Hvordan få hunden til å slutte å spise gress

Hunder spiser ofte gress av ulike årsaker, inkludert fordøyelsesproblemer, behovet for ekstra fiber eller rett og slett som en naturlig atferd. Lær hvordan du skal få hunden til å slutte å spise gress.

Hva betyr det når hunden spiser gress?

Årsakene til at hunder spiser gress kan variere, og det er ikke alltid en enkelt grunn som kan identifiseres. Her er noen mulige årsaker til hvorfor hunder spiser gress:

 1. Fordøyelsesproblemer: En vanlig teori er at hunder spiser gress for å fremprovosere oppkast når de føler ubehag i magen. Gresset kan irritere magen og føre til oppkast, noe som kan gi en midlertidig lindring.
 2. Instinktivt atferd: Hundens forfedre i naturen ville spise gress som en del av dietten deres. Dette kunne gi dem ekstra fiber og hjelpe med fordøyelsen. Selv om husdyr er fôret med balansert kosthold, kan noen av disse instinktene fortsatt være tilstede.
 3. Behov for fiber: Noen ganger kan hunder spise gress fordi de mangler fiber i kostholdet sitt. Dette kan være spesielt relevant hvis hunden får et fôr med lav fiberandel.
 4. Kjedsomhet: Hunder kan ty til å spise gress som en form for underholdning hvis de kjeder seg eller ikke har nok mentale og fysiske aktiviteter.
 5. Lek: Noen hunder synes det er morsomt å tygge på ting, inkludert gress. Dette kan være en form for lek eller utforsking.
 6. Smak og tekstur: Noen hunder liker enkelthen smaken eller teksturen av gress.
 7. Medisinske grunner: I noen tilfeller kan hunder spise gress som en reaksjon på medisiner eller på grunn av underliggende helseproblemer. Hvis dette er tilfelle, bør du kontakte veterinæren din for å utelukke eventuelle medisinske årsaker.
 8. Vaner: Hunder kan utvikle vaner som å spise gress på visse tider eller steder, selv om det ikke nødvendigvis er en bestemt grunn til det.

Det er viktig å merke seg at sporadisk gressspising vanligvis ikke er skadelig for hunder. Hvis hunden din imidlertid plutselig endrer atferden sin og begynner å spise mye gress eller viser andre symptomer som oppkast, diaré eller magesmerter, bør du kontakte veterinæren din for en vurdering av hundens helse.

Relatert: Hund som spiser gress

Skal man la hunden spise gress?

Sporadisk gressspising hos hunder er vanligvis ikke nødvendigvis et problem. Det er et naturlig atferdsmønster for mange hunder, og i små mengder kan det ikke være skadelig. Faktisk kan noen hunder spise gress som en måte å lindre ubehag i magen, fremprovosere oppkast eller til og med tilfredsstille et instinktivt behov for fiber.

Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på hundens atferd og eventuelle endringer. Hvis hunden din plutselig begynner å spise mye gress eller viser andre symptomer som oppkast, diaré, tretthet eller magesmerter, kan det være et tegn på underliggende helseproblemer. I slike tilfeller bør du kontakte veterinæren din for å få en vurdering av hundens tilstand.

Hvis hunden din spiser gress jevnlig og ikke ser ut til å ha helseproblemer, kan du vurdere å prøve noen av de tidligere nevnte metodene for å redusere gressspisingen, som å tilby riktig kosthold, gi tilstrekkelig mosjon og mental stimulering, avlede oppmerksomheten med leker eller trene på kommandoer.

I korte trekk, moderat og sporadisk gressspising er vanligvis ikke en bekymring, men du bør alltid være oppmerksom på hundens generelle helse og atferd for å sikre at det ikke er noe mer alvorlig underliggende problem.

Relatert: Hund desperat etter gress

Hvordan få hunden til å slutte å spise gress?

