Kan hunder få skabb

Hunder kan få skabb, og forårsaker en hudsykdom forårsaket av en mikroskopisk midd kalt Sarcoptes scabiei. Lær mer om hunder kan få skabb.

Hunder kan få skabb. Skabb er en hudsykdom forårsaket av en mikroskopisk midd kalt Sarcoptes scabiei. Denne middarten graver seg inn i hundens hud og forårsaker intens kløe, irritasjon og hudutslett. Skabb er smittsomt og kan overføres fra hund til hund gjennom direkte hudkontakt.

Hvordan ser skabb på hund ut?

Skabb på hunder kan ha ulike utseender avhengig av sykdomsstadiet og hvor lenge infeksjonen har pågått. Her er noen vanlige måter skabb kan se ut på hundens hud:

 1. Intens kløe: Kløe er ofte det første og mest fremtredende symptomet på skabb. Hunden vil klø seg kontinuerlig, spesielt på områder som ører, albuer, knær, mage og lysker.
 2. Rødhet og betennelse: Infeksjonen forårsaker betennelse i huden, som kan resultere i rødhet og hevelse. De berørte områdene kan se irriterte og betente ut.
 3. Utslett: Huden kan utvikle små røde blemmer, pustler eller utslett som kan være synlige på overflaten. Disse områdene kan være hevet og ujevne.
 4. Hårtap: På grunn av den intense kløen og hundenes kloring og skraping, kan håret falle av i de berørte områdene. Dette kan føre til tynnere eller bar hud.
 5. Skorper og sår: Over tid kan skraper og sår utvikle seg som et resultat av den vedvarende kløen og irritasjonen. Disse områdene kan bli dekket av skorper eller skorper.
 6. Tykkere hud: Kronisk irritasjon kan føre til at huden tykner på de berørte områdene, noe som kan endre hudens tekstur og utseende.

Det er viktig å merke seg at symptomer på skabb kan variere fra hund til hund og avhenger av alvorlighetsgraden av infeksjonen. Noen hunder kan ha mer alvorlige symptomer enn andre. Hvis du mistenker at hunden din har skabb, bør du kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling. Veterinæren vil kunne vurdere hudens tilstand og utføre eventuelle nødvendige tester for å bekrefte tilstedeværelsen av skabb.

Relatert: Medisin mot skabb hos hund

Årsaker til skabb hos hund

Skabb hos hunder skyldes en infeksjon med en mikroskopisk midd kalt Sarcoptes scabiei. Denne middarten er ansvarlig for å forårsake den karakteristiske hudsykdommen kjent som skabb. Midden graver seg inn i hundens hud for å legge egg, og dette fører til en allergisk reaksjon som resulterer i symptomer som kløe, rødhet, utslett, hårtap og i noen tilfeller mer alvorlig hudirritasjon.

Skabb er smittsomt og kan overføres fra hund til hund gjennom direkte hudkontakt. Dette gjør at skabbinfeksjoner ofte oppstår i områder med tett kontakt mellom hunder, som kenneler, hundeutstillinger og hundeparker. Midden kan også overleve en kort periode utenfor vertens kropp, så indirekte kontakt med kontaminerte gjenstander kan også føre til smitte.

Det er viktig å merke seg at skabb hos hunder er en annen type skabb enn menneskelig skabb (Sarcoptes scabiei var. hominis), selv om de begge er forårsaket av skabbmidd. Den hundespesifikke varianten påvirker hunder og er ikke den samme som menneskelig skabb.

Hunder med svekket immunsystem, stress, dårlig ernæring eller allerede eksisterende hudproblemer kan være mer utsatt for å utvikle skabb. Hunder i alle aldre og raser kan få skabb, og det er viktig å oppsøke veterinær hvis du mistenker at hunden din har denne tilstanden, slik at riktig diagnose og behandling kan utføres.

Relatert: Behandling av skabb hos hund

Symptomer på skabb hos hund

Symptomene på skabb hos hunder inkluderer vanligvis:

 1. Intens kløe: Hunden vil klø seg kontinuerlig, spesielt rundt ører, albuer, knær og magen.
 2. Rødhet og utslett: Huden kan bli rød og betent, og det kan oppstå små blemmer og skorper.
 3. Hårtap: Håret rundt de berørte områdene kan begynne å falle av på grunn av kontinuerlig kløing og skraping.
 4. Kronisk irritasjon: Over tid kan hunden utvikle mer alvorlige symptomer, som skorper, sår og tykkere hud.

