Hvordan måle puls på hund?

Å kunne måle hundens puls er nyttig for å overvåke hundens helse, spesielt i tilfeller av skade, sykdom eller etter intens fysisk aktivitet. Lær hvordan du skal måle puls på hund.

Selv om det kan virke som en utfordrende oppgave å måle pulsen på en hund, er det faktisk en relativt enkel prosess når du vet hva du skal se etter og hvordan du skal gjøre det. Å kunne måle hundens puls er nyttig for å overvåke hundens helse, spesielt i tilfeller av skade, sykdom eller etter intens fysisk aktivitet. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom trinnene for hvordan du kan måle pulsen på en hund, og gi deg nyttig informasjon om hva du skal se etter.

Hva er puls og hvorfor er det viktig?

Før vi dykker dypere inn i hvordan du måler pulsen på hunden din, la oss først forstå hva puls er og hvorfor det er viktig. Puls refererer til hjertets slagfrekvens per minutt, og det er en viktig indikator på hjertehelsen og generell vitalitet hos hunden din. Å måle pulsen gir deg innsikt i om hunden din har en normal hjertefrekvens eller om det er noe galt som krever medisinsk oppmerksomhet.

En normal hvilepuls for en voksen hund varierer vanligvis mellom 60 og 140 slag per minutt, avhengig av hundens størrelse, alder og fysiske tilstand. Pulsfrekvensen kan øke når hunden din er engstelig, redd, eller engasjert i fysisk aktivitet. Å kjenne hundens normale hvilepuls vil hjelpe deg med å oppdage eventuelle avvik som kan indikere en underliggende helseproblemer.

Relatert: Normal puls hos hund

Hvor er det lettest å måle puls på hund?

Det er flere steder på hunden der du kan måle pulsen, men noen steder er enklere og mer pålitelige enn andre. De to mest vanlige stedene å måle pulsen på en hund er:

 1. Hundens hals: Dette er det vanligste stedet å måle pulsen på en hund. Du finner hundens puls ved å plassere pekefingeren og langfingeren forsiktig på hundens hals, like under kjeven. Du bør føle en liten høyde eller pulsering under fingrene dine. Dette er hundens karotisarterie. Mål antall pulsslag du føler på ett minutt for å beregne hundens hjertefrekvens per minutt.
 2. Innsiden av bakbenet: Innsiden av hundens bakben, rett under lysken, er et annet sted der du kan føle pulsen. Du kan plassere pekefingeren og langfingeren på innsiden av låret for å måle pulsen. Igjen, tell antall pulsslag du føler på ett minutt for å beregne hundens hjertefrekvens per minutt.

Det kan være lurt å velge det stedet som er mest tilgjengelig og behagelig for både deg og hunden din. Noen hunder kan være mer følsomme enn andre, så det kan være nødvendig å eksperimentere litt for å finne det beste stedet for å måle pulsen på akkurat din hund. Husk å være tålmodig og rolig under prosessen for å oppnå nøyaktige resultater.

Hva er normal puls på hund?

Normal pulsvariasjon hos hunder kan avhenge av flere faktorer, inkludert hundens størrelse, alder og fysiske tilstand. Her er en omtrentlig retningslinje for hva som anses som normal puls for forskjellige typer hunder:

 1. Liten hund (f.eks. Chihuahua, Dachshund): Normal hvilepuls kan variere fra omtrent 100 til 140 slag per minutt.
 2. Mellomstor hund (f.eks. Labrador Retriever, Golden Retriever): Normal hvilepuls for mellomstore hunder kan ligge i området 70 til 120 slag per minutt.
 3. Stor hund (f.eks. Tysk Schäferhund, Saint Bernard): Normal hvilepuls for store hunder kan være rundt 60 til 100 slag per minutt.
 4. Valper: Valper har vanligvis høyere puls enn voksne hunder. En normal hvilepuls for en valp kan variere fra 120 til 160 slag per minutt.

Det er viktig å merke seg at individuelle variasjoner kan forekomme, og noen hunder kan ha en litt høyere eller lavere hvilepuls uten at det nødvendigvis indikerer en helseproblematikk. Det er derfor klokt å kjenne til din hunds normale hvilepuls, da det kan variere fra hund til hund.

Husk også at hundens puls kan variere avhengig av faktorer som stress, trening, temperatur og sykdom. Derfor er det lurt å ta flere målinger over tid for å få et mer nøyaktig bilde av hva som er normalt for din hund. Hvis du er bekymret for hundens puls eller merker unormale endringer, bør du kontakte veterinæren din for en profesjonell vurdering og råd.

Hvordan måle puls på hund: Trinn for trinn

Å måle pulsen på hunden din kan være en nyttig ferdighet å ha. Her er trinnene du bør følge for å gjøre det riktig:

Trinn 1: Forberedelsene

Før du begynner, må du sørge for at hunden din er rolig og avslappet. Det beste er å gjøre dette når hunden er i hvilemodus, for eksempel når den ligger ned eller slapper av på sofaen. Prøv å unngå å gjøre dette rett etter at hunden har trent eller er veldig opphisset, da pulsen kan være høyere i slike situasjoner.

Trinn 2: Finn et passende sted

Finn et rolig sted der du kan utføre målingen uten forstyrrelser. Du vil ha hunden din i en komfortabel posisjon, helst liggende på siden eller ryggen.