Her er noen trinn du kan prøve for å hjelpe hunden din med å redusere eller stoppe gressspisingen:

 1. Sjekk helsestatus: Først og fremst bør du sørge for at hunden din er frisk. Hvis hunden din begynner å spise gress plutselig og viser andre uvanlige symptomer som oppkast, diaré eller magesmerter, bør du kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer.
 2. Endre kostholdet: Noen ganger kan mangel på fiber eller ernæringsmessige ubalanser føre til at hunden spiser gress. Snakk med veterinæren din om riktig ernæring for hunden din. Bytt til et høykvalitets hundemat som passer til hundens alder, størrelse og helsebehov.
 3. Gi nok mosjon og mentalt stimulering: En hund som ikke får nok fysisk aktivitet eller mental stimulering kan begynne å ty til uvanlige atferder som gressspising. Sørg for å gi hunden din tilstrekkelig mosjon og utfordringer gjennom leker, turer og aktiviteter.
 4. Unngå giftige planter: Hvis hunden din spiser gress, sørg for at det ikke er i et område der det er giftige planter eller kjemikalier. Noen ganger kan hunder spise gress for å forsøke å lindre magen eller fordi de føler ubehag.
 5. Tilgjengelighet til annet tyggeleketøy: Gi hunden din sunne alternativer for tyggeaktiviteter. Dette kan inkludere tyggeleker som er spesielt designet for å styrke tannhelsen og gi mental stimulering.
 6. Trening og kommandoer: Hvis hunden din prøver å spise gress mens dere er ute på tur, bruk trening og kommandoer for å distrahere hunden. Kall den til deg, gi den kommandoer som “sitt”, “ligg”, eller “gå”, og belønn den med godbiter når den adlyder.
 7. Avled oppmerksomheten: Når du ser at hunden din prøver å spise gress, avled oppmerksomheten dens med en leke eller en godbit. Dette kan hjelpe deg med å bryte vanen med å spise gress.

Hvis hunden din fortsetter å spise gress til tross for disse tiltakene, eller hvis du er bekymret for at det kan være et underliggende helseproblem, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Relatert: Kan hunder spise gresskar

Sjekk helsestatus

Hvis hunden din stadig spiser gress og du er bekymret, kan det være lurt å ta noen trinn for å sjekke helsestatusen og eventuelle underliggende årsaker. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Observasjon: Først og fremst, observer hunden din nøye. Se etter andre symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, tretthet eller endringer i appetitt. Dette kan gi deg en indikasjon på om hunden din har et helseproblem som påvirker atferden.
 2. Kontakt veterinær: Dersom du merker unormal atferd, eller hvis hunden din viser andre tegn på sykdom, bør du kontakte veterinæren din. Veterinæren vil kunne gi deg råd og eventuelt utføre en undersøkelse for å utelukke eventuelle helseproblemer.
 3. Besøk veterinær vedvarende atferd: Hvis hunden din fortsetter å spise gress i store mengder over en lengre periode, selv uten andre synlige symptomer, kan det likevel være lurt å oppsøke veterinær for å sikre at det ikke er noe underliggende problem.
 4. Fecal test: En fecal test (avføringsprøve) kan bidra til å avdekke om det er noen parasitter eller infeksjoner som påvirker hundens fordøyelsessystem. Dette kan være en del av en grundig helsevurdering.
 5. Endre kosthold: Diskuter kostholdet til hunden din med veterinæren. Kanskje det er en ernæringsmessig ubalanse som forårsaker gressspisingen. Veterinæren kan gi deg råd om hvilken type fôr som passer best for hundens behov.
 6. Lære avvenning: Hvis hunden din ser ut til å spise gress uten noen tydelig helseårsak, kan det være en vane eller en måte for den å lindre kjedsomhet. Lær hunden din kommandoer som “nei” eller “slipp”, slik at du kan avbryte gressspisingen når du ser det skjer.

Husk at en veterinær er den beste personen til å vurdere hundens helse og gi råd om hva som bør gjøres. Hvis hunden din oppfører seg unormalt, eller du er bekymret for dens helse, er det alltid en god idé å konsultere en profesjonell.

Relatert: Hunden spiser gress og jord

Endre kostholdet

Hvis hunden din har en tendens til å spise gress og du har utelukket helseproblemer, kan det å endre kostholdet være et nyttig skritt for å hjelpe dem med å slutte å spise gress. Her er noen tips for å endre kostholdet for å redusere eller eliminere gressspisingen:

