Hund som spiser gress

Det er ikke uvanlig å se hunder spise gress, og det er flere teorier om hvorfor de gjør det. Lær mer om årsaker til at hunder spiser gress.

Skal man la hunden spise gress?

Det er ingen enkel svar på dette spørsmålet, da det avhenger av flere faktorer, inkludert hundens individuelle helse, atferd og miljø. Her er noen retningslinjer å vurdere når det gjelder å la hunden din spise gress:

 1. Moderasjon: Det er vanligvis ikke skadelig for en hund å spise litt gress av og til. Mange hunder spiser gress uten problemer, og det kan til og med være normalt at de gjør det som en del av deres naturlige atferd.
 2. Giftige planter: Det er viktig å sikre at hunden din ikke spiser gress fra områder der det kan være giftige planter eller plantevernmidler. Noen planter kan være farlige for hunder å innta, så det er viktig å holde hunden borte fra dem.
 3. Overdreven spising: Hvis hunden din begynner å spise gress i store mengder eller veldig ofte, kan det være en indikasjon på underliggende problemer som fordøyelsesproblemer, mangel på næringsstoffer, kjedsomhet eller helseproblemer. I slike tilfeller bør du vurdere å konsultere en veterinær for å identifisere årsaken.
 4. Overvåking: Hold øye med hunden din når den spiser gress. Hvis du ser tegn til ubehag som kvalme, oppkast, diaré eller endringer i atferden, bør du kontakte en veterinær for råd.
 5. Balansert kosthold: Sørg for at hunden din får et balansert og næringsrikt kosthold som passer til dens alder, størrelse og helsebehov. Hvis du mistenker at hunden spiser gress på grunn av mangel på næringsstoffer, kan du diskutere kostholdsjusteringer med veterinæren din.
 6. Tilgang til sunne alternativer: Hvis du ser at hunden din liker å spise gress, kan du vurdere å tilby sunne alternativer som hundegress (hvis tilgjengelig), som ikke inneholder kjemikalier eller giftige stoffer.

Husk at hvert individ er unikt, så hvis du er bekymret for hundens atferd eller helse, er det alltid lurt å konsultere en veterinær. De kan gi deg råd som er skreddersydd for din hunds situasjon og behov.

Relatert: Hund desperat etter gress

Hvorfor kaster hunder opp gress?

Hunder kan kaste opp gress av flere forskjellige årsaker. Her er noen mulige grunner:

 1. Selvmedisinering: En vanlig teori er at hunder kan spise gress for å fremkalle oppkast når de føler seg uvel eller har fordøyelsesproblemer. Gresset kan irritere mageveggene og bidra til å tvinge frem oppkast, noe som kan hjelpe hunden med å kvitte seg med ufordøyelig materiale eller irriterende stoffer.
 2. Fordøyelsesproblemer: Hunder kan spise gress når de har fordøyelsesproblemer som kvalme eller ubehag i magen. Ved å kaste opp gresset kan de prøve å lindre ubehaget ved å fjerne det som forårsaker problemet.
 3. Inntak av ufordøyelig materiale: Noen hunder har en tendens til å innta ting som ikke er fordøyelige, som små gjenstander eller deler av leker. Dette kan føre til irritasjon eller blokkering i fordøyelsessystemet. Hunden kan prøve å bruke gress som en måte å rense systemet sitt på ved å tvinge frem oppkast.
 4. Smak og tekstur: Noen hunder kan rett og slett like smaken eller teksturen av gress og kan spise det uten noen spesiell grunn. Dette kan også føre til oppkast hvis gresset irriterer magen.
 5. Planteforgiftning: I noen tilfeller kan hunder kaste opp etter å ha spist gress fordi de har inntatt giftige planter. Dette kan være en defensiv reaksjon fra kroppen for å kvitte seg med giftstoffene.

