Normal puls hos hund

Når vi snakker om hundehelse, er det viktig å forstå hva som er normalt. En av de viktige indikatorene for hundens helse er pulsen. Hva er normal puls hos hund?

Normal puls hos hund varierer avhengig av flere faktorer, inkludert hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå. I denne artikkelen skal vi utforske hva som regnes som normal puls hos hunder, hva som kan påvirke pulsen deres, og hvorfor det er viktig å kjenne til dette aspektet av hundens helse.

Hva er puls, og hvorfor er det viktig?

Puls refererer til den rytmiske sammentrekningen og utvidelsen av blodårene som følge av hjertets pumpefunksjon. Den måles vanligvis i slag per minutt (bpm) og gir viktig informasjon om hundens sirkulasjonssystem og hjertefunksjon. En normal puls indikerer at hjertet fungerer som det skal og forsyner kroppen med tilstrekkelig oksygen og næringsstoffer.

Relatert: Hvordan måle puls på hund?

Hva er for høy puls?

En for høy puls, også kjent som takykardi, refererer til en hjertefrekvens som er unormalt rask eller høy i forhold til hva som anses som normalt for en persons alder, fysisk tilstand og aktivitetsnivå. Normal hvilepuls varierer fra person til person, men hos voksne regnes vanligvis en hvilepuls på 60 til 100 slag per minutt som normal. Det er imidlertid viktig å merke seg at hva som regnes som en “for høy” puls kan variere avhengig av individuelle faktorer og medisinske tilstander.

For eksempel kan personer som er i god fysisk form ha en hvilepuls under 60 slag per minutt, mens personer med medisinske tilstander eller som tar visse medisiner, kan ha en hvilepuls som er høyere enn 100 slag per minutt. Årsakene til en for høy puls kan være varierte og inkludere følgende faktorer:

 1. Fysisk aktivitet: Under trening eller intens fysisk aktivitet vil pulsen naturlig øke. Dette er en sunn respons på kroppens økte oksygenbehov under trening.
 2. Stress og angst: Sterke emosjonelle reaksjoner, stress eller angst kan føre til en midlertidig økning i pulsen.
 3. Feber: En økning i kroppstemperaturen på grunn av feber kan føre til en høyere puls som en kroppslig respons.
 4. Medisiner: Noen medisiner, som stimulanter eller decongestants, kan øke pulsen som en bivirkning.
 5. Dehydrering: Mangel på tilstrekkelig hydrering kan også føre til en høyere puls.
 6. Medisinske tilstander: Underliggende medisinske tilstander som hjerteproblemer, hyperthyroidisme, eller anemi kan forårsake en for høy puls.

Det er viktig å vurdere den totale helse- og livssituasjonen til en person når du vurderer hva som utgjør en for høy puls. Hvis noen opplever en uvanlig høy puls som vedvarer over tid eller er ledsaget av symptomer som brystsmerter, svimmelhet, kortpustethet eller besvimelse, bør de søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. En lege vil kunne evaluere situasjonen grundig, utføre nødvendige tester og diagnostisere årsaken til den for høye pulsen, og foreslå den passende behandlingen basert på den underliggende årsaken.

Hvordan måle hundens puls?

Før vi går inn på hva som anses som normal puls hos hund, la oss først se på hvordan du kan måle hundens puls. Det er flere måter å gjøre dette på, men den mest vanlige metoden er å føle pulsen på hundens lårarterie. Her er trinnene du kan følge for å måle hundens puls:

 1. Finn en rolig og avslappet tid for å måle puls, da hundens puls kan variere avhengig av aktivitetsnivået.
 2. Legg hunden på en flat overflate, helst på siden, og få den til å slappe av.
 3. Finn hundens lårarterie, som ligger på innsiden av låret, nær kroppen. Dette er en av de beste stedene å måle pulsen på grunn av sin tilgjengelighet.
 4. Bruk to fingre, vanligvis tommelen og pekefingeren, for å forsiktig trykke ned på lårarterien. Du bør føle en pulserende følelse.
 5. Tell antall pulsslag du føler i løpet av 15 sekunder og multipliser deretter med 4 for å få antall slag per minutt.

Normal puls hos hund

Nå som vi vet hvordan man måler pulsen, la oss se på hva som anses som normal puls hos hund. Normal pulsfrekvens hos en gjennomsnittlig voksen hund varierer vanligvis fra 60 til 140 slag per minutt. Imidlertid er det viktig å merke seg at dette tallet kan variere avhengig av flere faktorer:

1. Alder:

Hundens alder kan påvirke pulsen betydelig. Valper har vanligvis en raskere puls enn voksne hunder. Dette skyldes at valpers kropper er i vekst, og hjertet må jobbe hardere for å forsyne kroppen med nødvendig oksygen og næringsstoffer. En valps puls kan være så høy som 160-220 slag per minutt.

2. Størrelse:

Hundens størrelse er en annen faktor som påvirker pulsen. Mindre hunderaser har vanligvis en raskere puls enn større raser. Dette skyldes at hjertet må pumpe blod gjennom en mindre kroppsmasse, noe som kan resultere i høyere puls.

3. Aktivitetsnivå:

Hundens aktivitetsnivå i øyeblikket kan også påvirke pulsen. Hunder som er engasjert i fysisk aktivitet eller er opphisset, vil ha en høyere puls enn de som hviler eller sover.