 1. Velg riktig fôr: Snakk med veterinæren din for å velge det riktige fôret for hunden din basert på dens alder, størrelse, helsestatus og eventuelle spesielle behov. Et balansert og næringsrikt fôr kan bidra til å redusere trangen til å spise gress.
 2. Fôr oftere: Noen hunder spiser gress for å fremprovosere oppkast når de har tom mage eller føler seg kvalme. Prøv å gi hunden flere mindre måltider gjennom dagen i stedet for to store. Dette kan bidra til å opprettholde en stabil blodsukkernivå og redusere trangen til å spise gress.
 3. Innfør fiber: Noen ganger kan en mangel på fiber føre til at hunden søker etter gress for å lindre fordøyelsesproblemer. Bytt til et høykvalitetsfôr som inneholder riktig mengde fiber for hundens behov. Snakk med veterinæren din om anbefalt fiberinnhold.
 4. Unngå høyt karbohydratinntak: For mye karbohydrater i kostholdet kan føre til at hunden søker alternative kilder til fiber og næring, som gress. Velg fôr som har moderat karbohydratinntak og høy kvalitet på proteinene.
 5. Innfør naturlige kosttilskudd: Noen kosttilskudd kan hjelpe hunden med å opprettholde en sunn mage- og tarmfunksjon. Probiotika og prebiotika kan bidra til å balansere tarmfloraen og forbedre fordøyelsen.
 6. Vurder allergier og intoleranser: Noen hunder kan ha allergier eller intoleranser mot visse ingredienser i fôret, noe som kan føre til fordøyelsesproblemer. Snakk med veterinæren din om muligheten for allergi testing eller eliminering av potensielle trigger- ingredienser.
 7. Gradvis overgang: Hvis du bestemmer deg for å endre hundens kosthold, sørg for å gjøre det gradvis over en periode på 7-10 dager. Dette gir hundens fordøyelsessystem tid til å tilpasse seg det nye fôret og kan redusere risikoen for mageubehag.

Husk at det tar tid for en hund å tilpasse seg et nytt kosthold, så vær tålmodig og observant på eventuelle endringer i hundens atferd og helse. Hvis gressspisingen fortsetter eller forverres, bør du kontakte veterinæren din for ytterligere råd og veiledning.

Relatert: Hund spiser gress og kaster opp

Gi nok mosjon og mentalt stimulering

Å gi hunden tilstrekkelig mosjon og mental stimulering kan definitivt bidra til å redusere eller eliminere gressspisingen. Her er noen måter du kan oppnå dette på:

 1. Regelmessig mosjon: Sørg for å gi hunden din tilstrekkelig fysisk aktivitet hver dag. Dette kan inkludere turer, løping, lek i hagen eller besøk på hundeparker. Aktivitet hjelper ikke bare med å utløse overskuddsenergi, men det kan også bidra til å redusere kjedsomhet, som kan være en faktor i gressspising.
 2. Leke og trening: Engasjer hunden din med leker som oppfordrer til mentalt stimulerende aktiviteter. Kognitive leker, interaktive puslespill eller leker som gir hunden en oppgave å løse, kan hjelpe med å holde hundens sinn opptatt og redusere behovet for å spise gress.
 3. Lydighetstrening: Trening og lydighetstrening gir hunden din mental stimulering og hjelper også med å bygge et sterkt forhold mellom deg og hunden. Lær hunden kommandoer som “sitt”, “ligg”, “stå”, “vent” osv. Dette kan også være nyttig for å distrahere hunden fra å spise gress når du er ute på tur.
 4. Nye omgivelser: Variasjon i omgivelser og ruter kan hjelpe med å holde hundens interesse. Utforsk ulike tureruter og områder for å gi hunden nye lukter, synsinntrykk og opplevelser.
 5. Lek og sosialisering: La hunden din leke med andre hunder i trygge omgivelser. Sosialisering med andre hunder kan gi mental stimulering og utløp for naturlig atferd.
 6. Fôringsleker: Bruk fôringsleker eller utfordringsleker som krever at hunden jobber for å få maten sin. Dette gjør fôring til en aktivitet som engasjerer hunden mentalt.
 7. Trene hundens sanser: Gi hunden oppgaver som utfordrer sansene, som å finne godbiter gjemt rundt i huset eller hagen. Dette stimulerer hundens luktesans og mental fokus.
 8. Lær nye triks: Å lære hunden nye triks eller kommandoer gir mental stimulering og hjelper hunden med å bruke hjernen på en positiv måte.

Husk at en kombinasjon av fysisk aktivitet og mental stimulering er viktig for hundens generelle velvære og atferd. Ved å tilby en variert og stimulerende daglig rutine, kan du bidra til å redusere hundens trang til å spise gress.

