Hund spiser avføring

Det er flere årsaker til at hunder kan spise avføring, og det kan være et ganske vanlig problem blant hunder. Lær mer om hvorfor hunder spiser avføring.

Hund spiser avføring

Det er flere årsaker til at hunder kan spise avføring, og det kan være et ganske vanlig problem blant hunder. Her er noen mulige årsaker til denne atferden:

 1. Instinktiv atferd: Hunder er naturlige rovdyr, og i naturen spiser rovdyr ofte avføring for å skjule spor og redusere sjansen for å bli oppdaget av potensielle byttedyr.
 2. Mangel på næringsstoffer: Hunder kan spise avføring for å tilfredsstille et ernæringsmessig behov eller på grunn av mangler i kostholdet sitt. Hvis hunden ikke får tilstrekkelig næring, kan den prøve å kompensere ved å spise avføring.
 3. Renhet og hygiene: Noen hunder har en naturlig tendens til å holde området rundt seg rent, inkludert å spise sin egen avføring for å fjerne spor eller lukt.
 4. Lært atferd: Hunder kan lære denne atferden ved å observere andre hunder eller valper gjøre det samme. Hvis de ser en annen hund spise avføring og deretter motta positiv oppmerksomhet eller belønning fra eieren, kan de begynne å gjøre det samme for å få oppmerksomhet.
 5. Stress eller angst: Noen hunder kan utvikle en vane med å spise avføring som en reaksjon på stress, angst eller kjedsomhet. Dette kan være en form for selvberoligende atferd.
 6. Medisinske problemer: Noen medisinske tilstander kan føre til at en hund spiser avføring. For eksempel kan fordøyelsesproblemer, enzymmangel eller parasitter påvirke hundens appetitt og føre til at de søker næring i avføring.

Det er viktig å merke seg at hvis hunden din spiser avføring, bør du kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle underliggende medisinske problemer og få riktig veiledning for å endre denne atferden.

Relatert: Kan hunder spise pære

Instinktiv atferd

Som nevnt, kan det å spise avføring være en instinktiv atferd hos hunder. Dette kan spores tilbake til hundens forfedre og deres naturlige atferdsmønstre i naturen. Her er noen flere detaljer om denne instinktive atferden:

 1. Skjule lukt og spor: I naturen spiser rovdyr ofte avføring for å unngå å etterlate spor eller lukt som kan tiltrekke seg byttedyr eller andre rovdyr. Dette er spesielt viktig når de jakter og ønsker å opprettholde sin egen usynlighet.
 2. Rensing av reir: Hos noen hunderaser og hos valper kan mødrene spise avføringen til valpene sine for å holde reiret rent og eliminere lukt som kan tiltrekke rovdyr.
 3. Næringsutnyttelse: Noen ganger kan det være rester av ufordøyd mat i avføringen. Ved å spise avføringen kan hunder få tilgang til disse restene og dermed øke sitt næringsinntak.

Selv om denne atferden kan være naturlig og instinktiv, er det viktig å merke seg at det ikke er normalt eller ønskelig at en hund spiser avføringen sin eller avføringen til andre dyr. Det kan være helsemessige risikoer knyttet til dette, som overføring av parasitter eller smittsomme sykdommer. Derfor er det viktig å jobbe med å endre denne atferden hvis hunden din viser denne tendensen.

Relatert: Kan hunder spise potet

Mangel på næringsstoffer

Mangel på næringsstoffer kan være en av årsakene til at hunder spiser avføring. Hunder er nysgjerrige dyr og kan eksperimentere med å spise forskjellige ting for å tilfredsstille eventuelle ernæringsmessige mangler de kan ha. Her er noen aspekter knyttet til mangel på næringsstoffer:

 1. Proteiner: Hunder trenger tilstrekkelig mengde proteiner i kostholdet for å opprettholde muskelmasse, immunfunksjon og generell helse. Hvis hundens kosthold ikke gir tilstrekkelig protein, kan de søke etter alternative kilder, inkludert avføring.
 2. Enzymer og probiotika: En sunn fordøyelse er viktig for hundens velvære. Mangler i enzymer eller probiotika som hjelper til med nedbrytning og absorpsjon av næringsstoffer, kan føre til at hunden prøver å kompensere ved å spise avføring for å få tilgang til disse stoffene.
 3. Fiber: Fiber er viktig for en god fordøyelse og regulering av avføring. Hvis hunden ikke får tilstrekkelig fiber i kostholdet sitt, kan de oppleve forstoppelse eller urolig mage-tarm-funksjon, noe som kan føre til at de spiser avføring for å prøve å balansere fordøyelsen.
 4. Mineraler og vitaminer: Mangler i essensielle mineraler og vitaminer kan påvirke hundens generelle helse og velvære. Hunder kan forsøke å oppfylle disse manglene ved å spise avføring som kan inneholde spor av ufordøyd mat som er rik på visse mineraler eller vitaminer.

