ANNONSØRINNHOLD |

Hvorfor spiser hunder avføring

Målet med denne artikkelen er å gå i dybden på temaet: hvorfor spiser hunder avføring? Vi vil belyse de ulike teoriene og årsakene bak denne atferden, og diskutere fysiologiske, medisinske, adferdsmessige, sosiale og miljømessige faktorer.

At hunder i enkelte tilfeller spiser avføring – enten sin egen, fra andre hunder, katter eller ville dyr – er et fenomen som har vært kjent blant dyreeiere og veterinærer i lang tid. Denne atferden, ofte omtalt som koprofagi, kan virke frastøtende og uforståelig for mennesker. For mange hundeeiere skaper det skam, avsky og bekymring når deres ellers så kjære kjæledyr inntar noe som for oss fremstår som ekstremt uhygienisk. På tross av vår kulturelle motvilje, er det viktig å merke seg at koprofagi er en adferd som finnes i naturen, og ikke bare hos hunder, men også hos en rekke andre arter. Dermed er det mulig at denne atferden kan ha en biologisk, ernæringsmessig eller adferdsmessig forklaring.

Målet med denne artikkelen er å gå i dybden på temaet: hvorfor spiser hunder avføring? Vi vil belyse de ulike teoriene og årsakene bak denne atferden, og diskutere fysiologiske, medisinske, adferdsmessige, sosiale og miljømessige faktorer. Videre vil vi se på betydningen av oppdrett og domestisering, samt undersøke ulike tiltak og løsningsstrategier. Artikkelen vil presentere praktisk kunnskap og råd om hvordan man kan forebygge og håndtere koprofagi, samt introdusere nye perspektiver på et tema som ofte overses eller avfeies som «merkelig hundeadferd». Ved å konsultere faglitteratur fra veterinærmedisin og dyreatferd, vil artikkelen søke å formidle kunnskap basert på pålitelige kilder. På denne måten kan hundeeiere og fagpersoner bli bedre rustet til å forstå og eventuelt begrense denne uønskede atferden.

Biologiske og evolusjonære årsaker

Hunder er et domestisert pattedyr hvis opprinnelse kan spores tilbake til gråulven (Canis lupus). Selv om hunder og ulver skiller seg ad i mange adferdstrekk, har deres felles forfedre hatt vaner og strategier for overlevelse som inkluderer en viss fleksibilitet i matvalg. Dette gjelder også inntak av avføring, selv om frekvensen og motivasjonen kan variere mellom arter og situasjoner.

Ulv, rev og villhund: Naturlig koprofagi

Studier av ville canider – eksempelvis ulv, prærieulv og villhunder – antyder at inntak av avføring i visse situasjoner kan være en naturlig del av artens adferdsrepertoar (Hart et al., 2015). Hos ulver kan tisper spise valpenes avføring for å holde hulen ren, hindre spredning av parasitter nær liggeplassene og for å unngå at rovdyr eller rivaler plukker opp lukten (Landsberg et al., 2013). Det betyr ikke at voksne ulver generelt setter avføring på menyen, men det viser at fenomenet ikke er så unaturlig som mange tror.

Den domestiserte hunden arver muligvis fragmenter av dette adferdsmønsteret. Valpepleie der moren slikker valpenes analområde for å stimulere avføring, og deretter inntar ekskrementene, er et velkjent fenomen. Denne atferden bidrar til å holde valpenes oppvekstmiljø hygienisk og fritt for lukt som kan lokke til seg rovdyr. Når valpene vokser opp, forsvinner denne rutinen. Hos noen hunder kan imidlertid restene av atferden manifestere seg i situasjoner preget av stress, kjedsomhet eller andre bakenforliggende årsaker.

Ernæringsmessige hensyn

Fra et evolusjonært perspektiv er det mulig at inntak av avføring tjente et formål knyttet til ernæring. Dyr i naturen som lever under knappe ressurstilstander, har utviklet en fleksibel holdning til føde. Avføring fra planteetere kan inneholde delvis fordøyet plantemateriale, fiber, vitaminer og mineraler som ikke er fullstendig utnyttet (Beaver, 1999). En utsultet eller underernært hund kan derfor oppleve avføring som en kilde til ekstra næringsstoffer.

