Hvor lenge er en hund gravid

En hund er gravid i gjennomsnitt i omtrent to måneder, eller rundt 9 uker. Lær mer om hvor lenge en hund er gravid, og hvordan du merker at hunden er gravid.

Hvor mange måneder er en hund gravid?

En hund er gravid i gjennomsnitt i omtrent to måneder, eller rundt 9 uker. Dette tilsvarer omtrent 63 dager. Graviditetsperioden kan variere noe fra individ til individ, men den ligger vanligvis mellom 58 og 68 dager. Det er viktig å merke seg at “måned” er en grov estimert tidsenhet når det gjelder hundegraviditet, da den faktiske varigheten er basert på antall dager.

Relatert: Drektighet hos hund dag for dag

Hvordan merker man at hunden er gravid?

Det er flere tegn og symptomer som kan indikere at en hund er gravid. Her er noen vanlige tegn som du kan se etter:

 1. Endret atferd: En gravid hund kan vise endringer i atferd, som økt kjærlighet og oppmerksomhetssøkende adferd, eller motsatt, mer tilbaketrukkethet og ønske om å være alene.
 2. Endret appetitt: Noen hunder kan oppleve endringer i matlysten under graviditeten. Noen kan spise mer enn vanlig, mens andre kan bli mer kresne med maten sin.
 3. Større brystvorter og melkekjertler: En gravid hund kan ha økte brystvorter og melkekjertler. Du kan legge merke til at de blir større og mer fremtredende.
 4. Oppkast og kvalme: Noen hunder kan oppleve kvalme og oppkast i løpet av de tidlige stadiene av graviditeten, på samme måte som hos mennesker.
 5. Endret fysisk utseende: Etter noen uker med graviditet kan du begynne å legge merke til fysiske endringer på hunden. Magen kan begynne å utvide seg, og du kan se en økning i kroppsmasse rundt bukområdet.
 6. Økt behov for urinering: En gravid hund kan ha hyppigere behov for å tisse.

Det er viktig å merke seg at ikke alle disse tegnene nødvendigvis er tilstede hos hver gravid hund, og noen av dem kan også være symptomer på andre tilstander. Hvis du mistenker at hunden din er gravid, er det best å søke veiledning fra en veterinær. De kan utføre en undersøkelse og eventuelt gjennomføre en ultralyd for å bekrefte graviditeten.

Relatert: Vektøkning hos drektig tispe

Endret atferd

Endret atferd er et vanlig tegn på at en hund kan være gravid. Her er noen av de mulige endringene i atferd som man kan se:

 1. Økt kjærlighet og oppmerksomhetssøkende adferd: En gravid hund kan søke mer oppmerksomhet og nærhet fra eierne sine. Hun kan være mer kosen og vil være i nærheten av deg eller andre familiemedlemmer.
 2. Økt beskyttende adferd: Noen hunder kan begynne å oppvise en økt beskyttende adferd overfor eierne sine eller mot områder der de føler seg trygge. Dette kan inkludere bjeffing eller knurring mot fremmede eller andre dyr.
 3. Endret energinivå: Noen hunder kan vise en nedgang i energinivået tidlig i graviditeten, mens andre kan oppleve en økning i energi. Dette kan variere avhengig av individet.
 4. Mer tilbaketrukkethet: Noen hunder kan ønske å være mer alene eller finne et rolig sted å hvile. Dette kan være et tegn på at de føler seg mer urolige eller ukomfortable på grunn av graviditeten.
 5. Endret spiseadferd: Som nevnt tidligere kan noen hunder oppleve endringer i matlysten under graviditeten. Noen kan spise mer enn vanlig, mens andre kan vise mindre interesse for maten.

Det er viktig å merke seg at endringer i atferd ikke nødvendigvis er spesifikke for graviditet og kan være forårsaket av andre faktorer. Hvis du mistenker at hunden din er gravid eller opplever uvanlig atferd, er det best å konsultere en veterinær for å få en profesjonell vurdering og bekreftelse.

