Vektøkning hos drektig tispe

Tispen vil vanligvis begynne å legge på seg vekt etter at hun har blitt paret. Lær mer om vektøkning uke for uke hos drektig tispe.

Vektøkning hos drektig tispe

Vektøkning hos en drektig tispe er en naturlig og forventet del av svangerskapet. Tispen vil vanligvis begynne å legge på seg vekt etter at hun har blitt paret, og vektøkningen vil fortsette gjennom hele drektighetsperioden.

Den nøyaktige vektøkningen vil variere avhengig av rasen, størrelsen og antall valper tispen bærer på. Generelt sett kan en drektig tispe forvente å legge på seg mellom 15 og 30 prosent av sin opprinnelige kroppsvekt. For eksempel kan en gjennomsnittlig størrelse tispe som veier rundt 25 kg, forvente å legge på seg mellom 3,75 kg og 7,5 kg under drektigheten.

Det er viktig å merke seg at vektøkningen hos en drektig tispe ikke bør være overdreven eller for rask. Store vektøkninger kan være skadelige for tispen og valpene. Det er derfor viktig å følge veterinærens råd når det gjelder ernæring og fôring av den drektige tispen.

Veterinæren kan gi spesifikke anbefalinger angående type og mengde mat som skal gis til tispen. I noen tilfeller kan det være nødvendig med justeringer i fôringsrutinen for å sikre at tispen får tilstrekkelig ernæring uten å bli overvektig.

Regelmessige veterinærkontroller gjennom drektighetsperioden er også viktig for å overvåke tispens vektøkning og generelle helse. Veterinæren kan gi råd og veiledning basert på tispens individuelle behov.

Relatert: Hvor lenge er hund gravid

Fysiologiske endringer, ernæringsbehov og viktigheten av veterinæroppfølging

Under drektigheten gjennomgår tispens kropp flere fysiologiske endringer som krever ekstra energi og ressurser. Vekten øker gradvis ettersom valpene utvikler seg i livmoren. I begynnelsen av drektigheten er vektøkningen vanligvis minimal, men den blir mer merkbar etter omtrent halvveis i svangerskapet.

Det er viktig å påpeke at vektøkningen ikke bare skyldes økningen i valpene, men også på grunn av utvidelse av livmoren, fostervann og morkake. Disse faktorene bidrar til den totale vekten hos den drektige tispen.

For å opprettholde en sunn vektøkning er det viktig å gi tispen et godt balansert kosthold med høykvalitetsfôr som er spesielt formulert for drektige og diegivende tisper. Fôret bør være næringsrikt og inneholde riktig forhold av proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler.

Den nøyaktige mengden fôr som trengs vil variere avhengig av tispens størrelse, alder, rase og antall valper hun bærer. Veterinæren kan gi spesifikke retningslinjer om mengden mat som skal gis, samt eventuelle kosttilskudd som kan være nødvendige.

Det er også viktig å være oppmerksom på at tispen ikke skal bli overvektig under drektigheten, da dette kan føre til komplikasjoner under fødselen og økt risiko for helseproblemer. Overvektige tisper kan ha vanskeligheter med å føde naturlig, og det kan være nødvendig med keisersnitt.

Som nevnt tidligere, vil jevnlige veterinærkontroller være avgjørende for å overvåke tispens vektøkning, helse og valpenes utvikling. Veterinæren kan gi råd og justere fôringsplanen etter behov.

Det er viktig å merke seg at informasjonen gitt her er generell, og det kan være individuelle forskjeller. Det er alltid best å konsultere veterinæren din for spesifikke råd og veiledning angående vektøkning hos din drektige tispe.

Relatert: Tegn på drektighet hos hund

Vektøkning hos drektig tispe – uke for uke

Her er en generell oversikt over vektøkningen hos en drektig tispe uke for uke:

Uke 1-3: Tispen vil ikke vise noen synlig vektøkning i denne perioden, da valpene ennå ikke har utviklet seg mye.

Uke 4: Noen tisper kan begynne å vise en liten økning i vekten. Dette skyldes delvis økning i størrelsen på livmoren og muligens noen endringer i hormonnivåene.

Uke 5: Vekten begynner vanligvis å øke merkbart nå. Tispen kan legge på seg omtrent 10-20 prosent av sin opprinnelige kroppsvekt. Vektøkningen skyldes både valpene som utvikler seg og de fysiologiske endringene i kroppen.

Uke 6-7: Vektøkningen fortsetter gradvis. Tispen kan legge på seg ytterligere 10-15 prosent av sin opprinnelige kroppsvekt i løpet av denne perioden. Valpene blir større, og det kreves mer ressurser for å opprettholde deres vekst.

Uke 8-9: På dette tidspunktet nærmer tispen seg slutten av drektighetsperioden. Vektøkningen kan avta litt sammenlignet med tidligere uker, men tispen vil fortsatt legge på seg noen få prosent av sin opprinnelige kroppsvekt.