I moderne tid er de fleste familiehunder på et balansert kosthold som bør dekke næringsbehovene deres. Likevel kan feilernæring, mangel på visse vitaminer eller dårlig fôrkvalitet potensielt lede til at hunden søker alternative kilder, inkludert avføring. Dette kan være en forklaring, men er ikke alltid hovedårsaken.

Medisinske årsaker og underliggende helseproblemer

Før man konkluderer med at hundens koprofagi er en adferdsforstyrrelse, er det viktig å undersøke om medisinske tilstander kan ligge bak. Enkelte sykdommer og lidelser kan endre hundens appetitt, påvirke fordøyelsesprosessen eller øke trangen til å innta uvanlig føde.

Parasitter, malabsorpsjon og mage-tarmproblemer

Hunder med indre parasitter, som bendelorm eller rundorm, kan oppleve underernæring eller redusert opptak av næringsstoffer. Dette kan føre til en trang til å kompensere for tapet ved å konsumere lett tilgjengelig materiale – herunder avføring – i et forsøk på å hente ut næringsstoffer som ikke er absorbert i første omgang (Hart et al., 2015).

Malabsorpsjonstilstander eller betennelsessykdommer i tarmen, som inflammatorisk tarmsykdom (IBD), kan føre til dårlig fordøyelse og ufullstendig opptak av næringsstoffer. Resultatet er at hunden kanskje finner delvis fordøyet mat i avføring attraktivt fordi dette materialet fortsatt kan inneholde næring som kroppen skriker etter (Overall, 2013).

Endokrine tilstander og stoffskifteproblemer

Skjoldbruskkjertelens funksjon har innvirkning på stoffskiftet. Hypotyreose kan føre til redusert energiomsetning og lavere metabolsk aktivitet. I enkelte tilfeller kan hunder med endokrine lidelser utvikle økt appetitt eller trang til å utforske alternative matressurser (Landsberg et al., 2013). I tillegg kan lidelser som Cushings syndrom (overproduksjon av kortisol) påvirke appetitten og atferden negativt.

Dersom hunden plutselig begynner å spise avføring uten tidligere å ha vist denne adferden, kan det være en indikator på underliggende helseproblemer. I slike tilfeller er det nødvendig å oppsøke veterinær for en grundig sjekk.

Relatert: Hund spiser avføring

Adferdsmessige og psykologiske aspekter

Koprofagi er ikke alltid motivert av fysiologiske faktorer alene. Atferdsmessige, læringsmessige og psykologiske faktorer spiller ofte en betydelig rolle. Hunder er opportunistiske åtseletere, og deres utforskning av omgivelsene skjer i stor grad gjennom lukte- og smaksans. I noen tilfeller kan koprofagi oppstå som en uheldig adferd som forsterkes gjennom eierens reaksjon, miljøforhold eller hundens egen indre motivasjon.

Læring og miljømessige forhold

Hunder lærer i stor grad gjennom assosiasjon. Dersom en valp ser sin mor spise valpenes egen avføring, kan den observere og senere kopiere dette. Selv om valpen på sikt forstår at dette ikke er en vanlig del av kostholdet, kan atferden vedvare dersom den av ulike årsaker blir tilfredsstillende (Hart et al., 2015).

Dersom hunden kjeder seg, eller lever i et miljø hvor den ikke får tilstrekkelig mental stimulering, kan den begynne å utforske uvanlig adferd for å få oppmerksomhet. Dette kan inkludere å innta avføring, spesielt om hunden oppdager at eierens reaksjon – selv om den er negativ – utløser interaksjon. Hunder foretrekker negativ oppmerksomhet fremfor ingen oppmerksomhet (Landsberg et al., 2013).

Stress, angst og tvangshandlinger

Noen hunder reagerer på stress og angst med tvangspregede handlinger, som å slikke, bite seg selv eller utføre repeterende atferdsmønstre. Koprofagi kan i enkelte tilfeller være en slags tvangsmessig handling, trigget av stressende forhold. Endringer i husholdningen, flytting, nye kjæledyr eller familiedynamikk kan forstyrre hundens sinnstilstand. Om hunden finner en form for «trøst» i å spise avføring, kan dette bli en vane som er vanskelig å bryte (Horwitz & Mills, 2009).

Det er også mulig at hunder med svært lav terskel for utforskertrang og nysgjerrighet i en viss fase av livet tester grenser for hva som er spiselig og hva som ikke er det. For enkelte unge hunder kan dette være en forbigående fase, mens det hos andre utvikler seg til en mer permanent uvanlig vane.

