Hvorfor spiser hunder avføring

Årsaken til at noen hunder spiser avføring, også kjent som koprofagi, kan være multifaktoriell og kan variere fra hund til hund. Lær mer om årsaker til hvorfor hunder spiser avføring.

Dyr som spiser sin egen avføring

Atferden der dyr spiser sin egen avføring kalles koprofagi. Selv om det kan virke ubehagelig eller unaturlig for oss, er det faktisk ganske vanlig i dyreverdenen. Flere dyr, inkludert kaniner, gnagere og visse primater, viser denne atferden av forskjellige årsaker. Her er noen eksempler:

 1. Næringsutnyttelse: Noen dyr, spesielt planteetere som kaniner og gnagere, har en relativt ineffektiv fordøyelsesprosess. Ved å spise sin egen avføring, spesielt avføring som kalles “blindtarmsavføring” eller “cecotrofer”, kan de re-absorbere ufordøyd næringsstoffer som vitaminer, mineraler og protein. Dette bidrar til å maksimere næringsutnyttelsen fra kosten.
 2. Fordøyelseshjelp: Noen dyr, som gnagere, spiser sin egen avføring for å hjelpe til med fordøyelsen. Avføringen inneholder mikroorganismer og enzymer som kan bidra til å bryte ned plantemateriale ytterligere og utnytte mer næringsstoffer.
 3. Mor-barn-forhold: Hos visse dyrearter er det vanlig at mødre spiser avføringen til nyfødte for å opprettholde renslighet i reiret eller hiet og forhindre luktdeteksjon fra rovdyr. Dette er en måte å beskytte avkommet på.
 4. Atferdsmessige årsaker: Noen dyr kan vise koprofagi som en form for atferdsmessig respons på stress, kjedsomhet eller ensomhet. Dette kan være mer vanlig i fangenskap eller hvis dyrene ikke får nok mental eller fysisk stimulering.

Det er viktig å merke seg at koprofagi ikke alltid er en normal eller sunn atferd, spesielt hvis det oppstår hos hunder eller katter. Det kan være tegn på underliggende helseproblemer, ernæringsmessige mangler eller atferdsproblemer. Hvis du observerer denne atferden hos kjæledyret ditt, er det best å konsultere en veterinær for å utelukke eventuelle problemer og få veiledning om hvordan du best kan håndtere situasjonen.

Relatert: Hund spiser avføring

Hvorfor spiser valper egen avføring?

Årsaken til at valper kan spise sin egen avføring, også kjent som koprofagi, kan være knyttet til flere faktorer:

 1. Mangel på morsomsorg: I naturen vil tispen vanligvis slikke og rense valpenes avføring for å opprettholde renslighet i valpekassen. Hvis valpen ikke får tilstrekkelig slikking og stell fra moren sin, kan den bli tiltrukket av lukten og teksturen av avføringen og begynne å spise den.
 2. Utforskning og nysgjerrighet: Valper utforsker verden rundt seg ved å bruke munnen, og de kan oppdage avføringen sin eller avføring fra andre dyr og spise den ut av nysgjerrighet eller fordi de prøver å utforske og smake på nye ting.
 3. Behov for oppmerksomhet: Valper kan også ty til å spise sin egen avføring for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra eieren. De kan oppdage at eieren reagerer sterkt på denne atferden og gir dem oppmerksomhet, enten det er negativ eller positiv. Dette kan føre til at valpen fortsetter å gjenta atferden for å få ønsket reaksjon fra eieren.
 4. Ernæringsmessige mangler: Som nevnt tidligere, kan ernæringsmessige mangler spille en rolle, spesielt hos valper med ubalansert eller mangelfullt kosthold. Hvis valpen ikke får tilstrekkelig ernæring, kan den prøve å gjenoppta næringsstoffer fra avføringen sin.

Det er viktig å merke seg at koprofagi hos valper vanligvis er en midlertidig fase som kan avta etter hvert som de modnes og får riktig opplæring og veiledning. Det er viktig å sørge for god hygiene og renslighet i valpekassen, samt å gi valpen et balansert kosthold for å redusere muligheten for koprofagi.