Det er viktig å få en veterinærdiagnose og behandling hvis du mistenker at hunden din har skabb. Veterinæren kan stille en korrekt diagnose og foreskrive passende behandling, som vanligvis inkluderer medisinske sjampoer, topikale kremer og i noen tilfeller orale medisiner for å kontrollere infeksjonen og lindre symptomene.

Hvis du har mistanke om at hunden din kan ha skabb, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig for å sikre riktig diagnose og behandling.

Intens kløe

Intens kløe er en av de mest karakteristiske symptomene på skabb hos hunder. Når en hund er infisert med skabbmidd, forårsaker de mikroskopiske skabbmidden kløe ved å bevege seg under huden og legge egg. Dette fører til en allergisk reaksjon som resulterer i intens kløe og irritasjon.

Hunden vil vanligvis klø seg konstant, og kløingen kan være så intens at hunden begynner å skrape, bite og gnage på huden. Dette kan føre til ytterligere hudirritasjon, sår og hårtap. De mest berørte områdene er ofte rundt ører, albuer, knær, mage og lysker.

Hvis du merker at hunden din klør seg overdrevent mye og virker urolig på grunn av kløen, bør du definitivt søke hjelp fra en veterinær. En veterinær vil kunne undersøke hunden din og stille en korrekt diagnose, og deretter foreskrive den nødvendige behandlingen for å lindre kløen og behandle skabbinfeksjonen.

Rødhet og utslett

Rødhet og utslett er også vanlige symptomer på skabb hos hunder. Når skabbmiddene graver seg inn i hundens hud og legger egg, kan det føre til en allergisk reaksjon som resulterer i betennelse, rødhet og utslett. Dette skyldes kroppens immunrespons på middens tilstedeværelse og aktivitet under huden.

Utslettet kan variere i utseende, fra små røde blemmer til større områder med irritert og betent hud. Utslettet er ofte mest synlig rundt de områdene hvor skabbmiddene er mest aktive, som for eksempel rundt ører, albuer, knær og mage.

Det er viktig å merke seg at rødhet og utslett også kan være symptomer på andre hudproblemer eller allergiske reaksjoner, så en veterinær bør undersøke hunden din for å stille en nøyaktig diagnose og bestemme den beste behandlingen. Hvis du merker rødhet og utslett på hundens hud, bør du kontakte en veterinær for å få råd og hjelp.

Hårtap

Hårtap er et annet vanlig symptom på skabb hos hunder. Den intense kløen og betennelsen som skabbmiddene forårsaker under huden, kan føre til at hunden begynner å klø seg og skrape på de berørte områdene. Dette kan resultere i hårtap i områder der hunden klør og skraper mest.

Hårtapet kan variere fra mildt til alvorlig, avhengig av hvor mye hunden klør og hvor lenge infeksjonen har pågått. Du kan se områder med tynnere eller helt bar hud der håret har falt av. Hårtapet kan ofte være merkbart rundt ører, nakke, albuer, knær og lysker, da dette er områder der skabbmiddene vanligvis er mest aktive.

Hvis du merker at hunden din opplever hårtap og kløe, bør du kontakte en veterinær for en riktig diagnose og passende behandling. Veterinæren vil kunne evaluere hårtapet og de andre symptomene for å fastslå om skabb er årsaken, eller om det kan være et annet underliggende problem som også må behandles.

Kronisk irritasjon

Ja, kronisk irritasjon er en mer alvorlig konsekvens av ubehandlet skabb hos hunder. Når skabbinfeksjonen ikke blir behandlet, kan symptomene forverres over tid, og hunden kan utvikle mer alvorlig irritasjon og hudproblemer.

Kronisk irritasjon kan inkludere:

 1. Dannelse av skorper og sår: Kontinuerlig kløing og skraping kan føre til dannelse av skorper og sår på huden. Dette kan øke risikoen for sekundær infeksjon og ytterligere komplikasjoner.
 2. Fortykket hud: Kronisk irritasjon og betennelse kan føre til fortykket hud på de berørte områdene. Dette kan gjøre symptomene mer intense og vanskeligere å behandle.
 3. Tap av hudens elastisitet: Langvarig betennelse kan føre til at huden mister sin naturlige elastisitet og fleksibilitet.
 4. Ekstrem kløe og ubehag: Med tiden kan kløen bli enda mer intens, og hunden kan oppleve betydelig ubehag.