ANNONSØRINNHOLD |

Rollen til eier og menneskelig interaksjon

Eierens holdning, reaksjon og håndtering av situasjonen kan spille en avgjørende rolle i hvorvidt koprofagi vedvarer. Hunder er sosiale dyr som er svært følsomme for menneskelig atferd og emosjoner. De kan søke oppmerksomhet fra eieren ved å utføre handlinger som fremkaller sterke reaksjoner.

Oppmerksomhetssøkende atferd

Dersom en hund oppdager at det å spise avføring fører til at eieren umiddelbart tar kontakt, blir sint eller prøver å stoppe den, kan hunden oppleve en form for forsterkning av atferden. I mangel av annen stimulerende interaksjon, kan negativ oppmerksomhet bli bedre enn ingen oppmerksomhet (Landsberg et al., 2013). På denne måten kan situasjonen utilsiktet forverres av eierens egen reaksjon.

Treningsmetoder og straff

Noen eiere forsøker å straffe hunden når den spiser avføring, i håp om å avvenne atferden. Problemet er at straff ofte påføres etter at atferden allerede har skjedd, noe som gjør det vanskelig for hunden å forstå hvilken handling som utløste straffen. Dette kan skape angst, forvirring og ytterligere stress, som i sin tur kan føre til mer uønsket atferd (Overall, 2013).

Et mer konstruktivt alternativ er å benytte positiv forsterkning av ønsket atferd, og samtidig minimere mulighetene hunden har til å utføre koprofagi. For eksempel gjennom god håndtering av utetid, fjerning av avføring og tilrettelegging for riktig fôring og stimulering.

Ernæring, kosthold og forebygging

Å sørge for at hunden har et balansert kosthold som dekker alle dens næringsbehov, er en av de viktigste forebyggende tiltakene mot koprofagi. Mangler i kostholdet kan, som nevnt, lede til at hunden søker alternative kilder. Selv om koprofagi ikke alltid er et resultat av underernæring, er det klokt å eliminere denne muligheten tidlig.

Balansert fôr og kosttilskudd

De fleste kommersielle hundefôr av høy kvalitet er ernæringsmessig balanserte og dekker hundens grunnleggende behov. Likevel kan enkelte hunder trenge spesialfôr, tilskudd av enzymer eller probiotika for å bedre fordøyelsen. Dette gjelder særlig om hunden lider av fordøyelsesproblemer eller IBD (Landsberg et al., 2013).

Etter råd fra veterinær kan kosttilskudd som inneholder fordøyelsesenzymer bidra til å forbedre næringsopptaket, slik at hunden ikke lenger føler behov for å søke næring fra avføring. Dette må skje i samråd med fagpersoner, da feil bruk av tilskudd kan forstyrre hundens næringsbalanse.

Endring av fôringsrutiner

Noen eiere forsøker å endre hundens fôringsplan, for eksempel ved å gi mindre og hyppigere måltider, slik at hunden ikke opplever lange perioder med sult. En velernært hund som ikke er sulten, er mindre tilbøyelig til å søke «alternative» matkilder (Beaver, 1999).

Relatert: Kan hunder spise leverpostei

Hygiene og miljøtiltak

Å holde omgivelsene rene og fri for avføring er et praktisk tiltak som kan redusere forekomsten av koprofagi. Om hunden aldri får mulighet til å snuse, smake eller innta avføring, minsker sjansen for at atferden etableres og vedvarer.

ANNONSØRINNHOLD |

Ryddighet i hundegården og under turer

Eiere bør fjerne avføring fra hage og hundegård regelmessig. Under turer kan man forsøke å unngå områder hvor det er mye avføring fra andre dyr. Enkelte hunder søker spesielt etter katteavføring, som ofte inneholder rester av høyproteinkilder fra kattemat. Ved å hindre tilgang til slike fristelser, reduseres risikoen for at hunden etablerer koprofagi som en vane (Horwitz & Mills, 2009).

Munnkurv og fysisk hindring

I enkelte tilfeller kan en munnkurv benyttes midlertidig, spesielt hos hunder med alvorlige adferdsproblemer. Dette bør imidlertid kun være et midlertidig tiltak, kombinert med trening, miljøtilpasning og eventuelle medisinske behandlinger. Målet er ikke å maskere problemet, men å gi eieren mulighet til å trene og påvirke atferden uten at hunden lykkes med å spise avføring.

