Hvordan dusje en hund

I denne artikkelen vil vi utforske trinnene du bør følge for å dusje hunden din på riktig måte, samt gi noen nyttige tips og triks for å gjøre opplevelsen så stressfri som mulig for både deg og din firbente venn.

Hvordan dusje en hund?

Selv om det kanskje virker som en enkel oppgave, er det faktisk en riktig måte å dusje en hund på for å sikre at både hunden og du selv har en trygg og hygienisk opplevelse. I denne artikkelen vil vi utforske trinnene du bør følge for å dusje hunden din på riktig måte, samt gi noen nyttige tips og triks for å gjøre opplevelsen så stressfri som mulig for både deg og din firbente venn.

Hvor ofte bør man dusje hund?


Hvor ofte du bør dusje hunden din avhenger av flere faktorer, inkludert hundens rase, pelslengde, aktivitetsnivå og individuelle behov. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Rase: Noen raser har naturlig renere pels enn andre. Korthårede raser med tett pels, som for eksempel en Doberman, kan trenge sjeldnere dusjing, kanskje en gang i måneden eller sjeldnere. På den annen side kan langhårede raser som en Collie eller en Shih Tzu, trenge mer hyppig vedlikehold og kan dusjes hver 4-6 uker.
 2. Aktivitetsnivå: Aktive hunder som elsker å leke utendørs eller som ofte blir skitne, kan kreve hyppigere dusjing enn mindre aktive hunder som tilbringer mesteparten av tiden innendørs.
 3. Helse og hudtilstand: Hvis hunden din har spesifikke hudproblemer eller allergier, kan veterinæren din gi råd om hvor ofte dusjing er nødvendig. Noen ganger kan for hyppig dusjing føre til tørr hud og irritasjon, mens andre ganger kan det være nødvendig for behandling av hudproblemer.
 4. Personlige preferanser: Noen hundeeiere foretrekker å dusje hunden sin oftere for å holde dem ekstra rene og friske, mens andre foretrekker å vente lenger mellom dusjene for å unngå overflødig vasking.

Som en generell tommelfingerregel kan du begynne med å dusje hunden din omtrent hver 4-8 uker, med mindre spesifikke behov tilsier noe annet. Det er viktig å merke seg at overdreven dusjing kan føre til tørr hud og hudirritasjon, så det er viktig å ikke overdrive. Hør på hundens behov og tilpass dusjefrekvensen deretter. Å børste hunden regelmessig kan også hjelpe med å holde pelsen ren og fri for løs pels og smuss mellom dusjene. Husk at det beste rådet får du ofte fra din veterinær, da de kan vurdere hundens spesifikke situasjon og gi skreddersydde anbefalinger.

Relatert: Bading av hund

Forberedelse

Før du begynner dusjeprosessen, er det viktig å forberede alt du trenger. Dette inkluderer:

Utstyr:

 • Hundeshampo (ikke bruk menneskelig sjampo, da dette kan irritere hundens hud)
 • Børste eller kam for å fjerne løs pels
 • Håndkle
 • Anti-skli matte eller gummi underlag for å hindre at hunden sklir i badekaret eller dusjen
 • Godbiter eller belønninger for å oppmuntre hunden under prosessen

Plassering:

Velg et egnet sted for å dusje hunden din. Dette kan være badekaret, dusjen eller en stor bøtte hvis hunden din er liten. Sørg for at det er tilstrekkelig varmt der, da hunder kan bli kjølige når de er våte.

Sikkerhet:

Pass på at du har full kontroll over hunden din under hele dusjeprosessen. Hvis hunden er urolig eller nervøs, kan det være lurt å bruke en sele for å unngå at den glir eller hopper ut av badekaret.

Forbered hunden

Før du starter dusjingen, er det viktig å sørge for at hunden din er komfortabel og avslappet. Dette kan innebære å gå en tur eller leke litt først for å tømme litt energi. Det er også en god idé å gi hunden din en godbit eller to for å skape en positiv assosiasjon med dusjing.

Børste hunden

Før du begynner å vaske hunden din, er det lurt å børste den grundig. Dette vil bidra til å fjerne løs pels og løse opp eventuelle floker. Det er spesielt viktig for raser med langt eller tykt hår.

Relatert: Kan man vaske hund med grønnsåpe

Dusje hunden

Når du er klar til å starte dusjingen, følg disse trinnene:

1. Dusje hunden:

 • Begynn med å forsiktig våte hundens pels med lunkent vann. Pass på at vannet ikke er for varmt, da det kan skade hundens hud.
 • Unngå å få vann i hundens ører, øyne og nese. Du kan bruke en vaskeklut eller bomullsdotter for å beskytte disse områdene.

2. Påfør sjampo:

 • Påfør hundeshampo jevnt over hele kroppen, unngå øyne og ører.
 • Masser sjampoen forsiktig inn i hundens pels og hud. Dette vil bidra til å fjerne smuss og lukt.
 • La sjampoen virke i henhold til produsentens anvisninger. Dette kan variere avhengig av sjampotypen.

3. Skyll grundig:

 • Skyll hunden grundig for å fjerne all sjampo fra pelsen. Pass på at det ikke er igjen noen rester, da dette kan irritere hundens hud.
 • Igjen, unngå å få vann i hundens øyne og ører.

4. Tørk hunden:

 • Etter at du har skylt grundig, bruk et rent håndkle til å tørke hunden forsiktig. Unngå å gni, da dette kan føre til floker i pelsen.
 • Du kan også bruke en hårføner på lav varme for å tørke hunden, men vær forsiktig så du ikke brenner huden.

