Hvor mye vann drikker en hund

Mengden vann en hund drikker kan variere, avhengig av hundens størrelse, alder, aktivitetsnivå, og miljøforhold som temperatur og fuktighet. Lær mer om hvor mye vann en hund bør drikke hver dag.

Generelt sett bør en sunn voksen hund drikke omtrent 15 til 30 milliliter vann per pund (ca. 0,45 kilogram) kroppsvekt per dag. Dette betyr at en 9 kg hund bør drikke omtrent 300 til 600 milliliter vann daglig.

Imidlertid kan behovet for vann øke betydelig hvis hunden er svært aktiv, omgivelsestemperaturen er høy, eller hvis hunden har spesielle helseproblemer som diaré eller oppkast, som kan føre til økt væsketap. Det er viktig å sørge for at hunden alltid har tilgang til friskt vann, spesielt når det er varmt.

Valper og eldre hunder kan ha forskjellige væskebehov, så det er viktig å overvåke hundens inntak og tilpasse mengden vann deretter. Hvis du er usikker på om hunden din får nok vann eller har spesielle ernæringsbehov, bør du konsultere veterinæren din for råd.

Relatert: Gammel hund som drikker mye vann

Hvor mye er det normalt at en hund drikker?

Mengden vann en hund normalt drikker kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, inkludert hundens størrelse, alder, aktivitetsnivå, og miljøforhold som temperatur og fuktighet. Her er en generell retningslinje for normalt væskeinntak for en sunn voksen hund:

En sunn voksen hund bør vanligvis drikke omtrent 0,5 til 1 milliliter vann per gram kroppsvekt per dag. Dette betyr at en hund som veier 20 kilogram, kan forventes å drikke omtrent 10 til 20 milliliter vann daglig.

Det er viktig å merke seg at individuelle behov kan variere. Aktive hunder eller hunder som bor i varme, tørre klimaer, kan trenge mer vann for å opprettholde hydrering. Også, valper og eldre hunder kan ha ulike væskebehov sammenlignet med voksne hunder.

Det beste rådet er å overvåke hundens vanninntak og tilby friskt vann tilgjengelig hele dagen. Hvis du merker dramatiske endringer i drikkevanene til hunden din, for eksempel overdreven tørst eller at hunden ikke vil drikke, bør du konsultere veterinæren din for å utelukke eventuelle helseproblemer.

Relatert: Hund som peser og drikker mye

Hvor ofte skal hunden ha vann?

Hunden din bør alltid ha tilgang til ferskt og rent vann. Det er ingen faste tidspunkter for når du skal tilby vann, da hunder kan drikke når de er tørste. Imidlertid er det noen generelle retningslinjer som kan hjelpe deg med å sikre at hunden din får nok vann:

 1. Alltid ha vann tilgjengelig: La hunden ha tilgang til en vannskål med ferskt vann hele dagen, både innendørs og utendørs.
 2. Overvåk vannskålen: Sjekk jevnlig vannskålen for å sikre at den er ren og at vannet ikke er skittent eller forurenset.
 3. Tilby vann etter aktivitet: Etter fysisk aktivitet, som lek eller trening, bør du tilby vann slik at hunden kan hydrere seg etter å ha mistet væske gjennom svette og pusting.
 4. Valper og eldre hunder: Valper og eldre hunder kan trenge hyppigere tilgang til vann, da de ofte har ulike væskebehov sammenlignet med voksne hunder. Overvåk dem nøye og tilby vann etter behov.
 5. Vann ved måltider: Noen hunder foretrekker å drikke vann under eller etter måltider, så tilby vann når du mater dem.
 6. Varmt vær: I varmt vær eller når temperaturen stiger, må du være spesielt oppmerksom på hundens behov for vann og tilby det oftere.
 7. Reise: Når du reiser med hunden din, sørg for å ta med nok vann og en bærbar vannskål slik at du kan tilby vann underveis.

Husk at hunder er individer, og væskebehovet kan variere. Det er viktig å være oppmerksom på hundens drikkevaner og sørge for at den alltid har tilstrekkelig tilgang til vann for å opprettholde hydrering og god helse.

Relatert: Når hunden ikke vil drikke

Hvor mye vann drikker en hund?