Relatert: Hunden min spiser mye gress

Unngå giftige planter

Å unngå giftige planter i hundens omgivelser er viktig for hundens sikkerhet og helse. Her er noen trinn du kan ta for å minimere hundens tilgang til giftige planter og dermed redusere risikoen for gressspising:

 1. Identifiser giftige planter: Lær deg hvilke planter som er giftige for hunder. Populære hageplanter som liljer, azalea, eføy, oleander, poinsettia, oleander, og flere andre kan være farlige for hunder hvis de spiser dem.
 2. Fjern giftige planter: Hvis du har giftige planter i hagen din eller i hjemmet ditt, bør du vurdere å fjerne dem eller plassere dem utilgjengelig for hunden din. Det kan også være lurt å erstatte dem med trygge planter.
 3. Innendørs planter: Pass på at eventuelle inneplanter du har i hjemmet ditt ikke er giftige for hunder. Plasser dem på steder hunden ikke kan nå, for eksempel på høye hyller eller i rom hvor hunden ikke har tilgang.
 4. Hekk og uteområder: Hvis du har en hage eller utendørsområde, sørg for å sjekke at det ikke er giftige planter som hunden kan nå. Anlegg giftfrie planter og busker i hundens rekkevidde.
 5. Bruk barriere eller gjerder: Hvis det er enkelte områder med giftige planter som du ikke kan fjerne, kan du bruke en barriere eller gjerde for å holde hunden din unna disse områdene.
 6. Tilsyn: Hold alltid hunden din under tilsyn når den er ute, spesielt hvis du er usikker på hvilke planter som finnes i området. Dette gir deg muligheten til å avbryte gressspisingen eller utforskingen hvis hunden din nærmer seg en giftig plante.
 7. Trening og kommandoer: Lær hunden din kommandoer som “nei” eller “la det være”. Dette kan hjelpe deg med å avbryte atferden hvis du ser at hunden prøver å spise gress eller utforske planter den ikke bør røre.

Å holde hunden din trygg fra giftige planter handler om forebygging og bevissthet. Ved å sørge for at hunden din ikke har tilgang til slike planter, kan du redusere risikoen for gressspising som kan være farlig for helsen deres. Hvis du mistenker at hunden din har inntatt en giftig plante, bør du kontakte veterinæren umiddelbart.

Tilgjengelighet til annet tyggeleketøy

Å gi hunden tilgang til andre tyggeleker kan være en god måte å avlede oppmerksomheten fra gressspisingen. Her er noen trinn du kan følge for å oppmuntre hunden din til å tygge på leker istedenfor gress:

 1. Varierte leker: Gi hunden din et utvalg av forskjellige tyggeleker, inkludert knotter, bein, tyggepinner, konger eller andre leker laget spesielt for tygging. Dette gir hunden variasjon og kan hjelpe med å holde dem interessert.
 2. Interaktive leker: Velg interaktive leker som inneholder godbiter eller snacks. Dette stimulerer hundens mentale fokus og gir dem en belønning når de tygger på leken. Det kan også holde dem opptatt og distrahere dem fra gresset.
 3. Riktig størrelse: Sørg for at lekene du gir hunden din er i riktig størrelse og styrke for deres rase og størrelse. Leker som er for små kan være farlige og leker som er for store kan være lite attraktive å tygge på.
 4. Rotér leker: Bytt ut lekene regelmessig for å forhindre at hunden din mister interessen for dem. Nye leker kan skape nysgjerrighet og holde dem engasjerte.
 5. Belønn tygging på leker: Gi hunden din ros og belønninger når de tygger på lekene sine. Positiv forsterkning kan hjelpe dem med å assosiere tygging på leker med noe positivt.
 6. Unngå kjedelighet: Noen ganger kan hunder tygge på gress fordi de kjeder seg. Gi hunden din nok mentalt og fysisk stimulering gjennom lek, trening og interaksjon, slik at de ikke tyr til gress som underholdning.
 7. Tilgjengelighet: Sørg for at tyggeleker er tilgjengelige i områder der hunden din ofte går for å spise gress. Dette gjør det enklere for dem å velge leken i stedet.
 8. Tren hunden på å bruke leker: Hvis hunden din ikke er vant til å tygge på leker, kan du prøve å trene dem til å gjøre det ved å gi dem belønninger når de viser interesse for leken.

Ved å tilby et utvalg av trygge og stimulerende tyggeleker, kan du hjelpe hunden din med å utvikle en positiv vane med å tygge på leker i stedet for gress.