Relatert: Røntgen av drektig tispe

Endret appetitt

Ja, endret appetitt er et annet vanlig tegn på at en hund kan være gravid. Her er noen måter endret appetitt kan manifestere seg på:

 1. Økt matlyst: Noen gravide hunder kan oppleve økt matlyst og begynne å spise mer enn vanlig. Dette skyldes ofte de økte ernæringsbehovene under graviditeten.
 2. Kresenhet: På den annen side kan en gravid hund også vise kresenhet når det gjelder maten sin. Hun kan plutselig begynne å være mer selektiv med hva hun spiser eller avvise mat som hun tidligere har likt. Dette kan være et resultat av hormonelle endringer eller andre faktorer.
 3. Midlertidig tap av matlyst: I noen tilfeller kan en gravid hund oppleve midlertidig tap av matlyst, spesielt i de tidlige stadiene av graviditeten. Dette kan skyldes kvalme eller andre fysiske endringer.

Det er viktig å merke seg at disse endringene i appetitt kan variere fra hund til hund. Noen hunder kan oppleve betydelige endringer, mens andre kan ha minimal eller ingen endring i matlysten. Hvis du er usikker på om hunden din er gravid eller hvis du har bekymringer angående endringer i appetitten, er det alltid best å rådføre deg med en veterinær for riktig veiledning og oppfølging.

Relatert: Drektig tispe uke for uke

Større brystvorter og melkekjertler

En annen indikator på hundegraviditet er endringer i brystvorter og melkekjertler. Her er noen observasjoner du kan se etter:

 1. Økt størrelse: Brystvortene og melkekjertlene til en gravid hund vil vanligvis øke i størrelse. Du kan merke at de blir mer synlige eller utstående sammenlignet med normalt.
 2. Endret farge: Brystvortene og melkekjertlene kan også endre farge under graviditeten. De kan bli mørkere eller mer pigmenterte sammenlignet med før graviditeten.
 3. Hovenhet: I tillegg til størrelsesendringene kan du også legge merke til at brystvortene og melkekjertlene føles hovne eller mer fylte. Dette skyldes den økte blodtilførselen og forberedelsen til amming.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder vil vise tydelige endringer i brystvortene og melkekjertlene tidlig i graviditeten. Noen hunder kan imidlertid vise disse fysiske endringene i løpet av senere stadier av graviditeten. Hvis du mistenker at hunden din er gravid eller har bekymringer angående endringer i brystvortene og melkekjertlene, anbefales det å kontakte en veterinær for en undersøkelse og råd.

Relatert: Tegn på drektighet hos hund

Oppkast og kvalme

Oppkast og kvalme kan være symptomer som noen hunder opplever under graviditeten. Her er noen punkter å merke seg:

 1. Kvalme: Noen gravide hunder kan oppleve kvalme, akkurat som mennesker gjør under graviditet. Dette kan resultere i en generell følelse av ubehag og en tendens til å være mindre interessert i mat.
 2. Oppkast: I noen tilfeller kan hunder oppkaste seg som en reaksjon på kvalme eller andre faktorer forbundet med graviditeten. Oppkast kan være sporadisk eller hyppig, avhengig av hundens individuelle situasjon.

Det er verdt å merke seg at ikke alle hunder vil oppleve oppkast eller kvalme under graviditeten. Disse symptomene kan variere fra individ til individ, og noen hunder kan ha en ukomplisert graviditet uten noen tegn til kvalme eller oppkast.

Hvis hunden din opplever hyppig eller alvorlig oppkast, eller hvis du er bekymret for hennes generelle helse under graviditeten, er det viktig å kontakte en veterinær. En veterinær kan evaluere hundens tilstand og gi råd om eventuelle tiltak som kan tas for å lindre ubehaget og sikre en sunn graviditet.

Relatert: Drektighet hos hund dag for dag

Endret fysisk utseende

Ja, en gravid hund kan vise endringer i det fysiske utseendet. Her er noen av de vanligste endringene man kan observere:

 1. Økt bukomfang: Et av de tydeligste tegnene på graviditet er at hundens mage begynner å vokse. Etter noen uker med graviditet vil du kunne merke at bukområdet blir større og mer utspent. Dette skyldes at valpene vokser og utvikler seg i livmoren.
 2. Vektøkning: Gravide hunder vil normalt oppleve en gradvis økning i vekt gjennom graviditeten. Dette skyldes både veksten av valpene og kroppens forberedelse til å imøtekomme deres behov.
 3. Endrede kroppslinjer: Noen hunder kan vise endringer i kroppslinjene, spesielt rundt midjen og korsryggen. Denne endringen skyldes den økte størrelsen på buken.
 4. Slappere muskulatur: Gravide hunder kan ha en mer avslappet og mindre stram muskulatur, spesielt rundt buken. Dette er en naturlig respons som kroppen tilpasser seg for å gi plass til valpene og forberede seg på fødselen.

