Medisin mot skabb hos hund

Hvis du mistenker at hunden din har skabb, er det viktig å oppsøke en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsanbefalinger. Lær mer om medisiner mot skabb hos hund.

Skabb hos hunder kan behandles, og behandlingen avhenger av typen skabb og alvorlighetsgraden av infeksjonen. To vanlige typer skabb hos hunder er sarcoptes skabb (Sarcoptes scabiei) og demodex skabb (Demodex spp.).

For behandling av sarcoptes skabb, kan veterinæren din foreskrive topikale medisiner som inneholder stoffer som selamektin, moxidectin eller ivermektin. Disse medisinene kan gis som dråper eller spot-on midler som påføres hundens hud. Behandlingen kan vare i flere uker, og det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye.

Behandlingen av demodex skabb kan variere avhengig av alvorlighetsgraden. Mindre alvorlige tilfeller kan noen ganger gå over av seg selv, spesielt hos unge hunder. I mer alvorlige tilfeller kan veterinæren din foreskrive medisiner som ivermektin, amitraz eller andre midler som er egnet for å kontrollere demodex-middene.

Husk at nøyaktig diagnose og behandling bør utføres av en veterinær. Feil behandling kan forverre tilstanden eller forårsake andre problemer for hunden din. Sørg for å konsultere en dyrehelsepersonell for råd og veiledning basert på hundens individuelle tilstand og behov.

Relatert: Behandling av skabb hos hund

Hvordan ser skabb på hund ut?

Skabb hos hunder forårsakes av mikroskopiske parasitter kalt skabbmidd (Sarcoptes scabiei). Symptomene på skabb kan variere avhengig av hundens immunrespons, alvorlighetsgraden av infeksjonen og andre faktorer. Her er noen vanlige tegn på skabb hos hunder:

 1. Intens kløe: Den mest uttalt symptomet på skabb er intens kløe. Hunden vil klø seg kontinuerlig og kan virke urolig eller irritabel på grunn av dette. Kløen er ofte verre om natten.
 2. Hårløse områder: Skabbmiddene graver seg inn i hundens hud for å legge egg, og dette kan føre til hårløse områder på huden. Disse områdene kan være røde, skjellende og irriterte.
 3. Skorpedannelse: Infeksjonen kan føre til dannelse av skorper, skorpeaktige områder eller skader på huden på grunn av kløing og riper.
 4. Papler og pustler: Små hevelser i huden, kjent som papler, og pustler, som er små, pusfylte blemmer, kan forekomme i områder der skabbmiddene har infisert huden.
 5. Rødhet og irritasjon: Infiserte områder av huden kan bli røde, irriterte og betente.
 6. Tykkere hud: Kronisk skabbinfeksjon kan føre til fortykket hud på noen områder, spesielt der hunden har klødd mye.
 7. Lesjoner rundt ører og labber: Skabbmiddene liker ofte å bosette seg i ører og labber. Ørene kan bli betente, røde og kløende, og du kan se hevelser og skorpedannelse.
 8. Spredning: Skabbinfeksjon kan spre seg til andre deler av kroppen over tid, spesielt hvis det ikke blir behandlet.

Det er viktig å merke seg at disse symptomene også kan ligne på andre hudsykdommer, derfor bør du oppsøke en veterinær for en nøyaktig diagnose hvis du mistenker at hunden din har skabb. Hvis hunden din viser symptomer på skabb, er det best å unngå nær kontakt med andre dyr og mennesker inntil en veterinær har bekreftet diagnosen og startet behandling.Kan hunder få skabb

Relatert: Kan hunder få skabb

Medisiner mot skabb hos hund

Her er en mer detaljert liste oversikt noen medisiner som kan brukes til behandling av skabb hos hunder. Husk at disse medisinene må foreskrives av en veterinær, og doseringen og behandlingsplanen vil variere avhengig av hundens tilstand og vekt.