Atferdsmodifisering og trening

Det finnes ulike treningsmetoder og teknikker for å hjelpe hunder som sliter med koprofagi. Disse metodene fokuserer på å lære hunden alternative atferder, samt å redusere motivasjonen for å innta avføring.

Positiv forsterkning og belønning

Positiv forsterkning handler om å belønne ønsket atferd i det øyeblikket den skjer. Om hunden for eksempel tar kontakt med eier når den ser avføring, i stedet for å spise den, bør dette straks belønnes med godbit eller ros. Ved gjentakelse vil hunden lære at det å ignorere avføring gir gode konsekvenser, mens det å spise avføring ikke gir noe ekstra (Overall, 2013).

Distraksjon og alternativ atferd

En annen teknikk er å lære hunden en pålitelig «kom»-kommando eller «slipp det»-kommando. Når hunden nærmer seg avføring, kan eier oppfordre den til å komme og deretter belønne for å skape en sterk assosiasjon mellom kommandoen og belønningen. Etterhvert vil hunden velge å følge kommandoen fremfor å innta avføring.

Gradvis tilnærming

Atferdsendring tar tid. Det er viktig å være tålmodig og konsistent. Eieren må forhindre at hunden oppnår «belønningen» ved å spise avføring. Med andre ord bør hunden ikke få lykkes i atferden, da dette vil forsterke mønsteret. Over tid, ved jevn oppfølging og kontroll med miljøet, vil hunden mest sannsynlig slutte med denne handlingen.

Veterinærmedisinsk og faglig veiledning

Hvis koprofagi vedvarer tross ulike tiltak, bør man søke hjelp fra veterinær eller en atferdsspesialist. Disse fagpersonene kan hjelpe med å utelukke medisinske årsaker, anbefale ernæringsendringer og foreslå atferdsterapi. Noen ganger kan medikamentell behandling være nødvendig, særlig om hunden lider av angst, stress eller annen psykisk ubehag som bidrar til problemet.

Samarbeid mellom eier, veterinær og atferdsekspert

Et tett samarbeid mellom eier, veterinær og eventuelt en sertifisert atferdskonsulent gir de beste forutsetningene for en helhetlig løsning (Horwitz & Mills, 2009). Ved å kombinere medisinsk utredning, ernæringsjusteringer og systematisk atferdstrening, kan man ofte oppnå varige endringer.

Kunnskapsbaserte tilnærminger

Forskning på koprofagi og annen uønsket atferd hos hunder pågår kontinuerlig. Ved å benytte seg av litteratur fra fagfellevurderte kilder, og oppdatere seg på de nyeste funnene, kan man sikre at tiltakene man iverksetter bygger på kunnskap fremfor antakelser (Hart et al., 2015).

Relatert: Kan hunder spise popcorn

Maternalatferd, valpeutvikling og tidlig sosialisering

En sentral faktor i forståelsen av koprofagi er hundens utviklingshistorie. Som nevnt er det naturlig for valpemødre å spise valpenes avføring. Dette starter allerede i valpekassen, når valpene er for unge til å regulere avføring selv. Tispen stimulerer valpenes anus ved å slikke, noe som får dem til å tømme seg, og hun inntar deretter avføringen for å holde miljøet rent.

ANNONSØRINNHOLD |

Kritiske perioder i valpeutvikling

Valpenes første leveuker er preget av rask utvikling. Mens tispens adferd er nyttig i denne fasen, skal valpen selv gradvis lære hvilken type føde som er akseptabel. Valpene oppfatter lukter, smaker og observerer morens og søsknenes atferd. Dersom valpene i denne kritiske perioden eksponeres for unormal næring, eller ikke utvikler normal matsøksadferd, kan det påvirke deres matpreferanser senere i livet (Beaver, 1999).

Overgang fra morsmelk til fast føde

Ved fire til seks ukers alder begynner valpene å spise fast føde. I denne overgangsfasen spiller kvaliteten på valpefôret og fôrets sammensetning en stor rolle. Et godt valpefôr vil dekke deres ernæringsbehov, minske sultfølelse og dermed redusere interessen for uegnet materiale som avføring. Om valpene derimot utsettes for underernæring eller får tilgang til avføring som alternativ føde, kan dette sette spor i deres adferdsmønster.

