Langhåret afghansk mynde

En langhåret afghansk mynde på norsk kalles gjerne bare “afghansk mynde”. Lær mer om langhåret afghansk mynde.

Langhåret afghansk mynde

En langhåret afghansk mynde på norsk kalles gjerne bare “afghansk mynde”. Den er en rase av sighthounds (løshunder) med lang, silkeaktig pels. Disse hundene er kjent for sitt vakre og elegante utseende. Her er noen kjennetegn ved den afghanske mynden:

 1. Pels: Den afghanske mynden har lang, silkeaktig pels som kan være i ulike farger, inkludert svart, hvit, krem, rød og ulike nyanser av brun. Pelsen krever regelmessig stell, inkludert børsting og vedlikehold for å unngå floker og knuter.
 2. Størrelse: Afghanske mynder er store hunder med en høyde på rundt 63-74 cm ved skulderen og en vekt på rundt 25-30 kg. Hannene er vanligvis større enn tispene.
 3. Kroppsbygning: De har en slank og muskuløs kropp, og deres lange ben gir dem en grasiøs gangart. Hodet er langt og smalt, med karakteristiske mandelformede øyne og hengende ører.
 4. Personlighet: Afghanske mynder er kjent for å være stolte og uavhengige hunder. De kan være reserverte overfor fremmede, men er ofte hengivne og lojale mot sine nærmeste familiemedlemmer. De er også energiske og trenger regelmessig mosjon.
 5. Historie: Afghanske mynder har en lang historie og har blitt oppdrettet i Afghanistan og nærliggende områder i mange århundrer. De ble opprinnelig brukt som jakthunder til å fange byttedyr som gazeller og harer på de kuperte terrengene i Afghanistan.

Den afghanske mynden er ikke bare en vakker rase, men også en atletisk og intelligent hund som kan være en flott følgesvenn for de rette eierne.

Relatert: Korthåret afghansk mynde

Pels

Den afghanske mynden har en lang, silkeaktig pels som krever grundig og regelmessig pleie. Pelsen er en av de mest karakteristiske trekkene ved denne rasen. Her er noen viktige punkter om pelsen til en afghansk mynde:

 1. Lang pels: Pelsen til en afghansk mynde er lang og flytende. Den kan nå store lengder og kan ofte dra på bakken når hunden beveger seg. Denne lange pelsen gir hunden sitt majestetiske og elegante utseende.
 2. Silkeaktig tekstur: Pelsen er svært silkeaktig og fin å ta på. Den har en myk tekstur som er behagelig å berøre.
 3. Pelsfarge: Pelsen kan være i forskjellige farger, inkludert svart, hvit, krem, rød og forskjellige nyanser av brunt. Noen hunder kan ha forskjellige fargemønstre, som flekker eller merking.
 4. Pleiekrav: Den lange pelsen til en afghansk mynde krever mye pleie for å holde den i god stand. Det anbefales daglig børsting for å unngå sammenfiltringer og knuter. Det er også viktig å vaske og tørke pelsen ordentlig for å opprettholde dens glans og sunnhet.
 5. Profesjonell trimming: Mange eiere av afghanske mynder velger å få profesjonell trimming av pelsen. Dette innebærer at pelsen klippes og formes på en spesifikk måte for å opprettholde den ønskede utseendet til rasen.
 6. Sesongmessig røyting: Som mange andre langhårede raser har også afghanske mynder en sesongmessig røyting. Dette betyr at de kan miste mye pels i løpet av visse perioder av året. Under røytingen kan det være nødvendig med ekstra børsting for å fjerne løs pels.

På grunn av den lange og silkeaktige pelsen, er det viktig å være forberedt på det høye vedlikeholdet som følger med å ha en afghansk mynde. Regelmessig børsting, stell og profesjonell trimming er nødvendig for å holde pelsen sunn og vakker.