 1. Ivermektin: Dette er et bredspektret antiparasittisk middel som brukes til å behandle både sarcoptes skabb og demodex skabb. Det kommer i forskjellige former, inkludert orale tabletter og injiserbare løsninger. Doseringen vil variere basert på hundens størrelse og type skabb som behandles.
 2. Selamektin: Dette er en aktuell behandling som påføres hundens hud som en dråpe eller spot-on-løsning. Det brukes vanligvis til å behandle sarcoptes skabb og er også effektivt mot andre parasitter som lus og flått.
 3. Moxidectin: Dette er en annen antiparasittisk medisin som kan brukes til å behandle skabb. Den kommer i forskjellige former, inkludert topikale løsninger og orale tabletter.
 4. Amitraz: Dette er en annen aktuell behandling som brukes spesielt for demodex skabb. Amitraz er tilgjengelig som en løsning eller et nedsenkingsbad, og hunden dyppes i blandingen i en viss tid. Det er viktig å følge nøyaktig dosering og instruksjoner, da amitraz kan ha bivirkninger.
 5. Lime-sulfurløsning: Dette er en naturlig behandling som kan brukes til å behandle en rekke hudparasitter, inkludert skabb. Det påføres hundens hud i form av en løsning eller sjampo. Lime-sulfurløsningen kan være effektiv, men den har en spesiell lukt og kan bleke pels.
 6. Topikale steroider eller antibiotika: I noen tilfeller kan hunden utvikle sekundære infeksjoner som følge av skabb. I slike tilfeller kan veterinæren foreskrive topikale steroider eller antibiotika for å behandle infeksjonen og lette kløe og ubehag.

Det er viktig å merke seg at disse medisinene må foreskrives av en veterinær etter en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Behandlingsplanen vil variere avhengig av hundens helse, alder, vekt og type skabb som behandles. Hvis du mistenker at hunden din har skabb, bør du umiddelbart oppsøke en veterinær for råd og behandling.

Ivermektin

Ivermektin er et antiparasittisk legemiddel som tilhører klassen av avermektiner. Det brukes ofte til å behandle parasittiske infeksjoner hos både mennesker og dyr, inkludert hunder. Ivermektin virker ved å påvirke nervesystemet til parasittene og forårsaker lammelse og død av dem.

Når det gjelder hunder, brukes ivermektin ofte til å behandle en rekke parasittiske infeksjoner, inkludert skabb og demodex skabb. Her er noen viktige ting å vite om bruk av ivermektin til behandling av skabb hos hunder:

 1. Dosering: Doseringen av ivermektin varierer avhengig av hundens vekt, type skabb som behandles og andre faktorer. Det er viktig å følge veterinærens anbefalinger nøye når det gjelder dosering og administrasjonsmåte.
 2. Formuleringer: Ivermektin kommer i forskjellige formuleringer, inkludert orale tabletter, injiserbare løsninger og spot-on-løsninger. Veterinæren vil velge riktig formulering basert på hundens behov og tilstand.
 3. Overdosering: Ivermektin kan være giftig hvis det gis i for høye doser. Noen hunderaser, spesielt collie-liknende raser og deres krysninger, er mer følsomme for ivermektin og kan ha en genetisk disposisjon for å håndtere det dårligere. Dette kan føre til alvorlige bivirkninger som kramper, kollaps og til og med død. Det er derfor viktig å kjenne hundens rase og informere veterinæren om dette før behandlingen starter.
 4. Oppfølging: Veterinæren din vil trolig ønske å overvåke hunden din under behandlingen med ivermektin. Dette kan innebære regelmessige besøk for å sjekke responsen på behandlingen og justere doseringen om nødvendig.
 5. Bivirkninger: Mens ivermektin er effektivt mot parasitter, kan det også ha bivirkninger. Disse kan inkludere kvalme, oppkast, diaré, slapphet og andre reaksjoner. Hvis du merker noen uvanlige symptomer etter å ha gitt ivermektin til hunden din, bør du kontakte veterinæren din.

Husk at bare en veterinær kan foreskrive ivermektin eller noen annen medisin til hunden din. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye og å diskutere eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha om behandlingen.

Selamektin

Selamektin er et antiparasittisk legemiddel som tilhører klassen av avermektiner, og det brukes til å behandle parasittiske infeksjoner hos hunder og katter. Den vanligste bruken av selamektin hos hunder er å behandle en rekke parasittiske infeksjoner, inkludert skabb og andre hudparasitter. Her er noen viktige detaljer om bruk av selamektin til behandling av skabb hos hunder:

 1. Handelsnavn: Selamektin er vanligvis tilgjengelig under forskjellige handelsnavn som “Revolution” og “Stronghold.” Disse produktene er ofte i form av en topisk løsning som påføres hundens hud.
 2. Spektrum av virkning: Selamektin har en bredspektret virkning og kan behandle flere typer parasitter samtidig. Det kan være effektivt mot skabbmidd, lus, flått, hjerteormlarver og andre hudparasitter.
 3. Bruk: For behandling av skabb, påføres selamektin en gang i måneden som en dråpe på hundens hud, vanligvis mellom skulderbladene. Dette gjør det enkelt å administrere og kan hjelpe med å kontrollere og forebygge parasittiske infeksjoner.
 4. Resept: Selamektinprodukter krever vanligvis en resept fra veterinæren din. Dette er fordi riktig dosering og administrasjon er viktig for å sikre effektiv behandling og minimal risiko for bivirkninger.
 5. Bivirkninger: Selamektin regnes som relativt trygt når det brukes riktig, men det er alltid en liten risiko for bivirkninger. Noen hunder kan oppleve milde reaksjoner som hudirritasjon, rødhet eller kløe på påføringsstedet. Hvis du merker alvorlige eller uvanlige reaksjoner, bør du kontakte veterinæren din.
 6. Rasefølsomhet: Selamektin kan være tryggere for ivermektin-sensitive raser, som collie-liknende raser, siden selamektin har en annen farmakologisk profil. Likevel, som med ethvert medikament, er det best å diskutere med veterinæren din hvis du er bekymret for rasefølsomhet.
 7. Forebyggende bruk: I tillegg til behandling kan selamektin også brukes forebyggende for å beskytte hunden mot flere typer parasitter, inkludert hjerteorm, lus og flått.

Som alltid er det viktig å konsultere en veterinær før du starter noen behandling. Veterinæren din vil kunne gi deg nøyaktige doseringsanvisninger, diskutere potensielle bivirkninger og hjelpe deg med å avgjøre om selamektin er riktig behandlingsalternativ for din hunds spesifikke tilstand.

Moxidectin

Moxidectin er et antiparasittisk legemiddel som tilhører klassen av makrocykliske laktoner, og det brukes til å behandle en rekke parasittiske infeksjoner hos hunder og andre dyr. Moxidectin har en lignende virkningsmekanisme som andre avermektiner, og det kan være effektivt mot en rekke parasitter, inkludert skabb. Her er noen viktige punkter om bruk av moxidectin til behandling av skabb hos hunder:

 1. Bruksområder: Moxidectin brukes til behandling og forebygging av parasittiske infeksjoner. Det kan være effektivt mot skabbmidd og andre hudparasitter, samt hjerteormlarver og andre indre parasitter.
 2. Handelsnavn: Moxidectin kan finnes under forskjellige handelsnavn, avhengig av produktet og produsenten. Det er ofte tilgjengelig i form av aktuelle løsninger, orale tabletter eller injeksjoner.
 3. Administrasjonsmåte: Moxidectin kan administreres topisk (påføres på hundens hud) eller som en oral dose, avhengig av formuleringen. Dette gjør det enkelt å tilpasse administrasjonen til hundens behov og forhold.
 4. Resept: Som andre reseptbelagte medisiner, krever moxidectin en resept fra en veterinær. Dette sikrer riktig dosering og administrasjon.
 5. Dosering: Doseringen av moxidectin varierer avhengig av hundens vekt, alder og type parasitt som behandles. Veterinæren din vil kunne gi deg nøyaktige doseringsinstruksjoner basert på din hunds individuelle behov.
 6. Bivirkninger: Moxidectin regnes som relativt trygt når det brukes riktig, men det er alltid en mulighet for bivirkninger. Mulige reaksjoner kan inkludere kvalme, oppkast, diaré, slapphet eller hudreaksjoner på applikasjonsstedet. Hvis du legger merke til alvorlige eller vedvarende bivirkninger, bør du kontakte veterinæren din.
 7. Forebyggende bruk: Moxidectin kan også brukes forebyggende for å beskytte hunden mot en rekke parasitter. Dette kan være spesielt nyttig i områder med høy forekomst av parasittiske infeksjoner.

Som alltid er det viktig å konsultere en veterinær før du starter behandling med moxidectin eller noen annen medisin. Veterinæren din vil kunne gi deg råd om riktig dosering, administrasjon og potensielle risikoer basert på din hunds helsestatus og behov.