Underliggende instinkter og sensorisk utforskning

For hunder er verden en rik sensorisk opplevelse. Lukt er en av deres viktigste sanser, og det er ingen hemmelighet at avføring har en sterk luktprofil. Fra hundens perspektiv er det naturlig å utforske denne informasjonen. Enkelte hunder kan ta dette et skritt videre og teste smak.

Luktreseptorer og smakspreferanser

Hunder har langt flere luktreseptorer enn mennesker, og de mottar enorme mengder informasjon fra sitt miljø via nesen. Avføring fra ulike dyr kan gi hunden innsikt i art, kjønn, helse, kosthold og tilstedeværelse av konkurrenter eller byttedyr (Horwitz & Mills, 2009). I naturen kan dette være nyttig informasjon for å forstå omgivelsene. Når hunden i tillegg smaker, blir informasjonen enda mer detaljert. For oss er dette uønsket, men for hunden kan det være en instinktiv reaksjon.

Mangel på stimulering

Når hunder kjeder seg, mangler mental stimulering eller lever i miljøer fattige på sensoriske stimuli, kan de søke det lille ekstra. Å innta avføring kan være en måte å bryte monotonien på, skaffe seg oppmerksomhet eller tilføre ekstra sensoriske opplevelser.

Myter og misforståelser

Det finnes en del myter rundt hvorfor hunder spiser avføring. For eksempel tror noen at hunden gjør det for å straffe eieren, eller fordi hunden er «slem». Slike personifiseringer er misvisende og kan hindre en korrekt forståelse av problemet.

Straff og hevn er ikke relevante motivasjoner

Hunder tenker ikke i termer av straff og hevn mot eieren. Koprofagi er ikke en bevisst handling rettet mot å «gjøre eieren sint» (Landsberg et al., 2013). Slike misforståelser kan føre til at eieren bruker uheldige treningsmetoder, som straff, noe som bare forverrer situasjonen.

Hunder spiser avføring fordi de er «skitne»

Selv om mange vil oppfatte handlingen som «skitten», ser ikke hunden på avføring på samme måte som oss. For hunden er avføring en biologisk rest som inneholder informasjon og potensielt næringsstoffer. Det er en adferd som kan ha mange årsaker, og som ikke nødvendigvis er et uttrykk for dårlig hygiene i hundens egne øyne. Det er vår menneskelige oppfatning som gjør det til noe avskyelig.

Nyere forskning og funn

Forskning på koprofagi er et relativt smalt felt, men enkelte studier har forsøkt å kartlegge årsaker, utbredelse og mulige forebyggende tiltak. Hart et al. (2015) fant at om lag 16 % av hundeeiere rapporterte at hunden deres regelmessig spiste avføring. Studien konkluderte med at koprofagi er relativt vanlig, og at årsakene er sammensatte. Dette indikerer at det ikke finnes én universell forklaring.

Adferdsforskning og genetiske disposisjoner

Visse raser eller linjer av hunder kan være mer utsatt for koprofagi enn andre, uten at det finnes klare konklusjoner på hvorfor. Det kan være en genetisk komponent som gjør enkelte hunder mer nysgjerrige på avføring, eller mer tilbøyelige til å reagere på miljømessige triggere (Overall, 2013).

ANNONSØRINNHOLD |

Forståelse gjennom tverrfaglig samarbeid

Ved å kombinere veterinærmedisin, adferdspsykologi, ernæringsforskning og genetikk, kan man få et mer helhetlig bilde. Slik kunnskap hjelper fagpersoner å utvikle bedre forebyggende strategier, treningsprogrammer og råd til eiere.

Praktiske løsninger og tiltak

For hundeeiere som strever med dette problemet, finnes det en rekke praktiske løsninger. Det viktigste er å holde hodet kaldt, ikke skape konflikt med hunden, og søke kunnskapsbaserte tiltak.

Forebygging gjennom miljøkontroll

Ved å raskt fjerne avføring fra hundens miljø reduserer man sjansen for at hunden rekker å spise den. Dette kan innebære hyppig hagekontroll, bruk av bånd for å styre hundens bevegelser på tur, og unngåelse av områder hvor hunden har tilgang til andres avføring.