Hvis du mistenker at mangel på næringsstoffer er årsaken til at hunden din spiser avføring, anbefales det å konsultere en veterinær. De kan hjelpe deg med å vurdere hundens kosthold og eventuelt anbefale kosttilskudd eller justeringer i fôringsrutinene for å imøtekomme hundens ernæringsbehov.

Relatert: Kan hunder spise ost

Renhet og hygiene

Renhet og hygiene er en annen mulig årsak til at hunder spiser avføring. Her er noen faktorer knyttet til denne atferden:

 1. Naturlig instinkt: Hunder har en tendens til å være rene dyr og kan prøve å opprettholde renheten rundt seg. I naturen kan spising av avføring være en måte for hunder å fjerne spor eller lukt som kan tiltrekke seg byttedyr eller rovdyr.
 2. Valpemors atferd: Valpemoren kan spise avføringen til valpene sine for å holde reiret rent og fjerne lukt som kan tiltrekke seg rovdyr. Dette er en naturlig instinktiv atferd hos noen hunder.
 3. Eierens reaksjon: Hvis en hund har spist avføring tidligere og fått oppmerksomhet eller reaksjoner fra eieren, kan de fortsette å gjøre det for å oppnå lignende oppmerksomhet. Eieren kan utilsiktet oppmuntre denne atferden ved å gi hunden oppmerksomhet eller reagere på den.
 4. Kompulsiv atferd: Noen hunder kan utvikle en obsessiv atferd der de spiser avføring repetitivt, selv om det ikke er noen åpenbar grunn til det. Dette kan være relatert til angst, kjedsomhet eller andre psykologiske faktorer.

For å håndtere denne atferden er det viktig å sørge for at hunden har et rent og hygienisk miljø, samt gi nok mental og fysisk stimulering. Det kan være lurt å trene hunden til å reagere på kommandoer som “nei” eller “la det være”. I tillegg kan det være nyttig å søke veiledning fra en veterinær eller en dyretrener for å finne ut av årsaken til atferden og implementere riktige endringsstrategier.

Relatert: Kan hunder spise løk

Lært atferd

Lært atferd er en annen mulig årsak til at hunder spiser avføring. Hunder er sosiale dyr som kan observere og lære av hverandre, inkludert når det gjelder uønsket atferd som å spise avføring. Her er noen faktorer knyttet til lært atferd:

 1. Observasjon av andre hunder: Hunder er flinke til å observere og imitere hverandre. Hvis en hund ser en annen hund spise avføring og observerer at det blir belønnet eller får oppmerksomhet fra eieren, kan den lære å gjøre det samme for å få lignende reaksjoner.
 2. Valper og mødre: Valper lærer mye fra sin mor og søsken når det gjelder atferd og hva som er akseptabelt. Hvis en valp ser sin mor eller søsken spise avføring, kan den adoptere denne atferden som et resultat av sosial læring.
 3. Eierens reaksjon: Hvis hunden har spist avføring tidligere og fått reaksjoner fra eieren, kan den lære at dette er en atferd som vekker oppmerksomhet eller belønning. Selv om reaksjonen fra eieren kan være negativ, kan det fortsatt oppfattes som oppmerksomhet fra hundens perspektiv.

For å håndtere lært atferd er det viktig å jobbe med positiv forsterkning og trening. Dette kan inkludere å belønne ønsket atferd, avlede hunden fra å spise avføring og lære alternative og akseptable aktiviteter. Konsistens og tålmodighet er viktig i denne prosessen, og det kan være nyttig å søke veiledning fra en profesjonell dyretrener eller adferdsspesialist for å håndtere denne atferden effektivt.

Relatert: Hvor mye sjokolade kan en hund spise

Stress eller angst

Stress eller angst kan være en annen årsak til at hunder spiser avføring. Hunder kan reagere på stress og angst på forskjellige måter, og noen kan utvikle uvanlige atferdsmønstre, inkludert å spise avføring. Her er noen aspekter knyttet til denne årsaken:

 1. Selvberoligende atferd: Noen hunder kan ty til selvberoligende atferd når de føler seg stresset eller engstelige. Å spise avføring kan fungere som en slags beroligende mekanisme for å lindre indre uro eller angst.
 2. Boredom: Hunder som opplever kjedsomhet eller mangel på stimulering i miljøet sitt, kan utvikle uvanlige atferder for å distrahere seg selv eller skape en form for underholdning. Dette kan inkludere å spise avføring.
 3. Separasjonsangst: Hunder som lider av separasjonsangst, kan vise stressrelatert atferd når de er alene, inkludert å spise avføring. Dette kan være en form for distraksjon eller et forsøk på å fylle tiden når eieren ikke er til stede.
 4. Underliggende helseproblemer: Det er også viktig å merke seg at stress og angst kan være symptomer på underliggende helseproblemer hos hunden. Smerter, ubehag eller ubalanse i kroppen kan føre til stress og angst, og dette kan igjen manifestere seg som atferdsendringer, inkludert å spise avføring.