Trening og kommandoer

Trening og kommandoer kan være en effektiv måte å få hunden din til å slutte å spise gress. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Lær kommandoer: Lær hunden din grunnleggende kommandoer som “nei” og “la det være”. Disse kommandoene er nyttige når du ser at hunden din prøver å spise gress.
 2. Oppdagelseskommando: Lær hunden din en spesifikk kommando som indikerer at de ikke skal spise noe fra bakken. Dette kan være “ikke spis” eller “la det ligge”. Bruk denne kommandoen hver gang du ser at hunden går mot gresset.
 3. Positiv forsterkning: Når hunden din følger kommandoen og avbryter gressspisingen, gi dem umiddelbart ros og belønninger i form av godbiter eller kjærlighet. Positiv forsterkning vil hjelpe hunden din å forstå at å følge kommandoene gir positive konsekvenser.
 4. Konsistens: Vær konsekvent med kommandoene og forventningene dine. Bruk kommandoene hver gang situasjonen oppstår. Dette vil hjelpe hunden din å forstå at gressspising ikke er ønskelig.
 5. Tren i kontrollerte omgivelser: Start treningen i et kontrollert miljø der du kan avlede hundens oppmerksomhet fra gresset og fokusere på kommandoene. Dette kan være innendørs eller i en inngjerdet hage.
 6. Distraher med leker: Ha alltid en leke eller en belønning tilgjengelig når du går på tur med hunden din. Hvis du ser at hunden prøver å spise gress, distraher dem ved å gi dem leken eller belønningen.
 7. Tren på turer: Bruk kommandoene når du er ute på tur og hunden din prøver å spise gress. Stopp opp, bruk kommandoen og belønn hunden når de følger den.
 8. Tålmodighet: Det kan ta tid for hunden din å lære kommandoene og endre atferden sin. Vær tålmodig og konsekvent i treningen.

Husk at trening og kommandoer krever tålmodighet og konsekvens. Med riktig tilnærming kan du hjelpe hunden din med å forstå at gressspising ikke er ønskelig, og at de bør følge dine kommandoer i stedet.

Avled oppmerksomheten

Å avlede hundens oppmerksomhet er en annen tilnærming som kan hjelpe deg med å få hunden din til å slutte å spise gress. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Ha med deg avledningsmidler: Når du går på tur med hunden din, ha alltid med deg noen avledningsmidler som kan hjelpe deg med å distrahere hunden fra gresset. Dette kan være leker, godbiter eller til og med en vannflaske.
 2. Vær oppmerksom: Vær oppmerksom på hundens atferd og kroppsspråk. Hvis du ser at hunden begynner å fokusere på gresset, bruk en avledningsmetode før de når frem til det.
 3. Bruk lyder: Bruk lyder som en måte å avlede hundens oppmerksomhet på. For eksempel, hvis du ser at hunden går mot gresset, bruk en skarp lyd som en klapring med nøkler eller en klikkelyd fra en klikker. Dette kan få hunden til å stoppe opp og se på deg.
 4. Kall hunden til deg: Bruk hundens navn eller en kommando som “hit” for å få hundens oppmerksomhet. Når hunden ser på deg, gi dem en belønning eller lek med en leke for å distrahere dem fra gresset.
 5. Belønn avledning: Når hunden din avbryter forsøket på å spise gress og fokuserer på deg eller leken, belønn dem umiddelbart. Positiv forsterkning vil hjelpe hunden å forstå at avledning gir belønning.
 6. Lær kommandoer: Lær hunden kommandoer som “kom”, “sitt” eller “ligg”. Disse kommandoene kan hjelpe deg med å avlede hundens oppmerksomhet og kontrollere atferden deres når du ser at de går mot gresset.
 7. Vær konsekvent: Vær konsekvent med å bruke avledningsmetodene. Hunden din vil begynne å forstå at når du bruker avledningen, forventer du at de reagerer på det.
 8. Gjør avledning positiv: Sørg for at avledningsmetodene er positive opplevelser for hunden. Bruk belønninger, kjærlighet og lek for å gjøre avledningen tiltalende.

Ved å aktivt avlede hundens oppmerksomhet fra gresset og gi dem alternativer som leker, kommandoer og positive opplevelser, kan du gradvis hjelpe dem med å slutte å spise gress.

Referanser

Om forfatteren