Kosttilskudd og smakstilsetninger

Det finnes tilsetningsstoffer man kan blande inn i hundens fôr for å gjøre avføringen mindre tiltrekkende å spise. Enkelte kommersielle produkter kan endre smak og lukt på avføringen, slik at hunden mister interessen. Disse må benyttes i samråd med veterinær, da noen hunder kan reagere negativt på tilsetningsstoffer (Hart et al., 2015).

Gradvis avlæring av atferden

Atferd endrer seg ikke over natten. Konsistent trening, positiv forsterkning og en gradvis tilnærming til problemet er nøkkelen. Oppmuntre hunden til alternativ atferd (komme til eier, sitte, se på eier) i situasjoner der den vanligvis ville spist avføring. Belønn ønsket atferd rikelig, slik at hunden får en sterk, positiv assosiasjon til å ignorere avføring.

Dyrlegekontroll og helsesjekk

I mange tilfeller kan en grundig helsesjekk avdekke underliggende årsaker. Dersom hunden plutselig endrer adferd og begynner å spise avføring, er det mulig at hunden har en ubalanse i fordøyelseskanalen, parasitter eller en annen medisinsk tilstand.

Avføringstester og parasittkontroll

En rutinemessig analyse av avføringen kan identifisere parasitter eller ufullstendig fordøyd mat. Behandling av parasitter kan redusere trangen til koprofagi. Tilsvarende kan spesialfôr, enzymer eller probiotika i samråd med veterinær gjenopprette normal fordøyelsesfunksjon (Beaver, 1999).

Helseundersøkelser og blodprøver

Blodprøver kan avsløre mangler i mineral- eller vitaminnivåer, og dermed gi hint om behov for ernæringsmessige justeringer. En veterinær vil også kunne avdekke endokrine lidelser, som hypotyreose, som kan påvirke hundens appetitt og adferd.

Etiske overveielser

For mange eiere oppstår spørsmål om hvorvidt man bør benytte strenge tiltak, som munnkurv eller adskillelse fra andre hunder. Det er viktig å vurdere hundens velferd. Koprofagi i seg selv er ikke alltid helsefarlig, men det kan være en risiko for inntak av parasitter og bakterier. Målet bør være å endre atferden på en human, effektiv og langsiktig måte.

Tålmodighet og forståelse

Som eier må man vise tålmodighet og forståelse. Selv om mennesket synes dette er en ekkel vane, forstår ikke hunden nødvendigvis problemet på samme måte. Ved å forsøke å sette seg inn i hundens perspektiv, og jobbe systematisk med problemet, kan man finne løsninger som fungerer for begge parter.

Konklusjon

Koprofagi hos hunder er et komplekst fenomen med en rekke mulige årsaker – fra biologisk arv og evolusjonære motiver, til medisinske tilstander, adferdsmessige drivkrefter, ernæringsmessige mangler og miljømessig påvirkning. Det finnes ikke én enkelt forklaring som passer for alle hunder, og ingen universell «quick-fix» løsning. Likevel er det mulig å håndtere og ofte eliminere problemet gjennom en kombinasjon av tiltak.

Ved å forstå hundens naturlige adferdsmønstre, ta høyde for at det kan finnes underliggende medisinske årsaker, og arbeide systematisk med trening, positiv forsterkning og miljøkontroll, kan koprofagi for mange hunder reduseres betraktelig eller forsvinne helt. Dette krever at eieren tar ansvar for hundens helse, trivsel og trening, og ved behov søker profesjonell hjelp fra veterinær eller atferdsspesialist. Slik blir koprofagi et håndterbart, snarere enn et uoverkommelig, problem.

Referanser

  1. Beaver, B. V. (1999). Canine behavior: A guide for veterinarians. Saunders.
  2. Hart, B. L., Thigpen, A. P., Willits, N. H., & Lyons, D. M. (2015). The paradox of canine conspecific coprophagy. Veterinary Medicine and Science, 1(2), 51–61.
  3. Horwitz, D. F., & Mills, D. S. (2009). BSAVA manual of canine and feline behavioural medicine (2nd ed.). BSAVA.
  4. Landsberg, G., Hunthausen, W., & Ackerman, L. (2013). Behavior problems of the dog and cat (3rd ed.). Elsevier.
  5. Overall, K. L. (2013). Manual of clinical behavioral medicine for dogs and cats. Elsevier.

Om forfatteren

ANNONSØRINNHOLD |

LUKK