Normal temperatur hos hund

Her vil vi utforske hva som regnes som normal temperatur hos hunder, hvorfor det er viktig å kjenne til dette, og hva du bør gjøre hvis du mistenker at hundens temperatur avviker fra det normale.

Å forstå normal kroppstemperatur hos hunder er avgjørende for å opprettholde deres helse og trivsel. Her vil vi utforske hva som regnes som normal temperatur hos hunder, hvorfor det er viktig å kjenne til dette, og hva du bør gjøre hvis du mistenker at hundens temperatur avviker fra det normale.

Hva er normal kroppstemperatur hos hunder?

Normal kroppstemperatur hos en sunn hund varierer vanligvis mellom 37,5°C og 39,2°C (99,5°F til 102,5°F), med gjennomsnittet rundt 38,3°C (100,9°F). Imidlertid kan det være variasjoner avhengig av faktorer som rasen, alderen, aktivitetsnivået og omgivelsene.

Hvorfor er det viktig å kjenne til hundens normale temperatur?

Å kjenne til hundens normale temperatur er avgjørende for å kunne identifisere potensielle helseproblemer. Avvik fra normal temperatur kan indikere sykdom, infeksjon eller andre helsemessige bekymringer. Regelmessig overvåking av hundens temperatur kan hjelpe deg med å oppdage problemer tidlig og søke veterinærbehandling før tilstanden forverres.

Hvordan måle hundens temperatur riktig?

Det er flere måter å måle hundens temperatur på. Den vanligste metoden er å bruke et digitalt rektaltermometer. Her er noen trinn du bør følge:

 1. Forberedelse: Sørg for at termometeret er rent og smurt med litt vaselin eller glidemiddel. Ha også etikett eller merke på termometeret for å unngå at det føres for langt inn.
 2. Beroligelse: Berolig hunden og gi den godbit eller ros for å skape en positiv opplevelse.
 3. Plassering: Sett forsiktig termometeret inn i hundens endetarm omtrent 2,5 cm til 5 cm (1 tomme til 2 tommer).
 4. Lesing: Vent til termometeret gir en stabil avlesning, vanligvis etter 1 til 2 minutter. Les og registrer temperaturen.

Alternativt kan du bruke øretermometer eller infrarød termometer som er spesielt utviklet for hunder. Husk å følge produsentens instruksjoner nøye for nøyaktige målinger.

Vanlige årsaker til unormal kroppstemperatur hos hunder

Når det gjelder å opprettholde hundens normale kroppstemperatur, er det viktig å være oppmerksom på potensielle årsaker til avvik. Her er noen vanlige faktorer som kan føre til unormal kroppstemperatur hos hunder:

1. Sykdom og infeksjoner

Sykdommer og infeksjoner kan forårsake feber eller hypotermi hos hunder. Feber er kroppens naturlige respons på infeksjoner, mens hypotermi kan oppstå som følge av alvorlige infeksjoner eller underliggende helseproblemer som påvirker hundens evne til å regulere kroppstemperaturen.

2. Overoppheting eller dehydrering

Overoppheting er en vanlig årsak til feber hos hunder, spesielt under varme sommermåneder eller etter intens fysisk aktivitet. Dehydrering kan også føre til økt kroppstemperatur, da kroppen prøver å kompensere for tapet av væske.

3. Ekstreme værforhold

Ekstreme værforhold, enten det er ekstrem varme eller kulde, kan føre til temperaturubalanse hos hunder. Det er viktig å ta nødvendige forholdsregler for å beskytte hunden mot slike forhold, for eksempel ved å holde den inne i aircondition om sommeren eller gi den varme klær om vinteren.

4. Medikamentbivirkninger

Noen medisiner kan forårsake feber eller hypotermi som en bivirkning hos hunder. Det er viktig å være oppmerksom på potensielle bivirkninger av medisiner som hunden din tar, og å kontakte veterinæren din hvis du legger merke til noen uvanlige symptomer.

5. Stress eller angst

Stressende situasjoner eller angst kan også påvirke hundens kroppstemperatur. Dette kan være spesielt relevant hvis hunden din opplever en ny situasjon eller er i en ukjent eller skremmende omgivelse.

Hva du bør gjøre hvis du mistenker unormal kroppstemperatur hos hunden din

Hvis du mistenker at hunden din har unormal kroppstemperatur, enten det er feber eller hypotermi, er det viktig å handle raskt. Her er noen trinn du bør ta:

 • Mål hundens temperatur nøye ved hjelp av et rektaltermometer eller annet egnet verktøy.
 • Kontakt veterinæren din umiddelbart for å få råd og veiledning.
 • Følg veterinærens instruksjoner nøye og gi eventuelle medisiner eller behandlinger som er foreskrevet.
 • Hold hunden din komfortabel og overvåk den nøye for eventuelle endringer i tilstanden.

Hva skal jeg gjøre hvis hundens temperatur avviker fra det normale?