Trinn 3: Finn stedet der du måler pulsen

Hunden din har flere steder hvor du kan føle pulsen, men det mest brukte er ved halsen og innsiden av bakbenet. La oss først se på hvordan du kan måle pulsen på hundens hals:

Måling av puls på hundens hals

 1. Plasser pekefingeren og langfingeren forsiktig på hundens hals, like under kjeven. Du bør føle en liten høyde eller pulsering under fingrene dine. Dette er hundens karotisarterie.
 2. Tell antall pulsslag du føler på ett minutt. Dette gir deg hundens hjertefrekvens per minutt.

Måling av puls på hundens innsiden av bakbenet

 1. Hvis du foretrekker å måle pulsen på hundens bakben, plasserer du pekefingeren og langfingeren på innsiden av låret, rett under lysken.
 2. Igjen, tell antall pulsslag du føler på ett minutt for å beregne hundens hjertefrekvens.

Trinn 4: Registrer resultatene

Når du har målt pulsen på hunden din i ett minutt, bør du registrere antall slag du har talt. Dette tallet gir deg hundens hjertefrekvens per minutt, også kjent som puls. Det er viktig å gjøre denne målingen flere ganger for å få et gjennomsnittlig resultat, da hjertefrekvensen kan variere litt fra gang til gang.

Hva skal du se etter når du måler pulsen på hunden din?

Når du måler pulsen på hunden din, er det noen viktige ting du bør være oppmerksom på:

 1. Normal puls: Som nevnt tidligere, bør du vite hva som er en normal hvilepuls for hunden din, basert på dens størrelse, alder og fysiske tilstand. Eventuelle avvik fra dette normale området kan være en indikasjon på et helseproblem.
 2. Regelmessighet: Pulsen bør være jevn og regelmessig. Hvis du oppdager uregelmessigheter i pulsen, som ekstra slag eller pauser, bør du kontakte veterinæren din for videre vurdering.
 3. Pulsstyrke: Du kan også vurdere pulsstyrken ved å merke hvor kraftig pulsen føles. Dette kan gi deg mer informasjon om hundens hjertehelse.

Hva skal du gjøre hvis du er bekymret?

Hvis du oppdager en unormal puls når du måler hundens hjertefrekvens, eller hvis du er bekymret for hundens generelle helse, bør du ikke nøle med å kontakte veterinæren din. De vil kunne gi en grundigere vurdering av hundens tilstand og gi råd om eventuelle nødvendige tiltak.

Tips for å gjøre måling av puls på hund enklere

Selv om måling av hundens puls er en ganske enkel prosess, kan det fortsatt være utfordrende å få nøyaktige målinger, spesielt hvis hunden din er urolig eller nervøs. Her er noen tips som kan gjøre det enklere for deg:

1. Ta deg tid

Det er viktig å være tålmodig når du måler hundens puls. Noen ganger kan det ta litt tid å finne det beste stedet å føle pulsen, spesielt hvis hunden din har mye pels. Ikke bli frustrert hvis det tar litt tid, og prøv å holde hunden din rolig og avslappet under prosessen.

2. Bruk en metronom

For å hjelpe deg med å telle pulsslagene nøyaktig, kan du bruke en metronom eller en pulsteller. Dette vil bidra til å unngå feil i tellingen, spesielt hvis hunden din har en rask hjertefrekvens.

3. Ha en assistent

Hvis du har problemer med å holde hunden rolig eller finne pulsen, kan det være nyttig å ha en assistent som kan hjelpe deg. De kan holde hunden i posisjon og hjelpe deg med å telle pulsslagene nøyaktig.

4. Øv deg regelmessig

Jo mer du øver deg på å måle hundens puls, desto bedre blir du på det. Prøv å gjøre dette til en regelmessig rutine, slik at du blir mer komfortabel med prosessen over tid.

Når bør du måle hundens puls?

Det er flere situasjoner der det kan være nyttig å måle hundens puls:

1. Under trening

Hvis du driver med aktiviteter som løping, turgåing eller agility med hunden din, kan det være interessant å måle pulsen før, under og etter trening. Dette gir deg innsikt i hvor mye anstrengelse hunden din opplever og om den trenger en pause.

2. Etter intens aktivitet

Hvis hunden din har deltatt i en intens aktivitet, som lek med andre hunder eller kraftig lek, kan det være lurt å måle pulsen for å sikre at den kommer seg raskt og ikke viser tegn på overanstrengelse.

3. Ved mistanke om helseproblemer

Hvis hunden din viser symptomer på sykdom eller ubehag, som hoste, tung pusting eller uvanlig atferd, kan det være lurt å måle pulsen for å se om den er i normalt område.

4. Som en del av regelmessig helseovervåkning

For eldre hunder eller hunder med kjente helseproblemer, kan det være nyttig å inkludere måling av pulsen som en del av regelmessig helseovervåkning. Dette kan bidra til å oppdage potensielle problemer tidlig.

Konklusjon

I konklusjon, måling av hundens puls er en verdifull ferdighet som alle hundeeiere bør kunne utføre. Det gir deg muligheten til å overvåke hundens helse og velvære, og det kan være spesielt nyttig i situasjoner der du mistenker at noe er galt. Ved å følge de trinnene og tipsene som er beskrevet i denne artikkelen, kan du trygt og nøyaktig måle hundens puls. Husk alltid å ha kjennskap til hundens normale hvilepuls og vær oppmerksom på eventuelle avvik. Og viktigst av alt, hvis du er bekymret for hundens helse, ikke nøl med å kontakte veterinæren din for profesjonell vurdering og råd. Å ta vare på din firbente venns helse er en viktig del av eierskap, og kunnskap om hvordan du måler pulsen kan bidra til å sikre at hunden din lever et sunt og lykkelig liv.

Referanser

Om forfatteren