentalt stimulerende aktiviteter for å trives. Dette gjør dem til gode kandidater for hundesport og lydighetstrening.

Fremtidig utvikling

I dag jobber oppdrettere og hundeeiere fortsatt med å forbedre schæferhunden som rase. Det er et vedvarende fokus på å opprettholde rasens helse, temperament og arbeidskapasitet. Genetisk testing og avl for sunne linjer fortsetter å være en prioritet.

Det er også et økende fokus på å bevare rasens opprinnelige funksjoner som gjeterhunder. Selv om mange schæferhunder ikke lenger arbeider som gjeterhunder på gårder, er det et ønske om å beholde deres naturlige instinkter og evner.

Opprinnelse og bruk

Schæferhunden ble opprinnelig avlet i Tyskland for å gjete sauer og storfe. Den ble raskt populær for sin arbeidsmoral, intelligens og evne til å lære nye kommandoer. I løpet av 1900-tallet ble schæferhunden også tatt i bruk av militæret og politiet, og ble en viktig del av redningstjenesten.

Schæferhundens anatomi

Schæferhunden er en mellomstor til stor hunderase med en muskuløs og atletisk kroppsbygning. Den har et kraftig hode med et bredt snuteparti og et fast bitt. Ørene er mellomstore og stående, og øynene er mandelformede og mørkebrune.

Schæferhundens pels er dobbelt med en tett underpels og en grovere dekkpels. Pelsen kan være sort, brun eller grå med hvite tegninger. Halen er lang og buskete og bæres hengende.

Høyde og vekt:

 • Hannhunder: 60-65 cm i skulderhøyde og 35-40 kg i vekt.
 • Tisper: 55-60 cm i skulderhøyde og 25-35 kg i vekt.

Levetid:

Schæferhunden har en gjennomsnittlig levetid på 10-12 år.

Helsesproblemer:

Schæferhunden er generelt en sunn hunderase, men den kan være predisponert for noen helseproblemer, som:

 • Hofteleddsdysplasi
 • Albueleddsdysplasi
 • Arvelig ryggmargsbetennelse
 • Mage- og tarmlidelser

Schæferhundens temperament

Schæferhunden er en intelligent, lojal og arbeidsvillig hund. Den er aktiv og energisk og trenger mye mosjon og mental stimulering. Schæferhunden er også en god vakthund og beskytter av sin familie.

Viktige egenskaper:

 • Intelligent
 • Lojal
 • Arbeidsvillig
 • Aktiv
 • Energisk
 • Beskyttende

Schæferhunden som brukshund

Schæferhunden er en allsidig brukshund som brukes til en rekke forskjellige oppgaver, som:

 • Gjeting
 • Lydighet
 • Brukshund
 • Redningstjeneste
 • Terapihund

Schæferhundens intelligens, lojalitet og arbeidsmoral gjør den til en ideell brukshund.

Schæferhunden som familiehund

Schæferhunden kan være en god familiehund, men det er viktig å velge en hund fra en oppdretter som har fokus på temperament og helse. Schæferhunden er en aktiv hund som trenger mye mosjon og mental stimulering. Den er også en intelligent hund som trenger å bli trent og aktivisert.

Viktige ting å huske på:

 • Velg en hund fra en ansvarlig oppdretter.
 • Gi hunden mye mosjon og mental stimulering.
 • Tren hunden regelmessig.
 • Sosialiser hunden fra en tidlig alder.

Fordeler og ulemper med schæferhund

Fordeler:

 • Intelligent og lærenem
 • Lojal og trofast
 • Aktiv og energisk
 • God vakthund
 • Allsidig brukshund

Ulemper:

 • Krever mye mosjon og mental stimulering
 • Kan være skeptisk til fremmede og andre dyr
 • Krever god sosialisering
 • Behovet for pelsstell

Fysiske forandringer

Schæferhunden har gjennomgått en rekke fysiske forandringer gjennom årene. Den opprinnelige schæferhunden var en slank og smidig hund med en sterk kroppsbygning. I dag er schæferhunden ofte mer muskuløs og kraftig, med en skrånende rygg og et vinklet hoft.

Atferd og temperament

Schæferhunden er kjent for sin intelligens, lojalitet og arbeidsmoral. Den er en aktiv hund som trenger mye mosjon og mental stimulering. Schæferhunden er også en god vakthund og beskytter av sin familie.

Utfordringer

Schæferhunden er en rase med noen utfordringer. Den kan være skeptisk til fremmede og andre dyr, og den trenger derfor god sosialisering fra en tidlig alder. Schæferhunden kan også være en aktiv og krevende hund, og den er derfor ikke et passende valg for alle.

Trening og aktivisering

Schæferhunden er en intelligent og aktiv hund som trenger mye mosjon og mental stimulering. Den er glad i å lære nye ting og kan trenes til å utføre en rekke forskjellige oppgaver.

Det er viktig å starte med grunnleggende lydighetstrening fra en tidlig alder. Schæferhunden er en ivrig elev og vil raskt lære kommandoer som sitt, dekk og kom. Når hunden har mestret grunnleggende lydighet, kan man gå videre til mer avanserte øvelser, som agility, sporhundtrening eller IPO.

I tillegg til fysisk aktivitet er det også viktig å gi schæferhunden mental stimulering. Dette kan man gjøre ved å leke med hunden, lære den nye triks eller gi den interaktive leker.

Helse og stell

Schæferhunden er generelt en sunn hunderase, men den kan være predisponert for noen helseproblemer, som hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi og arvelig ryggmargsbetennelse. Det er derfor viktig å ta hunden til veterinæren for regelmessige helsekontroller.

Schæferhunden har en tykk dobbelt pels som krever regelmessig pelsstell. Det er viktig å børste hunden regelmessig for å fjerne løs pels og forhindre floker. Schæferhunden bør også bades regelmessig.

Anskaffelse av schæferhund

Før du anskaffer deg en schæferhund, er det viktig å gjøre grundige undersøkelser for å sikre at du er klar for å gi hunden den omsorgen den trenger. Schæferhunden er en aktiv hund som trenger mye mosjon og mental stimulering. Den er også en intelligent hund som trenger å bli trent og aktivisert.

Konklusjon

Schæferhunden har gjennomgått en imponerende utvikling fra sine beskjedne røtter som gjeterhund i Tyskland på slutten av 1800-tallet til dagens allsidige og kjente rase. Deres intelligens, styrke og lojalitet har gjort dem til noen av de mest ettertraktede hundene i verden.

Selv om schæferhunden har møtt utfordringer når det gjelder helse, har ansvarlige oppdrettere og veterinærer jobbet hardt for å forbedre rasens genetiske helse. Deres allsidighet har gjort dem til verdifulle medlemmer av samfunnet, enten de arbeider som politihunder, terapihunder eller kjæledyr.

I fremtiden vil schæferhundens utvikling fortsatt være et fokus for hundeavlere og elskere av rasen. Gjennom dedikasjon og innsats vil schæferhunden fortsette å være en elsket og respektert rase i hunde verden.

Referanser

Om forfatteren