Kan hund spise reker

Hunder kan spise reker i moderate mengder, men det er ting du bør vurdere før du gir hunden din reker. Lær mer om hunder kan spise reker.

Det er ting du bør vurdere før du gir reker til hunden din:

 1. Allergi: Noen hunder kan være allergiske mot sjømat, inkludert reker. Så før du gir hunden din reker, bør du introdusere en liten mengde og se om hunden reagerer negativt.
 2. Koking: Reker bør være fullstendig kokt før du gir dem til hunden. Rå sjømat kan inneholde bakterier og parasitter som kan være skadelige for hunden.
 3. Krydder: Pass på at rekene ikke er krydret eller tilberedt med ingredienser som er farlige for hunder, som løk eller hvitløk. Disse kan være giftige for hunder.
 4. Skall: Fjern alltid skallet fra rekene før du gir dem til hunden. Skall kan være vanskelig for hunden å fordøye og kan forårsake fordøyelsesproblemer.
 5. Mengde: Reker bør gis som en godbit og ikke utgjøre en betydelig del av hundens daglige kosthold. Det er viktig å huske at hundens hovedkosthold bør være balansert og spesielt tilpasset hundens behov.

Hvis du er usikker på om hunden din kan spise reker eller andre typer mat, er det alltid lurt å konsultere veterinæren din for å få råd som er tilpasset hundens spesifikke helsebehov.

Relatert: Kan hunder spise egg

Allergi

Allergier hos hunder er relativt vanlig, og de kan også oppleve allergiske reaksjoner på visse matvarer, inkludert reker. Allergier er kroppens overreaksjon på visse proteiner, og i tilfelle av matallergi, er det proteiner i maten som hunden ikke tåler godt.

Hvis du vurderer å gi hunden din reker, men er bekymret for mulige allergiske reaksjoner, er det viktig å være oppmerksom på tegn på allergi, som for eksempel:

 1. Hudirritasjon: Kløe, rødhet, utslett, eller hudinfeksjoner.
 2. Mage-tarmproblemer: Kvalme, oppkast, diaré eller løs avføring.
 3. Pusteproblemer: Hoste, nysing, eller tungpustethet.
 4. Øye- og øreproblemer: Røde, rennende øyne, ørebetennelser.

Dersom hunden din viser noen av disse symptomene etter å ha spist reker eller en annen type mat, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din for å få råd og undersøke om hunden lider av en allergisk reaksjon.

Hvis hunden din har en kjent matallergi eller har hatt allergiske reaksjoner tidligere, er det best å unngå å gi den reker eller andre potensielle allergener, med mindre veterinæren gir klarsignal. Å opprettholde en godt balansert og allergivennlig diett er viktig for hundens helse og velvære.

Relatert: Kan hunder spise laks

Koking

Når du vurderer å gi reker til hunden din, er det viktig å huske at reker bør være fullstendig kokt før de blir gitt som en godbit. Rå sjømat, inkludert reker, kan inneholde bakterier, parasitter og potensielle patogener som kan være skadelige for hunder, akkurat som de kan være skadelige for mennesker.

Koking av rekene grundig vil bidra til å drepe eventuelle skadelige organismer og gjøre dem tryggere for hunden å spise. Følg disse trinnene når du koker reker for hunden din:

 1. Skrell rekene: Fjern skallet før du koker rekene. Skallet kan være vanskelig for hunden å fordøye og kan forårsake fordøyelsesproblemer.
 2. Kok rekene: Kok rekene i en stor mengde vann i noen minutter til de er helt kokt. Unngå bruk av krydder, salt eller andre krydder som kan være skadelige for hunder.
 3. Avkjøl rekene: Etter at rekene er kokt, la dem avkjøles før du gir dem til hunden. Vær forsiktig så du ikke brenner hunden med varme matvarer.
 4. Server rekene som godbit: Reker bør være en godbit og ikke utgjøre en betydelig del av hundens daglige kosthold.

Som alltid er det viktig å huske på at hundens hovedkosthold bør være balansert og spesielt tilpasset hundens behov. Hvis du er usikker på hvordan du skal tilberede rekene på en trygg måte for hunden din, eller hvis hunden din har underliggende helseproblemer, anbefales det å rådføre deg med veterinæren din før du introduserer nye matvarer i hundens kosthold.

Relatert: Kan hunder spise fiskekaker

Krydder

Hunder kan spise reker, men de bør ikke spise reker med krydder eller andre smakstilsetninger. Som nevnt tidligere, er det viktig å unngå å gi hunden din krydder som løk, hvitløk, pepper, chili og andre sterke krydder, da disse kan være skadelige for hundens helse.