Relatert: Aghansk mynde valp

Størrelse

En afghansk mynde er en stor rase med en imponerende størrelse. Her er noen detaljer om størrelsen til en afghansk mynde:

 1. Høyde: Hannhunder har vanligvis en høyde på rundt 68-74 cm ved skulderen, mens tisper er litt mindre og måler rundt 63-69 cm. Disse målene er omtrentlige og kan variere noe.
 2. Vekt: Vekten til en afghansk mynde ligger vanligvis mellom 25-30 kg. Igjen kan det være individuell variasjon, og noen hunder kan veie litt mer eller mindre enn dette.
 3. Slank og langstrakt kropp: Afghanske mynder har en slank og muskuløs kroppsbygning. De har en langstrakt silhuett med et elegant utseende. Deres slanke kropp gjør dem til raske og smidige løpere.
 4. Proporsjoner: Kroppsproporsjonene til en afghansk mynde er viktige for rasestandarden. Halsen er lang og bærer hodet høyt. Hodet er langt og smalt med et tydelig stopp. Beina er lange og tynne, og potene er ovale og godt buede.
 5. Større hannhunder: Hannhunder av afghansk mynde har vanligvis en mer markant størrelse og beinbygning sammenlignet med tisper. Dette er en generell trend, men det er alltid individuell variasjon innenfor rasen.

Det er viktig å merke seg at størrelsen på en afghansk mynde kan variere noe basert på individuelle forskjeller og genetikk. Rasen er imidlertid generelt kjent for sin store og imponerende størrelse, som bidrar til dens majestetiske utseende og elegante bevegelser.

Relatert: Hvilken hunderase er roligst

Kroppsbygning

Kroppsbygningen til en afghansk mynde er en viktig del av rasens kjennetegn. Her er noen detaljer om kroppsbygningen til en afghansk mynde:

 1. Slank og langstrakt: Afghanske mynder har en slank og langstrakt kropp. De har en velproporsjonert silhuett som gir dem et elegant utseende. Denne kroppsbygningen gjør dem til raske og smidige løpere.
 2. Lang hals: En av de mest karakteristiske trekkene ved en afghansk mynde er dens lange hals. Halsen er slank og bærer hodet høyt. Dette gir dem en stolt holdning og legger til deres majestetiske utseende.
 3. Smalt hode: Hodet til en afghansk mynde er langt og smalt. Det har en distinkt form med en svak stopp mellom pannen og nesen. Uttrykket deres er mykt og intelligent med mørke, mandelformede øyne og hengende ører.
 4. Lange ben: Afghanske mynder har lange og slanke ben. Beina er muskuløse og gir dem kraft og styrke til å bevege seg med letthet og eleganse. Potene deres er ovale og godt buede.
 5. Bevegelse: Den afghanske mynden har en fri og flytende bevegelse. De beveger seg med nådeløse og lange steg, noe som bidrar til deres karakteristiske eleganse og raffinement.

Denne kroppsbygningen er en del av rasestandarden for afghanske mynder og bidrar til deres unike utseende og bevegelsesmønster. Det er viktig å merke seg at en riktig kroppsbygning er avgjørende for en afghansk myndes funksjonalitet og evne til å utføre sitt opprinnelige formål som en jakthund.

Relatert: Hvilke hunderaser passer deg

Personlighet

ersonligheten til en afghansk mynde kan beskrives som stolt, uavhengig og verdig. Her er noen kjennetegn ved deres personlighet:

 1. Stolthet: Afghanske mynder er stolte hunder som har en utstråling av selvsikkerhet og verdighet. De har en majestetisk holdning og kan virke reserverte overfor fremmede.
 2. Uavhengighet: Disse hundene er kjent for sin uavhengige natur. De har en sterk vilje og kan være litt egenrådige. Dette betyr at de kan være mindre tilbøyelige til å søke konstant oppmerksomhet og godkjenning fra sine eiere sammenlignet med noen andre raser.
 3. Loyalitet: Selv om de er uavhengige, utvikler afghanske mynder en sterk lojalitet og hengivenhet til sine nærmeste familiemedlemmer. Når de først har etablert et bånd, kan de være svært hengivne og beskyttende.
 4. Ro og avslappethet: Afghanske mynder har en generelt rolig og avslappet natur. De kan være tilfredse med å slappe av hjemme, men de nyter også å få muligheten til å strekke på bena og løpe fritt i et trygt og kontrollert miljø.
 5. Sensitivitet: Disse hundene kan være sensitive og reagerer ofte på eierens følelser og stemninger. De kan plukke opp på humørskiftninger og tilpasse seg deretter.
 6. Energisk og jaktinstinkt: Til tross for sin avslappede natur, har afghanske mynder et innebygd jaktinstinkt og en god mengde energi. De kan være glade i å delta i aktiviteter som lure coursing eller løping i et trygt område.

