Bading av hund

I denne artikkelen vil vi utforske de beste metodene for å bade hunden din og dele noen nyttige tips for å gjøre opplevelsen så stressfri som mulig.

Bading av hund er en viktig del av å ta vare på din firbente venn. Enten du har en liten valp eller en stor voksen hund, vil riktig badepraksis bidra til å holde pelsen og huden sunn, samtidig som du unngår ubehagelig lukt og skitt. I denne artikkelen vil vi utforske de beste metodene for å bade hunden din og dele noen nyttige tips for å gjøre opplevelsen så stressfri som mulig.

Bading av hund: når og hvorfor?

Før vi dykker inn i de praktiske aspektene av bading, er det viktig å forstå hvorfor det er nødvendig. Bading av hund handler ikke bare om å opprettholde god hygiene, men det har også helsefordeler. Her er noen grunner til hvorfor du bør bade hunden din:

 1. Fjerning av smuss og skitt: Hundens pels kan samle opp smuss, pollen og andre partikler som kan forårsake kløe og hudirritasjoner.
 2. Lukt kontroll: Hunder kan utvikle en ubehagelig lukt over tid.
 3. Hud- og pelspleie: Bading bidrar til å holde hundens hud og pels sunn. Det fjerner overflødig olje, døde hudceller og forhindrer floker.
 4. Parasittkontroll: Bading kan bidra til å redusere risikoen for lopper og flått, spesielt hvis du bruker et egnet loppe- og flåttmiddel under badet.

Relatert: Vaske hund med grønnsåpe

Hvor ofte bør man bade en hund?

Hyppigheten av hvor ofte du bør bade en hund avhenger av flere faktorer, inkludert hundens rase, aktivitetsnivå og spesifikke behov. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Mellom en gang i måneden og hver tredje måned: De fleste hunder kan vanligvis bades en gang i måneden eller hver tredje måned, avhengig av behovene deres. Dette gjelder spesielt for hunder med normal eller sunn hud og pels.
 2. Korthårede raser: Korthårede raser som dalmatiner, beagle eller dobermann kan vanligvis klare seg med sjeldnere bading, kanskje hver 2-3 måned.
 3. Langhårede raser: Langhårede raser som golden retriever, collie eller afghan hound kan trenge hyppigere bading, spesielt hvis de er aktive utendørs. Dette kan variere fra hver annen måned til en gang i måneden.
 4. Aktive hunder: Hunder som er svært aktive utendørs, som elsker å leke i gjørme eller delta i aktiviteter som jakt, kan bli skitnere raskere og trenge hyppigere bading. I slike tilfeller kan en bading en gang i måneden være nødvendig.
 5. Hunder med hudproblemer: Hunder med hudproblemer som dermatitt, allergier eller andre hudlidelser kan trenge hyppigere bading som en del av deres medisinske behandling. Dette bør imidlertid diskuteres med veterinæren din, da overdreven bading kan forverre visse tilstander.

Det er viktig å merke seg at overdreven bading kan føre til tørr hud og hudirritasjoner hos hunder. Hunder har naturlige oljer i pelsen og huden som bidrar til å opprettholde deres helse, så det er ikke nødvendig å bade dem for ofte med mindre det er spesielle behov. Det beste rådet er å tilpasse badeplanen til din hunds individuelle behov og å konsultere en veterinær hvis du er usikker på hvor ofte du bør bade hunden din.

Valg av riktig tidspunkt for bading

Når det kommer til bading av hund, er timing viktig. Du vil unngå å overbade hunden din, da overdreven bading kan føre til tørr hud og irritasjoner. På den annen side kan for sjelden bading føre til en ubehagelig lukt og skittent pels. Her er noen retningslinjer for å hjelpe deg med å velge riktig tidspunkt:

 1. Basert på aktivitetsnivå: Hvis hunden din er svært aktiv og tilbringer mye tid utendørs, kan den trenge hyppigere bad for å fjerne smuss og lukt. En inaktiv hund kan klare seg med sjeldnere bading.
 2. Lukttest: Hvis hunden din begynner å lukte ubehagelig, er det på tide å gi den et bad.
 3. Hudproblemer: Ved hudproblemer som kløe eller allergier kan bading med en mild, hypoallergen sjampo hjelpe. Diskuter imidlertid alltid med veterinæren din først.
 4. Rase og pelstype: Hundens rase og pelstype spiller en rolle i hvor ofte den bør bades. Noen raser har pels som tåler hyppigere bading, mens andre har mer sensitive pels som bør bades sjeldnere.

Relatert: Kan man vaske hund med grønnsåpe

Forberedelser før bading

Når du har bestemt deg for riktig tidspunkt for bading, må du sørge for at du har alt du trenger før du setter i gang. Her er noen grunnleggende forberedelser før bading av hunden din:

 1. Samle utstyr: Ha alt utstyret du trenger innen rekkevidde, inkludert hundeshampo, håndklær, en børste, en badebalje eller badekaret, og eventuelt et antiskliunderlag for å hindre at hunden sklir.
 2. Temperatur: Sjekk at baderommet eller utendørsområdet der du skal bade hunden, har behagelig temperatur. Vannet bør være varmt, men ikke for varmt, for å unngå å skade hundens hud.
 3. Berolig hunden: Før du begynner å bade, gi hunden din en god tur eller litt lek for å utmatt den litt. En trett hund er mer sannsynlig å være rolig under bading.