Det er viktig å merke seg at disse fysiske endringene kan variere avhengig av hundens størrelse, rase og antall valper i kullet. Hvis du er usikker på om hunden din er gravid eller har spørsmål om endringer i det fysiske utseendet, anbefales det å kontakte en veterinær for en undersøkelse og profesjonell veiledning.

Økt behov for urinering

Økt behov for urinering kan være et tegn på graviditet hos hunder. Her er noen viktige poeng å merke seg:

 1. Hyppigere tissepauser: En gravid hund kan vise økt behov for å tisse. Du kan legge merke til at hun må ut hyppigere enn vanlig for å urinere.
 2. Økt vanninntak: Økt tørste kan føre til at hunden drikker mer vann, og som et resultat vil hun også måtte tisse oftere.
 3. Hormonelle endringer: Under graviditet kan hormonelle endringer påvirke hundens urinveissystem. Dette kan føre til økt produksjon av urin og hyppigere tissebehov.
 4. Trykk på blæren: Som graviditeten utvikler seg, vil de voksende valpene legge press på hundens blære. Dette kan også føre til hyppigere tissebehov.

Det er viktig å merke seg at økt behov for urinering ikke er et spesifikt tegn på graviditet alene, da det kan være assosiert med andre tilstander som urinveisinfeksjoner eller diabetes. Hvis du mistenker at hunden din er gravid eller har bekymringer angående hyppig urinering, er det best å konsultere en veterinær for en undersøkelse og riktig diagnose.

Drektig tispe drikker mye

En drektig tispe som drikker mye vann kan være et tegn på at hun har økt tørste under graviditeten. Dette kan skyldes flere faktorer:

 1. Økte væskebehov: Under graviditet øker kroppens behov for væske, da det er nødvendig for å opprettholde både mordyret og valpene. Dette kan føre til økt tørste og derfor økt vanninntak.
 2. Hormonelle endringer: Hormonelle endringer i løpet av graviditeten kan påvirke hundens væskebalanse og tørstfølelse. Dette kan resultere i økt drikking for å opprettholde riktig hydrering.
 3. Økt blodvolum: En drektig tispe opplever en økning i blodvolumet for å forsyne valpene med nødvendige næringsstoffer og oksygen. Dette kan også øke tørste og dermed drikkeatferd.
 4. Individuelle forskjeller: Det er viktig å merke seg at mengden vann en drektig tispe drikker kan variere fra individ til individ. Noen hunder kan ha større vanninntak enn andre, selv innenfor det normale området.

Selv om økt vanninntak kan være et normalt respons under graviditeten, er det alltid lurt å observere andre symptomer eller endringer i tispen. Hvis du er bekymret for overdreven vanninntak eller har andre spørsmål eller bekymringer knyttet til tispen, anbefales det å kontakte en veterinær for veiledning og vurdering.

Varighet, faser og fødsel

Graviditetsperioden hos hunder varierer vanligvis mellom 58 og 68 dager, med en gjennomsnittlig varighet på omtrent 63 dager. Den eksakte lengden kan imidlertid avhenge av flere faktorer, inkludert hundens individuelle biologi, størrelse, rase og antall valper i kullet.

Graviditeten hos hunder kan deles inn i tre faser: embryonal, foster- og fødselsfasen. Den embryonale fasen varer vanligvis i de første tre ukene etter parring. Det er i denne fasen at befruktede egg implanteres i livmoren, og embryonene utvikler seg til fostre.

Etter den embryonale fasen går hunden inn i fosterfasen, som varer omtrent 4-5 uker. I løpet av denne perioden vil fostrene fortsette å utvikle seg og vokse i størrelse. Det er viktig å sørge for at den gravide hunden får riktig ernæring, mosjon og veterinærpleie i denne perioden for å sikre en sunn graviditet.

Til slutt kommer fødselsfasen, hvor hunden går i arbeid og føder valpene. Dette skjer vanligvis mellom dag 58 og dag 68 etter parring. Noen tegn på at en hund er i ferd med å føde inkluderer uro, hyppig søken etter et sted å lage rede, økt hvile, nedsatt matlyst og til slutt starten på fødselsveene.

Det er viktig å merke seg at hver hund er unik, og det kan være individuelle forskjeller i graviditetslengde og symptomer. Hvis du tror at hunden din er gravid eller har spørsmål angående hundegraviditet, anbefales det alltid å kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Referanser

Om forfatteren