For å håndtere denne årsaken er det viktig å identifisere og adressere den underliggende årsaken til stress eller angst hos hunden. Dette kan involvere å skape et trygt og beroligende miljø, tilby tilstrekkelig fysisk og mental stimulering, samt å vurdere muligheten for atferdsterapi eller konsultasjon med en veterinær eller adferdsspesialist for å hjelpe hunden med å håndtere stress eller angst på en mer hensiktsmessig måte.

Relatert: Kan hunder spise druer

Medisinske problemer

Medisinske problemer kan være en annen årsak til at hunder spiser avføring. Noen medisinske tilstander kan påvirke hundens appetitt, fordøyelse eller næringsopptak, og dette kan føre til at de søker etter alternativ næring i form av avføring. Her er noen eksempler på medisinske problemer som kan være assosiert med denne atferden:

 1. Fordøyelsesproblemer: Hunder med fordøyelsesproblemer som enzymmangel, bukspyttkjertelproblemer eller betennelse i tarmen kan oppleve ufullstendig nedbrytning av maten og dermed ikke få tilstrekkelig næringsopptak. Dette kan føre til at de spiser avføring for å prøve å få tak i ufordøyd mat.
 2. Malabsorpsjonssyndrom: Malabsorpsjon er en tilstand der hunden har problemer med å absorbere næringsstoffer fra maten de spiser. Dette kan skyldes tarmbetennelse, parasitter eller andre underliggende forhold. Hunder som lider av malabsorpsjon kan oppleve ernæringsmessige mangler og kan forsøke å kompensere ved å spise avføring.
 3. Parasitter eller tarminfeksjoner: Noen parasitter eller tarminfeksjoner kan påvirke hundens fordøyelsessystem og resultere i dårlig næringsopptak. Dette kan føre til at hunden søker etter ekstra næring ved å spise avføring.
 4. Ernæringsmessige mangler: En ubalansert diett eller mangler i hundens kosthold kan føre til ernæringsmessige mangler. Dette kan få hunden til å spise avføring for å prøve å kompensere for manglende næringsstoffer.

Hvis du mistenker at hunden din har medisinske problemer som kan forårsake denne atferden, bør du søke veiledning fra en veterinær. En grundig undersøkelse og relevante tester kan bidra til å identifisere og behandle eventuelle underliggende medisinske problemer og dermed hjelpe hunden med å overvinne denne atferden.

Hvordan få hunden til å slutte å spise alt?

Hvis hunden din har en tendens til å spise alt, inkludert avføring eller andre uønskede gjenstander, er det viktig å håndtere denne atferden for å sikre hundens helse og sikkerhet. Her er noen trinn du kan ta for å hjelpe hunden din med å slutte å spise alt:

 1. Fysisk og mental stimulering: Sørg for at hunden din får tilstrekkelig fysisk aktivitet og mental stimulering. Dette kan bidra til å kanalisere energien deres på en mer hensiktsmessig måte og redusere trangen til å utforske og tygge på alt i miljøet. Gi dem regelmessige turer, lek med dem og bruk interaktive leker eller puslespill for å stimulere hjernen deres.
 2. Overvåkning og begrensning av tilgang: Hold hunden din under tilsyn når de er inne i huset eller i hagen. Bruk gjerder eller porter for å begrense deres tilgang til områder der det er uønskede gjenstander eller avføring tilgjengelig. Unngå å gi dem fri tilgang til søppelbokser, komposthauger eller andre potensielt fristende steder.
 3. Opplæring og kommandoer: Trene hunden din på grunnleggende lydighetskommandoer som “nei”, “la det være” eller “ikke rør”. Bruk positiv forsterkning og belønningssystemer for å forsterke ønsket atferd. Belønn og ros hunden når de følger instruksjonene og unngår å spise uønskede gjenstander.
 4. Avledning: Hvis du ser at hunden din viser interesse for å spise noe uønsket, avled oppmerksomheten deres ved å tilby en godbit, en leke eller et alternativt tyggeobjekt. Dette kan hjelpe til med å skifte fokus og hindre dem i å fortsette den uønskede atferden.
 5. Sørg for et balansert kosthold: Sørg for at hunden din får et næringsrikt og balansert kosthold som oppfyller deres ernæringsbehov. Snakk med en veterinær eller en dyretrener for å sikre at hunden din får riktig ernæring og eventuelt vurdere bruk av kosttilskudd hvis det er nødvendig.
 6. Søk profesjonell hjelp: Hvis atferden vedvarer eller forverres, kan det være nyttig å søke veiledning fra en profesjonell dyretrener eller adferdsspesialist. De kan hjelpe deg med å identifisere eventuelle underliggende årsaker til atferden og utvikle en tilpasset plan for å endre den.

Husk at konsistens, tålmodighet og positiv forsterkning er nøkkelfaktorer i å endre hundens atferd. Det kan ta tid å eliminere denne vanen, så vær tålmodig og konsekvent i treningen din.

Referanser

Om forfatteren