Bading av hunden

Nå som du har forberedt deg riktig, er det på tide å begynne selve badingen. Her er en trinnvis veiledning:

 1. Forberedelse: Start med å børste hunden din grundig. Dette fjerner løs pels, floker og smuss fra pelsen.
 2. Våt pelsen: Før du påfører sjampo, våt hundens pels grundig med lunkent vann. Begynn med ryggen og jobb deg fremover for å hindre at vannet spruter inn i ørene.
 3. Påfør sjampo: Bruk en mild hundeshampo som er egnet for hundens hudtype. Massér sjampoen inn i pelsen, og vær nøye med å unngå øyne, ører og munn. For disse sensitive områdene, bruk en fuktig klut for å tørke bort smuss og rense forsiktig.
 4. Skyll grundig: Skyll sjampoen grundig ut av hundens pels med lunkent vann. Pass på å fjerne all sjampo, da rester kan forårsake hudirritasjon.
 5. Tørk hunden: Etter badingen, tørk hunden godt med et håndkle. Noen hunder kan være redde for hårfønere, så bruk dem forsiktig hvis det er nødvendig.
 6. Belønn hunden: Etter en vellykket bading, gi hunden din en belønning, for eksempel en favorittleke eller en godbit. Dette hjelper med å bygge positiv assosiasjon med bading.

Tips for en vellykket bading

 • Bruk riktig sjampo: Velg en sjampo som er spesielt formulert for hunder, da menneskesjampo kan være for sterkt og irritere hundens hud.
 • Øre- og øyepleie: Vær ekstra forsiktig når du rengjør hundens ører og rundt øynene. Bruk aldri sjampo i disse områdene.
 • Potepleie: Husk å rengjøre potene grundig, spesielt hvis hunden din har vært ute i gjørmete eller sandete forhold.
 • Konsistens: Hold en jevn baderutine for hunden din. Dette hjelper med å forhindre hudproblemer og ubehagelig lukt.

Relatert: Hvordan dusje en hund

Hvordan gjøre badingen mer behagelig

Selv om mange hunder er skeptiske til bading, finnes det måter å gjøre denne opplevelsen mer behagelig for både deg og din firbente venn:

 1. Introduser bading tidlig: Hvis du har en valp, er det enklere å venne den til bading fra en tidlig alder. Gradvis innføre bading som en positiv opplevelse ved å gi belønninger og ros.
 2. Lag en avslappende atmosfære: Prøv å skape en rolig og avslappet atmosfære rundt badingen. Dette kan inkludere dempet belysning og beroligende musikk for å redusere stresset hos hunden.
 3. Bruk god tid: Ikke stress gjennom badingen. Ta deg tid til å massere sjampo inn i pelsen og gi hunden din positive tilbakemeldinger underveis. Jo mer avslappet hunden føler seg, jo mer komfortabel vil den være.
 4. Positiv forsterkning: Gi hunden din belønninger og ros under og etter badingen. Dette vil hjelpe den med å assosiere bading med noe positivt.
 5. Vær tålmodig: Noen hunder kan trenge tid for å venne seg til bading. Hvis hunden din blir nervøs eller redd, ta en pause og prøv igjen senere.

Hyppigheten av bading

Hyppigheten av bading avhenger av flere faktorer, inkludert hundens rase, aktivitetsnivå og pelslengde. Generelt sett kan de fleste hunder bades en gang i måneden eller sjeldnere. Imidlertid er det unntak:

 • Korthårede raser: Korthårede raser som dalmatiner eller beagle kan klare seg med sjeldnere bading, kanskje hver 2-3 måned.
 • Langhårede raser: Langhårede raser som golden retriever eller collie kan kreve hyppigere bading, spesielt hvis de er aktive utendørs.
 • Aktive hunder: Hunder som elsker å leke utendørs eller delta i aktiviteter som jakt eller løping, kan bli skitnere raskere og trenge hyppigere bading.
 • Hunder med hudproblemer: Hunder med hudproblemer som dermatitt eller allergier kan trenge hyppigere bading for å lindre kløe og irritasjon. Diskuter imidlertid dette med veterinæren din for å unngå å forverre tilstanden.

Avsluttende tanker

Bading av hund er en viktig del av hundens generelle velvære. Det handler ikke bare om å opprettholde god hygiene, men også om å fremme en sunn hud og pels. Ved å følge riktig badepraksis, forberedelser og gjøre badingen til en positiv opplevelse for hunden din, kan du bidra til å holde den lykkelig og sunn. Sørg for å tilpasse badeplanen til din hunds spesifikke behov, og husk å bruke riktig utstyr og produkter. Med riktig omsorg og kjærlighet vil din firbente venn glede seg over en ren og komfortabel tilværelse.

Konklusjon

Bading av hund er en viktig del av å ta vare på din firbente venn. Ved å følge riktig tidspunkt, forberedelser og trinn for trinn-veiledning, kan du gjøre badeopplevelsen så stressfri som mulig for både deg og hunden din. Husk å bruke riktig utstyr og velge sjampo som passer hundens behov. Med riktig pleie vil hunden din ha en sunn pels og hud, og dere vil kunne nyte tiden sammen uten ubehagelig lukt eller smuss. Så, ikke nøl med å gi hunden din den omsorgen den fortjener ved å inkludere bading som en del av deres regelmessige rutine.

Referanser

Om forfatteren