Amitraz

Amitraz er et antiparasittisk legemiddel som tilhører klassen av imidaklopridamidiner. Det brukes til å behandle en rekke parasittiske infeksjoner hos hunder, inkludert skabb og demodex skabb. Her er noen viktige punkter om bruk av amitraz til behandling av skabb hos hunder:

 1. Bruksområder: Amitraz brukes primært til behandling av demodex skabb, en type skabb som skyldes Demodex-midd. Det kan også brukes til å behandle andre parasittiske infeksjoner som lus og flått.
 2. Handelsnavn: Amitraz finnes under forskjellige handelsnavn, avhengig av produktet og produsenten. Det er ofte tilgjengelig som en konsentrert løsning eller som en nedsenkingsbad.
 3. Administrasjonsmåte: Amitraz brukes vanligvis ved å blande en bestemt mengde løsning med vann og deretter dyppe eller påføre hunden. Nedsenkingsbad kan være en metode som brukes for å sikre at hele hundens kropp blir utsatt for medisinen.
 4. Dosering: Doseringen og administrasjonsmåten av amitraz vil variere avhengig av hundens vekt og infeksjonsnivå. Veterinæren din vil kunne gi deg nøyaktige instruksjoner for korrekt dosering.
 5. Overvåking: Amitraz-behandlingen krever nøye overvåking av hunden under og etter behandlingen. Dette inkluderer å se etter bivirkninger, som sløvhet, svakhet eller endringer i hjerte- og respirasjonsfrekvensen.
 6. Bivirkninger: Amitraz kan ha bivirkninger, spesielt hvis det brukes feil eller i for høye doser. Bivirkninger kan inkludere døsighet, svimmelhet, tap av appetitt og redusert hjertefrekvens. Hunder kan også utvikle en reaksjon på løsningen som påføres huden.
 7. Bruk hos valper og eldre hunder: Amitraz bør brukes med forsiktighet hos valper og eldre hunder, da de kan være mer følsomme for medisinen. Veterinæren din vil kunne avgjøre om amitraz er trygt og passende for din hunds alder.
 8. Rasefølsomhet: Noen hunderaser kan være mer følsomme for amitraz enn andre. Følsomheten kan variere, og det er viktig å informere veterinæren din om hundens rase før behandlingen starter.

Som alltid er det avgjørende å konsultere en veterinær før du bruker amitraz eller noen annen medisin til hunden din. Veterinæren din vil kunne gi deg råd om riktig dosering, administrasjon og overvåking basert på hundens individuelle tilstand og behov.

Lime-sulfurløsning

Lime-sulfurløsning er en topisk behandling som brukes til å behandle en rekke hudproblemer hos hunder, inkludert skabb og demodex skabb. Her er noen viktige detaljer om bruk av lime-sulfurløsning til behandling av skabb hos hunder:

 1. Bruksområder: Lime-sulfurløsning brukes hovedsakelig til å behandle parasittiske hudinfeksjoner som skabb og demodex. Den har også soppdrepende egenskaper og kan brukes til å behandle hudinfeksjoner forårsaket av sopp.
 2. Virkningsmekanisme: Lime-sulfurløsning virker ved å drepe parasitter som skabbmidd eller demodexmidd, samt hjelpe med å kontrollere overvekst av sopp på hundens hud.
 3. Bruksmåte: Lime-sulfurløsning påføres direkte på hundens hud. Vanligvis er det en sjampo-lignende væske som masseres inn i hundens pels og hud. Etter en anbefalt eksponeringstid (vanligvis noen minutter), skylles løsningen grundig av.
 4. Lukt og farge: Lime-sulfurløsning har en karakteristisk lukt som mange beskriver som ubehagelig. Den kan også etterlate en midlertidig gulaktig farge på hundens pels, spesielt på lysere farger.
 5. Bivirkninger: Lime-sulfurløsning er generelt trygg, men noen hunder kan oppleve hudirritasjon eller allergiske reaksjoner på løsningen. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner og se etter eventuelle uvanlige reaksjoner.
 6. Hyppighet: Frekvensen av behandlingen med lime-sulfurløsning kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen og hundens respons. Veterinæren din vil gi deg anbefalinger om hvor ofte du skal bruke løsningen.
 7. Rådfør deg med veterinær: Før du bruker lime-sulfurløsning på hunden din, bør du alltid rådføre deg med veterinæren din. Veterinæren vil kunne gi deg råd om riktig bruk, dosering og behandlingsvarighet basert på hundens tilstand og behov.
 8. Håndtering og påføring: Det kan være lurt å bruke hansker når du påfører lime-sulfurløsning, da den kan forårsake flekker på huden og gi en karakteristisk lukt. Pass også på at løsningen ikke kommer i kontakt med hundens øyne eller munn.