Når du gir reker til hunden din, bør de være fullstendig kokt, skrellet og servert uten noen form for krydder eller sauser. Krydder kan irritere hundens mage-tarmkanal og føre til ubehag og fordøyelsesproblemer. Salt, spesielt i store mengder, kan også være skadelig for hundens helse og kan føre til dehydrering og andre helseproblemer.

Det beste er å tilberede reker enkelt, kun ved koking, og gi dem som de er, uten tilsetning av krydder eller salt. Hvis hunden din har et spesielt kosthold, allergier eller underliggende helseproblemer, bør du alltid konsultere veterinæren din før du introduserer nye matvarer i hundens diett. Veterinæren kan gi deg råd om hva som er trygt og passende for hunden din, og sørge for at kostholdet er balansert og møter hundens spesifikke ernæringsbehov.

Relatert: Kan hunder spise brød

Skall

Når det gjelder hunder og reker, bør du unngå å gi hunden reker med skall. Rekeskall kan være vanskelige for hunden å fordøye, og de kan potensielt forårsake fordøyelsesproblemer eller blokkeringer.

Før du gir reker til hunden din, må du sørge for å fjerne skallet grundig. Her er trinnene du bør følge:

 1. Skrell rekene: Fjern skallet fra rekene før du gir dem til hunden. Dette gjøres enkelt ved å ta tak i hodet og dra av skallet.
 2. Fjern halepartiet: Etter å ha skrelt rekene, bør du også fjerne den lille haleenden. Dette kan gjøres ved å knipe og trekke forsiktig for å løsne halen.
 3. Kok rekene: Kok rekene i noen minutter for å sikre at de er kokte og trygge for hunden å spise.
 4. Avkjøl rekene: Etter at rekene er kokt, la dem avkjøles før du gir dem til hunden. Pass på at de ikke er for varme, da dette kan forårsake skade i hundens munn eller svelg.

Husk at reker bør gis som en godbit og ikke utgjøre en betydelig del av hundens daglige kosthold. Som med alle nye matvarer, bør du introdusere reker gradvis og se hvordan hunden din reagerer på dem. Hvis hunden din har allergier, spesielle kostbehov eller underliggende helseproblemer, bør du alltid konsultere veterinæren din før du gir nye matvarer som reker. Veterinæren kan gi deg råd om hva som er trygt og passende for hunden din, og sikre at kostholdet er balansert og tilfredsstiller hundens spesifikke ernæringsbehov.

Relatert: Kan hunder spise ris

Mengde

Når det gjelder å gi reker til hunden din, er det viktig å huske at reker bør gis som en godbit og ikke utgjøre en betydelig del av hundens daglige kosthold. Reker er en kilde til proteiner og andre næringsstoffer, men det er ikke et fullstendig balansert kosthold for hunder. Hoveddelen av hundens mat bør komme fra et høykvalitets hundemat som er spesielt formulert for hundens ernæringsbehov.

Mengden reker du gir til hunden din, avhenger av hundens størrelse, alder og individuelle behov. Som generell retningslinje kan du gi hunden din reker som godbit av og til, men sørg for at de ikke utgjør mer enn 10% av hundens daglige matinntak. Resten av kostholdet bør bestå av hundemat som er balansert og tilpasset hundens alder, størrelse, aktivitetsnivå og helsestatus.

Overfôring av reker eller noen andre matvarer kan føre til vektøkning, ernæringsmessige ubalanser og andre helseproblemer for hunden din. Hvis du er usikker på hvor mye reker som er trygt å gi til hunden din, bør du konsultere veterinæren din for å få råd som er tilpasset hundens spesifikke behov.

Husk at det er viktig å være oppmerksom på hundens reaksjoner på nye matvarer, inkludert reker. Hvis hunden din viser tegn på allergi, fordøyelsesproblemer eller andre ubehagelige symptomer etter å ha spist reker, bør du slutte å gi dem og kontakte veterinæren din for råd.

Relatert: Kan hunder spise leverpostei

Andre årsaker til at reker til hund bør gis i moderate mengder

Her er flere grunner til hvorfor du bør gi hunden din reker i moderate mengder:

 1. Kolesterol: Reker er sjømat og inneholder kolesterol. Selv om kolesterol i moderate mengder ikke er et problem for de fleste hunder, kan overdreven inntak føre til helseproblemer, spesielt for hunder som allerede har høy kolesterol eller andre hjerte- og karsykdommer.
 2. Jodinnhold: Reker er en kilde til jod, som er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon. Men for mye jod kan føre til skjoldbruskkjertelproblemer hos hunder. Hvis hunden allerede får et kosthold som er rikt på jod, bør mengden reker begrenses.
 3. Fordøyelsesproblemer: Reker er et sjømatprodukt, og noen hunder kan ha sensitiv mage og oppleve fordøyelsesproblemer etter å ha spist reker. Overforbruk av reker kan forverre disse problemene.
 4. Skall og skjell: Selv om du fjerner skallet, kan det være små skallbiter eller skjellrester igjen, og dette kan være vanskelig for hunden å fordøye. Det kan også øke risikoen for blokkeringer eller obstruksjoner i fordøyelseskanalen.
 5. Miljøgifter: Reker og annen sjømat kan inneholde spor av miljøgifter som kvikksølv og PCB. Selv om nivåene vanligvis er lave, kan de akkumuleres over tid hvis hunden spiser sjømat ofte.