Hvis problemet vedvarer eller du er bekymret for valpens atferd, anbefales det å konsultere en veterinær for å få veiledning og råd om hvordan du best håndterer situasjonen.

Relatert: Kan hunder spise leverpostei

Hvorfor spiser hunder avføring?

Årsaken til at noen hunder spiser avføring, også kjent som koprofagi, kan være multifaktoriell og kan variere fra hund til hund. Her er noen mulige årsaker til denne atferden:

 1. Ernæringsmessige mangler: Hunder som ikke får tilstrekkelig ernæring i kosten sin, kan prøve å kompensere ved å spise avføringen sin. De kan prøve å få tilbake næringsstoffer som kroppen deres trenger. Dette kan spesielt gjelde for hunder som får et kosthold som ikke er balansert eller mangler visse næringsstoffer.
 2. Fordøyelsesproblemer: Hunder med fordøyelsesproblemer, for eksempel pankreatitt eller inflammatorisk tarmsykdom, kan oppleve problemer med å absorbere næringsstoffer fra maten de spiser. Dette kan føre til at de prøver å kompensere ved å spise avføringen sin.
 3. Atferdsmessige årsaker: Noen ganger kan koprofagi skyldes atferdsmessige årsaker. Dette kan inkludere kjedsomhet, ensomhet, stress eller separasjonsangst. Noen hunder kan ty til å spise avføring som en form for selvstimulering eller for å tiltrekke oppmerksomhet.
 4. Helseproblemer: Visse helseproblemer, som diabetes eller skjoldbruskkjertelproblemer, kan påvirke hundens appetitt og metabolisme. Dette kan også bidra til koprofagi.
 5. Lært atferd: Noen hunder kan ha lært atferden fra valpetiden ved å se andre hunder eller valper spise avføring. Dette kan være spesielt tilfelle hvis de har vokst opp i et miljø der de ikke har hatt tilstrekkelig tilgang til riktig oppfølging og trening.

Det er viktig å merke seg at koprofagi kan være skadelig for hunden din, spesielt hvis avføringen kommer fra en infisert kilde eller inneholder giftstoffer. Hvis hunden din har denne atferden, er det lurt å kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer og få råd om hvordan du kan håndtere det.

Relatert: Kan hunder spise popcorn

Ernæringsmessige mangler

Ernæringsmessige mangler er en av de mulige årsakene til at noen hunder kan spise avføring. Hunder som ikke får tilstrekkelig ernæring gjennom kostholdet sitt, kan forsøke å kompensere ved å spise avføringen sin for å få tilbake viktige næringsstoffer. Dette kan spesielt gjelde for hunder som får et ubalansert kosthold eller mangler spesifikke næringsstoffer.

Det er viktig å merke seg at hunder er rovdyr av natur og deres naturlige diett består hovedsakelig av animalsk protein. Hvis et hundekosthold ikke inneholder tilstrekkelig mengde protein, fett, vitaminer eller mineraler, kan hunden oppleve ernæringsmessige mangler. I noen tilfeller kan det føre til at hunden utvikler et ønske om å spise avføringen sin eller andres avføring for å oppnå nødvendige næringsstoffer.

For å forhindre at hunden din spiser avføring av ernæringsmessige årsaker, er det viktig å sørge for at hundens kosthold er balansert og tilpasset dens ernæringsbehov. Det beste er å konsultere en veterinær eller en dyrefôringsekspert for å få veiledning om riktig kosthold for hunden din.

Det er viktig å merke seg at koprofagi også kan skyldes andre faktorer som er nevnt tidligere. Derfor er det viktig å vurdere alle mulige årsaker og søke profesjonell hjelp for å finne den beste løsningen for hunden din.

Relatert: Kan hunder spise makrell i tomat

Fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer kan være en annen mulig årsak til at hunder kan spise avføring. Dersom hunden opplever ubalanse eller problemer i fordøyelsessystemet, kan dette påvirke absorpsjonen av næringsstoffer og føre til atferden med å spise avføring.