Her er en mer detaljert oversikt over hvor mye vann en hund bør drikke hver dag, basert på hundens kroppsvekt:

 1. Små hunder (under 5 kg):
  • Ca. 40-120 ml vann per kg kroppsvekt per dag.
  • For eksempel, en 3 kg liten hund bør drikke omtrent 120-360 ml vann daglig.
 2. Mellomstore hunder (5-25 kg):
  • Ca. 30-60 ml vann per kg kroppsvekt per dag.
  • For eksempel, en 15 kg middels stor hund bør drikke omtrent 450-900 ml vann daglig.
 3. Store hunder (over 25 kg):
  • Ca. 20-40 ml vann per kg kroppsvekt per dag.
  • For eksempel, en 30 kg stor hund bør drikke omtrent 600-1 200 ml vann daglig.

Merk at dette er generelle retningslinjer, og individuelle behov kan variere. Aktivitetsnivå, alder, miljøforhold (som temperatur og fuktighet), og hundens helsetilstand kan påvirke vannbehovet. Det er alltid lurt å overvåke hundens vanninntak og tilby friskt vann hele dagen. Hvis du er usikker på hundens vannbehov eller har spørsmål om ernæring, bør du konsultere en veterinær for råd.

Små hunder

Små hunder, som veier mindre enn 5 kilo, trenger vanligvis omtrent 40-120 milliliter vann per kilo kroppsvekt per dag. Dette betyr at for en liten hund som veier 3 kilo, bør du tilby omtrent 120-360 milliliter vann daglig. Husk at individuelle behov kan variere basert på faktorer som aktivitetsnivå, alder og miljøforhold, så det er viktig å overvåke hundens vanninntak og tilby friskt vann når det er nødvendig.

Mellomstore hunder

Mellomstore hunder, som veier mellom 5 og 25 kilo, trenger vanligvis omtrent 30-60 milliliter vann per kilo kroppsvekt per dag. Dette betyr at for en middels stor hund som veier 15 kilo, bør du tilby omtrent 450-900 milliliter vann daglig. Som alltid kan individuelle behov variere basert på faktorer som aktivitetsnivå, alder og miljøforhold, så det er viktig å overvåke hundens vanninntak og tilby friskt vann etter behov.

Store hunder

Store hunder, som veier over 25 kilo, trenger vanligvis omtrent 20-40 milliliter vann per kilo kroppsvekt per dag. Dette betyr at for en stor hund som veier 30 kilo, bør du tilby omtrent 600-1 200 milliliter vann daglig. Som nevnt tidligere, kan individuelle behov variere basert på aktivitetsnivå, alder og miljøforhold, så det er viktig å overvåke hundens vanninntak og sørge for at den har tilgang til friskt vann hele dagen.

Kan hunden drikke for mye vann?

Hunder kan drikke for mye vann, selv om det er relativt sjeldent. Dette tilstanden kalles “vannforgiftning” eller “vannintoksikasjon,” og det kan oppstå hvis en hund drikker ekstremt store mengder vann på kort tid. Vannforgiftning kan være farlig og potensielt livstruende.

Årsaker til vannforgiftning hos hunder inkluderer:

 1. Å drikke store mengder vann i løpet av kort tid, for eksempel ved å drikke store mengder vann raskt etter fysisk aktivitet eller lek.
 2. Å drikke store mengder vann fra en hageslange eller en vannfontene.
 3. Å utilsiktet få i seg vann mens de svømmer, spesielt hvis de svelger mye vann.

Symptomer på vannforgiftning kan inkludere oppkast, diaré, oppblåsthet, magekramper, forvirring, overdreven tørst, økt urinering, og i alvorlige tilfeller, kramper, koma og død.

For å unngå vannforgiftning, er det viktig å la hunden drikke moderat og jevnlig, spesielt etter fysisk aktivitet, og unngå situasjoner der hunden kan drikke store mengder vann i rask rekkefølge. Hvis du mistenker at hunden din kan ha drukket for mye vann eller viser symptomer på vannforgiftning, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for nødvendig behandling. Tidlig inngripen kan være avgjørende for å redde hundens liv.

Hvordan få dehydrert hund til å drikke?

Å få en dehydrert hund til å drikke er viktig for å gjenopprette væskebalansen og forhindre alvorlige helseproblemer. Her er noen tips for å oppmuntre en dehydrert hund til å drikke:

 1. Tilby friskt og rent vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann. Bytt vannskålen regelmessig for å sikre at vannet er rent og appetittvekkende.
 2. Prøv en annen type vannskål: Noen hunder foretrekker en bestemt type vannskål, for eksempel en keramisk skål i stedet for plast. Prøv ulike typer skåler for å se om hunden foretrekker en spesiell.
 3. Bruk isbiter: Noen hunder liker å leke med isbiter, og dette kan oppmuntre dem til å drikke mer. Legg noen isbiter i vannskålen for å gjøre det mer interessant for hunden.
 4. Tilsett litt vann i maten: Hvis hunden har appetitt, kan du prøve å blande litt vann i maten for å øke væskeinntaket.
 5. Gi vann med en sprøyte eller pipette: Forsiktig gi små mengder vann med en sprøyte uten nål eller en pipette. Dette kan være nyttig hvis hunden ikke vil drikke frivillig.
 6. Prøv elektrolyttløsninger: Elektrolyttløsninger som er laget for hunder, kan hjelpe med å gjenopprette elektrolyttbalansen og hydrering. Disse er tilgjengelige hos veterinærer og i dyrebutikker.
 7. Oppsøk veterinærhjelp: Hvis hunden din er alvorlig dehydrert og nekter å drikke, eller hvis dehydreringen skyldes en underliggende medisinsk tilstand, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din. De kan gi intravenøs væskebehandling og finne årsaken til dehydreringen.

Det er viktig å ta dehydrering hos hunder på alvor, da det kan føre til alvorlige helseproblemer. Hvis du er bekymret for hundens hydrering, bør du alltid konsultere en veterinær for råd og behandling.

Eldre hund drikker mye

Hvis en eldre hund drikker mye vann, kan det være et tegn på ulike underliggende helseproblemer. Økt tørst og vanninntak (polydipsi) kan være et symptom på flere tilstander, inkludert:

 1. Nyreproblemer: Nyresykdom eller nyresvikt kan føre til økt vanninntak hos eldre hunder. Dette kan også være ledsaget av økt urinering.
 2. Diabetes: Diabetes mellitus kan føre til økt tørst og vanninntak. Hunder med diabetes kan også vise andre symptomer som vekttap, økt appetitt og hyppig vannlating.
 3. Leversykdom: Enkelte leversykdommer kan føre til økt tørst og vanninntak hos hunder.
 4. Cushings syndrom: Cushings syndrom, eller hyperadrenokortisisme, kan føre til økt tørst og vanninntak. Dette syndromet er knyttet til en overproduksjon av kortisol i kroppen.
 5. Infeksjoner eller betennelser: Noen infeksjoner eller inflammatoriske tilstander kan føre til økt tørst som en reaksjon på kroppens forsøk på å bekjempe sykdommen.
 6. Tørre omgivelser: I tørre og varme klimaer kan hunder drikke mer for å kompensere for væsketap.

Det er viktig å konsultere veterinæren din hvis du legger merke til økt vanninntak hos din eldre hund, spesielt hvis dette er en ny utvikling. Veterinæren kan gjennomføre undersøkelser og tester for å identifisere årsaken til økt tørst og utvikle en behandlingsplan avhengig av den underliggende tilstanden. Tidlig diagnose og behandling av eventuelle helseproblemer er viktig for å sikre at hunden din har en god livskvalitet i sine eldre år.

Hund drikker mye vann og spyr

Hvis hunden din drikker mye vann og samtidig kaster opp, kan det være et tegn på ulike helseproblemer eller ubehag. Dette kan være en indikasjon på et bredt spekter av tilstander, inkludert:

 1. Fordøyelsesproblemer: Hunden kan ha inntatt noe som irriterer magen eller tarmene, noe som kan føre til overdreven drikking og oppkast.
 2. Gastroenteritt: Dette er en betennelse i mage-tarmkanalen som kan forårsake oppkast og diaré.
 3. Fremmedlegeme: Hvis hunden har svelget noe som ikke kan passere gjennom fordøyelsessystemet, kan dette føre til oppkast og en økt tørst for å prøve å kvitte seg med fremmedlegemet.
 4. Inflammatoriske tarmproblemer: Sykdommer som inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kan føre til oppkast og økt vanninntak.
 5. Nyresykdom: Nyreproblemer, inkludert nyresvikt, kan forårsake både overdreven tørst og oppkast.
 6. Diabetes: Diabetes mellitus kan føre til økt vanninntak og oppkast.
 7. Leverproblemer: Noen leversykdommer kan forårsake oppkast og endringer i drikkevaner.
 8. Forgiftning: Inntak av giftstoffer eller uønskede stoffer kan føre til oppkast og økt drikkevann.

Det er viktig å ta økt vanninntak og oppkast hos en hund på alvor, spesielt hvis det er vedvarende eller ledsages av andre symptomer som vekttap, tap av appetitt, diaré eller endringer i atferd. Hvis du merker slike symptomer hos hunden din, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for en grundig undersøkelse og diagnose. Veterinæren kan utføre nødvendige tester for å fastslå årsaken og utvikle en behandlingsplan for å hjelpe hunden din til å føle seg bedre.

Referanser

Om forfatteren