For å unngå potensielle problemer bør reker gis som en sporadisk godbit og ikke utgjøre en vesentlig del av hundens diett. Hvis du er usikker på om reker er egnet for hunden din, eller hvis hunden din har spesielle helsemessige forhold, bør du konsultere veterinæren din før du introduserer nye matvarer i hundens kosthold. Veterinæren kan gi deg råd som passer til hundens individuelle behov og hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om hundens ernæring.

Kan hund ha scampi?

Scampi er en type stor reke, og prinsippene for å gi scampi til hunden din er de samme som for vanlige reker. Ja, hunder kan spise scampi i moderate mengder, men det er noen viktige ting å vurdere:

 1. Koking: Scampi (store reker) bør være fullstendig kokt før du gir dem til hunden. Rå sjømat kan inneholde bakterier og parasitter som kan være skadelige for hunden.
 2. Krydder: Scampi eller reker bør ikke tilberedes med krydder eller tilsetningsstoffer som er skadelige for hunder, som løk, hvitløk, pepper, eller salt.
 3. Skall: Fjern alltid skallet fra scampi før du gir dem til hunden. Skall kan være vanskelig for hunden å fordøye og kan forårsake fordøyelsesproblemer.
 4. Mengde: Scampi bør gis som en godbit og ikke utgjøre en stor del av hundens daglige kosthold. Hovedkostholdet til hunden bør være balansert og spesielt tilpasset hundens behov.
 5. Allergi: Som med alle matvarer, kan noen hunder være allergiske mot scampi eller sjømat generelt. Introduser scampi gradvis i hundens diett og se etter tegn på allergiske reaksjoner.

Som alltid er det lurt å rådføre seg med veterinæren din før du gir scampi eller andre matvarer til hunden din, spesielt hvis hunden har spesielle helsebehov eller allergier. Veterinæren kan gi råd om hva som er trygt og passende for hunden din og sikre at kostholdet er balansert og møter hundens spesifikke ernæringsbehov.

Hva skal man ikke gi til hunden?

Det er flere matvarer og substanser som man bør unngå å gi til hunden, da de kan være skadelige eller til og med giftige for dem. Her er en liste over noen av de vanligste tingene som ikke bør gis til hunder:

 1. Sjokolade: Inneholder stoffet theobromine som er giftig for hunder og kan forårsake alvorlige helseproblemer, inkludert forgiftning og i verste fall død.
 2. Løk og hvitløk: Inneholder forbindelser som kan ødelegge hundens røde blodlegemer og føre til anemi.
 3. Drue og rosin: Kan føre til nyresvikt hos hunder, selv i små mengder.
 4. Avokado: Inneholder persin, som kan være giftig for hunder og forårsake mageproblemer og pustevansker.
 5. Alkohol: Alkoholholdige drikker og matvarer som inneholder alkohol bør ikke gis til hunder, da det kan føre til alkoholforgiftning.
 6. Koffein: Kaffe, te, brus og andre koffeinholdige drikker og matvarer er skadelige for hunder og kan påvirke nervesystemet og hjertet deres.
 7. Kunstige søtningsmidler: Xylitol er spesielt farlig for hunder og finnes i noen sukkerfrie produkter, tyggegummi, tannkrem og mer. Det kan føre til en farlig økning i insulinutskillelse og lavt blodsukkernivå hos hunder.
 8. Bein fra kokt kjøtt: Kokte bein kan splintre og føre til kvelning, mage-tarmblokkering eller skader på fordøyelsessystemet.
 9. Fett og fettrike matvarer: For mye fet mat kan føre til pankreatitt og fordøyelsesproblemer hos hunder.
 10. Menneskemat i store mengder: Generelt bør hundens hovedkosthold være hundemat som er formulert for å møte hundens ernæringsbehov. Å gi for mye menneskemat kan føre til ubalansert ernæring og helseproblemer.

Det er også viktig å huske at hunder kan ha individuelle allergier og intoleranser, så det er alltid lurt å konsultere veterinæren din før du gir nye matvarer til hunden din, spesielt hvis du er usikker på om de er trygge eller egnet for hunden. Veterinæren kan gi råd som passer til hundens individuelle behov og hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om hundens ernæring.

Referanser

Om forfatteren