Det er derfor viktig å søke veterinærhjelp så snart du mistenker at hunden din har skabb. Jo tidligere infeksjonen blir diagnostisert og behandlet, desto bedre er sjansene for en rask bedring og forebygging av alvorlige komplikasjoner. En veterinær vil kunne foreskrive den nødvendige behandlingen for å lindre irritasjonen, redusere kløen og fremme helbredelse.

Hvordan behandle skabb hos hund?

Behandling av skabb hos hund innebærer vanligvis en kombinasjon av medisinske tiltak for å drepe skabbmiddene og lindre symptomene. Det er viktig å søke hjelp fra en veterinær for en korrekt diagnose og behandlingsplan. Her er noen vanlige trinn i behandlingen av skabb hos hunder:

 1. Veterinærdiagnose: En veterinær vil undersøke hunden din og stille en nøyaktig diagnose. Dette kan inkludere en hudskraping eller andre tester for å påvise tilstedeværelsen av skabbmidd.
 2. Medisiner: Veterinæren kan forskrive medisiner for å drepe skabbmiddene. Dette kan inkludere reseptbelagte aktuelle medisiner som kremer eller sjampoer som inneholder spesifikke medisiner som er effektive mot skabb. I noen tilfeller kan også orale medisiner være nødvendige.
 3. Lindring av kløe og betennelse: For å lindre den intense kløen og betennelsen kan veterinæren også foreskrive medisiner som antihistaminer eller steroider. Dette kan bidra til å redusere kløen og ubehaget mens skabbmiddene blir behandlet.
 4. Rengjøring: Det kan være nødvendig å vaske hunden med spesielle medisinske sjampoer som er ment å drepe skabbmidd og rense huden.
 5. Miljøbehandling: I tillegg til å behandle hunden, kan det være nødvendig å rense hundens omgivelser, som sengen, tepper og andre tekstiler, for å minimere risikoen for gjentatt smitte.
 6. Oppfølging: Etter behandling vil veterinæren overvåke hundens tilstand og kan anbefale flere oppfølgingstester for å sikre at skabbinfeksjonen er helt eliminert.

Det er viktig å fullføre behandlingsforløpet som veterinæren foreskriver, selv om symptomene bedres før behandlingen er avsluttet. Dette er for å sikre at alle skabbmidd er eliminert og for å forhindre tilbakefall.

Husk at riktig behandling av skabb er viktig for hundens velvære og for å forhindre spredning av infeksjonen til andre dyr eller mennesker. Sørg for å følge veterinærens råd nøye og oppsøk dem hvis du har spørsmål eller bekymringer under behandlingen.

Kan hunder få skabb fra mennesker?

Hunder kan i noen tilfeller få skabb fra mennesker, men det er viktig å forstå at den typen skabb som påvirker hunder (Sarcoptes scabiei canis) er forskjellig fra den typen skabb som påvirker mennesker (Sarcoptes scabiei hominis). Dette betyr at hunder normalt ikke får den typen skabb som mennesker har, og vice versa.

Skabbmidder som påvirker mennesker har en preferanse for menneskelig hud, mens skabbmidder som påvirker hunder har en preferanse for hunde- eller dyrehud. Dette betyr at selv om det er teoretisk mulig for en hund å bli smittet med menneskelig skabb, er det svært sjeldent. Normalt er hundespesifikke skabbmidder nødvendige for å forårsake skabb hos hunder.

Hunder er mye mer utsatt for å få skabb fra andre infiserte hunder eller fra kontaminerte omgivelser hvor andre dyr har vært, snarere enn fra mennesker. Derfor, hvis du har mistanke om at hunden din har skabb, er det viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling.

Kan skabb smitte fra rev til hund?

Ja, skabb kan smitte fra rev til hund. Rev kan være bærere av skabbmiddene (Sarcoptes scabiei) som forårsaker skabb hos hunder. Når en hund kommer i direkte kontakt med en infisert rev eller områder hvor infiserte rever har vært, kan skabbmidder overføres til hunden, og hunden kan utvikle skabb.

Dette er en av grunnene til at det er viktig å unngå at hunden din kommer i kontakt med ville dyr som rev, særlig hvis du er i områder hvor skabb er kjent for å være utbredt blant villdyr. Skabb er smittsomt, og det er også mulig for skabbinfeksjonen å spre seg fra hund til hund gjennom direkte kontakt.

Hvis du mistenker at hunden din har blitt utsatt for skabb fra en infisert rev eller på annen måte, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. En veterinær kan stille en korrekt diagnose og utarbeide en behandlingsplan for å håndtere skabbinfeksjonen og lindre hundens symptomer.

Referanser

Om forfatteren