Noen fordøyelsesproblemer som kan bidra til koprofagi inkluderer:

 1. Pankreatitt: Betennelse i bukspyttkjertelen kan påvirke fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer.
 2. Inflammatorisk tarmsykdom: Dette er en betennelsesreaksjon i tarmen som kan påvirke absorpsjonen av næringsstoffer og føre til økt appetitt for avføring.
 3. Enzymmangel: Mangel på visse fordøyelsesenzymer kan påvirke hundens evne til å bryte ned maten ordentlig og absorbere næringsstoffer riktig.
 4. Tarmobstruksjon: En blokkering eller obstruksjon i tarmen kan føre til at hunden prøver å spise avføringen sin for å lindre ubehag eller gjenopprette normal fordøyelse.

Hvis du mistenker at hunden din har fordøyelsesproblemer, er det viktig å konsultere veterinæren din for en grundig evaluering og riktig diagnose. Veterinæren kan anbefale nødvendige tester og behandlingsalternativer for å håndtere fordøyelsesproblemene og dermed redusere eller eliminere atferden med å spise avføring.

Relatert: Kan hunder spise brokkoli

Atferdsmessige årsaker

Atferdsmessige årsaker kan også spille en rolle i hvorfor hunder spiser avføring. Noen mulige atferdsmessige årsaker inkluderer:

 1. Kjedsomhet eller mangel på stimulering: Hunder som ikke får tilstrekkelig fysisk aktivitet eller mental stimulering kan utvikle atferdsmessige problemer, inkludert å spise avføring. Dette kan være en måte for dem å utforske og underholde seg selv.
 2. Separasjonsangst eller stress: Hunder som opplever separasjonsangst eller er under stressende situasjoner, kan utvikle unormale atferdsmønstre, inkludert å spise avføring. Dette kan være et mestringsforsøk eller en beroligende atferd for dem.
 3. Mangel på oppmerksomhet eller ensomhet: Hunder som føler seg neglisjert eller ensomme kan prøve å tiltrekke seg oppmerksomhet ved å engasjere seg i uønsket atferd som å spise avføring.
 4. Lært atferd: Noen ganger kan hunder observere eller lære denne atferden fra andre hunder eller valper, spesielt hvis de har vokst opp i et miljø der de ikke har fått riktig trening og oppfølging.

For å håndtere atferdsmessige årsaker til koprofagi er det viktig å gi hunden tilstrekkelig fysisk aktivitet, mental stimulering og sosial interaksjon. Oppretthold en balansert og strukturert rutine for hunden din, og gi den rikelig med oppmerksomhet, kjærlighet og omsorg. Hvis problemet vedvarer, kan det være nyttig å søke råd fra en profesjonell hundetrener eller en veterinær med ekspertise innen atferdsproblemer for å identifisere årsaken og utvikle en tilpasset plan for atferdskorrigering.

Relatert: Kan hund spise banan

Helseproblemer

Visse helseproblemer kan også bidra til at hunder spiser avføring. Noen av disse helseproblemene inkluderer:

 1. Fordøyelsesproblemer: Hunder med gastrointestinale problemer som magesår, tarminfeksjoner eller inflammatoriske tarmsykdommer kan oppleve fordøyelsesbesvær og malabsorpsjon av næringsstoffer. Dette kan føre til økt appetitt for avføring.
 2. Skjoldbruskkjertelproblemer: Skjoldbruskkjertelproblemer kan påvirke hundens metabolisme og appetitt. Noen hunder med hypotyreose (lavt stoffskifte) kan vise økt interesse for å spise avføring.
 3. Diabetes: Hunder med dårlig regulert diabetes kan oppleve ubalanse i blodsukkernivået, noe som kan føre til økt sult og ønske om å spise avføring.
 4. Cushing’s syndrom: Cushing’s syndrom er en tilstand der hunden har for høye nivåer av kortisol. Dette kan påvirke appetitten og metabolismen, og noen hunder kan utvikle en atferd med å spise avføring.