Det er viktig å merke seg at disse tallene kan variere avhengig av den individuelle tispens størrelse, rase og antall valper. Det er også viktig å huske at sunn vektøkning hos en drektig tispe er gradvis og jevn, og overdreven vektøkning bør unngås.

Det er alltid best å konsultere veterinæren din for å få mer nøyaktig informasjon om forventet vektøkning og eventuelle spesifikke bekymringer du kan ha om din drektige tispe.

Relatert: Drektig tispe uke for uke

Uke 1-3

I løpet av de første tre ukene av drektigheten hos en tispe, vil det være minimal vektøkning og fysiske endringer vil være begrenset. I denne perioden vil tispen ikke vise noen synlige tegn på graviditet, og hun kan fortsette å spise og oppføre seg som vanlig.

De første tegnene på graviditet kan begynne å vises rundt uke 3-4, avhengig av tispen og rasen hennes. Det er imidlertid viktig å merke seg at vektøkningen i denne tidlige fasen er minimal, og det kan være vanskelig å merke noen endringer.

Hvis du er usikker på om tispen din er gravid, er det best å oppsøke en veterinær. Veterinæren kan utføre en undersøkelse, inkludert ultralyd, for å bekrefte graviditeten og overvåke utviklingen av valpene i løpet av de kommende ukene.

Relatert: Drektighet hos hund dag for dag

Uke 4

I løpet av fjerde uke av drektigheten hos en tispe, kan det forekomme en begynnende vektøkning. Vektøkningen på dette stadiet vil imidlertid fortsatt være relativt liten og kan variere avhengig av individuelle forskjeller og rasen til tispen.

I den fjerde uken kan tispen oppleve en gradvis økning i vekt på grunn av endringer som skjer i kroppen hennes i forbindelse med fosterutviklingen. Imidlertid vil den faktiske vektøkningen fortsatt være relativt beskjeden, og det kan være vanskelig å merke endringen visuelt.

Det er viktig å merke seg at tisper kan ha forskjellige vektøkninger i løpet av graviditeten, og vekten kan også variere mellom ulike raser. En veterinær kan hjelpe deg med å overvåke tispens vektøkning og gi råd om riktig ernæring og omsorg for å sikre en sunn graviditet og valpene.

Relatert: Røntgen av drektig tispe

Uke 5

I løpet av den femte uken av drektigheten hos en tispe, kan vektøkningen begynne å bli mer merkbar. Her er noen generelle retningslinjer for vektøkningen hos en drektig tispe i uke 5:

 1. Moderat vektøkning: Tispen kan oppleve en moderat vektøkning i løpet av denne perioden. Vekten kan variere, men i gjennomsnitt kan tisper øke vekten med rundt 10-20% sammenlignet med deres normale vekt før drektigheten.
 2. Økning i bukomfang: Tispens buk kan begynne å bli rundere og mer utspilt på grunn av utviklingen av valpene. Dette kan være mer merkbart rundt midten og mot slutten av den femte uken.
 3. Brystutvikling: Brystene kan fortsette å vokse og bli enda mer utviklet i løpet av uke 5. De kan føles fastere og mer fylte.
 4. Endringer i appetitt: Tisper kan oppleve endringer i appetitten i løpet av denne perioden. Noen kan ha en økt matlyst, mens andre kan ha mindre matlyst eller oppleve kvalme. Det er viktig å tilby en balansert og næringsrik kost for å støtte den voksende kroppen.
 5. Økt energinivå: Noen tisper kan ha en økning i energinivået i løpet av denne tiden, mens andre kan føle seg litt mer trøtte eller mindre aktive. Dette kan variere fra individ til individ.

Det er viktig å merke seg at individuelle forskjeller kan forekomme, og ikke alle tisper vil vise de samme tegnene eller vektøkningen i samme grad. Det anbefales å konsultere en veterinær for å overvåke tispens helse og vektøkning, samt for å få råd om riktig omsorg og ernæring under graviditeten.

Uke 6-7

I løpet av sjette og syvende uke av drektigheten hos en tispe, kan vektøkningen fortsette å øke gradvis. Her er noen generelle retningslinjer for vektøkningen hos en drektig tispe i uke 6-7:

 1. Videre vektøkning: Tispen vil sannsynligvis fortsette å øke i vekt i løpet av denne perioden. Vekten kan variere, men det er vanlig å se en betydelig vektøkning sammenlignet med før graviditeten. Totalt sett kan tisper ha økt vekten med omtrent 20-30% eller mer.
 2. Økning i bukomfang: Bukomfanget vil fortsette å øke ettersom valpene utvikler seg videre. Tispens buk vil være mer rund og utvidet, og det kan være tydeligere at hun er drektig.
 3. Brystutvikling: Brystene vil fortsette å vokse og bli mer utviklet i løpet av uke 6-7. De kan bli enda større, og brystvortene kan bli mørkere og mer fremtredende.
 4. Endringer i appetitt: Tisper kan oppleve forskjellige endringer i appetitten i løpet av denne perioden. Noen kan ha en økt matlyst, mens andre kan ha perioder med redusert matlyst. Det er viktig å tilby næringsrik mat og sørge for at tispen får tilstrekkelig ernæring for både henne selv og valpene.
 5. Generell trøtthet og redusert aktivitetsnivå: På dette stadiet kan tisper oppleve økt tretthet og redusert energinivå. Dette skyldes både den økende vekten og hormonelle endringer i kroppen.
 6. Bevegelse av valper: I løpet av uke 6-7 kan du begynne å merke at valpene beveger seg inni tispens mage. Dette kan føles som lette rullende bevegelser.