Det er viktig å merke seg at individuelle forskjeller i personlighet kan forekomme innenfor rasen. Noen afghanske mynder kan være mer reserverte og uavhengige, mens andre kan være mer utadvendte og sosiale. Det er viktig å gi riktig sosialisering, trening og kjærlighet for å fremme en sunn og balansert personlighet hos en afghansk mynde.

Historie

Den afghanske mynden har en lang historie som strekker seg flere tusen år tilbake. Rasen anses som en av de eldste og mest opprinnelige av alle hunderaser. Her er en oversikt over historien til afghansk mynde:

Opprinnelse: Rasens opprinnelse er knyttet til området som i dag er Afghanistan. Afghanske mynder er en av flere sighthound-raser som har blitt avlet i de sentralasiatiske områdene i flere århundrer. De ble opprinnelig avlet som jakthunder for å fange byttedyr som gazeller og harer på de kuperte terrengene i Afghanistan.

Antikkens tid: Det er spor av afghanske mynder som går tilbake til antikken. Rasen er kjent for å ha eksistert i regionen rundt 4 000 år f.Kr. Det antas at afghanske mynder er en av de få hunderasene som har beholdt sitt opprinnelige utseende og egenskaper gjennom århundrene.

Kongelig beskyttelse: Gjennom historien har afghanske mynder vært forbundet med kongelige og aristokrati. De ble betraktet som symbolske og verdifulle hunder og var ofte beskyttet og oppdrettet av herskerklassen i regionen.

Europeisk anerkjennelse: Rasen ble først introdusert for vestlige land på 1800-tallet, da britiske soldater brakte dem tilbake fra Afghanistan. De ble raskt populære blant adelen og aristokratiet i Europa, spesielt i England og Frankrike.

Raseutvikling: Rasens utseende og egenskaper ble videreutviklet og forbedret i Europa. Det ble satt standarder for rasen, og avlsarbeid ble utført for å bevare og forbedre dens kroppsbygning og pelskvalitet.

Moderne tid: I dag er den afghanske mynden fortsatt en populær rase verden over. Den brukes sjelden til jakt nå, men den er kjent som en utstillingshund og en kjæledyrshund på grunn av sin imponerende utseende og verdighet.

Den afghanske mynden har beholdt sitt eksotiske utseende og sin karakteristiske pels gjennom århundrene. Rasens historie er en viktig del av dens appell, og den fortsetter å være et ikonisk og ettertraktet medlem av hunderasene i dag.

Er afghansk mynde allergivennlig?

Afghanske mynder regnes ikke som allergivennlige hunderaser. De har lang, silkeaktig pels som krever regelmessig pleie og kan være mer tilbøyelige til å produsere allergener som hundehår og flass. Selv om ingen hunderase kan garanteres å være 100% allergivennlig, er det noen raser som anses å være mer egnet for personer med allergier.

Mennesker med allergi mot hundehår eller dyreallergi generelt kan reagere på afghanske mynder og deres pels. Allergiske reaksjoner kan variere fra person til person, og noen mennesker kan oppleve mindre allergiske symptomer eller være mindre følsomme overfor spesifikke hunderaser. Imidlertid er det ingen garanti for at en afghansk mynde vil være hypoallergenisk eller ikke forårsake allergiske reaksjoner.

Hvis du eller noen i husstanden lider av allergi mot hunder, anbefales det å grundig undersøke og vurdere forskjellige hunderaser som er kjent for å være mer allergivennlige, for eksempel raser med kortere eller ikke-skjellende pels. Det kan også være lurt å møte og tilbringe tid med en afghansk mynde før du tar en endelig avgjørelse, for å se om allergiske reaksjoner oppstår.