Hvis hunden din viser atferd med å spise avføring og du mistenker at det kan være relatert til et underliggende helseproblem, er det viktig å få hunden evaluert av en veterinær. Veterinæren kan gjennomføre relevante tester og undersøkelser for å identifisere eventuelle helseproblemer og anbefale riktig behandling og oppfølging. Behandling av det underliggende helseproblemet kan bidra til å redusere eller eliminere atferden med å spise avføring.

Lært atferd

Lært atferd kan også være en faktor som bidrar til at hunder spiser avføring. Dette kan skje på følgende måter:

 1. Sosial læring: Hunder er sosiale dyr og kan observere atferden til andre hunder eller valper i deres miljø. Hvis de ser en annen hund spise avføring og dette blir belønnet eller oppfattet som akseptabelt, kan de selv begynne å etterligne denne atferden.
 2. Belønning: Noen ganger kan hunden få en slags belønning eller positiv forsterkning når de spiser avføring. Dette kan skje hvis hunden får oppmerksomhet, reaksjoner eller reprimander fra eieren når de spiser avføringen. Selv om reaksjonen er negativ, kan hunden likevel tolke det som oppmerksomhet og fortsette å gjenta atferden.
 3. Tilgang til avføring: Hvis hunden har konsekvent tilgang til avføring, enten sin egen eller fra andre dyr, kan de utvikle en vane med å spise det som en del av deres normale oppførsel.

For å håndtere lært atferd med hensyn til koprofagi, er det viktig å trene og veilede hunden din. Dette inkluderer å sørge for at hunden ikke har tilgang til avføring og å belønne ønsket atferd når den oppstår. Å gi rikelig med positiv forsterkning for ønsket atferd, som å ignorere eller avlede oppmerksomheten når hunden viser interesse for avføring, kan være nyttig.

Konsultasjon med en profesjonell hundetrener eller atferdsekspert kan også være en god idé for å få spesifikk veiledning og utvikle en tilpasset treningsplan for å endre denne lært atferden.

Hva betyr det når hunder spiser gress?

Når hunder spiser gress, kan det være flere mulige årsaker og betydninger bak denne atferden:

 1. Fordøyelseslidelser: Noen ganger kan hunder spise gress for å indusere oppkast når de føler ubehag i magen. Gresset fungerer som et irritasjonsmiddel som kan bidra til å fjerne uønsket innhold fra magen, for eksempel ufordøyd mat eller irritanter.
 2. Kompensasjon for ernæringsbehov: Hvis hunden din ikke får tilstrekkelig fiber eller annen næring i kostholdet sitt, kan de prøve å kompensere ved å spise gress. Gress inneholder naturlig fiber og kan bidra til å regulere fordøyelsen hos hunder.
 3. Smak eller tekstur: Noen hunder kan simpelthen like smaken eller teksturen av gress og spiser det av ren preferanse.
 4. Kjedsomhet eller mangel på stimulering: Hunder som kjeder seg eller ikke får tilstrekkelig fysisk eller mental stimulering, kan begynne å spise gress som en form for underholdning eller for å tilfredsstille behovet for å tygge på noe.
 5. Instinktiv atferd: Gressspising kan være en del av hundens naturlige instinktive atferd. Forfedrene til våre moderne hunder var ville rovdyr som spiste byttedyr som allerede hadde spist gress. Dette kan ha ført til en iboende atferd hos hunder for å spise gress.

Generelt sett er sporadisk gresspising ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for, spesielt hvis hunden din ikke viser tegn til ubehag eller oppkast etterpå. Imidlertid, hvis hunden din spiser store mengder gress kontinuerlig, viser tegn til ubehag eller oppkaster seg hyppig, kan det være lurt å oppsøke veterinær for å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer eller ernæringsmessige ubalanser. Veterinæren kan gi deg råd om hvordan du best håndterer denne atferden basert på hundens individuelle behov.

Referanser

Om forfatteren