4. Helsestatus:

Hundens helsestatus kan ha en betydelig innvirkning på pulsen. Hunder som lider av hjerteproblemer, feber, smerte eller stress kan ha en unormal puls. I slike tilfeller bør du oppsøke veterinær umiddelbart.

5. Temperatur:

Temperaturen i miljøet kan også påvirke hundens puls. Hunder har en tendens til å ha en høyere puls når de er utsatt for ekstrem varme.

Hvordan overvåke hundens puls regelmessig?

Det er viktig for eiere å kunne overvåke hundens puls regelmessig, spesielt hvis hunden har en underliggende medisinsk tilstand eller hvis du er bekymret for hundens helse. Her er noen trinn du kan følge for å opprettholde en sunn hundepuls:

 1. Lær hvordan du måler pulsen, som beskrevet tidligere.
 2. Vær oppmerksom på hva som er normalt for din hund. Det er viktig å kjenne til din hunds normale pulsområde slik at du kan legge merke til eventuelle avvik.
 3. Ta hensyn til hundens atferd og symptomer. Hvis hunden din viser tegn på uvanlig oppførsel, som rask pusting eller slapphet, kan dette være tegn på en unormal puls.
 4. Hold en pulslogg. Registrer pulsen til hunden din regelmessig, spesielt hvis du har bekymringer. Dette kan hjelpe veterinæren din med å identifisere eventuelle mønstre eller problemer.
 5. Konsulter en veterinær hvis du er bekymret. Hvis du mistenker at hunden din har en unormal puls eller viser symptomer på hjerteproblemer, bør du kontakte en veterinær for en grundig vurdering og rådgivning.

Hvorfor er det viktig å kjenne til normal puls hos hund?

Å kjenne til normal puls hos hund er viktig av flere grunner. For det første kan det hjelpe deg med å overvåke hundens generelle helse. Eventuelle endringer i pulsen kan indikere potensielle helseproblemer som krever medisinsk oppmerksomhet. Tidlig oppdagelse av slike problemer kan føre til bedre behandlingsresultater.

Videre kan kunnskap om normal puls hjelpe deg med å tilpasse hundens aktivitetsnivå og trening. Hunder med en raskere puls kan ha lavere utholdenhet og kreve kortere treningsøkter. På den annen side kan hunder med en normal puls dra nytte av lengre, mer intensive treningsrutiner.

Hvordan kan du forbedre hundens hjertehelse?

Når du har etablert hva som er normal puls hos hunden din, er det også viktig å vurdere hvordan du kan forbedre og opprettholde hjertehelsen til din kjære følgesvenn. Her er noen retningslinjer som kan hjelpe deg med å holde hundens hjerte i god form:

 1. Balansert kosthold: Sørg for å gi hunden din et balansert og næringsrikt kosthold. Velg et kvalitetsfôr som er tilpasset hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Unngå å gi for mye menneskemat, spesielt mat som er skadelig for hunder, som sjokolade, druer og løk.
 2. Regelmessig mosjon: Gi hunden din tilstrekkelig mosjon i henhold til dens behov. Aktiviteter som turer, leking og løping i en inngjerdet hage bidrar til å opprettholde en sunn hjertefunksjon og god generell helse.
 3. Unngå overvekt: Overvekt kan legge ekstra belastning på hjertet og øke risikoen for hjerteproblemer. Vær nøye med hundens vekt, og rådfør deg med veterinæren for å utvikle et passende vektkontrollprogram hvis nødvendig.
 4. Regelmessige veterinærbesøk: Planlegg jevnlige veterinærkontroller for din hund. Veterinæren kan utføre grundige helsekontroller, inkludert vurdering av hundens puls og hjertelyder, og gi råd om forebygging og behandling av hjerteproblemer.
 5. Hjertefôr og kosttilskudd: For hunder som er utsatt for hjerteproblemer, kan veterinæren anbefale spesielle hjertefôr eller kosttilskudd som støtter hjertefunksjonen. Disse produktene kan være en viktig del av omsorgen for hunder med hjerteproblemer.
 6. Hold stressnivået lavt: Stress kan påvirke hundens hjertehelse negativt. Prøv å skape et rolig og trygt miljø for din hund, og gi den tilstrekkelig sosial interaksjon og mental stimulering.
 7. Unngå røyking: Røyking i nærheten av hunden din kan også påvirke dens hjertehelse. Røyking er kjent for å øke risikoen for hjertesykdom hos hunder, så det er best å unngå røyking rundt din firbente venn.

Konklusjon

For å opprettholde en sunn hjertehelse hos hunden din er det essensielt å forstå hva som er normal puls hos hund. Dette gir deg en verdifull indikasjon på hundens generelle helse og kan hjelpe deg med å identifisere eventuelle avvik eller potensielle problemer. Normal puls hos hund varierer avhengig av alder, størrelse, aktivitetsnivå og helsestatus, så det er viktig å kjenne din egen hunds normale pulsfrekvensområde.

For å ta vare på din firbente venns hjertehelse, må du sørge for å gi riktig ernæring, tilstrekkelig mosjon og jevnlige veterinærkontroller. Disse enkle, men betydningsfulle skrittene kan bidra til å sikre at din hund lever et langt og friskt liv med et sunt hjerte.

Husk alltid å konsultere en veterinær hvis du har bekymringer knyttet til hundens helse eller pulsfrekvens. Sammen kan du jobbe for å gi din hund den beste omsorgen og oppmerksomheten den fortjener, og dermed sørge for en lykkelig og sunn følgesvenn gjennom hele livet.

Referanser

Om forfatteren