Hvis hunden din kaster opp gress regelmessig eller viser andre tegn på ubehag, bør du vurdere å kontakte en veterinær. Det kan være lurt å diskutere hundens kosthold, helsehistorie og atferd med en profesjonell for å avgjøre om det er underliggende problemer som må håndteres.

Relatert: Hvordan få hunden til å slutte å spise gress

Årsaker til at hund spiser gress

Her er noen mulige grunner:

 1. Fordøyelsesproblemer: Noen eksperter tror at hunder kan spise gress for å fremkalle oppkast når de har fordøyelsesproblemer eller føler seg uvel. Gress kan irritere magen og få hunden til å kaste opp, noe som kan hjelpe dem med å kvitte seg med eventuelt ufordøyelig materiale.
 2. Instinktiv atferd: Hundens forfedre, ulvene, spiser av og til planter som en del av dietten deres. Dette kan ha overført seg til hunder, selv om de nå er hovedsakelig kjøttetere. Noen hunder kan ha beholdt dette instinktet.
 3. Næringsbehov: Hunder kan spise gress for å tilføre kroppen visse næringsstoffer som de mangler i kostholdet sitt. Dette kan være spesielt relevant hvis hundens kosthold ikke er balansert eller mangler visse vitaminer og mineraler.
 4. Kjedsomhet eller oppmerksomhet: Hunder kan spise gress som en form for tidtrøyte eller for å få oppmerksomhet fra eierne sine. Hvis de ser at eierne reagerer når de spiser gress, kan de gjøre det som en atferd for å få reaksjoner.
 5. Smak og tekstur: Noen hunder kan rett og slett like smaken eller teksturen av gress. Akkurat som mennesker kan ha merkelige spisevaner, kan hunder også ha individuelle preferanser.

Det er viktig å merke seg at mens det er vanlig for hunder å spise gress av og til, bør du holde et øye med dem og sørge for at de ikke spiser giftige planter eller plantemateriale som kan skade dem. Hvis hunden din begynner å spise gress overdrevet mye eller viser andre symptomer på ubehag, kan det være lurt å kontakte en veterinær for råd.

Relatert: Hunden spiser gress og jord

Fordøyelsesproblemer

Det er en teori som antyder at hunder kan spise gress for å hjelpe med fordøyelsesproblemer. Her er noen punkter som forklarer dette fenomenet:

 1. Indusere oppkast: Når hunder føler ubehag i magen på grunn av fordøyelsesproblemer eller inntak av ufordøyelig materiale, kan de instinktivt prøve å fremkalle oppkast ved å spise gress. Gresset kan irritere mageveggene og føre til oppkast, noe som hjelper hunden med å kvitte seg med det som forårsaker ubehaget.
 2. Fjerning av uønsket materiale: Hunder har en tendens til å snuse rundt og putte ulike ting i munnen. Dette kan inkludere små gjenstander eller materialer som ikke er fordøyelige. Å spise gress kan være en måte for hunden å rense systemet sitt ved å få kroppen til å reagere og fjerne ufordøyelige gjenstander.
 3. Beroligende effekt: Gress kan ha en beroligende effekt på hundens mage. Noen typer gress inneholder naturlige stoffer som kan bidra til å lindre irritasjon og betennelse i magen.
 4. Naturlig selvmedisinering: Det er mulig at hunder, på en instinktiv måte, kan bruke gress som en form for naturlig selvmedisinering. Instinktene deres kan guide dem til å søke etter planter som kan hjelpe med ubehag i magen.
 5. Mangel på fordøyelig fiber: Noen hunder kan spise gress fordi kostholdet deres mangler nok fiber. Fiber er viktig for en sunn fordøyelse, og hvis hundens diett ikke inneholder tilstrekkelig mengde fiber, kan de forsøke å kompensere ved å spise gress.

