Pris på samojed

I denne artikkelen vil vi se nærmere på prisen på samojed, inkludert valpepris, kostnader for mat og utstyr, og veterinærutgifter.

Samojedens historie

Samojeden er en gammel hunderase som opprinnelig ble avlet av samojedfolket i Sibir. De ble brukt til å trekke sleder, gjette reinsdyr og jakte. Samojedene ble først introdusert i Europa på slutten av 1800-tallet og har siden blitt en populær hunderase for familier og friluftsfolk.

Samojed i Norge

Samojeden er en populær hunderase i Norge. Det anslås at det er rundt 2 000 samojeder i Norge. Rasens popularitet har økt de siste årene, takket være sin vennlige og kjærlige personlighet.

Relatert: Temperament på samojed

Pris på samojed

Samojeden er en vakker og vennlig hundrase som er kjent for sin hvite pels, krøllete hale og vennlige sinn. De er intelligente og arbeidsomme hunder som passer godt til en rekke aktiviteter, inkludert kjøring av slede, gjeting og familiekjæledyr.

Men før du hopper til å skaffe deg en samojed, er det viktig å være klar over at de kan være dyre hunder å eie. I denne artikkelen vil vi se nærmere på prisen på samojed, inkludert valpepris, kostnader for mat og utstyr, og veterinærutgifter.

Valpepris

Den veiledende prisen på en samojedvalp i Norge er mellom 18 000 og 20 000 kroner. Men den faktiske prisen kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert oppdretterens rykte, valpens stamtavle og hvor i landet du bor.

Det er viktig å velge en anerkjent oppdretter som tester hundene sine for genetiske lidelser og som sørger for at valpene blir godt sosialisert. Du bør også besøke oppdretteren og valpene personlig før du tar en beslutning om å kjøpe.

Kostnader for mat og utstyr

Samojeder er store hunder som trenger mye mat. Du kan forvente å bruke mellom 1 000 og 2 000 kroner per måned på mat til en voksen samojed. Du må også kjøpe utstyr til hunden din, for eksempel et halsbånd, bånd, sele, seng, leker og skåler.

I tillegg må du ta med deg kostnadene for veterinærpleie, vaksinasjoner, ormekur og forsikring.

Veterinærutgifter

Samojeder er generelt sett sunne hunder, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, for eksempel hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi. Disse problemene kan kreve dyr veterinærbehandling.

Det er derfor viktig å ha en god hundeforsikring som dekker uventede veterinærutgifter.

Totalt sett kan du forvente å bruke mellom 15 000 og 25 000 kroner per år på å eie en samojed. Dette inkluderer valpepris, kostnader for mat og utstyr, og veterinærutgifter.

Er en samojed verdt prisen?

Samojeder er lojale, kjærlige og intelligente hunder som kan gi mye glede til eierne sine. De krever imidlertid mye tid, oppmerksomhet og trening.

Hvis du er villig til å investere tid og penger i en samojed, kan de være en flott følgesvenn for deg og din familie. Men hvis du har et stramt budsjett eller et travelt liv, er det kanskje en annen hunderase som passer bedre for deg.

Relatert: Samojed og bjeffing

Samojedens personlighet og temperament

Samojeder er kjent for sin vennlige, kjærlige og lekne personlighet. De er også intelligente og ivrige etter å lære, noe som gjør dem lette å trene. De er gode familiehunder og trives godt med barn og andre kjæledyr.

Samojeder er imidlertid også arbeidsomme hunder som trenger mye mosjon og mental stimulering. De liker å løpe, leke og gå turer. De er også gode til aktiviteter som agility og lydighetstrening.

Hvis du vurderer å skaffe deg en samojed, er det viktig å sørge for at du kan gi den den oppmerksomheten og treningen den trenger. De er ikke en god rase for folk som er mye borte eller som ikke har tid til å leke og trene med hunden sin.

Samojedens behov

Samojeder har følgende behov:

 • Mye mosjon: Samojedene trenger minst to timer med mosjon per dag. Dette kan inkludere løping, lek og gå turer.
 • Mental stimulering: Samojedene er intelligente hunder som trenger mental stimulering for å forhindre at de blir kjedsomhet og destruktive. Du kan gi hunden din mental stimulering ved å gi den leker, puslespill og trening.
 • Sosialisering: Samojedene er sosiale hunder som trenger å bli sosialisert med andre mennesker og hunder. Du kan sosialisere hunden din ved å ta den med på hundeparker, treningssteder og andre steder der den kan samhandle med andre.
 • Gromming: Samojedens pels krever regelmessig stell, inkludert børsting, bading og trimming. Du kan enten gjøre dette selv eller ta hunden din til en profesjonell hundefrisør.
 • Trening: Samojedene er intelligente hunder som er ivrige etter å lære. De er lette å trene, men de trenger konsekvent og positiv trening.

Samojedens helse

Samojeder er generelt sett sunne hunder, men de kan være utsatt for visse helseproblemer, inkludert:

 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en lidelse som påvirker hoftene og kan forårsake smerte og lammelse.
 • Albueleddsdysplasi: Dette er en lidelse som påvirker albuene og kan forårsake smerte og lammelse.
 • Progressiv retinal atrofi: Dette er en øyesykdom som kan føre til blindhet.
 • Hypotyreose: Dette er en tilstand der skjoldkjertelen ikke produserer nok hormoner.
 • Allergier: Samojedene kan være utsatt for allergier mot mat, miljø og insekter.

Det er viktig å ta hunden din til regelmessige veterinærkontroller for å se etter tegn på helseproblemer.

Samojedens levetid

Samojeder har en gjennomsnittlig levetid på 12-14 år.

Relatert: Samojed valp

Hvor kan du finne en samojed

Du kan finne en samojed fra en oppdretter eller et redningshus. Det er viktig å velge en anerkjent oppdretter som tester hundene sine for genetiske lidelser og som sørger for at valpene blir godt sosialisert. Du kan også finne samojeder på redningshus, men det er viktig å være klar over at disse hundene kan ha hatt en vanskelig fortid.

Konklusjon

Samojeden er en flott hunderase for folk som er aktive og leter etter en lojal og kjærlig følgesvenn. De er intelligente og lette å trene, men de krever mye mosjon og mental stimulering.

Hvis du vurderer å skaffe deg en samojed, er det viktig å gjøre din research og sørge for at du kan gi den hunden den trenger. De er ikke en god rase for alle, men for de rette menneskene kan de være en fantastisk følgesvenn for livet.

Viktige ting å huske på

 • Samojedene er store hunder som trenger mye plass. De er ikke en god rase for folk som bor i små leiligheter.
 • Samojedene krever minst to timer med mosjon per dag. De er ikke en god rase for folk som ikke har tid til å leke og trene med hunden sin.
 • Samojedene er intelligente hunder som trenger mental stimulering. De er ikke en god rase for folk som ikke kan gi hunden sin mental stimulering.
 • Samojedene er sosiale hunder som trenger å bli sosialisert med andre mennesker og hunder. De er ikke en god rase for folk som ikke kan ta hunden sin med på hundeparker, treningssteder og andre steder der den kan samhandle med andre.
 • Samojedene krever regelmessig stell, inkludert børsting, bading og trimming. De er ikke en god rase for folk som ikke har tid eller lyst til å stelle hunden sin.
 • Samojedene kan være utsatt for visse helseproblemer, inkludert hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, progressiv retinal atrofi, hypotyreose og allergier. Det er viktig å ta hunden din til regelmessige veterinærkontroller.

Referanser

Om forfatteren