Hvis du oppdager at hundens temperatur avviker fra det normale, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. Avvikende temperaturer kan være et tegn på underliggende helseproblemer som krever profesjonell vurdering og behandling. I mellomtiden kan du ta følgende tiltak:

 • Hold hunden kjølig: Hvis hunden har feber, kan du prøve å holde den kjølig ved å tilby tilstrekkelig vann, holde den i et kjølig miljø og unngå overdreven fysisk aktivitet.
 • Overvåk nøye: Fortsett å overvåke hundens temperatur regelmessig og se etter andre symptomer som kan indikere sykdom.
 • Følg veterinærens råd: Følg veterinærens instruksjoner nøye og gi eventuelle medisiner eller behandlinger som er foreskrevet.

Tiltak for å opprettholde normal kroppstemperatur hos hunder

Når det gjelder å opprettholde hundens normale kroppstemperatur, er forebygging nøkkelen. Her er noen tips for å hjelpe hunden din med å holde seg innenfor det normale temperaturområdet:

1. Sørg for tilstrekkelig hydrering

Vann er avgjørende for å regulere kroppstemperaturen hos hunder. Sørg for at hunden din alltid har tilgang til friskt vann, spesielt under varmt vær eller etter fysisk aktivitet. Overvåk også hunden din for tegn på dehydrering, som tørr munn, nedsatt hudelasticitet og mørkere urin.

2. Unngå overoppheting

Hunder er mer utsatt for overoppheting enn mennesker på grunn av deres begrensede evne til å svette. Unngå å la hunden være i varme eller solfylte omgivelser over lengre tid, spesielt uten tilstrekkelig skygge eller vann. Hold hunden innendørs i de varmeste delene av dagen, og unngå overdreven trening under høy temperatur.

3. Gi riktig ernæring

En balansert diett er avgjørende for hundens generelle helse, inkludert regulering av kroppstemperaturen. Gi hunden din et næringsrikt kosthold som passer til dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Unngå å overfôre eller underernære hunden din, da dette kan påvirke dens evne til å regulere kroppstemperaturen.

4. Beskytt mot ekstreme værforhold

Ekstreme værforhold kan føre til både overoppheting og underkjøling hos hunder. Beskytt hunden din mot kulde ved å gi den en passende pelsjakke eller tilgang til et varmt og isolert område om vinteren. På samme måte, beskytt den mot varme ved å holde den kjølig og godt ventilert om sommeren.

5. Vær oppmerksom på tegn på ubalanse

Hold øye med hundens adferd og fysiske tilstand for å oppdage tegn på temperaturubalanse. Symptomer på overoppheting inkluderer overdreven pesing, svakhet, blekhet i tannkjøttet og til og med kramper. Ved underkjøling kan hunden vise tegn som skjelving, slapphet og tap av bevissthet. Det er viktig å handle raskt hvis du mistenker at hunden din lider av temperaturubalanse, da dette kan være livstruende.

Forebygging av temperaturubalanse hos hunder

Når det gjelder å opprettholde hundens normale kroppstemperatur og forebygge avvik, er det flere tiltak du kan ta for å sikre at hunden din forblir sunn og trivelig. Her er noen forebyggende tiltak du bør vurdere:

1. Regelmessig veterinærkontroller

Regelmessige veterinærkontroller er avgjørende for å overvåke hundens generelle helse og oppdage eventuelle underliggende problemer tidlig. Planlagte besøk hos veterinæren kan bidra til å identifisere potensielle risikofaktorer for temperaturubalanse og ta nødvendige forholdsregler.

2. Tilpasset trening og aktivitet

Tilpasset trening og aktivitet er viktig for å sikre at hunden din ikke overopphetes eller overanstrenger seg. Unngå å trene hunden din i ekstremt varmt vær, og sørg for at den har tilstrekkelig hvile og hydrering under fysiske aktiviteter.

3. Riktig ernæring

Et balansert kosthold som passer til hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå er avgjørende for å opprettholde optimal helse og kroppstemperatur. Velg høykvalitets hundefôr og unngå overfôring eller underernæring.

4. Adekvat hydrering

Tilstrekkelig hydrering er viktig for å opprettholde normal kroppstemperatur hos hunder. Sørg for at hunden din alltid har tilgang til friskt vann, spesielt under varmt vær eller etter fysisk aktivitet.

5. Temperaturregulering i hjemmet

Sørg for at hundens omgivelser er komfortable og godt ventilerte for å unngå overoppheting eller underkjøling. Hold hjemmet ditt kjølig om sommeren og varmt om vinteren, og gi hunden tilgang til skyggefulle områder utendørs.

6. Stresshåndtering

Reduser stressende situasjoner og angst hos hunden din ved å skape et rolig og trygt miljø. Gi hunden din regelmessig mosjon, mental stimulering og kjærlighet og omsorg for å bidra til å redusere stressnivået.

Konklusjon

Å opprettholde normal kroppstemperatur hos hunder er en viktig del av å holde dem sunne og friske. Ved å følge disse tipsene og være oppmerksom på hundens behov, kan du bidra til å sikre at den forblir komfortabel og trygg under alle forhold. Husk alltid å konsultere veterinæren din hvis du har bekymringer eller spørsmål angående hundens helse og velvære.

Relatert: Temperatur på hund ved feber

Referanser

Om forfatteren