5. Belønne hunden

Etter at dusjingen er ferdig, belønn hunden din med litt ekstra oppmerksomhet og kanskje en ekstra godbit. Dette vil bidra til å skape en positiv opplevelse rundt dusjingen og gjøre det lettere for deg neste gang.

6. Etterarbeid

Etter at du har dusjet hunden din, er det viktig å rengjøre alt utstyret du har brukt, inkludert badekaret eller dusjen. Pass også på å tørke gulvet grundig for å unngå glatt underlag.

Relatert: Vaske hund med grønnsåpe

Pelspleie

Etter dusjingen er det viktig å holde hundens pels i god stand. Dette krever jevnlig børsting og vedlikehold. Frekvensen avhenger av hundens rase og pelslengde, men generelt bør du børste hunden din ukentlig for å fjerne dødt hår og forhindre floker. Bruk en børste som er egnet for hundens type pels, enten den har kort eller lang pels.

I tillegg til børsting, kan du vurdere å trimme hundens klør regelmessig. Klør som blir for lange, kan forårsake ubehag og potensielle helseproblemer. Hvis du ikke er komfortabel med å trimme klørne selv, kan du alltids besøke en profesjonell hundefrisør eller veterinær for hjelp.

Hudpleie

Hudpleie er like viktig som pelspleie. Etter dusjingen, sjekk hundens hud nøye for eventuelle irritasjoner, utslett eller sår. Dersom du oppdager noe unormalt, bør du kontakte veterinæren din for råd. Noen hunder kan være mer sensitive for visse sjampotyper eller allergener, og det er viktig å identifisere og håndtere disse problemene tidlig.

I tillegg kan det være lurt å bruke en fuktighetskrem spesielt designet for hunder for å holde huden fuktig og sunn. Dette er spesielt viktig i tørre klimaer eller om vinteren når luften er tørr.

Øre- og øyehygiene

Hundens ører og øyne er også viktige områder å ta vare på. Etter dusjingen, tørk forsiktig hundens ører med en bomullsdott for å fjerne overflødig vann og skitt. Pass på at du ikke stikker noe inn i ørene, da dette kan skade hunden.

Når det gjelder øynene, bruk en myk klut eller tørkepapir for å tørke eventuelt skitt eller fuktighet rundt øynene. Hvis hunden din har væsking, røde øyne eller andre øyeplager, bør du kontakte veterinæren din for råd.

Hyppighet

Hvor ofte du bør dusje hunden din avhenger av flere faktorer, inkludert rasen, pelslengden og hundens livsstil. Generelt sett er det sjelden nødvendig å dusje en hund mer enn en gang i måneden, med mindre den har vært utsatt for ekstreme forhold eller har blitt svært skitten.

Overdusjing kan føre til tørr hud og hudirritasjoner, så det er viktig å ikke overdrive. Hør på hundens behov og følg rådene fra veterinæren din om hvor ofte du bør dusje den.

Dentalpleie

En ofte oversett del av hundens hygiene er tannpleie. God munnhygiene er viktig for hundens generelle helse. Sørg for å pusse hundens tenner jevnlig med en tannbørste og tannkrem spesielt laget for hunder. Dette bidrar til å forhindre tannproblemer som tannstein, gingivitt og dårlig ånde. Hvis hunden din ikke tolererer tannpuss, kan du vurdere tyggeleker eller tannrensingssnacks som kan hjelpe med å opprettholde tannhelsen.

Håndtering av spesielle behov

Noen hunder kan ha spesielle behov når det gjelder dusjing og pleie. Eldre hunder, valper, eller hunder med helseproblemer kan kreve ekstra forsiktighet. Det er viktig å tilpasse dusjeprosessen etter hundens individuelle behov. For eksempel, eldre hunder kan ha problemer med å stå i lang tid, så du bør vurdere å bruke en antisklimatte med polstring for å gi dem ekstra støtte. Valper kan være engstelige første gang de dusjes, så det er viktig å være tålmodig og gi dem positiv forsterkning gjennom hele prosessen.

Profesjonell hjelp

Hvis du føler deg usikker på hvordan du skal dusje hunden din riktig, eller hvis hunden din har spesielle pleiebehov, nøl ikke med å søke hjelp fra en profesjonell hundefrisør eller veterinær. De har erfaring og kunnskap om riktig teknikk og produkter som passer for din hunds spesifikke behov. De kan også gi råd om hvordan du kan opprettholde en sunn og hygienisk pelspleierutine mellom dusjene.

Avslutt med kjærlighet

Etter at dusjingen og all pleien er ferdig, avslutt med ekstra kjærlighet og oppmerksomhet for hunden din. Dette vil bidra til å styrke båndet mellom dere og gjøre dusjingen til en positiv opplevelse for hunden din. Belønn den med godbiter, ros og lek for å vise at dusjingen var noe positivt.

Konklusjon

Sammenfattende er det viktig å huske at dusjing av hunden din handler om mer enn bare å fjerne smuss og lukt. Det er en mulighet til å styrke båndet mellom deg og din kjære følgesvenn, samt sikre at hunden din forblir sunn og komfortabel. Ved å følge de riktige trinnene, tilpasse prosessen til hundens behov, og inkludere andre aspekter av pleie i rutinen din, kan du glede deg over å ha en lykkelig og sunn firbent venn i mange år framover. Så, gjør dusjingen til en positiv opplevelse for både deg og hunden din, og nyt den friske og rene pelsen og den nære forbindelsen dere deler.

Referanser

Om forfatteren