Husk at individuelle forskjeller kan forekomme, og ikke alle tisper vil vise de samme tegnene eller vektøkningen i samme grad. Regelmessige veterinærkontroller anbefales for å overvåke tispens helse, vektøkning og valpens utvikling.

Uke 8-9

I løpet av åttende og niende uke av drektigheten hos en tispe, vil vektøkningen fortsatt være til stede, men det kan være individuelle variasjoner. Her er noen generelle retningslinjer for vektøkningen hos en drektig tispe i uke 8-9:

 1. Fortsatt vektøkning: Tispen vil sannsynligvis fortsette å legge på seg vekt i løpet av denne perioden, men veksttakten kan variere. Totalt sett kan tisper ha økt vekten med omtrent 30-50% eller mer sammenlignet med før graviditeten.
 2. Utvidet buk: Bukomfanget vil være betydelig større i løpet av uke 8-9, og det vil være tydelig at tispen er drektig. Buken kan bli strammere og mer utspilt da valpene vokser.
 3. Brystutvikling: Brystene vil fortsatt være store og utviklede. Brystvortene kan være mørkere og mer fremtredende. Du kan også merke at melkeproduksjonen starter i denne perioden.
 4. Endringer i appetitt: Tisper kan fortsatt oppleve endringer i appetitten. Noen kan ha en økt matlyst, mens andre kan ha redusert matlyst eller spise mindre porsjoner på grunn av den begrensede plassen i magen.
 5. Redusert aktivitetsnivå: Tispen kan føle seg mer sliten og ha lavere energinivå på grunn av den ekstra vekten og den fysiske belastningen på kroppen. Det er viktig å tilrettelegge for hvile og sørge for at tispen har et rolig og komfortabelt miljø.
 6. Valpens bevegelser: I løpet av uke 8-9 kan du fortsatt kjenne valpenes bevegelser inni tispens mage. Bevegelsene kan bli mer tydelige da valpene blir større.

Det er viktig å merke seg at individuelle forskjeller kan forekomme, og ikke alle tisper vil vise de samme tegnene eller vektøkningen i samme grad. Regelmessige veterinærkontroller er avgjørende for å overvåke tispens helse, vektøkning og valpens utvikling for å sikre en trygg og sunn graviditet.

Hva skal en drektig hund spise?

Når det gjelder kostholdet til en drektig hund, er det viktig å sørge for at tispen får riktig ernæring for både seg selv og utviklingen av valpene. Her er noen retningslinjer for hva en drektig hund bør spise:

 1. Høykvalitets hundefôr: Gi tispen et høykvalitets hundefôr som er formulert spesielt for drektige og diegivende tisper. Sørg for at fôret er balansert og inneholder alle nødvendige næringsstoffer som proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler.
 2. Økt mengde mat: I løpet av drektigheten vil tispen trenge mer mat for å møte økte næringsbehov. Spør veterinæren din om hvor mye du bør øke porsjonsstørrelsene, da dette kan variere avhengig av tispens størrelse, rase og antall valper.
 3. Hyppige, mindre måltider: I stedet for å gi tispen en stor mengde mat på en gang, kan det være bedre å dele opp måltidene i flere mindre porsjoner gjennom dagen. Dette kan bidra til å unngå overbelastning av magen og redusere risikoen for oppblåsthet.
 4. Rikelig med friskt vann: Sørg for at tispen alltid har tilgang til friskt og rent vann. Det er viktig for hydrering og melkeproduksjon.
 5. Kosttilskudd: Diskuter med veterinæren din om behovet for eventuelle kosttilskudd eller vitamintilskudd for å sikre at tispen får alle nødvendige næringsstoffer. Unngå å gi kosttilskudd uten veterinærens anbefaling, da overdosering kan være skadelig.
 6. Regelmessig veterinærkontroll: Det er viktig å opprettholde regelmessige veterinærkontroller under drektigheten for å overvåke tispens helse og vektøkning. Veterinæren kan gi spesifikke anbefalinger basert på tispens individuelle behov.

Det er viktig å merke seg at hver hund er unik, og behovene kan variere. Det anbefales sterkt å konsultere en veterinær som kan gi deg mer spesifikke anbefalinger basert på tispens helsetilstand og individuelle behov.

Referanser

Om forfatteren