Husk at selv om lime-sulfurløsning kan være effektiv, kan det være en god idé å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsanbefalinger før du begynner behandlingen. Veterinæren vil kunne vurdere hundens tilstand og gi deg råd om hvilken behandling som passer best for din hund.

Topikale steroider eller antibiotika

Topikale steroider og antibiotika brukes noen ganger som del av behandlingen for skabb hos hunder, spesielt når det er komplikasjoner som sekundær hudinfeksjon eller betennelse. Her er noen viktige detaljer om bruken av topikale steroider og antibiotika i behandlingen av skabb hos hunder:

 1. Topikale steroider:
  • Topikale steroider brukes for å redusere betennelse, kløe og irritasjon assosiert med skabbinfeksjonen.
  • De hjelper til med å lindre ubehagelige symptomer og kan forbedre hundens komfort.
  • Det er viktig å bruke topikale steroider etter veterinærens anbefalinger, da overdreven bruk eller feil bruk kan føre til bivirkninger som hudtynning eller forverring av infeksjonen.
  • Steroider skal bare brukes under tilsyn av en veterinær og bør ikke brukes på åpne sår eller områder med mulig hudbrudd.
 2. Antibiotika:
  • Antibiotika kan foreskrives hvis det har utviklet seg en sekundær bakteriell infeksjon på grunn av intens kløing og riper på huden.
  • De hjelper med å behandle den underliggende bakterielle infeksjonen og kan bidra til raskere helbredelse.
  • Det er viktig å bruke antibiotika nøyaktig som foreskrevet av veterinæren, selv om hundens symptomer forbedrer seg tidligere.
  • Fullfør hele antibiotikakuren, selv om hunden virker friskere, for å forhindre antibiotikaresistens og tilbakefall.

Det er viktig å merke seg at topikale steroider og antibiotika skal brukes som en del av en omfattende behandlingsplan som inkluderer behandling mot de underliggende skabbmidden. Bruken av disse medisinene bør alltid være i samråd med veterinæren din. Feil bruk av steroider eller antibiotika kan forverre tilstanden eller føre til andre helseproblemer for hunden din. Sørg for å diskutere med veterinæren din for å få riktig veiledning basert på hundens individuelle behov.

Kan skabb gå bort av seg selv?

Ja, i noen tilfeller kan skabb faktisk gå bort av seg selv, spesielt i mildere tilfeller. Skabb er en hudinfeksjon forårsaket av skabbmidd, og det er flere faktorer som påvirker omfanget av infeksjonen og hvordan den utvikler seg:

 1. Immunrespons: Hundens immunsystem spiller en viktig rolle i å bekjempe skabbinfeksjonen. I milde tilfeller kan immunsystemet klare å bekjempe skabbmiddene over tid, og infeksjonen kan løse seg selv.
 2. Skabbens type: Det er flere typer skabbmidd som kan infisere hunder, inkludert sarcoptes skabb og demodex skabb. Noen ganger kan milde demodex-infeksjoner hos unge hunder forsvinne av seg selv når hunden blir eldre og immunsystemet blir mer robust.
 3. Miljøfaktorer: Skabbmidd lever og formerer seg på huden til hunden. Noen ganger kan endringer i miljøet, som temperatur eller fuktighet, påvirke skabbmiddenes overlevelse og bidra til at infeksjonen avtar.
 4. Alder og helse: Unge hunder og eldre hunder med svekket immunsystem kan være mer sårbare for alvorlige skabbinfeksjoner. Hos slike hunder kan det være nødvendig med behandling for å forhindre komplikasjoner.

Selv om skabb i noen tilfeller kan forsvinne av seg selv, er det viktig å merke seg at ubehandlet skabb kan føre til alvorlige symptomer og komplikasjoner. Det kan også spre seg til andre dyr eller mennesker. Derfor, hvis du mistenker at hunden din har skabb eller ser symptomer som intens kløe, hårløse områder og irritasjon, bør du oppsøke en veterinær for en nøyaktig diagnose og råd om behandlingsalternativer. Behandling vil hjelpe med å lindre ubehag og redusere risikoen for ytterligere spredning eller komplikasjoner.

Referanser

Om forfatteren