Det er viktig å være oppmerksom på hundens atferd og eventuelle tegn på ubehag. Hvis hunden din virker syk, har gjentatte episoder med oppkast eller viser andre symptomer på fordøyelsesproblemer, er det best å kontakte en veterinær. Veterinæren kan gi råd om hvordan du skal håndtere situasjonen og om nødvendig utføre undersøkelser for å fastslå årsaken til hundens ubehag.

Relatert: Hund spiser gress og kaster opp

Instinktiv atferd

En av årsakene til at hunder spiser gress kan også inkludere instinktiv atferd. Her er noen måter denne instinktive atferden kan komme til uttrykk:

 1. Naturlig inkludering av planter i dietten: Hundens forfedre, som ulver, var ikke bare kjøttetere, de spiste også noen planter og vegetasjon som en del av kostholdet sitt. Dette kunne inkludere magens innhold fra byttedyr eller ulike typer gress. Selv om moderne hunder har blitt mer tilpasset et hovedsakelig kjøttbasert kosthold, kan noen av disse instinktene fortsatt være til stede.
 2. Overlevelsesinstinkt: I naturen kan dyr instinktivt søke ut planter og gress når de har fordøyelsesproblemer eller føler seg uvel. Dette kan hjelpe dem med å rense magen og fjerne ufordøyelig materiale som kan være skadelig.
 3. Smak og tekstur: Noen hunder kan rett og slett like smaken eller teksturen av gress. Instinktet deres kan føre dem til å utforske og smake på ulike ting i miljøet, inkludert gress.
 4. Opprettholde magehelsen: I noen tilfeller kan instinktet for å spise gress være knyttet til å opprettholde en sunn balanse av magebakterier. Noen typer gress inneholder naturlige stoffer som kan bidra til å regulere magehelsen.
 5. Nysgjerrighet og utforskning: Hunder utforsker verden rundt seg med nesen og munnen. Å tygge på gress kan være en del av denne naturlige utforskningen, spesielt for valper og unge hunder.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder har denne instinktive atferden, og det kan variere avhengig av individuelle preferanser, genetikk og oppvekstforhold. Mens det kan være normalt for en hund å spise gress av og til, bør du fortsatt overvåke hunden din for eventuelle endringer i atferden eller tegn på ubehag. Hvis hunden din begynner å spise gress i store mengder eller viser andre uvanlige symptomer, bør du kontakte en veterinær for råd.

Relatert: Hunden min spiser mye gress

Næringsbehov

Årsaken til at hunder spiser gress kan også være relatert til næringsbehov, selv om dette er en mindre vanlig årsak. Her er noen måter næringsbehov kan spille en rolle:

 1. Mangel på fiber: Hunder er kjøttetere, men de trenger likevel en viss mengde fiber i kostholdet for å opprettholde en sunn fordøyelse. Hvis hundens kosthold mangler tilstrekkelig mengde fiber, kan de instinktivt søke etter alternative kilder til fiber, som gress.
 2. Naturlig instinkt for å finne næringsstoffer: I naturen kan dyr søke etter ulike kilder til næringsstoffer for å sikre at de får en balansert diett. Noen gressvarianter inneholder næringsstoffer som hunder kan ha behov for, selv om disse næringsstoffene vanligvis kan oppnås gjennom hundens vanlige mat.
 3. Selvmedisinering: Det er teoretisert at hunder kan spise gress som en form for selvmedisinering. De kan instinktivt søke etter planter som kan hjelpe med fordøyelsen eller tilføre visse næringsstoffer for å lindre ubehag.
 4. Smak og variasjon: Noen hunder kan søke variasjon i smak og tekstur i kostholdet sitt. Å spise gress kan tilby en annen opplevelse enn deres vanlige fôr og gi dem noe nytt å tygge på.

Det er viktig å huske at hunder i det store og hele får de nødvendige næringsstoffene fra et balansert kommersielt hundemat. Hvis du tror at hunden din spiser gress på grunn av manglende næringsstoffer, er det best å konsultere veterinæren din. Veterinæren kan vurdere hundens kosthold og gi råd om eventuelle justeringer som bør gjøres for å sikre at hunden får de riktige næringsstoffene i riktig mengde.