Oppdrettere av afghansk mynde

Å finne en anerkjent oppdretter av afghanske mynder kan være viktig for å sikre at du får en sunn og velpleiet valp av god kvalitet. Her er noen ressurser og tips for å finne oppdrettere av afghansk mynde:

 1. Raseklubber: Kontakte nasjonale eller lokale raseklubber og foreninger for afghanske mynder kan være en god måte å få anbefalinger og veiledning om anerkjente oppdrettere. Disse organisasjonene vil vanligvis ha oversikt over oppdrettere som følger avlsstandarder og fremmer sunnhet og trivsel for rasen.
 2. Utstillinger og arrangementer: Delta på hundeutstillinger, møter eller arrangementer dedikert til afghanske mynder. Dette gir deg muligheten til å møte oppdrettere personlig, se deres hunder og få førstehåndsinntrykk av deres oppdrettspraksis.
 3. Online oppdretterlister: Det finnes flere nettsteder som tilbyr lister over anerkjente oppdrettere av forskjellige raser. Søk etter slike lister spesifikt for afghanske mynder, og undersøk nøye oppdretternes omdømme og praksis før du kontakter dem.
 4. Anbefalinger: Spør andre afghansk mynde-eiere, oppdrettere eller lokale veterinærer om anbefalinger. Folk som allerede har erfaring med rasen, kan gi verdifulle råd og hjelpe deg med å finne pålitelige oppdrettere.
 5. Grundig forskning: Uansett hvordan du kommer i kontakt med en oppdretter, er det viktig å gjøre grundig forskning og stille spørsmål om oppdretterens praksis. Spør om helsegarantier, foreldrehunderes helseundersøkelser, oppdretterens avlsmål og oppfølging av valpene etter at de har forlatt oppdretterens hjem.

Husk at en ansvarlig oppdretter vil være villig til å svare på spørsmål, gi deg informasjon om hundene og deres helse, samt gi deg mulighet til å møte valpene og deres foreldre. Ved å ta deg tid til å finne en anerkjent oppdretter, øker du sjansene for å få en sunn og godt sosialisert afghansk mynde-valp.

Valp av afghansk mynde

Å skaffe seg en valp av afghansk mynde er en spennende prosess. Her er noen tips og ting du bør vurdere når du søker etter en afghansk mynde-valp:

 1. Seriøs oppdretter: Sørg for å finne en anerkjent og ansvarlig oppdretter av afghanske mynder. En god oppdretter bryr seg om helsen og trivselen til valpene og foreldrehundene. De vil være villige til å svare på spørsmål, gi deg informasjon om avlsprogrammet og vise deg valpene sammen med deres foreldre.
 2. Sjekk helsen: En ansvarlig oppdretter vil ha gjennomført helseundersøkelser på foreldrehundene for å minimere risikoen for arvelige sykdommer. Be om å se dokumentasjon på helseundersøkelser og genetiske tester som er relevante for rasen.
 3. Sosialisering: En god oppdretter vil ha sørget for at valpene er godt sosialisert før de forlater oppdretterens hjem. De vil ha utsatt valpene for forskjellige lyder, mennesker og miljøer for å hjelpe dem med å bli trygge og sosiale individer.
 4. Besøk oppdretteren: Hvis mulig, besøk oppdretteren personlig. Dette gir deg muligheten til å møte oppdretteren og valpene ansikt til ansikt, se hvordan de er oppdrettet, og sjekke forholdene de holdes under.
 5. Kontrakt og garantier: Sørg for å få en skriftlig kontrakt fra oppdretteren som inneholder informasjon om kjøpet, helsegarantier og eventuelle krav eller betingelser. En ansvarlig oppdretter vil være villig til å støtte deg og valpen gjennom hele livet.
 6. Valg av valp: Velg en valp som passer til din livsstil og behov. Ta deg tid til å observere valpene, deres atferd og personligheter. Vær oppmerksom på hvordan de samhandler med deg og hverandre, og velg den valpen som virker best egnet for deg og din familie.

Husk at det å ta vare på en afghansk mynde-valp krever tid, engasjement og omsorg. Det er viktig å gi valpen riktig trening, sosialisering og helseoppfølging gjennom hele livet for å sikre at den blir en sunn og lykkelig voksen hund.

Referanser

Om forfatteren