Kjedsomhet eller oppmerksomhet

Kjedsomhet eller oppmerksomhet kan også være en faktor som får hunder til å spise gress. Her er noen måter dette kan spille inn:

 1. Kjedsomhet: Hunder som ikke får tilstrekkelig mental og fysisk stimulering kan begynne å utforske omgivelsene på uvanlige måter, inkludert å spise gress. Dette kan være en form for tidsfordriv når de ikke har andre måter å bruke energien sin på.
 2. Oppmerksomhetssøking: Hunder er smarte dyr, og de lærer raskt hva som får oppmerksomhet fra eierne sine. Hvis hunden din har opplevd at du reagerer på atferden deres med å spise gress (for eksempel ved å snakke til dem eller prøve å stoppe dem), kan de gjøre det som en måte å få oppmerksomheten din på.
 3. Mangel på aktivering: Hunder som ikke får tilstrekkelig mosjon og interaksjon kan begynne å vise uvanlig atferd, inkludert å spise gress. Aktiviteter som å gå turer, leke med leker og samhandle med andre hunder er viktige for å holde hunden mentalt og fysisk engasjert.
 4. Rutineendringer: Hunder er vanedyr, og hvis det har vært endringer i deres daglige rutine eller miljø, kan de reagere på dette ved å vise uvanlig atferd som å spise gress.

Hvis du mistenker at hunden din spiser gress på grunn av kjedsomhet eller for å få oppmerksomhet, er det viktig å sørge for at hunden får tilstrekkelig mental og fysisk aktivitet. Dette kan inkludere daglige turer, lek med leker, interaksjon med andre hunder og tid brukt sammen med deg. Å gi hunden en stimulerende miljø og oppmerksomhet på riktig måte kan bidra til å redusere denne typen atferd. Hvis atferden vedvarer, kan det være lurt å rådføre deg med en profesjonell hundetrener eller atferdsspesialist for veiledning.

Smak og tekstur

Smak og tekstur av gress kan også være en årsak til at hunder spiser det. Her er noen aspekter knyttet til smak og tekstur:

 1. Naturlig nysgjerrighet: Hunder utforsker verden rundt seg med nesen og munnen. De kan prøve å smake på ulike ting, inkludert gress, for å tilfredsstille sin nysgjerrighet og behov for sensorisk stimulering.
 2. Individuelle preferanser: Akkurat som mennesker har hunder individuelle smakspreferanser. Noen hunder kan rett og slett like smaken av visse gresstyper.
 3. Tilfeldig inntak: Hunder kan plukke opp gress mens de utforsker utendørs, og de kan begynne å tygge på det uten noen spesiell grunn. Dette kan være impulsivt og ikke nødvendigvis knyttet til en bestemt årsak som fordøyelsesproblemer eller næringsbehov.
 4. Variert kosthold: Noen hunder kan være tiltrukket av variasjon i smak og tekstur i kostholdet sitt. Gress kan tilby en annen opplevelse enn deres vanlige fôr og gi dem en form for sensorisk stimulering.
 5. Beroligende effekt: Tygging kan være beroligende for hunder, og gress kan gi en behagelig følelse for tennene og kjeven. Dette kan være spesielt relevant for valper som tannfelles, eller for hunder som ellers liker å tygge på ting.

Det er viktig å huske at mens det kan være normalt for en hund å spise gress av og til, bør du holde øye med hunden din for eventuelle tegn på ubehag eller overdreven atferd. Hvis hunden din begynner å spise gress i store mengder eller viser andre uvanlige symptomer, kan det være lurt å kontakte en veterinær for råd. Det kan også være en god idé å sikre at hunden din ikke har tilgang til giftige planter eller steder som kan skade dem.

Referanser

Om forfatteren